26. lokakuuta 2010

Penkkiurheilupolitiikka




Ainakin television menettelytapa on vakiintunut. Joku laukaisee jotain aivan hirmuista. Toimittaja hymyilee ja siirtyy näyttämään taas kerran uutisia. Jos asia arvioidaan kiinnostavaksi, väkeä kootaan illan puheohjelmaan. Niissä joko kaikki huutavat samaan aikaan tai jupisevat niitä näitä.

En vieläkään tiedä, miksi rakas ruotsini on tässäkin parempi, vaikka ei yhtä hyvä kuin Englanti. Noilla kielillä lähetetään keskusteluohjelmia. Suomeksi sellaisia ei ole tullut vastaan. Viime aikoina olen jättänyt välillä jopa vastaamatta soittopyyntöihin. En ilkeä lähteä Pasilaan tyhjän pantiksi.

Eilen aamulla toisteltiin asiaa Hiihtoliitosta. En kuullut inahdustakaan siihen suuntaan, että liiton johtokunnan jäsen puolusteli toimintaansa kuvaamalla rikoksen, jonka nimi on kavallus. Vaikka oltaisiin kuinka samaa suurta perhettä, jos yhdistys lainaa rahaa säätiöltä, vähimmäisvaatimus on velkakirja ja vakuus. Esimerkiksi asianajaja saa lähdön liitosta ja hyvässä tapauksessa linnaa lisäksi, jos hän sekoittaa asiakkaan – esimerkiksi kuolinpesän – varat omiinsa, eli ”lainaa” niitä. Takaisinmaksaminen ei poista rikosta.

Toisessa pätkässä puhuttiin mielen osoittamisesta ja sanan kierrättämisestä netissä tai tekstiviesteillä. Asianomainen aktiivi ilmoitti käynnissä olevan siirtymisen suoraan demokratiaan. Toimittaja hymyili ystävällisesti. Tämä vallankumoushanke on tyyppiä ”kaikki valta neuvostoille”. Suomessa (ja Ranskassa) on edustuksellinen, ei suora demokratia. Sveitsin järjestelmää (Perustuslaki art. 140) on kuvattu puoliedustukselliseksi. Se on sekä toimiva että monimutkainen ja erilainen liittovaltion ja kantonien tasolla.

”Kansaa on kuultava”. Kansaa kuullaan vaaleissa. Minun mielestäni (mielipide!) kansalaisten oikeutta lainsäädäntöaloitteiden tekemiseen ja jopa muihin kuin neuvoa antaviin kansanäänestyksiin olisi harkittava huolellisesti verkkoäänestykseen siirtymisen yhteydessä.

Nyt jotkut jo ”äänestävät” pokkana verkossa unohtaen, että myös kansanäänestyksessä edellytetään äänioikeutta, eikä kukaan saa äänestää useammin kuin kerran.

Ranskalainen rettelöinti on samantyyppinen ilmiö kuin suomalainen lakko-oikeus. Viranomaiset on ohjeistettu äärimmäiseen pehmeyteen, eikä kukan kehtaa sanoa vastaan. Vai muistaako kukaan tilannetta, jossa selvästi laittoman lakon rakentajat olisi velvoitettu suorittamaan vahingonkorvausta työnseisauksesta todella kärsineille, kuten matkustajille? Lakko-oikeudesta puhutaan, mutta lakosta pidättäytymisvelvollisuudesta ei puhuta koskaan. Muutoinhan yhteiskunnassa on sellainen sääntö, että kun jotain on sovittu, sopimusta noudatetaan.

Perussuomalaiset ovat nyt ajaneet sisään penkkiurheilupolitiikan, joka ei luultavasti enää koskaan väisty. Kannattajat käyttäytyvät juuri samoin kuin kannattajat katsomossa. He arvioivat pelaajia ja erotuomareita ja ovat nopeita viskomaan kentälle tavaraa. He ovat mielestään asiantuntijoita. He ovat mielestään oikeuden lähde. Heitä ei edes kiinnosta, että heidän esille ottamiaan asioita on kukaties mietitty suurella hartaudella vuosikausia. He tappelevat toisten kannattajien kanssa, koska sitä, joka on eri mieltä, saa heidän vakaumuksensa mukaan lyödä.

Penkkiurheilijat eivät pelaa. Heistä ei ole pelaamaan. He eivät erityisen todennäköisesti tunne liioin sääntöjä. He eivät todennäköisesti ole selvillä, mikä pelissä on fyysisesti ja fysikaalisesti mahdollista. Kun itse nuorempana, muutamia kuukausia nuorempana, katselin potkupalloilua televisiosta, jäin miettimään, miten hirveän vähän kentältä mahtaa nähdä verrattuna television joka suunnasta mollottaviin jättiläissilmiin. Ainakin näkökulma on jotain aivan muuta yläviistosta kuin vaakasuunnassa.

Tätä ei pidä käsittää suurten puolueiden ylistykseksi. Olen nimimerkki ”joukko kiinnostuneita perheenisiä Kirkkonummelta”. Mieleen ei tule nyt kuin yksi kirkkonummelainen perheenisä, jolle sanon päivää – hänellä on pieniä lapsia ja kiireitä.

Luullakseni hallituspuolueen poliitikon on tehtävä erittäin epämiellyttäviä päätöksiä ja sen jälkeen yrittää perustella näitä ratkaisuja kannattajilleen, jottei näistä tulisi entisiä.

Poliitikko ei ole kansalaisten puhetorvi, van yhteiskunnan perse. Sen päällä istuu jokainen.

27 kommenttia:

  1. Nyt on näköjään muotia lyödä persuja kuin tuttua sikaa. Kaikki luulevat olevansa asiantuntijoita siinä, keitä perussuomalaisten potentiaaliset äänestäjät ovat. Osmo Soininvaara veti eilisessä blogauksessaan pohjat ja Kemppinen näköjään seuraa perässä.

    Laitetaan tähän nyt tiedot tästä äänioikeutetusta:

    -asuu Helsingissä
    -palkkatulo viime vuonna 44600
    -pääomatulot 33000
    -45-vuotias mies
    -akateemisesti koulutettu
    -ei seuraa urheilua

    Huono-osaisten kermaa siis

    Kemppinen tietää aivan hyvin, että perussuomalsiten äänestäjilläkin on vain yksi ääni ja äänestää voi vain kerran. Samalla tavalla kuin kaikilla äänioikeutetuilla. Maailmaan mahtuu ääntä ja gallupeilla ei tässä maassa eduskuntaan mennä.

    Näitä kurjia hätäpaskoja tulee entistä enemmän, kun vaalit lähestyvät. Ja mitä enemmän sitä useampi kyllästynyt tekee valintansa.


    “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”


    Loppukevennys.

    Suomen Pankin johtokunnan jäsen Salo, Sinikka, valitteli joutuneensa kiusatuksi virassaan. Nythän on niin, että olen valmis kuuntelemaan mitä tahansa vittuilua päivittäin vaikka 5 vuoden ajan Suomen Pankin johtokunnan jäsenen työpanoksella, palkkiolla, eduilla ja eläkeduilla. Koska voin aloittaa?

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä fst viideltä näkee laadukkaampaa keskustelua kuin suomenkielisiltä kanavilta ainakin mitä keskusteluun osallistuvien käytökseen tulee.
    Olen yli viisi kymmentä vuotta joutunut seuraamaan perussuomalaista elämää kouluissa, armeijassa ja työpaikoillani ja en ole koko sinä aikana pystynyt samastumaan siihen porukkaan, sen mielenlaatuun. Aina olen tuntenut oloni ulkopuoliseksi.
    Nykyään ajattelen tätä tsuhnamiporukkaa Hitlerin virheinä. Sekoitti Aatu jossain vaiheessa ajatuksissaan juutalaiset ja suomaliset ja yritti tuhota väärää porukkaa.
    Johtuisiko siitä, että isiesieni epäillään tulleen Irlannista ja esiäitieni Norjasta.
    En tiedä, olisinko päässyt tekemisiin fiksumpien ihmisten kanssa, jos en olisi lopettanut yliopisto-opintojani lukion syyslukukauteen, mutta sitä toivon kokemuksistani säikähtäneenä, että hyvä jumala, kuka lienetkin, varjele meitä perussuomalaisilta.
    Sillä he ovat vain tietävinään, mitä tekevät mutta tekevät silti.

    VastaaPoista
  3. Kylla se saksmannikin osaa. Taitaa olla RTL, jolla on myohaisillan poliittisia keskusteluja.
    Aivan eri luokkaa kuin Suomessa, mutta tietysti iso kansakunta...on mista valikoitua!

    VastaaPoista
  4. Vielä enemmän meidän pitäisi rukoilla varjeltumista suoralta kansanvallalta. Jos Perussuomalaista tulee iso puolue, heistäkin tulee tavallisia asiapoliitikkoja, jotka joutuvat myöntämään, että asiat eivät oikeasti ole niin yksinkertaisia. Joutuvat siis selittelemään kannattajileen.

    Onhan edustuksellisen demokratian kiistaton etu se, että päättäjiksi valikoituneet ovat aina vähän fiksumpia kuin kannattajansa. Varsinkin jonkin aikaa tutustuttuaan muihinkin edustajiin ja heidän mielipiteisiinsä..

    VastaaPoista
  5. Sanotaan, että politiikan ongelma on se, että se kiinnostaa vääriä ihmisiä. Mutta tiedä häntä, kuka kehittäisi paremman systeemin kuin nykyinen?

    Se mietityttää, missä määrin vanhat mielikuvat eri puolueiden kannattajista pitävät enää paikkansa. Akateeminen koulutus ei tarkoita (eikä ole vuosiin tarkoittanut) automaattista nousua kansakunnan kaapin päälle. Tietoyhteiskunta tuottaa "inhimillisiä resursseja" tiedon tuotannon ja hyväksikäytön koneisiin. Hmmm...

    VastaaPoista
  6. Nyt polttaa, nyt poltaa Kemppistä, ettäkö ihan Pasilaan tekee mieli?
    Kyllä sinne noilla viikottaisilla visitti-määrillä voi mennä. Tuskimpa mikään polittinen puoluekaan siellä meuhkaa oikeilla yli kolmen miljoonan sitemeterillä! Ei kaikilla sellaisia lukemia ole, vain oikeilla instituutioilla.

    VastaaPoista
  7. "Penkkiurheilupolitikointi" on mainio kiteytys sosiaalisesta toiminnasta, joka ei rajaudu minkään puolueen kannattajakuntaan eikä edes politiikkaan. Sitä älämölöötä riittää. Rinnakkaisilmiö, joka vetää kuin raato kärpäsiä, on tuottoisaksi osoittautunut keltainen elämäkertakirjallisuus.
    Oikeus tietää kaikki ymmärtämättä mitään.

    VastaaPoista
  8. Persujen bandwagon hyytyy viimeistään siihen, jos sieltä saadaan isänmaan parhaita poikia seuraavaan hallitukseen. Ministeriainesta, taitelijapsykologi Pertti Virtanen, Tre, ja protoslaavin taitaja Jussi Halla-aho, H:ki. Eiköhän yhteiskuntaelämämme vinoutumat siitä rupea tuotapikaa korjaantumaan, kun on oikeat miehet valtiolaivan ruorissa hiiohoi.

    VastaaPoista
  9. Tämä "penkkiurheilupolitiikka" mahdollistaa tavattoman manipuloinnin.

    Homokeskustelu ja Facebookin "paivän lakko" -tempaukset osoittavat kuinka hyvin manipulointi voidaan kohdistaa pöljään kansaan, joka elää hetken mielijohteisissa uutisissa.

    Tuleva nettiäänestys mahdollistaa kunta- ja eduskuntavaaleissa etusijan sille, joka saa mahdollisimman suuret lööpit liikkeelle.

    Nettiäänestys ja median valta. Liian vaarallinen yhdistelmä, jos skandaalit säästetään ja kerätään julkaistaviksi vasta kuukausi ennen vaaleja.

    VastaaPoista
  10. Suomalaiset kapinoivat perussuomalaisten kautta.

    VastaaPoista
  11. Kemppinenhän on joukkomediasta tuttu jo vuosikymmenten takaa, mattip. Vähäinen tuore esimerkki oli hänen taannoinen vieraillunsa Tuomas Enbusken radio-ohjelmassa, joka on suosikkini. Eikö Kemppinen lue sitä keskusteluohjelmaksi? Ehkä hänen tähdittämänsä jakso ei ollut parasta tasoa, mutta kyllä se ohjelma usein sille on minusta yltänyt.

    BBC:n Hardtalk meni tylsäksi Tim Sebastianin jälkeen. Hänen käytöksensä jätti joskus toivomisen varaa, kiinnostavuutensa ei.

    VastaaPoista
  12. “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

    Ja mihinkähän Herra 45 aikoo voittoaan käyttää?

    VastaaPoista
  13. Sotkas puhuu asiaa ja perässä seuraavat anonyymit näyttävät, miksi Sotkas puhuu asiaa.

    Sen unohdetun smp-kansan äänillä (mukaan lukien halmelaiset itäisistä lähiöistä), joita kaikki kynnelle kykenevät laumahenkiset nyt kilvan halveksivat, persut olivat 4 %:n puolue.

    Nousu 14 %:n puolueeksi tapahtuu joidenkin muiden äänillä.

    On älyllistä epärehellisyyttä "tietää", että persuja ensi vaaleissa äänestävät ovat kouluttamatonta alaluokkaa, joiden tyhmyyttä kuka tahansa tolvana on oikeutettu halveksimaan.

    JK:n näppärä vertaus persuista penkkiurheilijoina menee samaan kastiin. Toki oletus, että verkossa mölisijät ovat varmaan niitä samoja tyyppejä, jotka mölisevät katsomoissa, on ymmärrettävää. Mutta fiksu se ei ole.

    Se ei ole analyyttinen. Se on populistinen.

    VastaaPoista
  14. Laitetaan tähän nyt tiedot tästä äänioikeutetusta: -asuu Helsingissä -palkkatulo viime vuonna 44600 -pääomatulot 33000

    Jospa laitat vielä nimesi, jotta voin käydä katsomassa verotoimistosta, pitääkö paikkansa. Jos on niin valmis pröystäilemään tuloillaan, että ilmoittaa ne laajalti luetun blogin kommenteissa peräti sadan euron tarkkuudella, ei luulisi olevan mahdoton vaatimus.

    Nimimerkin takaa kuka tahansa voi väittää olevansa mitä tahansa. Itse olen monimiljonääri, vasemmistoliiton puoluesihteeri ja lisäksi käynyt kahdeksan kertaa kuussa. Jos joku väittää päinvastaista, se on vain kateellisten poliittisten vastustajieni panettelua. Paitsi että ei ole, koska esiinnyn omalla nimelläni.

    Sen unohdetun smp-kansan äänillä (mukaan lukien halmelaiset itäisistä lähiöistä), joita kaikki kynnelle kykenevät laumahenkiset nyt kilvan halveksivat, persut olivat 4 %:n puolue. Nousu 14 %:n puolueeksi tapahtuu joidenkin muiden äänillä.

    Se voi tapahtua yhtä hyvin niin, että unohdetun SMP-kansan keskuudessa äänestysprosentti nousee. On hyvin kummallinen ajatus, että jos puolue saa lisää äänestäjiä, he ovat automaattisesti jotain kvalitatiivisesti erilaista kuin saman puolueen tähänastiset äänestäjät. Niin kauan kuin äänestysprosentti ei ole lähelläkään sataa, tämä ei ole lainkaan ainoa esille tarjoutuva selitys.

    VastaaPoista
  15. Kantsii käydä kuuntelemassa yle ratio ykköseltä eilen tullut Kalle Haatanen yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä.

    VastaaPoista
  16. Nimim. Tapsan into saada nahkaliiviensä selkämykseen "14%" ja samalla irtautua kouluttamattomasta alaluokasta on ymmärrettävä.

    Puhkuminen perussuomalaisten arvostelijoitten "laumahenkisyydestä" ja "populismista" on sekin tässä yhteydessä ymmärrettävää, mutta analyyttista se ei ole.

    Se on paljastavaa.

    VastaaPoista
  17. Molemmat tarvitsevat toisiaan, penkkiurheilijat oikeita urheilijoita ja päinvastoin.

    VastaaPoista
  18. Sitä minä vaan kysyisin, että muistaakos joku milloin meillä Suomessa olisi viimeksi ollut lakko, joka ei olisi ollut työnantajaosapuolen mielestä laiton?

    Kun minä en muista.

    - pulu -

    VastaaPoista
  19. Demokratia on hieno juttu silloin kun pöljä kansa osaa äänestää oikeita puolueita.

    Sitten kun kansa äänestää väärin ja ehdottomasti hyvien ihmisten mielestä ehdottoman vääriä puolueita; niin silloin puhutaan demokratian kriisistä. Ja tietenkin populismista.

    Itävallan kansa äänesti aikoinaan väärin, ja sinne lähetettiin kolmen itämaan viisaan trio kertomaan, miten kansan pitäisi äänestää ja millaisia kansan valitsemia edustajia ei saisi ollenkaan päästää edustamaan.

    Sittemmin myös tanskalaiset ovat äänestäneet väärin ja hollantilaiset myös ja viimeiseksi osa ruotsalaisista äänesti aivan kauhean väärin.

    Mielenkiintoinen havainto on, että poliitiikan penkkiurheilijoitten kannatuksen kasvu on vahvasti yleiseurooppalainen ilmiö, joka korreloi erittäin vahvasti erään rikkauden kanssa, johon Eurooppa on hukkumassa.

    Tämän rikkauden satoa korjataan sitten ensi vaaleissa.

    VastaaPoista
  20. Kyllä ottaa koville Tommilla. Sama Tommi joka kävi Soininvaaran blogissa nolaamaassa itsensä valheella Jyrki Kasvin blogista muka löytyneistä viestei8stä.

    Kaaderit eteenpäin. Vallankumous alkaa, aikaa ½ vuotta.

    VastaaPoista
  21. Jospa vähän selitän, meinaan kun olen ennenkin tapellut valtavirtaa vastaan.

    Myönnän persut populistiseksi puolueeksi ja myönnän sen kannatuksen gallupeissa perustuvan tekijöihin, jotka eivät välttämättä ole yleviä, vaan päinvastoin perustuvat suureen kyrpiintymiseen.

    Mutta persujen suosion selittäminen puolivillaisella psykologiseerauksella siitä, kuinka tyhmää kansaa huijataan, on typerää.

    Vielä pari kolme vuotta sitten kuvittelin, etten ikinä äänestäisi persuja, koska olen EU-, euro- ja ydinvoimamyönteinen. Nuorena äänestin Tuomiojaa, vanhempana Lipposta - ja jälkimmäisen äänestämistä en kadu vieläkään.

    Mutta ketä minä nyt voin äänestää sanoakseni riittävän kuuluvasti, että saatanan tunarit, jo riittää!

    Sanokaapa se. Otan vihjeen vastaan kiitollisena.

    VastaaPoista
  22. Äänestysprosentin lasku on kai huolestuttanut. Jos se nyt persujen myötä väliaikaisesti nousee, ei liene paha juttu. Jos tulee pari persuministeriä, sekin menee, tulivathan ja meniväthän P. Vennamo ja U. Leppänenkin. Tasavalta selvisi, ja on selvinnyt synkemmistäkin ajoista. Ajoista, jolloin (tissi)viihde ei ollut vielä teollisuutta.

    Äänestäjien kosiskelua tulee riittämään lähiaikoina. Eikö penkki- tai sohvaurheilijoiden ääniä ole aina houkuteltu kultamitaliurheilijoilla, tv:stä tutuilla kuuluttajilla, misseilläkin. Kova kisa käydään siitä, kuka saa kenetkin riveihinsä. Taitaa olla populismia. Kokeiltaisiin meilläkin joskus niitä pitkiä listoja...

    -osku

    VastaaPoista
  23. On se kivaa, kun ensi vuonna saa taas äänestää Halla-ahoa.

    Ääni Halla-aholle on ääni, joka vastustaa tommiuschanoveja, odesoinivaaroja sekä muita ns vasemmistoälykköjä.

    Termi vasemmistoälykkö on tietenkin käsitteellinen mahdottomuus, mutta Stalin arvosti termiä suuresti. Stalin lähetti kaikki itsensä älymystöön ylentäneet Siperiaan.

    Toivottavasti voimme joskus seurata Stalinin viitoittamaa tietä.
    Uuraa!!
    Uuraa!!
    Uuraa!!

    VastaaPoista
  24. Ad Omnia: - varmuuden vuoksi lisään omastakin puolestani, että en pidä perussuomalaisia gallupissa kannattavia joukkona, luokkana tai tunnistettavana ryhmänä. Sen uskon, että kiukkuisuus yhdistää. Sitä vastoin Kristillisten kannattajissa lienee kova ydin, jonka ajattelu ja tavat poikkeavat monessa muussakin asiassa.

    Onni ettei heitä ole enempää (mielipide).

    VastaaPoista
  25. "Myönnän persut populistiseksi puolueeksi ja myönnän sen kannatuksen gallupeissa perustuvan tekijöihin, jotka eivät välttämättä ole yleviä, vaan päinvastoin perustuvat suureen kyrpiintymiseen."

    No joo. Ehkä osin näinkin.

    Tasapuolisuuden nimissä olisi muistettava myös erään "valtiomiesmäisiä" piirteitä omaavan Paavon kommentteja Ylen eli siis SDP:n kanavalla ennen edesmenneitä eduskuntavaaleja:

    -Vaihtoehdot ovat joko me. Tai sitten porvarimeininki.

    Lisäksi ennen vaaleja Paavo käytti loistavasti hyväkseen kansamme Nato-pelkoa ja ylimaalista USA-allergiaa lietsoakseen kansaa demarien taakse. (Lopuksi vain vallankumous söi lapsensa Annelin johdolla...)

    Nilkkimäiseksi jutun teki se, että Paavo itse pohjimmiltaan oli Naton kannattaja ja lisäksi ajatusmaailmaltaan kunnon porvari. Kysykää asiaa vaikka Tuomiojan Erkiltä.

    Eli kysymys kuuluu:

    -Populisteja?? Siis ketkä??

    VastaaPoista
  26. Protestiaspektia ei saa aliarvioida.

    Minusta Soini näpertelee epäkiinnostavien nippelien kanssa (kuten joku EVVK-jätevesilaki) kun pitäisi selvittää oikeita, valtavia ongelmia julkispalvelujen rahoitukseen liittyen, ja miehen EU-antipatiat eivät tunnu olevan todellisuuspohjaisia. Äänestänen silti Persuja, yksinkertaisesti siksi ettei ole muuta faktista keinoa antaa epäluottamuslause nykyiselle vallankahvalle. Kaikki muut puolueet ovat osa establishmenttia (poikkeuksena ehkä kehtoonsa kuollut piraattipuolue).

    VastaaPoista
  27. En minäkään perussuomalaisia heidän linjansa tai kykyjensä vuoksi äänestä. Minä äänestän siksi, että olen kyllästynyt tähän kallellaan olevaan maailmaan, jossa kaikenmaailman luonnonsuojelu, eläinsuojelu, vesiensuojelu, ilmansuojelu ja mamu-suojelu ja muiden vähemmistöjen suojelu ja tietosuoja, yksityisyyden suoja, verosuoja, herrasuoja yms. on mennyt äärimmäisyyksiin, hinnasta välittämättä. Mutta annas olla kun joku tavallinen suomalainen, yksi meistä, tarvitsee apua tai tukea. Sitä ei heru, ei saamari sitten yhtään! Ja tätä vääryyttä ei oikaista millään pienellä liikkeellä, tarvitaan iso. Persujen äänestäminen ei ole iso eikä varsinkaan järkevä liike, mutta se on isoin valittavissa olevista; ja taatusti vaikuttaa jotain kunhan riittävän moni tämän saman tekee. Oma hintansa sillä, on mutta kun asia on riittävän kallis, niin se on sitten vaan maksettava..
    Veikko-setä

    VastaaPoista