Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
1. tammikuuta 2009
Työsuunnitelma 2009
Eläkkeelle en ehjin nahoin pääsisi, koska joku on hukannut kirjapidosta kuuden viikon työrupeaman vuonna 2001. Ei ilkeä ruveta setvimään kun tässä voi kuitenkin lihoa virassaan ihmisten kiusana ja kummana.
Kahdeksan valmiin päälle voisi yrittää nostaa noin kolme väitöskirjaa jengoilleen ja lisäksi saada vauhtiin yksi oma tutkimushanke.
Sellaisen esittäminen blogissa on hulluutta.
Siis näin.
Bioteknologia lähti liikkeelle viimeistään kymmenen vuotta sitten. Yhdysvalloissa oli oikeusjuttu, jossa selvitettiin, onko ihmisellä tekijän- tai patenttioikeutta omaan solukkoonsa. Ei ole.
Geeniterapian ja muuntogeenien on jo olemassa sopimuksia ja sääntöjä. Mutta iso muutos on näkyvissä, ja sen hallintaan ei ole keinoja eikä lakeja.
Viime vuonna onnistuttiin viimein kehittämään kaksiulotteinen aine – grafeeni (graphene), jota koskeva Wikipedian artikkeli ei muuten ole ihan ajan tasalla. Tuon artikkelin lopussa on viite kaikin puolin suositeltavaan MIT Technology Review’hin, joka esitteli ”maailman kovimman aineen” taannoin yhdessä sellaisten mielenkiintoisten kehitelmien kuin akustisen metamateriaalin kanssa.
http://www.technologyreview.com/computing/21900/?a=f
Periaatteessa molekyylin kuljettaminen suoraan solun mitokondriaan osataan, mutta hiilikuituiset nanoputket ovat osoittautuneet ongelmallisiksi. Voi olla, että asialle on lähetettävä bakteereja tai viruksia, joiden ammatti on kulkea soluseinämien lävitse ja joista löytyy sopivan kokoisia (virus alkaen 10 nanometristä).
Tällaiset hankkeet voivat kuulostaa kaameilta, mutta eräitä syövän muotoja on jo onnistuttu parantamaan täysin kuljettamalla ”vasta-aine” kudoksen sijasta soluun ja nyt siis tähdätään tiettyyn solun osaan.
Oma tutkimuksellinen roolini on genomin avauskiistassa opittu – miten estää se, ettei yksityinen lääketehdas onnistu omimaan sellaista oivallusta, joka kuitenkin perustuu laajaan perustutkimukseen ja merkitsee kukaties hyvin paljon hyvin monille.
DNA-kaksoisheliksiä avattaessa yliopistot onnistuivat sabotoimaan lääketehtaiden ponnistukset julkaisemalla johdonmukaisesti Internetissä tutkimustuloksensa. – Patentti edellyttää uutuutta, joten tuollainen julkaiseminen estää patentoinnin. Niitä sanotaan patenttiprofylakseiksi.
Kun minulta kysytään yhtä mittaa, mitä kummaa ajamme takaa Aalto-yliopistolla, en koskaan vastaa rehellisesti, että ainakin itse ajan takaa Leena Palotietä, jonka kyllä tunnenkin.
Kunnianhimoinen ajatus on taata etenkin laskentaan ja infraan (lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin) tarvittava asiantuntemus.
Yleisessä tiedossa ei ole, että meillä on Suomessa bio-puolella maailmanluokan vahvuusalueita. Yleisessä tiedossa on, että ympäristö- ja ilmastoasioissa olemme saattaneet itsemme sellaiseen jamaan, että apuja kannattaa katsella myös pieneliöpuolelta.
Bakteeri – mikä tahansa solu – on sekä kone että tietokone. Se muuntaa tai tuottaa energiaa ja prosessoi informaatiota kasvaakseen ja jakautuakseen. Molekyylitietokoneesta on puhuttu teoreettisella tasolla jo pitkään.
Blogin kirjoittaminen on tilaisuus ajatella ääneen ja saada vastauksia.
Toisin kuin muut näen tämän vaikean taloudellisen sekasotkun, jota huvikseni nimitän maailmanlopuksi, ilmiönä joka on lopultakin yhtä tuttu sekä erittäin pienen mittakaava maailmassa että yhteisöjen sisällä ja niiden kesken.
Tämä on tulehdus. Arvaisin streptokokki-infektiota. Se on yhtä vaarallinen virheellisesti hoidettuna kuin hoitamatta jätettynä.
Mutta hoito on mahdollinen ja olemassa.
Sellaista uutta vuotta 2009.
Jatkuu huomenna, sitä seuraavana päivänä ja senkin jälkeen.
(Kuva: grafeeni eli atomin paksuinen hiili-vety-verkko, jonka yrittää lävistää timanttikärki – MIT Technology Review)
Yhdysvalloissa oli oikeusjuttu, jossa selvitettiin, onko ihmisellä tekijän- tai patenttioikeutta omaan solukkoonsa. Ei ole.
VastaaPoistaEihän tuossa muuten ole mitään (paitsi kloonauksen osalta), mutta kun jollain muulla sikäläisen lainsäädännön mukaan kuitenkin voi olla..
Onko niihin muuntogeeneihinkään oikeasti mitään sääntöjä tai lakeja?
Eihän niitä yrityksiä kukaan tunnu saavan kuriin ja yritykset paitsi kontrolloivat siemenviljaa myös käyttävät mafiatyylistä peloittelua heitä vastaan, jotka eivät heidän tuotteitaan halua käyttää. Geenimuuntelu on vieläkin aikamoista sokkolentoa - tuloksia ei voida kunnolla ennustaa. Geenejä lätkitään sinne tänne, kunnes homma näyttää jotenkin toimivan. Vastaavaa toimintaa olisi itseäänmuokkaavan tietokoneohjelmabinäärin muuntelu puolisatunnaisesta copy-paste-menetelmällä. Jälki olisi varmaan jokseenkin samaa.
"Paras" esimerkki geenimuuntelusta eli maissi tuhoaa nopealla vauhdilla lajin Meksikossa olevaa ns. luonnonvaraista geenivarastoa. Ilmeisen nopea tapa saavuttaa nopea tuho (tai kontrolli) on käyttää maissin kaltaista suosittua, ilmapölytteistä ravintokasvia.
Saisi YK julistaa tuommoisen sotatoimeksi tai bioterrorismiksi tai jotain..
Hyvää uutta vuotta ja kiitos menneen vuoden kirjoituksistasi!
VastaaPoista"Toisin kuin muut näen tämän vaikean taloudellisen sekasotkun, jota huvikseni nimitän maailmanlopuksi, ilmiönä joka on lopultakin yhtä tuttu sekä erittäin pienen mittakaava maailmassa että yhteisöjen sisällä ja niiden kesken."
VastaaPoistaVoisiko ajatella myönteisesti, että kyseessä voisi olla alku johonkin uuteen. Havahdutaan vihdoinkin että ollaan samassa uppoavassa veneessä. Siitä vain kaikki äyskäröimään.
Hyvää alkanutta vuotta. Lukemisiin.
Jouluvieraiden mukana tuli Hymy ja siinä oli informaatiota Tuula Sarkolasta.
VastaaPoistaTuli mieleen se syvien vesien kautta tullut eli itsekin riippuvuuksia kokenut pappi, joka haki meitä turvakotiin ja pystyi siinä matkalla laittamaan minut jengoilleni eli sanomaan ääneen sen mitä teen, miten tälläisessä tilanteessa mikään ei ole itsestään hyvin ja että mies haukkuu peittääkseen omaa riippuvuuttaan minusta. Tärkeitä sanoja. Ihminen joka itse oli samaisen lääkärin ja oli sanonut ettei jaksa vaan haluaa kaasuttaa kohti kallioleikkauksia. Hänen ei tarvinnut, mersu sammui kovalla pakkasella tielle ja rankka aivokalvontulehdus korjasi.
Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Minusta Tuula Sarkola pitäisi palkita siitä, että hän on epäitsekkäästi auttanut ystäväänsä ja kunnioittanut toisen muistoa. Ja menettänyt mahdollisuuden omalla nimellä saatuihin apurahoihin. Ellei Kalevassa olisi sattunut olemaan sydämeltään yksioikoista totuudentorveloa - pilvenreunalla he setvisivät (kaikki kolme) miten onnistui ja mitä lukijat siitä saivat. Osasivatko saada vai pitikö jättää.
Varman päällä elävillä on toinen jäpitys mitä ns.moraaliin tulee. Ei sydän kai itsestään suurene, kohtalon sorkkaraudalla sitä pitää vääntää - luulen niin.
Tarvittava kirjoitus asioista tähän aikaan - kokonaisuutena.
VastaaPoistaMenestystä.
Samoin toivotuksin kuin Antti. Pastorin urheus vailla vertaa. Lauseet teräviä kuin lasinsirut. Siit mie pijän. Saattaa muitakin projekteja ehtiä tulille vuonna... arvoisa emeritus.
VastaaPoistaKatso actuspurunen.blogspot.com (postaus maasta ja taivaasta) ja mummomo.blogspot.com (postaus henkivartijasta).
VastaaPoistaHyvää Uutta Vuotta - kiitos kovasti kaikesta ja samalla toivon, etten kiitä väärää: sitä tahoa joka ei ehkä aiokaan ns. uskoa tai ymmärtää. No, kyllä sinä kuitenkin olet jotain ymmärtänyt ja siksi pitää kiittää. Jospa elämää löytyisi myös ihmiselle joka pelkästään ideoi (vrt ihminen joka pelkästään laulaa) mutta ei silti haluaisi olla ns. taiteilija (=tuottaa turhanpäiväisiä ajattelun krumeluureja ikäänkuin huvin vuoksi).
Elämä on vakavaa ja ideaihmisiä luulisi tarvitsevan myös muuhun kuin pelkkään viihteeseen, mainontaan taikka vakavaan taiteeseen. Luulisi, että idea-ihmistä (jolla falskaa jokin tekninen tai tyylillinen absolutismi tai itsestäänselvyys muiden mielestä) olisi silti tärkeämpi kokonaisuuden kannalta. Mutta nyt ovat rakentaneet ja rakentamassa maailmanpelastusohjelman joka on päälaellaan ja siksi minä olen dynamiittia tietyille ajattelijoille. Eivät näe sitä mitä minä ja siksi mm YK:n työ on lähtökohtaisesti väärä mielestäni ja sen sanominen vie minut samanaikaisesti suoraa tietä ns. kelvottomaksi.
Mutta osaisin argumentoida. Vaikuttaa sitten kaikkeen; ihan kaikkeen tekemiseen. Ennen tätä ymmärrystä on siis turhanpäiväistä väkinäistä jossittelua lähes kaikki joka koskettaa kasvatusta. Ellei siis ensin tajua mitkä fundamentit ovat oleellisia kokonaisuuden kannalta. Se on juuri elämä ja sen ehdot: elämä on pyöreä kuten KV Laurikainen sen sanoi (ja muut luonnonfilosofit niiltä ajoilta) mutta se matemaattislooginen tapa millä mm Niiniluoto mielestäni vetää ns. kehitystä on silti oikea. Tämän asian ymmärtäminen on vain ilmeisen vaikea ja vaatii sekä-että tajuntaa.
Mutta siitä kirjoittaminen on vaikeaa. Koska maailma on jakaantunut elämään ja kuolemaan. Koska näkemys siitä mikä pitäisi tunnistaa (vertaa Russellin ananas-teoriaan: se minkä tunnistamme ennestään on sama kuin tietoa) siirtyy ns. elämään pelkästään ei voida korjata sitä mistä paljon luullaan ymmärtävän: tahtoa. Tässä en ole löytänyt ketään filosofia kuka sen sanoisi paremmin ja odotan, että löytyisi Islamin puolelta vastakohtia. En siis uskokaan,että löydän vastauksen ikinä Islamilta mutta en myöskään Kristillis-juutalaisesta. PItää osata yhdistää både-och ja jotta sen voisi tehdä pitää mielestäni nähdä ensin (olla hypoteesi). Nyt tämäkin idea revitään ja sehän voi olla, että Hämeen-Anttilat ja muut tuon vieraan kulttuurin osaajat sen tekevätkin. Ovat siis lähempänä totuutta ja samalla kauempana koska emme voi ruveta ihannoimaan kuolemaa eikä harrastaa sadismia senkään takia. Pitää tajuta realiteetit; kaksi vastavoimaa.
PItää siis mennä fysiikkaan ja luonnonfilosofiaan. Mutta en kestä jos minua tähän asti vihanneet ja rumasti elämäni katkaisseet tulevat kuten aina hännystelijänä perässäni, heittävät lokaa uudelleen ja uudelleen päälleni ja tulevat silti nuuskimaan niihin asiohin mitä minäkin: minähän näytän tietä. Olen lintu, ensimmäinen aurassa. Mutta se on raskas rooli ja pitäisi saada siirtää seuraavalle: esim. sinulle tai Niiniluodolle tai Hämen-Anttilalle. Uskonnon rooli on merkittävä ja sen suhteen ei itse kulttuuri tai rituaalit vaan nimenomaan fundamentit. Onkohan filsofista teosta näistä asioista (Pian on, sehän on selvää).
Kiitos siis. Haluan tehdä työtä ja lentää kuten muut linnut välillä keskellä. On raskas olla päässä: tuuli on kova. Haluan vain elämää; purjeveneen minäkin kenties.
Graig Venter tosiaan sekvensoi v. 2001 shotgun-metodillaan ihmisgenomia tosi nopeasti ja kiilasi jopa julkisen HUGO/HGP-projektin ohitse loppumetreillä. He hakivat patenttia kaikelle mikä liikkui ilman sen kummempia proof-of-concept -kokeita. Bill Clintonhan pakotti Venterin paiskaamaan salamavalojen loisteessa kättä julkista hanketta vetäneen Collinsin kautta kun homma oli pulkassa.
VastaaPoistaYritin aikanaan virsikirjan teelmässäni kommentoida asiaa v. 2002 siltä osin, kun julkinen hanke diskutoi yhtenä kaikkein tärkeimmistä löydöistä sitä, että ihmiseen olisi muka siirtynyt parisensataa geeniä suoraan bakteereista. Se oli täyttä tuubaa. Nyt on mennyt kai 7 vuotta painatuslupaa kamppaillessa, eikä asia ehkä ole enää niin ajankohtainen... Pitää yrittää keksiä jotakin muuta jotta homma etenisi evoluutiokritiikin kanssa. Laitoinkin sen diskussionpätkän eetteriin vaan:
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Sequence_patenting.htm
Kaiken kaikkiaan on kuitenkin ironista, että samaan aikaan kun Luojan kädenjälki ja teleonominen suunnittelu plus rappeutumisteoria (devoluutio) vaietaan kuoliaaksi, kuitenkin takerrutaan kynsin ja hampain ihmisen tekijänoikeuteen pienestäkin löydöstä. Keksintöjähän nuo eivät ole, löytöjä vaan. Geenikolonialismia: tultiin tänne ensiksi, lippu pystyyn. Luojalla ei tekijänoikeuksia kun ole.
Pauli Ojala
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Sequence_patenting.htm
Tulehdus.
VastaaPoistaNo, mikäpä ettei. Myös hysteria, paniikki, kihti ja hikka kuvannevat taloustilannetta.
Streptokokin sijaan ehdotan gonokokkia. Kuvaa jotenkin paremmin tätä akuuttiua tilaa eli totaalista kusessa oloa. Aikansa se kirvelee, mutta lähtee toivoakseni kuin kuppa Lahden tyttölyseolta.
Mukavaa vuoden jatkoa.
Rotat keskuudessamme haistavat aina ajoissa sen, että jokkin vaihe on kulttuurissa tullut tiensä loppuun. Sitä ennen on jonkinverran aikaa ryövätä hukkuva laiva ja sitten häipyä muihin maisemiin.
VastaaPoistaTätä tapahtuu kaiken aikaa keskuudessamme, niinkauan kun asiallista tulevaisuutta ei ole näköpiirissä.
Hyvää uuttavuotta! ja tsemppiä Kemppiselle.
Kempinen: "Bioteknologia lähti liikkeelle viimeistään kymmenen vuotta sitten. Yhdysvalloissa oli oikeusjuttu, jossa selvitettiin, onko ihmisellä tekijän- tai patenttioikeutta omaan solukkoonsa. Ei ole."
VastaaPoistaEntä isällä ja äidillä?
Antti K: "...onko ihmisellä tekijän- tai patenttioikeutta omaan solukkoonsa. Ei ole." Entä isällä ja äidillä?"
VastaaPoistaMonikulttuurisen tulkinnan mukaan omistusoikeus lienee kiistaton, samoin kuin miehellä vaimoonsa, mutta muissa suhteissa tiedostava kansanosa ymmärtääkseni noudattaa tämän hippiajan laulun sanomaa:
"Sinun lapsesi eivät ole sinun."
Rotat eivät haista mitään vaan lähtevät kun laiva on kallella. Koirat haistavat ja haukkuvat ja kuten tsunamienkin kokemuksesta tiedämme, niin eläinkunta, jolla edelleen tallella vaistot ja intuitiot (eivät ole menettäneet niitä kuten mm näyttelykoirilla on)
VastaaPoistalähtevät ajoissa muualle; ylöspäin
tai poispäin arvattavasta vaarasta.
Meillä tosin on niin, että näyttelykoirat ohjaajat laivaa!
Sitten kun oikeat koirat haukkuvat rotat pelästyvät. Näin päin hyvä Apogado del Diablo.
Voidaan myös siirtää ns. ihmiselämään ilman koirametafooraa ja sanoa, että Testikuloi eivätkä Gestikuloi tai paremmin toisella kotimaisella: testikulera och inte gestikulera. Kun puhuvat asioista, mistä eivät oikeastaan tiedä mitään. Valtaa ovat ottaneet ja pitävät tavalliset ihmiset hiljaisena siksi, että tuollaisia rottia ei kukaan uskalla vastaan sanoakaan. Silti pitäisi ja sen saa tehdä naiset, joiden pelko menettää kaiken on pienempi kuin miehillä, joiden oma status estää sellaiseen puuttumisen. Mutta tässä miehillä olisi haaste: miten pitää puoliaan paskaurosten keskuudessa joiden automaattinen ihailu menee järkeä edellä. Hormoonit - tiedostamatta. Niitä pitää haistaa.
Voff
Palotie ja hänen veljensä ovat hyviä esimerkkejä, parhaasta päästä mutta eivät ainoita, suomalaisesta panoksesta bioteknologiaan - termit voivat taas eksyttää: koulutustausta, tiimin kotilaitos, rahoittaja tai sattuma ratkaisevat usein aloitetaanko projektin nimi kirjaimella L niin kuin lääke vai B kuten bio. Sitran biorahoitus esimerkiksi on reippaasti yli kymmenvuotista, se on sikäli oiva mittari, että S kuin siemenrahoitus tulee usein ennen kuin T kuten toiminta. Tiede toki käy edellä ja moni suomalainen juttu piiloutuukin kansainvälisiin ympyröihin, joten me maallikot harvoin näemme missä suomalainen alkaa tai loppuu.
VastaaPoista