18. marraskuuta 2010

Tekijänoikeusmiliisi mallia HE 235/2010




Kun kirjoitin Ylähuoneesta ja kerroin, miten kauniisti valo heijastuu perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan kaljusta, halusin yksinkertaisesti sanoa jotain myönteistä Kimmo Sasista. Muuta ei tullut mieleen.

Saman kirjoituksen läpinäkyvästi naamioitu viesti oli käsitykseni, jonka mukaan suomalainen kansanedustaja, etevämpikin kuin Sasi, mikä ei ole paljon sanottu, ei kykene perehtymään pöydälleen kertyvään aineistoon edes sen vertaa, että osaisi arvioida, mikä siitä on hyvin tärkeää ja mikä ei niinkään.

Katukelpoisuus edellyttäisi, että myös kansanedustaja erottaisi rokasta, mikä on herne ja mikä pyöreä kivi.

Jos juuri perustuslakivaliokunta olisi esimerkiksi Ylähuoneen osana jossain määrin vapaa rutiinityöstä ja päivän poliittisista skandaaleista, sen jäsenillä olisi myös mahdollisuus kartuttaa asiantuntemustaan ja ymmärrystään.

Nyt samalla viikolla puhuttiin kuin läpihuutoasiana poliisin televalvonta- ja teleseurantaoikeuksien lisäämisestä, vaikka ainakin minulle jäi epäselväksi, mitä ”poliisilla” tarkoitettiin tässä yhteydessä. Lakiehdotus on joka tapauksessa vakava isku tuomioistuimille ja vielä vakavampi puolto toimeenpanevalle vallalle, poliisille, jonka tehtävänä ei yleensä ole pidetty ratkaisujen tekemistä, vaan rikosten ehkäisemistä ja selvittämisestä ja siten kansalaisten turvallisuuden lisäämistä.

Tämä hanke on joltain osin tarpeellinen, mutta pelottava siksi, että urkkijoiden ei tarvitse juuri edes tietää, osoittautuuko urkinta tarpeelliseksi. Ihmisen yksityisyys eli oikeus saada olla rauhassa sekä toisten ihmisten että viranomaisten häritsemiseltä, kapenee kammottavalla tavalla.

Ja melkein samassa yhteydessä kerrottiin julkisesti tekijänoikeusmiliisistä, jota Teoston + Gramexin väki kovasti vaatii. Juristi valehteli oikein reippaasti. Hän sanoi televisiossa, ettei joukkoviestinnän tietosuoja vaarannu, koska verkkoon pantu aineisto ei ole salassa pidettävää. Tämä on erikoinen tulkinta. Se herättää myös kysymyksen, mihin tällaista lakia sitten tarvitaan, jos aineisto kerran on lain suojaa vailla.

Hallituksen esitys tekee pilkkaa lukijasta. Siihen on kirjoitettu: ”Ehdotus ei ole perusoikeusjärjestelmän kannalta ongelmallinen.”

”Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklan ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tulkintakäytännön mukaan viranomaisten puuttumisessa yksityisiin oikeuksiin on noudatettava välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden vaatimuksia. Puuttumisen on näin ollen palveltava yksityiskohtaisia, täsmällisiä ja laillisia tarkoitusperiä ja se on toteutettava tavalla, joka on puuttumisen tarkoituksen suhteen riittävä, asianmukainen ja oikeasuhtainen.”

Huomatkaa sana ”viranomaisten”. Tässä lakiesityksessä halultaan antaa tekijänoikeusjärjestöille, kuten Teostolle ja Gramexilla, oikeus saada operaattoreilta tietoja tietokoneiden IP-osoitteista, jotta asianomaisille voitaisiin lähetellä varoituskirjeitä.

Järjestöt eivät ole viranomaisia.

Hallituksen esityksen saa lukea tarkasti, jotta havaitsee, miten uraa uurtava se on. Piratismin torjunta keräämällä tietoja on muutamissa maissa uskottu viranomaisille. Operaattoreille on asetettu velvollisuuksia. Uusinkaan EU-direktiivi ei mainitse mitään sellaisesta laista, jonka mukaan tietoja olisi luovutettava järjestelmällisesti muille kuin viranomaisille.

Kysymyksessä on kuitenkin hallituksen esitys, joka varmaankin on valmisteltu opetusministeriössä tai ainakin opetusministeriön paperille.

Siten ensi reaktio ei ole toteutettavissa. Tämän paperin, sen sisältämän vallankaappaushankkeen vuoksi, siksi että yksityisille edunhaltijoiden järjestöille annettaisiin lailla lupa kerätä ihmisten verkkoyhteyksien tietoja, nuo järjestöt, siis Teosto ja Gramex, olisi lakkautettava rikollisina.

28 kommenttia:

  1. Tässähän tämä pahimmillaan:

    http://78.46.111.154/wordpress/?p=34

    ja parhaimmillaan:

    http://www.free-culture.cc/

    VastaaPoista
  2. Mitenkäs muuten määräytyy se, mikä ministeriö tällaisissa tapauksissa lakimuutoksia valmistelee? Sähköisen viestinnän tietosuojalaki, joka on tässä se olennaisin konsti, käsittääkseni kuuluu perinteisesti liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan?

    VastaaPoista
  3. Ilmassa on muutenkin mielenkiintoisia ajatuksia, siirretään viranomaisten valtuudet yksityisille järjestöille, tässä tapauksessa siis ammattiliitoille kanneoikeus ilman asianomaisen suostumusta: http://www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/sak-järjestöille-kanneoikeus-työntekijöiden-puolesta. Taitaa olla aika tutkia maan vaihtoa...

    VastaaPoista
  4. K:
    Juristi valehteli oikein reippaasti. Hän sanoi televisiossa, ettei joukkoviestinnän tietosuoja vaarannu, koska verkkoon pantu aineisto ei ole salassa pidettävää. Tämä on erikoinen tulkinta. Se herättää myös kysymyksen, mihin tällaista lakia sitten tarvitaan, jos aineisto kerran on lain suojaa vailla.

    Erikoisimmasta päästä kuulemiani perusteluja; pistihän toimittaja onneksi tämän tyypin (ihan juristi?) kiemurtelemaan tuolillaan.

    Rauno Räsänen kirjoitti...
    Mitä siis pitäisi tehdä?
    a) Persujen ja Piraattien jakaessa huhtikuun vaalien äänet voi seurata muita ongelmia - mutta tämä ehkä ratkeaa.
    b) Otetaan käyttöön esim. Tor.

    VastaaPoista
  5. Tietoja on ihan kiva keräillä netistä. Tarkoitan ip-osotteita suomalaisista yrityksistä, yliopistoista ja vastaavista, jotka jakavat laittomasti tavaraa netissä.
    Minulla taitaa olla tiedot 2sadasta edellä mainituista ip-osoitteineen ja tietoineen mitä jakavat ja milloin jakavat. Ihan siis keräilymielessä.

    Valitettavaa on, etteivät tuomioistuimet ymmärrä lainkaan näistä asioista mitään.
    Suomeen on saatava erittäin kova iskuryhmä poliisin valtuuksin näitä rikollisia estämään.

    Pelleily jollakin ihmisoikeuksiin ja

    Se vasta onkin huolestuttavaa mitä jakavat. Muutama vuosi sitten huomasin Soneran jakavan kesätyöntekijän kautta kaikki paikallisen serverinsä tiedot. Löytyi tietoja Veikkaus Oy:ltä ja vastaavilta, joita olisi ollut helppo hyödyntää.
    Kunnat jakavat tietojaan, valtio jakaa liiankin kanssa. Yliopistoista löytyvät Suomen suurimmat laittomat ftp-palvelimet.
    Tämä on äärettömän vaarallista yhteiskunnan kannalta.

    HE 235/2010 on täysin riittämätön ja kädetön. Näissä asioissa kaiken maailman yksityisyyssuojat ja kansalaisten hyysäämiseksi tarkoitetut suojelut ovat täysin merkityksettömiä saatavan hyödyn rinnalla.

    VastaaPoista
  6. Piratismi voi olla samanlaista reaktiota kuin rauha sodalle eli päinvastaista siihen mitä voisi uskoa. Silloin vangitaan ne, joilla olisi vastaus suurempaan ongelmaan.

    Oppimisen tottumus on niin syvällä ,että vaikka kirjoitettu on miten pitää ymmärtää konstruktivismia sekin ymmärretään väärin koska taustalla on tuo lähtökohtaisesti väärä vaatimus jota pitäisi ensin jotenkin paljastaa ennenkuin voi oikeasti puhua mistä on kyse.

    Vanha tapa ei salli mitään lähempää tutustumista oppimista paljastaviin strategioihin ja kuten tiedämme oivallus ei ole sanomista tai väittämistä vaan näyttämistä.

    Ellei pääse näyttämään tunnekaan ei muutu. Silloin kirja konstruktivismista on turhaa. Kuten sadat muut kirjat ja kirjoitukset - sinun myös. Jääräpää ei lue sitä mitä olisi luettava vaan lukee ainoastaan omalle päälle vahvistusta.

    Ihmsten mieli on kuin tuo sammaloitu kivi: koska se ei vieri se sammaloituu ja sitä ruvetaan sitten ihailemaan. Toivottavasti Sasin koppa ei sentään viheriöi.

    VastaaPoista
  7. Televisiossa heiluteltiin kännykkää esimerkkinä tallentimesta, josta pitäisi maksaa teostomaksu. Minähän voin vaikka laulaa puhelimeen!
    Samalla mainittiin muistitkut ja muut nykytallentimet maksuunpantavina. Tulisiko lakiin kirjata pykälä, jolla kaikki tulevaisuudessa kehitettävät tiedon tallennusmenetelmät sisältäisivät hinnassaan valmiiksi Teostolle menevän pakkoveron?
    Entä ihmisen muisti?

    Kunnaksen Ilkka hyräilee

    VastaaPoista
  8. Varsinaista peitetoimintaa: Warner Brosin epäillään itse piratisoineen uuden Harry Potterin.

    Jos näin on, niin aiotut lait ja mm. JarMomin hartaat toiveet joutuvat epäilyttävään valoon.

    Frank

    VastaaPoista
  9. Suomi ei ole poliisivaltio ja ylipoliisi ei valvo! Voimme nukkua yömme rauhassa, kun eduskunnassa ja sen perustuslakivaliokunnassa on kaksi isoa "D":tä: Kimmo Sasi ja Jacob Söderman pitävät huolta meistä kaikista yksitellen ja erikseen, ettei jokapäiväisiä perus- ja ihmisoikeuksiamme loukata viran(o)maisten ja valtionhallinnon taholta.

    Kaikilla on turvallinen ja rauhallinen mieli ja joulu on jo ovella! Aamen..

    VastaaPoista
  10. Odotan mielenkiinnolla aikaa jolloin 3D-tulostimet kehittyvät ja yleistyvät kuten nyt musiikin kopioinnissa on tilanne. Taitaa nykyiset immateriaalioikeuksien puolustajien käyttämät keinot hymyilyttää kun raskas teollisuus alkaa puolustaa omien tuotteidensa kopiointisuojaa.

    Mielenkiintoisia tuotteita niillä nykyisilläkin laitteilla jo pystyy tuottamaan:
    http://www.thingiverse.com/

    Muuten, miksi oikeuksien puolustaminen olisi kiellettävä? Pitäisikö myös STK, STTK, Akava ym. liitot myös kieltää? Ovathan nekin puolustaneet jäsentensä oikeuksia, jopa laittomin keinoin.

    VastaaPoista
  11. Irakissa 20% taistelijoista oli tai on yksityisen yrityksen, Blackwaterin, palkkalistoilla.

    VastaaPoista
  12. Ad JarMom, tarkentaisitko hieman väitettäsi: "Tämä on äärettömän vaarallista yhteiskunnan kannalta."

    Millä tavalla vaarallista? Yritysten tietosuojamokat eivät ole sama asia kuin väitetty piratismi.

    Millaisen yhteiskunnan? Minun käsitykseni on ehkä nykyisin naivi, mutta olen edelleen sitä mieltä, että yhteiskunta on ihmistä varten ei päinvastoin.

    VastaaPoista
  13. Kuten -rh ottikin jo esille, vaalit tulevat kohta, ja vaaleissa on äänestettänä uutta verta Eduskuntaan. Piraattipuolue on tekijänoikeuslobbyn hirmuvaltaa vastaan. Kannattaa siis äänestää.

    VastaaPoista
  14. Ad Aleksanteri et alii: - oikeuksia saa puolustaa ja vaatia. Niin Lapuan Liikekin teki. Viranomaisten oikeuksia ei saa ottaa (tutkinta ja tuomio). Niin Lapuan Liikekin teki.

    Puhe on toisin sanoen lainmuutoksesta, jolla tekijänoikeusjärjestöt saisivat operaattoreilta IP-numerot selvittääkseen oletettuja tekijänoikeusrikkomuksia ja lähetelläkseen kieltokirjeitä.

    Systemaattinen IP-osoitteiden kerääminen on nähdäkseni voimassa olevan lain kieltämä asia ja mielestäni viranomaisten asia.

    Kuvitelma: kun IP-numero on tiedossa,olisiko seuraava vaihe ryhtyä katkaisemaan yhteysiä. Tätä tehdään jo eräiden rikosten (lapsiporno, ehkä verkkopetokset) yhteydessä. Vaarallinen tie sekin. - Sähköyhtiö ei lain mukaan saa katkaista sähkön syöttöä, vaikka lasku olisi maksamatta.

    Juristit puhuvat keinojen ja vastakeinojen suhteuttamisesta toisiinsa, Proportionality.

    VastaaPoista
  15. THe:lle

    Nämä mainitsemani kuntien, valtion, yliopistojen jne. tiedostojen jakamiset tapahtuvat silloin, kun joku työntekijä, oppilas imuroi itselleen laittomia teoksia ja laittaa samalla "omat" tiedostonsa jakoon.

    Samoin lapset laittavat vanhempiensa koneen tiedostot jakoon, kun itse lataavat tiedostoja esimerkiksi DC-hubeilta. Usein tälläkin tavalla menevät jakoon vaikkapa isän työpaikan salaiset tiedostot.

    Kerran oli jaossa Salon kaupungin tiedostot juuri em. tavalla jaettuna. Löytyivät hubilta useita päiviä. Joku nerokas olisi tehnyt ison rahallisen potin hyödyntäessään noitakin tietoja.
    Uskoakseni moni on jo tehnytkin. Ainakin sen perusteella kuinka moni tarkoituksella etsii ja imuroi My Documents- Omat tiedostot -kansioita. Tosin Israel tekee tuota jatkuvasti kaikilta hubeilta ja vastaavilta. Mitäköhän tiedoilla tekevät? Ovat kai huomanneet sen hyväksi tavaksi löytää liikesalaisuuksia.

    DC-hubeillakin jakajan ja imuroijan IP-numerot ovat kaikkein nähtävillä, joten mukava joskus seurailla kun jonkun "yrityksen" kone nimeltään yliop23 jakaa tiedostoja. Asianajotoimistotkin jakavat ja imuroivat aika monelta taholta laittomia tiedostoja, kuten pornoelokuvia.

    VastaaPoista
  16. Ad JarMom (ja muut), totta, jos organisaation tietoturva on tuolla tasolla, ollaan ongelmissa.

    Salaiset tiedostot pitäisi säilyttää verkkopalvelimella eikä yksittäisen käyttäjän tietokoneella. Eikä varsinkaan siellä My Documents/Omat tiedostot hakemistossa.

    Olen törmännyt itsekin vastaavaan ongelmaan, siinä ei tosin jaettu tiedostoja ulos, mutta koko organisaatiolla oli mahdollisuus lukea työsopimuksia, koska kaikki käyttäjän saivat defaultina käyttöoikeudet myös siihen verkkokansioon.

    Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että tietoturva ja piratismi ovat kaksi täysin eri asiaa, enkä siksi ole innoissani ajatuksesta, että tekijänoikeudenhaltijat saavat viranomaisoikeuksia.

    VastaaPoista
  17. Ad THe: - siinä on asian ydin. Tietokoneissa on niin paljon muutakin kuin tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa.

    VastaaPoista
  18. THe:lle

    Nuo esimerkkini olivat vain pienoinen sivujuonne tästä keskusteluaiheesta.

    Tietoturva ja piratismi ovat muutenkin niin likeellä toisiaan, että tekijänoikeudenhaltijoilla on oltava nämä mainitut pienet ja muille huomaamattomat "viranomaisoikeudet".

    Meille on jo aivan liikaa kehitetty rakennelmaa kansalaisoikeuksista ja -vapauksista, että oikein hirvittää. Nämä "oikeudet" ovat jo ylittämässä hyvät tavat, kohtuuden rajat ja oikeudenmukaisuuden, että moraalin.

    Itsekkyydestä ja oman edun tavoittelemisesta on tullut laillista puuhaa tekijöiden kustannuksella.

    Tekijänoikeudet eivät kuulu lakimiehille. Jokaisen tekijän on saatava päättää omasta teoksestaan. Nykyisin TEKIJÖILLÄ ei ole juurikaan oikeuksia, vaan velvollisuuksia "tiedon vapauden" kustannuksella. Tiedon ei tarvitse olla vapaata, eikä kaikien ilmaiseksi saatavana.

    VastaaPoista
  19. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että syyllistyykö nimimerkki JarMom rikokseen, jos hän on kerännyt satoja ip-osoitetietoja ja "testimielessä" seurannut yksityisten kansalaisten ja julkisten laitosten ja oikeushenkilöiden verkkoliikennettä ja mahdollisesti listannut kansioita yksittäisistä tietokoneista? Onko yleisen syytteen alainen rikos?

    VastaaPoista
  20. Ad utelias: - ähdäkseni ei. Perustuslakivaliokunnan mukaan tunnistetietojen kerääminen ei sinänsä ole henkilötietolain vastaista. Nimimerkki tekee sitä yksityishenkilönä eikä kysymyksessä välttämättä ole sellainen henkilörekisteri, jota laissa tarkoitetaan.

    Jos olen ymmärtänyt oikein, JarMom ei pyri selvittämään IP-osoitteita käyttäviä henkilöitä.

    Vaikea kysymys, silti.

    VastaaPoista
  21. Uteliaalle:

    Voihan sen kysymyksen noinkin esittää. Ihan mielenkiintoista silti.

    Todellisuudessa näitä tietoja löytyy satoja tuhansia, tai miljoonia jos yksityiskohtiin mennään.
    En minä sille mitään voi että logeja kertyy päivittäin gigamäärin ulkolaiselta serveriltä. Minä vain lukaisen kiinnostavimmat ja teen pikkuriikkisen pieniä kiinnostavia muistinpanoja.

    Mutta yksilöiviä henkilötietoja noista ei löydy. Joskus Aarniolta tuon lainmukaisuuden varmistin. Taisi olla 4 vuotta sitten. Kyse oli keskustelulogista (nimimerkit) ja ip-numeroista.
    Kyse ei ole sellaisesta henkilörekisteristä, jota laissa tarkoitetaan, kuten Kemppinen jo mainitsi.
    Kyse ei myöskään ymmärtääkseni ole verkkoliikenteen seuraamisesta. Muutoinhan oikeusasteet olisivat tuominneet lukuisia hubien ylläpitäjiä mainitsemistasi asioista, koska heillekin kertyy lukuisa määrä vastaavia tietologeja.

    VastaaPoista
  22. JarMom: Silloin tämä pätee kaikkiin tekijänoikeuden haltijoihin, ei pelkästään muusikoihin (tai itse asiassa sinä tarkoitat musiikkiteollisuutta): valokuvaajat, kuvataiteilijat, tanssitaiteilijat, kirjailijat, runoilijat.... Miksi ei? Jokainen teos joka ylittää teoskynnyksen. Siis potentiaalisesti kaikki.

    VastaaPoista
  23. Selvyyden vuoksi mainittakoon, että olen lähettänyt lukuisan määrän ko. tiedostoja niin Supo:lle kuin KRP:lle. Loikala/Kajantie. Supon kaveria en mainitse, koska Supolla oli pallo täysin hukassa sosiaalisen hakkeroinnin tavoista ja kuvioista vielä muutama vuosi sitten. Ihan hyviä keskusteluyhteyksiä noista on syntynyt.

    Supolle laitoin yksityiskohtaista tietoa ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, kuinka valtio ja kunnat vuotavat kuin seula, eikä kukaan tee mitään.
    Vuotavat vieläkin.

    "Yritysten" salaisista tiedostoista otan kuvakaappaukset tiedostonimistä. Tiedostot hävitän. Yleensä ilmoitan ko. yritykselle salaisten tietojen vuodosta hubien kautta. Tosin viimekwsi ilmoitin aikaa sitten asiasta Suomen Pankille.

    VastaaPoista
  24. JarMom: Henkilönä, joka on kymmenen vuotta tehnyt elantonsa suurimmaksi osaksi tekijänoikeuskorvauksilla ja media-alalla, pidän omalle toimeentulolleni kaikkein suurimpana uhkana nykyisten tekijänoikeusjärjestöjen ja ajan kelkasta pudonneiden dinosaurusfirmojen temmellyksen, joka tuntuu oikein parhaansa mukaan ajavan ihmisiä laittomien latausten äärelle ja suhtautumaan negatiivisesti lailliseen materiaaliin. Nyt tarvitaan todella pikainen sukupolvenvaihdos niin mediajätteihin kuin tekijänoikeusmafian puljuihin, jotta saadaan toiminta ajan tasalle.

    VastaaPoista
  25. Jarmon on ohranan kollaboraattori.

    VastaaPoista
  26. Nyymiölle toimeentulosta:

    Miten toiminta saadaan ajan tasalle?

    VastaaPoista
  27. Vastapainona nimimerkin JarMom hysterialle:

    Nähdäkseni tekijänoikeudet ja patenttioikeudet siinä muodossa kuin ne nyt on toteutettu ovat lähinnä vahingollinen keksintö.

    Tekijänoikeusfirmat pyörittelevät kauhufilmejä biljoonien dollarien tappioista, mutta ne ovat mielikuvitusrahaa. Jos piratismi muuttuisi huomenna mahdottomaksi, yhtä ainutta platta ei myytäisi enemmän siitä yksinkertaisesta syystä että kohdeyleisö jo nyt käyttää kaikki rahansa viihteeseen. Korkeintaan rahojen osoite muuttuisi turvallisen massahömpän suuntaan.

    Innovaatioille tekijänoikeudet ovat aina olleet pelkkä este. Kaikki ihmisen tutkimus- ja tuotekehittelytyö perustuu pohjimmiltaan olemassaolevien asioiden kopiointiin, yhdistelyyn ja muokkaamiseen. Juuri nämä asiat TO-kontrolli yrittää kieltää.

    Ansaintamekanismina se toimii jotenkuten, mutta ansainta on selkeästi mahdollista ilmankin. Muotisuunnittelu on miljardibisnes, vaikka vaatteita on mahdotonta suojata mitenkään. Autojen ulkonäköä ei voi suojata mitenkään, ei ruoan koostumusta, yms. Siitä huolimatta kaikilla näistä tehdään kovaa bisnestä jatkuvasti:

    http://blog.ted.com/2010/05/25/lessons_from_fa/

    Missään nimessä ei ole syytä antaa tuumaakaan periksi tekijänoikeusmafian vigilantismille. Mitään hyvää ei ole ikinä seurannut siitä että ihmisille annetaan oikeus jakaa oman käden oikeutta.

    VastaaPoista