10. elokuuta 2010

Säyseää kesämusiikkia




Sattuu olemaan tilaisuus kuunnella musiikkia oman maun mukaan. Kuten kaikille lukijoille on itsestään selvää, makuni on kyseenalainen. Kehotan kavahtamaan.

Muistaakseni mainitsinkin, että erään ikäluokan autoiluun liittyvä bassojumputus tuntuu minusta huvittavalta. Jumputtajat katselevat nakkikioskeilla todella hitaasti heavy classicia soittavaa vanhusta. iPod menee mukisematta johdolla kiinni auton AUX-liittimeen joten ajellessa voi nauttia liikkuvan studion eduista. En olisi uskonut, että auton äänentoistolaitteisiin kuuluvalle subwooferillekin tulee käyttöä.

Marketin parkkipaikalle tuntuisi sopivan vallan erinomaisesti Penderecki. Kuuntelin kauan sitten useinkin trenodiaa Hiroshiman uhrien muistolle. Myös Dies Irae soi hienosti. Nyt käy ilmi, että tämä arvostetuimpiin nykysäveltäjiin luettu mestari on jatkuvasti muuttanut tyyliään.

Viattomien ihmisten pelotteluun ei tietenkään tarvittaisi nykymusiikkia. Mahler sopii joka paikkaan paitsi mahdollisesti ei leivän päälle.

Kirjoituksen varsinainen aihe on kuitenkin uusi tapa tehdä heräteostoja. iTunesin valikoima ei ole klassisessa musiikissa sittenkään niin rannaton; muusta musiikista en kykene esittämään arviota.

ClassicOnline tuntuisi olevan juuri oikea paikka jopa kotimaisen musiikin hankintoihin – Magnus Lindberg, Kaija Saariaho. Rahanmenoakin voi hiukan säännellä maksamalla pankkikortilla. Tuon verkkokaupan sivusto ei ole selkeyden perikuva, mutta ei kovin vaikeakaan. Suomalainen Visalla varustettu pankkikortti kelpaa käteismaksuihin. Tyypillinen CD-levyllisen hinta on 9 euroa.

Downloaderilla on helppo ohjata ostot esimerkiksi juuri iTunesiin.

On monia tyylikkäämpiä toimintatapoja, mutta minulle riittää valittujen kappaleiden vieminen iPodiin tai iPhoneen. Silloin niitä voi yksinkertaisesti kuunnella myös olohuoneen stereoilla (jälleen kerran AUX). Musiikkimakuni on niin rahvaanomainen, että useimmiten tietokoneeseen kytketyt alle sadan euron kaiuttimet kuitenkin riittävät mainiosti.

Minulla ei ole pyrkimystä olla vouhottamatta. Mielestäni on uskomaton onni, että itse asiassa koko maailman musiikki on oikeasti tavoitettavissa joko striimeinä eli verkkoradioiden kautta tai ostettuna.

Tämä antaa aiheen vielä yhteen mainokseen. WD:n ”My Passport” –ulkoinen kovalevy tuntuu olevan juuri sitä mitä olen hatarasti haeskellut monet vuodet. Yksinkertaisen kytkennän jälkeen laite aivan oikeasti pyörittää varmuuskopion eli backupit kaikesta. Todellisuudessa varmistan ohjelmat muille kovalevyille (LaCie 2T), mutta tämä varmistus on hukatun, etsittävän tiedoston kannalta huomattavasti yksinkertaisempi kuin Windowsin oma.

Olin aikaiessa hankkia kotiin Windowsin suhteellisen kalliin serverin, mutta nyt tuntuu, että tämä halpa kovalevy ajaa juuri saman asian.

Musiikkia ostellessa ei ole pahitteeksi suosia halpoja. Halpismerkki Naxos on mielestäni edelleen erittäin hyvätasoinen. Oikeiden levyjen ystävät löytävät vaivatta valikoimaakin keskustan liikkeistä. Kun aika kauan sitten yritin kartoittaa Beethovenin pianosonaattien ja Chopinin levytarjonnan, tulin tulokseen, jonka muuttamiseen ei ole ilmennyt aihetta; Naxoksen Janos Jändö ja Idil Birit ovat hyviä, luotettavia muusikkoja.

Ondinen levyt ovat ClassicOnlinen listoilla – esimerkiksi Hynninen – Gothoni, Die Schöne Müllerin kympillä.

Tänään ostin itselleni kaupanpäällisiksi kauan sitten kadottamani levyn, jolla Walton Grönroos laulaa kai aika unohtuneen Ture Rangströmin sarjan lauluja Gustaf Frödingin runoihin, Kuningas Erikin lauluja. Niistä tunnetuin voi olla ”Klunom Welam Welamson”, joka tosin panee ruotsin taidon koetukselle. Mutta siellä on yksi, joka pitäisi pakkoruotsin merkeissä opettaa kaikille tuomareille – Erikin laulu Kaarina Maununtyttärelle vankilasta. ”Mät mig ej med mått” – älä tuomitse minua (edes) kohtuuden mukaan (koska minusta tuli hullu hullujen joukossa).

18 kommenttia:

  1. Meillä oli mielenkiintoinen yö hiljan, vanha hippi, kanttorin tytär, elektronisen musiikin harrastaja ja basisti koneeni ja spotifyn ääressä kertomassa mielipiteitään ja -johteitaan.

    VastaaPoista
  2. Mulla kämähti syystalvella kaksi kolme vuotta vanha WD-kovalevy, ja kuulin kahdesta muustakin vastaavasta WD-koviksen menosta. Ehdottaisin huolellista varmistamista.

    VastaaPoista
  3. Kaarina Maununtytär synnytti 15 vuotiaana Erikille lapsen. Tämänpäivän moraali/lakikoodistolla Erik oli pedofiili ja jos ei nyt varsinaisessa merkityksessä ihan "pedofiili", niin lapseen sekaantuja ainakin!

    Tämä on yli 450 vuoden kehitys. Nyt kuningas olisi laitettu linnaan "lapseen sekaantumisesta". Tuolloinhan tuo ei ollut kovin tavatontakaan maailmalla ja vähiten Ruotsissa.

    VastaaPoista
  4. Ad Anonyymi: - ja vankilaanhan Erik XIV joutui.

    Asiasta: katsopa Wikipediasta "Marriable age" ja "Age of consent" - jälkimmäinen eli rikosoikeudellinen alaraja vaihtelee tytöillä tänäkin päivänä alkaen 9 vuodesta.

    Tanskassa on edelleen mahdollista saada 15-vuotiaana erivapaus avioliiton solmimiseen. Syy on aina raskaus. Suomessa oikeusministeriö voi antaa alle 18-vuotiaalle oikeuden mennä naimisiin.

    Hallitsijoitten, ruhtinaitten ja vastaavien keskuudessa avioliitot alle 10-vuotiaiden kesken eivät olleet kovin poikkeuksellisia ennen 1800-lukua.

    VastaaPoista
  5. Ja Edgar Allan Poe avioitui 14-vuotiaan serkkunsa kanssa. Toisaalta se nyt oli kyllä etelävaltioissa...

    VastaaPoista
  6. Nähdäkseni Anonyymin mainitsema Kaarinan tapauskin taas osoittaa, että kehitys on tapahtunut positiiviseen suuntaan.

    VastaaPoista
  7. Renki-ja piikakulttuurimme ohuus niin syvyys kuin leveys kuin pituussuunnassa, tunneilmaisun köyhyys, puhumattomuus ja monet monet muut seikat kiteytyvät herrojen ihailussa.

    Sekä Sibeliuksen että Juhani Ahon(Brofeldt)syrjähypyistä puhutaaan ihaillen ja onpa Edelfeldt'n taiteellsien luomiskyvyn vaatimasta Pariisin bordellikaudesta pehty ihailevaan sävyyn väitöskirjakin.

    Kaksinaismoraali kukoistaa: älä tee niinkuin minä teen, vaan niinkuin minä opetan.

    Kunnes opettajilta menee palli alta. Bill Gates lupaa internetin kautta viiden vuoden kuluttua saatavan parempia luentoja kuin yliopistoissa!

    VastaaPoista
  8. Suhtautumisongelma ei koske pelkästään avioliittojen solmimisikää. Ongelma on merkitsevästi monisyisempi eli nykypäivän ihmiset eivät osaa olla vertaamatta asioita jos aikajänne on satoja vuosia. Tai kymmeniä.

    VastaaPoista
  9. The Gramophone tarjoaa tilaajilleen ja yllättävän laajasti myös muille maksutta rekisteröityneille monenlaista hyvää, mm täyden näköisarkistonsa ja jatkuvia katsauksia ja vinkkilinkkejä klassiseen netissä. Spotify ei lakkaa hämmästyttämästä klassisellakin puolella, siellä on loistavia ajantasaisuuksia (viihteeksi Bryn Terfelin "Bad boys"-albumi tuli sinne tuoreeltaan, kakkosraidalla Toscan ensimmäisen näytöksen Te Deum -finaali on subbarin näytönpaikka, lähes yhtä vaikuttava kuin ekstaattinen Juha Uusitalo tänä kesänä Savonlinnassa), mutta myös kummallisia vajeita (esimerkiksi Ann-Sofie von Otterin lukuisista levyistä on lähes kokonaan "ne väärät").

    "AUX" on funktionaalinen eikä tekninen termi, ilmeisesti Kemppinen käyttää analogista liitäntää joko kuulopistokkeen tai "alakautta". iLaitteisiin on ollut vain vähän tarjontaa D/A-varusteista (osaava tietysti järkkäisi itse), eli äänen analogiamuunnoksen voisi tehdä laadukkaamminkin.

    VastaaPoista
  10. Vielä Spotify-asiaa:

    Suomessa kesällä käyneistä naislaulajista tarjolla on melko paljon Felicity Lottia (pettynys Naantalissa), jonkin verran Elina Garancaa (jäi liian pienelle yleisölle Savonlinnassa) ja paljon Nathalie Stutzmania (säteili Tammisaaressa).

    Haku toimii yllättävän huonosti henkilöiden nimillä, paitsi eri nimimuotoja ja yhteisesiintyjien nimiparituksia, myös suoranaisia virheitä esimerkiksi Daniel Barenboimin osalta (näistä on toki reklamoitu). Sen sijaan liedeissä track-haulla saa aika hyvin nopeita vertailuja. Niissä voi tulla yllättäviäkin tuloksia, kun vertasin Brahmsin Ewige Liebe -esityksiä, Stutzman oli selkeästi mieluin, yllättäen Sarah Connolly tuli toiseksi.

    Lahdessa juuri ennen kesälomaansa käynyt The King's Singers on todella hyvin saatavilla aivan uusimpia ja vanhimpia myöten. Kuunnelkaapa muuten "kingssien" ja Stutzmanin esityks Schubertin Ständchenistä...

    VastaaPoista
  11. Ad Omnia: - AUX (auxiliary) on mukana siksi, että monissa laitteissa, kuten B&O:n viritinvahvistimessa ja kaukosäätimessä on tuo teksti. Siis välijohto (B&O:ssa vaivalloinen löytää, koska toisessa päässä on 5-piikkinen DIN) ja toinen pää vakioplugiin (kuulokeliitäntä, TRS tai TRRS riippuen mallista).

    Autoradioihin tämä "AUX" on ilmaantunut vasta viime vuosina.

    VastaaPoista
  12. HÖPÖ, HÖPÖ, KEMPPI!
    Olen ollut pitkään poissa täältä, onneksi?
    Mitä Sinä siellä kinaat "vekotinhullujen" kanssa liitännöistä? "Ei sovi urohon..."
    Pistähän välillä jotain kunnon pohdittavaa.
    Kuolema ei ihan vielä tule(eikä Jeesuskaan).
    pekka s-to.

    VastaaPoista
  13. Kemppi yrittää vain sitä samaa kuin ennenkin: näyttää kaikkivoipaista osaamistaan, muka.

    Välillä se uskottelee olevansa Jeesus, välillä taas Leonardo Da Vinchi

    VastaaPoista
  14. Oisko nuo levyt kadonneet tämän jälkeen?

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:I3ZhZmupP-8J:kemppinen.blogspot.com/2005/12/hyvin-menee-herrat-nauraa.html+Kuningas+Erikin+laulut&cd=25&hl=fi&ct=clnk&gl=fi&lr=lang_fi

    22. JOULUKUUTA 2005

    "Fröding panee tekovanhalla ruotsillaan Erik-kuninkaan sanomaan "En dåre är jag vorden, en dåre bland dårar" eli olen tullut hulluksi hullujen joukossa. Se on poliitikkojen ja valtiomiesten ongelma. Luullakseni kirjat ja kirjoista kirjoittaminen varjelevat siltä."

    VastaaPoista
  15. Jee. Musiikista. Johan vihdoin onnistui kierolla tavalla asentaa Spotify Ipadiin.
    Pelkäsin jo, että jään orvoksi ja perintö menee musiikin ostoon. Kaikki tiet ovat siis avoinna musiikin suureen maailmaan.

    Lisäksi löysin taas uuden, tai siis joku muu oli tietenkin aiemmin löytänyt ja kertonut, josta e-kirjat ilmaiseksi. Tietenkin täytyy tietää tuo "lataamo".

    Kuten eero raunio jo mainitsi, en minäkään luottaisi halpaan ratkaisuun jos valittavana olisi kalliimpi Windowsin kotiserveri.
    Ihan jo googlettamalla löytyy satoja ongelmia mainitusta tavasta päästä asiasta helpolla halvalla My password-kiintolevyllä.
    Netistä löytyvät kaikki speksit kiintolevyjen valmistajilta, mutta miksi niitä ei löydy mainitusta kiintolevystä. Ehkäpä siinä on sama "elinikäinen takuu", eli käyttöikä on noin alle puoli vuotta, kerrotaan.
    Käyttöikähän ei tarkoita kuin sitä aikaa milloin kiintolevy on reaalikäytössä.

    VastaaPoista
  16. Kiitoksia. Ilahduin suuresti luettuani tekstisi!

    VastaaPoista
  17. Joitain kommentoijia näköjään harmittaa hirveästi, jos joku (Kemppi) osaa ja tietää paljon, innostuu aina uusista asioista, kertoo niistä muillekin jne. Pian joku sitten alkaa räksyttää, että mikä sinäkin luulet olevasi, et sinä mitään osaa - tuki suusi! Halutaan palauttaa närväpää maan pinnalle, ettei se vaan ylpistyisi.
    Tulee mieleen koulukiusaaminen. Jos on liian fiksu tai kaunis, niin luulot pois sellaiselta. On se niin väärin, kun joku toinen on tietävä ja taitava - ja vielä hauskakin ja minä vain tällainen möllykkä.

    VastaaPoista
  18. Satunnainen kävijäsunnuntai, 09 tammikuuta, 2011

    Voisikohan joku osaavista neuvoa vanhempaa rouvashenkilöä selkeillä sanoilla, miten spotifyn saa laitettua iPadiin. Kiitos!

    VastaaPoista