Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
2. maaliskuuta 2010
Aina viisas
Kirjassa luki, että menneiden vuosikymmenien kulttuuriradikaalit arvostelivat mediaa.
Ihastuin tiedosta, koska olin kulltuuri- eli partaradikaali. Ainakin vain omaa parastani tarkoittaneet lähihenkilöt sanoivat niin. He sanoivat myös, että kun kirjoitan ilkeästi Uudesta Suomesta, minut on valjastettu vieraiden vankkureiden eteen. Jotkut sanoivat suoraan bolshevikiksi.
Tuon nimityksen sai, jos kehui Elannon häälimppua maukkaaksi. Muistan erään merkittävän lakimiehen todistelleen, että boilshevikit Anhava, Laitinen, Haavikko ja eräät muut ovat lisäksi mielenvikaisia. Myöhemmin sain kuulla, että myös Matti Klinge kuuluu samaan joukkoon. Hän oli kirjoittanut jotain epäisänmaallista.
Isänmaa on nyt kilpaillut Kanadassa. Olympiakisojen väitetty aate on tietenkin suuri väärinkäsitys, mutta viis siitä. Poliitikkojen vilskeestä päätellen kisoissa voi myydä monenlaista mainontaa.
Nyt mielessäni on median arvosteleminen.
Mieleeni tuli muuan sanan ”journalisti” merkitys, joka erottaa sen sanasta ”kirjailija”. Kunnes Internet toisin päättää, journalisti ei joudu vähällä vastuuseen kirjoittamastaan ja puhumastaan. Tässä hän on samassa asemassa kuin muutkin poliitikot.
Kirjailijan on pakko ottaa huomioon, että jos hän ajankohtaisessa kirjassa kannattaa aatetta A ja henkilöä X, samojen tahojen tuomitseminen seuraavassa teoksessa edellyttää mm. perusteluja.
Määritelmäni mukaan Bertrand Russel oli kirjojen kirjoittajana journalisti. Hän oli milloin mitäkin mieltä. Hän vastusti 1930-luvulla sekä Hitleriä että varustautumista sotaan. Ei sillä, hän vastusti myös ensimmäistä maailmansotaa ja istui vankilassa vakaumuksensa vuoksi vuonna 1918.
Nämä ovat korkeita asioita. Antaa niiden olla. Puhutaan matalista asioista. Lehtien ponnistuksista huolimatta monen journalistin jutut ovat jo nyt yhtä helposti löydettävissä kuin blogistin.
En pitänyt kirjaa, mutta urheuiilutoimittajien mukaan Vancouverin naiset olivat kapinan partaalla ja vaila menestymisen toiveita. Jääkiekkojoukkue oli parin päivän välein mielikuvituksellisen huono ja käsittämättömän hyvä.
Eräät mieshenkilöt, joita nimitettiin pappaketjuksi heidän korkean ikänsä vuoksi, olivat joko tehottomia eilispäivän kykyjä, tukipilareita tai sitten miehiä, joiden vertaisia emme enää kuolevaisin silmin tule näkemään.
Tässä ei oteta kantaa kisailuun, vaan kirjoittamiseen.
Populismi tarkoittaa eliitin vastustamista. Eliitti määritellään kulloisenkin tarpeen mukaan – se on usein kuviteltu. ”Juutalaiset” oli 1920-luvun saksassa eliitti, joka hallitsi rahaa ja bolshevismia. Niin väitettiin.
Myös ”kansa”, joka sitä eliittiä vastustaa, määritellään kulloisenkin tarpeen mukaan.
Median houkutus on mennä kuvitellun kansan mukaan. Se on ollut helppoa, koska lehdillä ei siis ole muistia, eikä juuri televisiollakaan. En ole huomannut yhtään mainintaa siitä, että urheilijoissa olisi ollut vikaa. Syyhän on ilman muuta eliitin, urheilujohtajien. En ole liioin huomannut mainintoja suorituskyvyn keinotekoisesta parantamisesta enkä siitä, että joku kenties hallitsee sen paremmin ja joku huonommin.
Media sanoo, että edessä on populistiset vaalit. Se tietää mitä puhuu. Se tekee vaaleista populismia, joka on siis kuvitelmien vastustamista kuvitelmilla.
Viihdetaiteilija (urheilija, poliitikko, kirjailija, journalisti) on täsmälleen niin hyvä kuin hänen viimeisin suorituksensa. Urheilijoiksi kutsutuilla viihdetaiteilijoilla se vain korostuu, kun heiltä edellytetään niitä suorituksia joka toinen ilta.
VastaaPoistaKun vihdoin niin kannattajat kuin vastustajat ovat yhtä mieltä näiden viihdetaiteilijoiden erinomaisuudesta, on käynyt niinkuin Ollin pakinassa. Erinomainen kuoli eilen.
Minävaan, että tais se olla Bertrand Russell aika johdonmukainen:
VastaaPoistavielä vuonna 1961 89-vuotias Russell vangittiin seitsemäksi päiväksi tämän johdettua nk. istumamielenosoitusta brittein puolustusministeriön edustalla.
K:
... En ole liioin huomannut mainintoja suorituskyvyn keinotekoisesta parantamisesta enkä siitä, että joku kenties hallitsee sen paremmin ja joku huonommin.
Ikä on aika lahjomaton, ja tuossahan luontaiset palautumisajat äärimmäisestä rasituksesta ovat järjestään liian lyhyitä optimaalisimmallekin iälle; sairasta koko huippu-urheilu.
Populismi tarkoittaa eliitin vastustamista. Eliitti määritellään kulloisenkin tarpeen mukaan – se on usein kuviteltu. ”Juutalaiset” oli 1920-luvun saksassa eliitti, joka hallitsi rahaa ja bolshevismia. Niin väitettiin.
VastaaPoistaPopulismia on myös se, että puhuu puhumisen takia eikä lainkaan halua oppia eli viihdyttää kansaa kuten iltapäivälehdet. Ei ne ole eliitinvastaisia vaan ne kehittävät ns. eliittiä (julkkiksia, stalkkaavat poliitikkoja jne) luomalla heille imagoa jota voidaan pitää elitismin aluksi: vain tunnettu voi päästä ns. eliittiin jollain lailla; muut ovat Klingen lailla maaläheisiä debatoijia, joilla on rigidi näkökulma historiaan ja siksi lehtiä käytetään ns. puolin-ja-toisin ajatteluun koska asioita voi aina tarkastella monelta kantilta; yksilön, kansakunnan tai globaalin väestö- tai terveystilasta. Nämäkin ovat yleensä ristiriitaisia.
Olen tavannut hyvin yksinkertaisia ns. eliitin edustajia, joilla joskus muinoin ollut ajattelevaa sukua taustalla mutta jälkeläisten kultalusikkamentaliteetti rupeaa näkymään siinä, että värväävät yhä enenemässä määrin omia ns. sotilaita (=tappavia juoruja levittäviä ihmisiä) jotta kukaan ei pääsisi uhmaamaan sitä elitististä elämää minkä haluavat edelleen junlailla itselleen koska makea elämä on mennyt suoniin. Näitten taustalla on siis paljon sadismia, vihaa ja kypsymättömyyttä joka tulee ulos mm yhä teknisemmässä maailmassa, joka haluaa lyödä alle vyön sen sijaan, että oikeasti antaisi kaikkien kukkien kukkia. Noukkivat mm geenitutkimusten avulla pois ne, joilla olisi heitä uhmaavat genoomit ja vaikka tutkijat sanovat, ettei ole olemassa sellaista yksiselitteistä "tämä ON näin -genoomi tai DNA:n pätkä" niin nämä käyttävät valtaansa ja pyytävät ns. diagnostisoimaan kaikki ne, joilla on heitä älykkäämmät mahdollisuudet, ettei kukaan pääse lyömään ns. laudalta. Ovathan tottuneet siihen, että jos tekevät työtä laboratoriomaailmassa heidän nimi painaa sielläkin - vaikka ei saisi. Möttönen ja Puttonen ovat herkästi samaa mieltä kun von Sidensvans on jotain mieltä. Eikö sekin ole keltaista journalismia; mennään siitä mistä aita on matalin?
Kun ns. eliittiä (tai heidän jälkeläisten) idiotismia joutuu kohtaamaan saa äkkiä leiman, jota on vaikea kumota koska ensin ei ole ketään joka kertoisi mistä moinen ns. persoonallisuusepäillys on päässyt kukkimaan. Kun se on selvää, elämä meni jo.
Jos tätä syndroomaa vielä ynnätään ylikansalliseksi fenomeeniksi se on vakava tauti, jota uskon, että Eurooppa potee tällä hetkellä koska valtaa on äärimmäisen vaikea uhmata ja ikävä kyllä romanttisella maailmankuvalla olevat ihmiset syövät poikkeuksetta kädestä; ja sen takia mm Nobelin juhlat ovatkin niin ruokapöytäpainotteisia: Last Supper -idea; suurin kunnia.
Hitto että osaavat - kettuja ovat kuin fan mutta nylkevät nahat neroista.
"boilshevikit Anhava, Laitinen, Haavikko"-akseli haukuskeli aika helposti kaikkia fasisteiksi, nationalisteiksi, romantikoiksi ja sotahulluiksi.
VastaaPoistaJohtuiko modernistien katkeruus pelkästään siitä, että he eivät aikonaan päässeet sotimaan?
Vuodesta 1974 vuoteen 2008 valtio maksoi ns. parlamentaarista tukea lehdistölle. Vuoden 2008 talousarviossa lehdistötuki poistui ja sen korvasi 18 miljoonan euron summa puolueiden tiedotustoiminnan ja viestinnän tukemiseen.
VastaaPoistaToinen hyvä esimerkki on AY-liikkeen piilotuki Helsingin Sanomille, tai säätiöiden/rahastojen piilotuki HBL:lle.
Mark Twain oli journalisti. Oliko Kekkonen koko ikänsä journalisti? Vanhat venäläiset kirjailijat olivat journalisteja.
Ja eihän päätoimittajan kanssa voi olla vastakkain:
PT: "Mutta Lipponenhan on oikeistodemari".
M: "Jaa. Ja paskat. Musta on hävytöntä, että joku punikki liittää itseenä maininnan "oikeisto".
Kulttuuri- eli partaradikaaleja on ikuisesti. Kohde vain muuttuu. Nykyisin näiden häirikköjen kohteena ovat sananvapaus, ilmastonvaihtelu, luonnonsuojelu, eläintensuojelu, naistenoikeudet ja muut vastaavat vastenmieliset asiat.
Tuon lafkan visio on tyhjiä sanoja, jos edes visio.
VastaaPoistaMissiossa on valhe: EIT ICT Labs will ... build on Europe’s leading position in the information and communications systems
Muistettakoon vielä, että EU:n JRC on paperitiikeri, jossa rahaa on palanut, kuten EU:n puiteohjelmiinkin. Eivät ole kehdanneet jälkievaluoida, siis eivät ole uskaltaneet...
Kommenttini kuului edelliseen...
VastaaPoista- ja sattumalta tuo B. Russeli ihaili Neuvostoliittoa.
VastaaPoistaMinä en kumpaakaan.
KATSI JOKISIPILAN JUST JULKI TULLUT BLOGI URHEULUSTA
VastaaPoistaHistorioitsija lataa oikein sielun pohjasta ja taydella varmuudella kovaa tekstia. En voi muuta kuin yhtya!
"Jääkiekkojoukkue oli parin päivän välein mielikuvituksellisen huono ja käsittämättömän hyvä."
VastaaPoistaVika oli valmennuksessa, koska koko joukkue oireili eikä kestänyt takaiskuja. Pronssi oli valitettavasti puhdasta tuuria.
Kemppisen jäätyä eläkkeelle hänen avoimet media-viittauksensa, varsinkin lehtiin, ovat lisääntyneet. Isoisälleni kävi niin, että eläkkeellä lehtien lukuaika kasvoi sekä absoluuttisesti että suhteellisesti, osuutena päivitäisten kommunikaatiotilanteiden määrästä. Tästä on jo vuosikymmeniä, mutta useinkin ihmettelimme sapekkaita kommentteja aika etäiseltä tuntuneissa asioissa, kunnes Kotimaan, Uuden Suomen tai Suomen Kuvalehden viimeisen numeron lukeminen toi ahaa-elämyksen. Hän toisti, opponoi tai tuki niiden tekstejä.
VastaaPoistaFlaubert kirjoitti Valmiiden ajatusten sanakirjan. Sitä on kovasti liikkeellä mediassa, joidenkin radiokanavien loputtonat porinat ja iltapäivälehtien ajatuspurkka ovat komeasti edistäneet asiaa. Ei ajatuksen tausta sitä vääräksi tee, ovathan säilykkeetkin ihan hyviä, esimerkiksi ananas ja "nötkötti" ovat harvoin yhtä hyviä tuoreina. Ajattelin listata tähän esimerkkejä, mutta en ehdikään perustella niitä, paljaaltaan valmisajatusten (kuten VR:n tiedotusvajeen epäanalyyttinen "käsittely") ongelmat eivät yleensä aukea. Yhden tyypillisen piirteen voi todeta: otetaan asia, josta mahdollisimman monella on intuitiivinen eli varrrma mielipide, ja silitetään sitä myötäsukaan tuomalla muka edustavia kiukkua nostattavia esimerkkejä, kuten mikä tahansa hätävarjelun liioittelucase tai
Finnairin silmitön syyllistäminen matkatavarakäsittelijöiden laittomista työtaisteluista.
Ad Anonyymi: otapa selvää modernisteista ja sotimisesta. Kyllä heitä siellä oli. Lasse Heikkilä kirjoitti runoelman kokemuksistaan Ihantalassa ps-torjuntamiehenä.
VastaaPoistaEn koskaan kuullut heidän nimittelevän ketään fasisteiksi; Haavikon runojen "fasismi" oli läpinäkyvä nimitys neuvostoliittolaiselle totalitarismille.
Nähdäkseni kulttuurielämän kiistat henkilöityivät - Paasikivi piti vallassa ja nosti akateemikoiksi mm. Koskenniemen, ja vanhaa verta oli runsaasti näkyvillä paikoilla.
Ihan hyvä, vielä vähän kiitosta ja kunnioitusta, niin tosi hyvä. Ei demokratian Spede-show pyöri ilman mediaa. Se on kauhea, mutta paras show ja tarvitsee vahtikoiria. Välillä koirat osaavat oikeasti hommansa eikä niitä voi noin vain korvata vihaisilla vanhoilla miehillä.
VastaaPoistaJoku väitti edellä, että B. Russell ihaili Neuvostoliittoa. Minulla on muistikuva, että asia oli täysin päinvastoin. Hän inhosi totalitaristista Neuvostoliittoa niin paljon, että kannatti jopa ennaltaehkäisevää ydinpommi-iskua sinne.
VastaaPoistaParempimuistiset kommentoikaa, kumpi meistä anonyymeistä on oikeassa...
Se joka on aina viisas on tietenkin HS, jonka mukaan myös sen reportterit täyttävät mainitun kriteerin ja todistettavasti, ja aina.
VastaaPoistaUrheilu - eli urheileminen - on tabu, ja se doping on kielletty, koska kyse on pyhästä asiasta. Yhtä suuri tabu se ei kuitenkaan ole kuin se HS.
Korkea moraali asiassa on siis itsestäänselvyys, sillä ilman sitä kyse olisi perversiosta. Siksi asiaa kutsutaankin kehittyneimmillään laatulehdeksi, ja sen uutisoimaa asiaa esimerkiksi huippu-urheiluksi. Muutakin yhtä huippua siellä tietenkin uutisoidaan. Kuten vaikkapa se Himalayjan jäätiköiden sulaminen.
Bertrand Russell ei siinä mielessä sovi kuvaan yhtä hyvin kuin vaikkapa Matti Vanhanen, mutta jotakin hänkin ehti sen kaiken muun säpinän ohessa asiasta sanoa.
The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists. That is why they invented Hell. Bertrand Russell
Urheilu ajaa saman asian kuin helvetti edellisessä. On tietysti muitakin yhtä sitkeitä heppoja. Urheilu on kuitenkin ollut yksi aikamme moralistien eniten käyttämistä keppihevosista. Sitä voi tietysti jalostaa, astuttamalla sitä terveyden, eli toisen vähän samanlaisen kaakin kanssa.
Siis jos olet vain amatööri-ihminen, kuten jokainen kunnollinen seurakunnan jäsen tietenkin on, niin ilman urheilua sinusta ei ole juuri mihinkään, lihot ja laiskistut, ja kuolet lopulta suu vaahdossa syöpään tai johonkin muuhun - ansiosi mukaan tietenkin. Ja jotta olisit jotakin enemmän amatööri-ihmisenä, sinun pitää elää tai kuolla HIFK:n mukana.
Jumalat ja pyhimykset ovat tietysti niitä ammattilaisia, eli huippu-urheilijoita, poliitikkoja ja muita asiantuntijoita kuten se eräs joka nai hiihtäjätärtä. Ne langenneet enkelitkin ovat samaa porukkaa, sillä amatööri-ihmisestä ei ole perkeleeksi - HS-raati on tutkinut tämänkin asian.
Reportterit ovat vain sanan levittämiseen keskittyneitä jesuiittoja. He tietävät, että sääli on ilotyttöjen hyve - Nietzschen mukaan. Ja siksi he keskittyvätkin levittämään sieltä kotimoskeijansa minareeteista vaan sitä oikeaa sanomaaa, sitä suurta ja pyhää internationalismin ja globalisaation liturgiaa.
Reportterin erottaa tyhmempikin helposti sieltä amatöörien joukosta:
http://www.youtube.com/watch?v=qe5xSpF6GL0&feature=related
JK: "Haavikon runojen "fasismi" oli läpinäkyvä nimitys neuvostoliittolaiselle totalitarismille."
VastaaPoistaEhkä. Mutta kun Kekkonen käytti Haavikon "fasismi käy nykyään hyvin kaupaksi" -säettä, niin kohdistus kääntyi 180 astetta että heilahti.
En todellakaan muista kenenkään korjanneen, että itse asiassa Paavo tarkoitti... Tai jos yrittikin, niin äkkiä totesi, että no, ei mitään, unohdetaan koko juttu.
Minä siis muistan nuo ajat. Siksihän lähihistorian kirjoitus onkin niin vaikeaa, kun ihmiset muistavat vielä. Sanoi Kari Suomalainen.
"Ja siksi he keskittyvätkin levittämään sieltä kotimoskeijansa minareeteista vaan sitä oikeaa sanomaaa, sitä suurta ja pyhää internationalismin ja globalisaation liturgiaa."
VastaaPoistaMutta teidän hompanssien mielestä pitäisi levittää vain natsionalismin suurta ja pyhää liturgiaa?
Ainakaan tämän perusteella Russellia ei voi oikein pitää kunnon bolsevikkina:
VastaaPoistahttp://www.thenation.com/doc/19200731/russia