Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
18. elokuuta 2009
Sikapatentti
Kenen laariin sataa, kun sikainfluenssaa rummutetaan?
Kuka muistanee, lintuinfluenssa tuotti hirmuiset summat rahaa rokotteen patentin haltijoille. Seerumia ostettiin mm. suurelle osalle Suomen kansaa.
Vain aivan ohimennen mainittiin, että tuotakin patenttia hallitsevasta yhtiöstä rikastui ainakin yksi presidentti Clintonin hallituksen jäsen (Tamiflu – Gilead – La Roche). Asia on niin monimutkainen, etten osaa olla vakuuttunut syytöksistä.
Puoluerahoituksesta ei pitäisi puhua puhumatta Hitleristä ja keisari Wilhelmistä.
Maailman rahakkain patentti lienee ollut Alfred Nobelin dynamiitti.
Nobel itse testamenttasi jättiläisomaisuutensa kauniisti, mutta yleisemmin – onko asekauppiaiden mielekästä vastustaa sotaa?
Asekauppiaita tärkeämpiä ovat olleet erinäisten aineiden tuottajat ja jalostajat.
Kun Saksa alkoi pommittaa tosissaan Englantia tehtyään yhteisymmärryksessä Neuvostoliiton kanssa selvän puolasta, ilmailuihmiset tulivat kertomaan, että on yksi ongelma. Ei ole bensaa. Lentokonebensiini on erikoistuote.
Tämä ongelma hoidettiin ostamalla taisteluun Englannista tarvittava lentokoneiden polttoaine… Englannista. Shellistä.
Poliittisesti taitavin liikeyritys kautta aikojen on I.G. Farben, kemian teollisuuden kartelli. Joitakin sen johtajia tuomittiin amerikkalaisessa sotilastuomioistuimessa pariksi vuodeksi vankilaan samalla kuin Kruppin herrat saivat kokea saman.
Yhdysvalloissa jäädytettyinä olevat Farbenin varat maksettiin käteisellä oikeusministeri Robert Kennedyn suostumuksella 1950-luvun alussa. Tiettävästi varojen kierrättäminen Sveitsin kautta oli kuitenkin tavallisin tapa, ja on jopa väitetty, että saksalainen likainen raha olisi Sveitsin oivallisen pankkilaitoksen jo vuosisatainen tukipylväs.
I.G. Farbenin kartellin keskeisiä osakkaita olivat mm. vanha baijerilainen soodatahdas BASF, väreihin keskittynyt AGFA ja mm. lääkkeitä valmistava Bayer.
Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaisilta loppui ruuti, kun Chilestä ei saatu guanoa salpietarin valmistukseen. Pulan poisti tohtori H. Haber, ja synteettisen ruudin valmistamisesta vastasi I.G. Farben.
Sama teollisuusyhtymä oli jo tullut kuuluisaksi innovaatiostaan eli taistelukaasuista. Ehkä sen takia Haberille 1920-luvulla myönnettyä Nobel-palkintoa paheksuttiinkin.
Aitoa patenttioikeudellista osaamista Farbenin juristit osoittivat, kun suurasiakas tilasi heiltä mittaamattoman määrän tappavaa kaasua tuhoamisleireissä käytettäväksi. Kaasu oli nimeltään Zyklon, ja patenttioikeudellinen ongelma oli markkerihaju, joka oli tilaajan tahdosta poistettava.
Puhe on erinäisissä kaasuissa ja nesteissä turvallisuussyistä käytettävästä hajusta, jonka tarkoitus on varoittaa ihmisiä.
I.G. Auschwitz oli erikoistunut synteettiseen kumiin, ns. buna-kumiin, jonka valmistusmenetelmä puolestaan perustui ennen sotaa amerikkalaisten Standard Oilin (Esso) ja DuPontin kanssa tehtyyn tutkimukseen.
Juuri nyt näyttää siltä, että patenttien kielteiset puolet käsitettäisiin laajemminkin.
Juuri nyt ei näytä siltä, että Yhdysvaltain vaalirahoitusta, etenkään tekijänoikeuksien ja patenttioikeuksien sekä tavaramerkkien merkitystä salaisen kauppasodan välineenä ymmärrettäisiin laajemmin.
Farbenia on esitelty tässä esimerkkinä. Saksassa ei kannata kysyä, rahoittiko teollisuus Hitleriä, kuten ei Yhdysvalloissa, tekivätkö Ford ja General Motors kenties tappiolla moottorit niihin panssarivaunuihin, joita isämme niin ikävällä tavalla tuhosivat saksalaisilla aseilla.
Wolfram-kärki oli yhtä hieno keksintö kuin onteloräjähde (panssarinyrkki).
Nähdäkseni ei ole syytä luulla, että teollisuuden ja politiikan suhde olisi suuresti muuttunut. Tenttikysymys: miksi Japani meni hyökkäämään amerikkalaisten kimppuun? – Kauppasaarron takia. Ei ollut polttoainetta, ja alumiinikartellistakin oli tullut potkut.
Zyklon oli äärimmäisen tarpeellinen ja erittäin hyödyllinen aines II-maailmansodan aikana. Varsinkin pilkkukuumeen torjunnassa, niin Suomessa kuin vaikkapa Saksassa..
VastaaPoistaAsiasta: "Talous- ja sosiaalihistorian
pro gradu – tutkielma
Tammikuu 2006
Helene Laurent.
Helsingin Yliopisto.
Suuri täisota
Pilkkukuumeen torjunta Suomessa jatkosodan aikana 1941–1944"
Löytyy PDF-versio googlettamalla.
Satiirisesti? kopioin seuraavaa, kuinka Saksassa toimittiin: "Zyklonia käytettiin keskitysleireillä suuria määriä rakennusten ja varusteiden puhdistamiseen syöpäläisistä ja Zyklon-varastot kuuluivatkin keskitys- ja vankileirien vakiovarusteisiin. "
Nyt aletaan sikaflunssarokotetta testaamaan lapsiin? Entäpäs jos rokote onkin vahingollisempi kuin itse tauti?
VastaaPoistaAntaisitko lapsesi koekaniiniksi? Muistuu mieleen Talidomi lääke.
K:
VastaaPoistaNobel itse testamenttasi jättiläisomaisuutensa kauniisti, mutta yleisemmin – onko asekauppiaiden mielekästä vastustaa sotaa?
Hän (Nobel) kyllä vastusti sotaa. Mutta kylmänsodan malli se oli. Varhainen idea kauhuntasapainosta.
Eikö olisikin mainiota jos historiankirjoithttps://www.blogger.com/comment.g?blogID=17011369&postID=191402547162204566&pli=1uksemme, ja ehkä myös opetuksemme, kertaisi poliittisten manööverien lisäksi myös niiden taustalla olleita taloudellisia intressejä.
VastaaPoistaOlisi erityisen mainiota saada vaikkapa Tykit, taudit ja teräs tyyppinen perusteos aiheesta. Löytyisikö Jared Diamondille vastinetta taloushistorian puolelta? Kemppinen?
Ihan tulee mieleen semmoinen seikka, että mitä ne Zyklon B:n loppuasiakkaat siitä markkerihajusta välittäisivät?
VastaaPoistaEikö professorismiehen pitäisi olla jossain määrin tarkka siitä mitä kirjoittaa? Tuossa meni nyt iloisesti sekaisin influenssalääke tamiflu ja rokote, jotka ovat ihan pikkuisen eri asioita. Kyllä, influenssarokotekin on varmaan patentoitu, mutta se on jonkin aivan muun firman patentti. (Ja se oli muuten Bushin hallituksen jäsen)
VastaaPoistaOsallistuin muuten itse vapaaehtoisena uudentyyppisen influenssarokotteen kokeiluun toissa vuonna, ja taatusti otan sikainfluenssarokotuksen, jos saan sen ajoissa.
Ad Anonyymi:
VastaaPoistaSiellä oli jono ovella ja tulevia asiakkaita tyhjentämässä kammiot.
Tuhoamisleirit olivat erittäin salaisia, myös saksalaisille. Tuhottavat puolestaan jaksoivat ihmeellisellä tavalla uskoka vielä kun uskoa ei ollut.
New Yorkin juutalaisyhteisöt eivät pitäneet leireistä kerrottua totena. Tästä on Sir Martin Gilbert kirjoittanut erinomaisen kirjan (Auschwitz and the Allies).
(Gilbert on brittien akateemisen historiantutkimuksen ykkösnimiä.)
"Kun Saksa alkoi pommittaa tosissaan Englantia ... ostamalla lentokoneiden polttoaine… Englannista. Shellistä."
VastaaPoistaShell sai varmaan ulkomaankaupan kehittämisestä pokaalin, jos jotkut oli väärässä paikassa väärään aikaan - kehitys ei siitä estynyt.
"Yhdysvalloissa jäädytettyinä olevat Farbenin varat maksettiin käteisellä oikeusministeri Robert Kennedyn suostumuksella 1950-luvun alussa."
VastaaPoistaOlisiko painovirhe? Kennedyhän oli syntynyt v. 1925 ja toimi oikeusministerinä 60-luvun alkupuolella.
Ilkka Kononen
Eihän Suomessakaan uskottu "satuja" Neuvostoliiton vainoista ja vankileireistä.
VastaaPoistaJopa tiedostava työläinen Väinö Linna menee halpaan, kun hän Tuntemattoman alussa antaa inkeriläisen vangin muka ihmetellä, että miksi heitä olisi siellä kotipuolessa vainottu, eiväthän he mitään pahaa ole tehneet...
Linna ei uskonut kaikkea, mitä kerrottiin. Moni ei uskonut Poika Tuomisenkaan kertomaa. Totuus oli vielä karmeampi.
Mutta tästä sikaflunssasta... kun elää tarpeeksi kauan, oppii että ihminen on joukkohysteriaan helposti taipuvainen elukka.
Ja ne patentoidut kuulalaakerit, joita ruotsalainen SFK toimitti saksalaisille 60 prosenttia kokonaistuotannostaan.
VastaaPoistaSalaliittokannattajien lukemispaketti:
-Charles Higham, Trading with the Enemy: The Nazi-American Money Plot 1933-1949.
-Ronald J. Rychlak, Hitler, the War and the Pope.
-Jean Ziegler, The Swiss, the Gold and the Dead: How Swiss Bankers Helped Finance the Nazi War Machine.
-James Pool, Who Financed Hitler?.
-Tom Bower, Blood Money: The Swiss, the Nazis and the Looted Billions.
Adam LeBor, Hitler's Secret Bankers.
-James Pool, Hitler and His Secret Partners: Contributions, Loot and Rewards 1933-1945.
-Joseph Borkin, Crime and Punishment of I.G.Farben: The Unholy Alliance Between Hitler and the Great Chemical Combine.
-Edwin Black, IBM and the Holocaust.
-John Loftus, Mark Aaron, The Secret War Against the Jews.
-Loftus, Aaron, Unholy Trinity : The Vatican, the Nazis, and the Swiss Banks.
-Nellie Bly, The Kennedy Men: Three Generations of Sex, Scandal and Secrets.
Ronald Kessler: The Sins of the Father.
-Henry Ford Sr.: The International Jew.
-Webster G. Tarpley & Anton Chaitkin: George Bush: The Unauthorized Biography.
Ketkäpä rahoittivat edesmennyttä Saddamia sodissaan ja näitä nykyisiä Irak-Afkanistan-sotia osaltaan. Heh, heh. Aika veijareita.
Googlen hakutilasto koko maailman osalta antaa mielenkiintoista tietoa mm hakusanalla: "Zyklon".
VastaaPoistaGoogle Hakutilasto
Hyödyllinen väline muutoinkin, siis tuo Hakutilasto.
Kemppiselle:
VastaaPoistaSiellä oli jono ovella ja tulevia asiakkaita tyhjentämässä kammiot.
Tässä suhteessa aivan kaikki asiat eivät ole muuttuneet: ainakin vielä kesällä näkyi olevan jono Auschwitzin (joka tosin ei ole tuhoamisleiri) uuneille.
ISIEMME TUHOAMAT TANKIT
VastaaPoistaOlen kasittanyt, etta tuhotut tankit olivat venalaisia T34 tyyppia ja sen edeltajia.
T34:ssa on kerrottu olleen kevyt alumiinimoottori --made in Soviet--pistamaton lajissaan. Vastaavaa ei saatu lannessa aikaan.
Onko minulle kerrottu vaaraa rtietoa, kun Kmeppionen puhuu amerikkalaisista moottoreista?
Ad Anonyymi A: T-34:n neuvostovalmisteinen dieselmoottori on tutkittavissa mm. Parolan museossa.
VastaaPoistaLähdekirjallisuudessa esitetään tavallisesti luku, jonka mukaan 16 prosenttia erilaisista moottoreista oli vielä 1944 lännestä tuotuja.
Aiheeni kannalta olisi voinut olla viisaampaa puhua lentokoneista ja kuorma-autoista. T-34 oli joka tapauksessa N-liiton omaa työtä ja ehkä sodan paras tankki.
Lend-lease on suuri asiakokonaisuus, jota on sekä suurenneltu että vähätelty.
Jätin myös maininnatta joskus unohtuvan asian - Japanin teollisuuden erikoispiirteet. Esim. lentokoneista Zero oli Mitsubishi Zero jne.
Lukekaa ihmeessä myös Nicholson Bakerin Human Smoke - The Beginnings Of World War II, The End Of Civilization.
VastaaPoistaVertahyytävää.
t.Jari
"Eihän Suomessakaan uskottu "satuja" Neuvostoliiton vainoista ja vankileireistä."
VastaaPoistaLähiympäristön NL-vastaisuudesta huolimatta epäilin minäkin salaa, voisiko se kaikki kaunis ja hyvä olla propagandaa.
Yleensäkin tuntuu, että uskomme helpommin piispan aviorikoksen kuin Helvetin Enkeleiden rikollisen luonteen. Lankeemus kai istuu paremmIn arkikokemukseemme kuin laskelmoitu rikos. "On synti uskoa pahaa toisesta, mutta harvoin erehdys." (H.L.Mencken)
ad JarMom
VastaaPoista"... Googlen hakutilasto koko maailman osalta antaa mielenkiintoista tietoa mm hakusanalla: "Zyklon" ..."
'Zyklon' on pyörremyrsky saksaksi. Näkyvät saksalaisen kielialueen uteliaat hakeneen tietoa kaikenlaisista Tyynenmeren ja Bangladeshin tornadoista.
IG Farbenista on ansiokas teos, Diarmuid Jeffrey: IG Farben and Making of Hitler´s War. Kirjan on esitellyt tuttuun pätevään tyyliinsä Erkki Tuomioja blogissaan muutama päivä sitten.
VastaaPoistaVeikko-setä
Nyymiölle:
VastaaPoista'Zyklon' on pyörremyrsky saksaksi.
Oli samanlaista "huumoria" tuo Zyklon, kuin aiemmin kirjoittamani Afkanistan =)Afkanistan
Lainaus kirjasta Keksintöjen kirja osa Maatalous ja ravintoaineet (WSOY 1939) (kappale: Viljan ja viljatuotteiden tuholaiset ja taistelu niitä vastaan) s. 529. "Erittäin sopivaksi kaasutusaineeksi elintarvikkeita valmistavissa laitoksissa tekee sinihapon se, että se hyvin nopeasti haihtuu ja hajaantuu lopulta esim. valon vaikutuksesta vaarattomiksi yhdistyksiksi. Se ei myöskään jätä jälkeensä mitään hajua tai makua..." "...Sinihappokaasutuksen alkuaikoina kehitettiin sinihappoa kiinteästä natriumsyanidista laimennetussa rikkihapossa, mikä menettely oli melko hankalaa. Nyttemmin käyteään ns Cyclon B-menetelmää. Juokseva sinihappo on imeytetty huokoiseen aineeseen ja niiden sisältö kaadetaan lattialle, jolloin sinihappo nopeasti kaasuuntuu. Sitä ennen on kuitenkin kaikki ikkunat, ovet ja muut raot hyvin huolellisesti tukittava, jotta estettäisiin kaasun tunkeutuminen ulos. Tarvittava kaasukonsetraatio on 10-15g sinihappoa kuutiometriä kohti. Kaasun annetaan vaikuttaa n. 48 tuntia, minkä jälkeen kaasutetut huoneet on huolellisesti tuuletettava. Tavallisesti riittää 12-18 tunnin tuuletus kaasutettujen tilojen puhdistumiseksi myrkystä. Sinihapon tavattoman suuresta myrkyllisyydestä johtuu, että sen käytössä on noudatettava aivan erikoisia varovaisuustoimenpiteitä, jotka useimmissa maissa kuten meilläkin on asetuksilla vahvistettu."
VastaaPoistaNyymiölle:
VastaaPoistaViljan ja viljatuotteiden tuholaiset ja taistelu niitä vastaan
Eikö lainauksesi loppuosa laita yhtään mietintämyssyä toimimaan että... kuinka sitten oli mahdollista, että...
Muistan!
VastaaPoistaYleensäkin kaiken takana näyttää olevan se patenttisuoja-aika, eikä millään muulla sitten juuri ole väliä - enkä ole edes pessimisti, vaikka näin sanonkin.
Mitä revisionistista rukousmyllyä tämä JarMom on pestattu pyörittämään?
VastaaPoistaYour report is very interesting indeed.
VastaaPoistaI invite You to visit htto://www.pillandia.blogspot.com , a great collection of large views of political borders, from all the world.
In the page about Poland there is the photo of the Germans who broke tre Polish border 70 years ago.
Helping text in 32 languages.
Best wishes from Italy!
Nobelin dynamiittirahoista puhuttaessa asia ei ole ihan noin yksoikoinen. Suurin markkina-alue oli tuolloinkin USA ja varsinkin tuolloinkin USA. Rautatietä kun räjäyteltiin juuri tuolloin kahdessa kilpailevassa hankkeessa.
VastaaPoistaKysymys Isännälle kuuluukin: Tiedätkö millä summalla dynamiitin patentti myytiin USA:n markkinoille?
Pauli Ojala
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Nollaveri.html