29. lokakuuta 2008

Muista ihmisistä



Tapahtunutta mukailevassa kirjallisuudessa pahikset ja surkimukset tahtovat jäädä luonnosmaisiksi. Sama koskee joskus blogikirjallisuutta. Yrittää mennä hymistelyksi. Luonto ei riitä toden kertomiseen kukaties tunnistettavista ihmisistä.

Totuus on silti kaikkien tiedossa. Elämä on enimmäkseen ja enimmille pientä ja suttuista.

Elitismi – kokoomukselainen tai sosiaalidemokraattinen – ei ole asenne, vaan luonnevika.

Elitismin kaipuu – keskustapuolueen – on ymmärrettävää ja säälittävää. Juuri eliitin puuttumisesta heidän menestyksensä on johtunut. Homma oli parhaimmillaan – minun silmissäni ennen kapinaa ja sotien välisenä aikana – sellaista jotakuinkin järkevää yhdessä rytistämistä, varsinkin kun aidot elitistit eli itsensä merkittävästi kaikkia muita paremmiksi katsoneet kuuluivat isänmaalliseen kansanliikkeeseen eli iikolleihin.

Vai sanoisiko joku eliittiin kuuluvaksi Matti Vanhasta, joka olisi pistämätön Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja, jos luopuisi käyttämästä sinistä pukua?

Kun eilen kirjoitin hurjista neiti-ihmisistä, täydennän tänään sanomalla, että kovinkin tavallinen miehen turmion syy entisessä yhteiskunnassa oli vaimoisen ihmisen aivan ylimitoitettu kunnianhimo.

Se oli tavallinen konkurssin tai pakkohuutokaupan syy. Vaimolla ei ollut sisua myöntää, että mies oli tullut menneeksi niin paljon liian pitkälle elinkeinotoiminnassaan, ettei sieltä pääse takaisin kuin varovasti omia jälkiään myöten.

Tämä sama asia on ilmaistu mutkikkaasti rikoslaissa – jos lisää… perusteettomasti velvoitteitaan… tuomitaan enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Eli monen heikon miehen takana on vahva nainen.

Ja sitten on tämä toinen eräiden sukupolvien neiteihin ja leskiin liittyvä ongelma, nimittäin katkeruus.

Juuri sota-aikana avioliiton solmiminen, joka oli suosittu vapaa-ajan harraste, oli kyllä pikaluoton ottamista onnelta.

Tuotakin tuli seuratuksi vierestä, eikä se ihan sotiinkaan jäänyt.

Onnettomuuteen – avioliittohankkeen kariutumiseen, lapsettomuuteen, leskeyteen – jähmettyminen johtaa joissakin tapauksissa niin erikoiseen tulokseen, että asianomainen, eristettyään itsensä kyläkunnasta eli yhteisöstä, alkaa vähä vähältä elää yhä makeammalta maistuvasta katkeruudestaan.

Juuri tämä minulla on tiettyä mielenterveystyötä vastaan tänäkin päivänä. On olemassa terapian muotoja, jotka rohkaisevat ihmistä vaalimaan kokemiaan vääryyksiä, joista osa on todellisuudessa kohtalon iskuja eli ne eivät ole kenenkään syytä.

Kynttilä, jota on poltettu vainajan valokuvan edessä vuosikymmenien ajan, olisi puhallettava sammuksiin.

Se on tuo surussa rypeminen eräänlaista yksityistä elitismiä. Vanhan kirjakielen sana ”koettelemus” tarkoittaa esimerkiksi onnettomuutta, jolla ihmistä kokeillaan.

Iltarukoukseen voisi liittää retorisen kysymyksen: miksi elämän olisi kohdeltava juuri minua oikeudenmukaisesti?

Joskus käy, että tietyntyyppinen nainen mädäntyy ja kuivahtaa nuppuunsa, kuten ruusu joskus.

36 kommenttia:

  1. "Kynttilä, jota on poltettu vainajan valokuvan edessä vuosikymmenien ajan"

    Anoppini äiti. Jäi leskeksi 50 vuotta sitten.

    Se kuva, mikä minulla on miehestään, on kansakoulunopettajakusipäänatsi.

    Mutta se on pyhä.

    Paskajuttu tapahtuu, rama, rama

    VastaaPoista
  2. En osaa elämää syyttää, en kiittää
    Se jääköön, en piittaa
    ...
    by Hannu Nurmio

    Ei hullumpi kanta.

    VastaaPoista
  3. Ihmiset pahoittavat mielensä tosi pienistä. Mutta suuria epäoikeudenmukaisuuksia vastaan saa oikeussuojaa :)

    VastaaPoista
  4. Kyllähän sinä Kemppinen tuomarina tiedät ja olet kokenut, että se oikeudenmukaisuus/oikeussuoja on sangen joustava käsitys mm. etenkin talousrikoksissa edelleenkin. Aina on varoja siirretty talteen Auringon alle paikkaan, jossa varjot ovat lyhemmät.

    Saattohoitoja penkonut ex officio

    VastaaPoista
  5. "Iltarukoukseen voisi liittää retorisen kysymyksen: miksi elämän olisi kohdeltava juuri minua oikeudenmukaisesti?"

    Ei tuo retoriselta vaikuta, enemmänkin fatalismiin uskovalta.

    VastaaPoista
  6. Ad Omnia:

    En taida saada millään läpi mielestäni selvää eroa:

    A: oikeudenmukaisuus maassa tai maailmassa on poliittinen ja moraalinen kysymys.

    B: oikeudenmukaisuus tuomioistuimissa ja hallinnossa on oikeudellinen kysymys - se koskee vain kulloinkin käsillä olevaa asiaa.

    A: koulukiusaamista on vastustettava tehokkain keinoin.

    B: pahoinpitelystä, pakottamisesta, kiristämisestä tai muusta lain kieltämästä teosta syytetty koulukiusaaja on tuomittava rangasitukseen.

    VastaaPoista
  7. Ad Sedis: mielestäni käytät sanaa "fatalismi" väärin. Perinteisesti se tarkoittaa suunnilleen samaa kuin determinismi: kaikki on ennalta määrätty, joten on viisasta alistua.

    Mielestäni "onnen tavoittelu" (pursuit of happiness) on veikeä muotoilu. Olen siinä mielelläni mukana.

    Sitä vastoin väite: 'minulla on oikeus onnellisuuteen' olisi mielestäni sekä lapsekas että perin juurin virheellinen.

    Minulla voi olla oikeus uuteen paitaan (esim. asevelvollisena tai laitoshoidokkina), mutta olenko onnellinen sen saadessani riippu eniten omasta asenteestani.

    Retorinen kysymykseni liittyy välöineellistämiseen ja siten myös kulutuskaupallisuuteen.

    P.S. Kuten varmaan muistat, vanhan sadun mukaan onnellisella miehellä ei ole paitaa.

    VastaaPoista
  8. Eilen tuli ykköseltä Tositarinana Tom Östlingin Mies joka säilyi hengissä, Pentti Straniuksen idean pohjalta toteutettu henkilökuva venäläisestä maatalouslomittasjasta. Näkikö kukaan? Kelpasi saunapuhdasta miestä ja kiiltäväkylkisiä luontokappaleita katsella. Siitä sai rokotetta ennakkoluuloja vastaan. Filosofiseksi anniksi nuosi jotain, et vaikka pintavesille voimme uria raaputtaa niin syvät kohtalon virrat ei kuuntele ... joko taivut kuin pajunoksa kaivonkatsojan käsissä, tai olet kuiva ranka. Valokuvilla kerrottu nuoruus toimi kauniisti ja sitten huumefaktat ja ihmisten väsymiset... Mutta että elämä jatkuu ja aikuiset ovat lusikka kauniissa kädessä samassa huoneessa, koska lapsilla on oikeus vanhempiin. Rankka kohtalon koulu näytti päästötodista! Päähenkilö ajattelee että eläimet eivät petä, ne ottavat huolenpidon vastaan ja näyttävät täysillä miten hyvää se on ollut. Tuon kun saa ihmisille kertoa, se ei ole vähän.
    Pystyyn kuivuu kai vain sellaiset, joissa ei ole mahlaa tai suonia, joissa se voi virrata. Sen pituinen se. Mutta että siinä tilassa tukistelevat muita, siinä ei ole järkeä.

    VastaaPoista
  9. En haluaisi sukupuolittaa asioita, mutta naisihmisenä minun on sanottava, että miehen puhetta...

    VastaaPoista
  10. hei
    uskotko Jukka, että nyt ollaan samanlaisen rappion kynnyksillä ku9in vaikkapa turmeltuneessa ja rahan sa menttäneessä Venetsian kaupunkivaltiossa Casanovan aikoihin kun siellä oli 8 kk:n karnevaalit, 12 000 prostituoitua ja 20 5 ihmisistä kuppa, rahat oli tietenkin jo hassattu, ainakin valtion.
    Heleena

    VastaaPoista
  11. barbatus in spe sanoi...

    Jouduin kerran eräässä yhteydessä selvittämään Raamatun ja kristillisen teologian näkemyksiä kiusauksista ja koettelemuksista.

    Laitan tähän pätkän selvitykseni terminologiaa pohtivasta kappaleesta, jos siitä vaikka sattuisi olemaan jollekulle iloa:

    Nykysuomen sanakirjan mukaan sana kiusaus tarkoittaa viekoitusta, viettelystä, houkutusta ja koettelemusta.

    Koetus eli koettaminen puolestaan viittaa toimenpiteeseen, jolla koetellaan, tai tapahtumaan, joka koettelee tai on omiaan selvittämään jonkun tai jonkin kelvollisuutta tai kuntoa. Se on johdettu koettaa –verbistä, joka sinänsä on sisällöltään neutraali ja viittaa vain jonkin asian selville saamiseen kokeilemalla.

    Samaan sanaryhmään kuuluu myös sana koettelemus, joka kuitenkin koetuksesta poiketen viittaa ennen muuta raskaaseen ja voimille käyvään kokemukseen tai vastoinkäymiseen.

    Merkitykseltään lähellä kiusausta on myös sana viettelys, mutta sen merkitykseen on kiusausta vahvemmin liitetty houkutus tai viekoitus nimenomaan johonkin pahaan.

    Teologian kielessä latinassa kiusaukseen ja koettelemukseen viitataan sekä termillä tentatio että temptatio. Vastaavasti englannin kielessä aihepiiriin viitataan latinan pohjalta verbillä to tempt ja substantiivilla temptation, jotka ovat merkitykseltään sikäli laajoja, että ne sisältävät sekä suomen kielen viettelyksen ja kiusauksen että myös koetuksen aspektit.

    Kuten tunnettua, teologinen termistö ei ole suomen kielessä vielä sillä tavoin vakiintunut kuin monissa muissa kielissä. Näyttää siltä, että tentation suomenkieliseksi vastineeksi tarvitaan kaksi eri termiä. Nykysuomen sanakirjan antamien määritelmien perusteella ne voisivat olla kiusaus ja koetus.

    Seppo A. Teinonen ehdottaa kuitenkin Teologisessa sanakirjassaan tentation suomenkielisiksi vastineiksi kiusausta ja koettelemusta.

    Koettelemusta voidaankin pitää tässä yhteydessä perusteltuna ilmauksena; joskin sillä yleiskielessä on lähinnä raskaan kokemuksen merkitys, teologiassa se ilman muuta sisältää myös ajatuksen Koettelijan osuudesta asiaan.

    Koettelemus kuvaa myös koetusta selvemmin kokemuksen raskautta ja sitä sisäistä dynamiikkaa, jossa yksilö joutuu kamppailemaan ei ainoastaan kokemuksensa vaan myös sen saamien merkitysten kanssa.

    Raamatun mukaan ihmisen ylivoimaisesti suurin kiusaus on kiusaus luopua uskosta hyvään Jumalaan.

    VastaaPoista
  12. "Kohtalon iskun" stokastiisuus on yleisesti hyväksyttävää psykofyysistä 'karmaa'.

    Yhteiskunnan taholta tulevista strategisista päätöksistä johtuvat iskut kyrsiinnyttävät kovemmankin onnen tavoittelijan.

    Hammaslääkäri kysyi potilaaltaan:
    Puudutanko hampaanne ennen poraamista?
    - Ei! Se kiusasi minua koko viime yön, joten kärsiköön nyt vuorostaan.

    VastaaPoista
  13. Oikeusistuimen tehtävä ei ole tuottaa oikeudenmukaisuutta, vaan tulkita lakia.
    Jos oikeusistuimet tähtäisivät oikeudenmukaisuuteen, maailmasta katoaisi kohtuus.
    Sitä vastoin lainsäätäjän tulisi tähdätä sellaiseen oikeudenmukaisuuteen, jotta hallintoalamaiset kokisivat saavansa oikeutta, ilman että maailma ajautuisi kaaokseen

    VastaaPoista
  14. "miksi elämän olisi kohdeltava juuri minua oikeudenmukaisesti?"

    Tästä olen kuullut kannan, joka nojaa nk. kultaiseen sääntöön: henkilö kohtelee kanssaihmisiään hyvin, niin kuin itseään, ja odottaa näin kuin jonkin salaisen lain kautta myös homman toimivan vastavuoroisesti: elämän olisi kohdeltava häntä oikeudenmukaisesti palkintona kiltteydestä.
    Ja jos, kun ei toimikaan, on sitten herkkä katkeroitumaan. Tää on inhimillistä.
    duuni.netissähän tätä silloin kauan sitten ……

    VastaaPoista
  15. Lainaus kemppiseltä:

    A: koulukiusaamista on vastustettava tehokkain keinoin.

    B: pahoinpitelystä, pakottamisesta, kiristämisestä tai muusta lain kieltämästä teosta syytetty koulukiusaaja on tuomittava rangasitukseen.


    Tätä en täysin ymmärrä. Kaikki kiusaamiset alkavat henkisestä pahoinpitelystä. Tällaista ei laki suoraan kiellä ja se onkin suurin pointti kiusaamisissa ja kiusaamisen jatkumossa.

    Niin kauan kun suoranainen vittuilu, henkinen kiusaaminen on sallitua, ei koulu-työ-koti-armeija/kiusaaminen lopu.
    Ev.lut.seurakunnissahan työpaikkakiusaaminen on maamme kärkisijoilla.

    Toisaalta ymmärsin että "oikeudenmukaisuus oikeudessa" on asia jota en ymmärrä. Ei kompromissi ole koskaan oikeudenmukaista, vaan välttämätön paha. Vai voidaanko käytännön oikeudenmukaisuutta verrata henkiseen oikeudenmukaisuuteen. Ei voida.

    Oikeudenmukaisuus on yksilöllisyyttä, jonka jokainen yksilö kokee erilaisena. Se ei ole tiedettä.

    VastaaPoista
  16. Ad JarMom: Petja ilmaisi asian hyvin selkeästi.

    Omaa ilmaisuani rasittaa tuomioistuintausta. Tuomioistuin voi ratkaista vain esillä olevan asian eli oikaista. Parantaminen on eduskunnan tehtävä.

    VastaaPoista
  17. Jukka kemppiselle:

    Ad JarMom: Petja ilmaisi asian hyvin selkeästi.

    Omaa ilmaisuani rasittaa tuomioistuintausta. Tuomioistuin voi ratkaista vain esillä olevan asian eli oikaista. Parantaminen on eduskunnan tehtävä.


    Sovellettavuutta tarkoitin. Tuomioistuimilla on ymmärtääkseni laaja kirjo hyödyntää "seikkoja ja asiahaaroja". Riittävän paljon lain soveltamista puuttuu päätöksistä. Kuka rohkenee antaa viestin ensimmäisenä.

    Sanakirjasta voidaan kerrata mitä kiusaus tarkoittaa, kuten joku täällä mainitsi. Itselleni tuli heti mieleen lohikiusaus tai janssoninkiusaus. Kiitos barbatus in spelle illan ruokavihjeestä.
    Oikeusneuvokselle kiusauksesta tulisi ehkä mieleen pykälät.

    VastaaPoista
  18. Koulukiusaajat kostavat kohtaamansa kotikiusaamisen. Eikä siitä juuri rangaista.

    VastaaPoista
  19. Vinkki:

    Oikolukuohjelma Firefoxille blogikirjoituksiin. Kirjoitat blogia tai kommentoit, ohjelma alleviivaa punaisella "väärinkirjoitetut" sanat. Kyse siis suomenkielisestä Voikko oikoluvusta:

    Oikoluku

    Valitse sopiva, esimerkiksi "Yhdistetty laajennuksen paketti Firefoxin ja Thunderbirdin sekä Windowsille että Linuxille... ja ohjelma asentuu automaattisesti.

    VastaaPoista
  20. .. ja tietty KKO:n duuni sen sorvatessaan jumalaisia ennakkoratkaisuja falskien lakien tulkintaan.

    VastaaPoista
  21. "..., että kovinkin tavallinen miehen turmion syy entisessä yhteiskunnassa oli vaimoisen ihmisen aivan ylimitoitettu kunnianhimo."

    Jos mies ottaa vihkisormuksen kaulapantana ja paikkana koiravaljakossa, syyt taitaa olla moninaiset. Aina ei ole helppoa nähdä, mikä mistäkin johtuu. Itsestään on jokainen itsekkin vastuussa.

    Omalla alalla on haasteena, et miten välttyä asettumasta niiden varjoon, joita tikunnenässä kannetaan. Ja voiko ymmärtää miksi juuri suloisimmin tuoksuvat neidonruusun nuput happanevat herkästi sateessa.

    VastaaPoista
  22. Narskissos ja Sfinksi (minä ja toinen vuosisadanvaihteen kirjallisuudessa); Pirjo Lyytikäinen, SKS, Vammala 1997.

    Koulukirja asiaan.

    VastaaPoista
  23. Kohtalo "ennalta määräämisenä" on sikäli hankala, että jos kaikella olisi paikkansa, myös minulla olisi paikka, jolloin ehkä jollain tavoin nivoutuisin osaksi kokonaisuutta.

    Kohtalon tuottama ongelma syntyy, jos samaan aikaan kuvittelen, että ennalta määräämisen vastavoimana olisi jokaisen oma tahto ja kyky muokata ennalta määrätyn asiainkulun suuntaa.

    Iskelmässä sanotaan jotenkin niin, että onnetar läiskäisi vain tällaiset kortit pöytään, ja näillä minun on pelattava peli loppuun. Se taas ei ole ennalta määräämistä: jotain on vielä tehtävissä, ammutaan niillä panoksilla, joita vielä on.

    "Väistämättömyyden" ongelma kampeutuu toisaalta kysymykseen välttämättömyydestä. Oliko jonkin vain tietyn välttämättömyyden vuoksi tapahduttava, vai oli tapaus vain sattumanvaraista, satunnaista tahi joistakuista muista tekijöistä riippuvaista?

    Jollain tavoin "kohtalo" ja kaaos tulevat oudon likelle toisiaan.

    VastaaPoista
  24. Vaalianalyysisi paranee.

    Keskustaa viime vuosina muuttanut voima on todellakin iikollien paluu puolueeseen ja sen johtotason valtaaminen. Siellä sitten suunnitellaan kuntien yhdistämisiä, tasaveroja ja Turkin EU-jäsenyyttä. Kaikki kuulostaa tutusti amerikkalaiselta oikeistolta, joka konsultoi politiikkaansa Wall Streetin ja Cityn välityksellä halukkaille.

    Demarit eivät paljon jälkeen jää. Jos uskoo sen tosiasian, että kuntia ei ole perustettu mitään muuta kuin palvelujen tuottamista varten, voisi kysellä äänekkäämmin, miksi veroja pitäisi maksaa myös yksityisten palveluntuottajien voitto-osuuksiin. Kaiken palvelutuotannon ja sosiaaliturvan (=eläke- ja sairausvakuutus) yksityistäminen kuulostaa tutusti amerikkalaiselta oikeistolta.

    Terveydenhoito vie BKT:stä puolitoistakertaisen osuuden Yhdysvalloissa verrattuna Eurooppaan tai Kanadaan. Silti tällä rahalla vain n. 85% kansasta on katettu vakuutuksin Yhdysvalloissa. Tervemenoa tehottomaan ja takapajuiseen helvettiin.

    VastaaPoista
  25. "On olemassa terapian muotoja, jotka rohkaisevat ihmistä vaalimaan kokemiaan vääryyksiä, joista osa on todellisuudessa kohtalon iskuja eli ne eivät ole kenenkään syytä."

    Sopiiko kysyä, mitä terapian muotoja Sinä tässä tarkoitat?

    VastaaPoista
  26. "Totuus on silti kaikkien tiedossa. Elämä on enimmäkseen ja enimmille pientä ja suttuista."

    Näinhän tämä on. Pitäisi yrittää elää niin kuin Leinon Tumma.

    Ei iloiten eikä surren. Pannen päivät päälletyksin, sekä menevät että tulevat, myös paremmat ja pahemmat.
    Päällimmäisiksi paremmat.

    Tietenkin edellyttäen että sellaisia päiviä on....

    Mutta kait se mopo karkaa joskus ministeriltäkin:

    "”Oikeusministeriö alkaa kouluttaa kunnanvaltuustojen puheenjohtajia mahdollisten vihaa lietsovien puheiden varalta. Yhtenä syynä koulutustarpeeseen on perussuomalaisten rynnistys valtuustoihin.
    Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan nyt aloitettavan kaltaista koulutusta on toivottu jo pitkään.
    Oikeusministerin mukaan maahanmuuttajavastaisuus on ajankohtaisin ongelma, mutta valtuustojen puheenjohtajat koulutetaan sensuroimaan kaikkia vähemmistöjä parjaavat puheet.”

    Onkohan tämä vitsi vai mikä? Seuraavaksi koulutetaan äänestyskonsultteja, jotka neuvovat vaaleissa äänestämään oikein....

    VastaaPoista
  27. Ad Mummo:

    Lähinnä klassista, käytöstä jäämässä olevaa ortodoksi-freudilaista psykoanalyysia.

    VastaaPoista
  28. Ad Omnia:

    Suurkiitos, JarMom.

    Oikolukuohjelma
    http://ap1.pp.fi/mozilla/mozilla+voikko.html

    on mainion tuntuinen.

    Lisävihje: asennetaan avaamalla Firefoxissa (File | Open).

    Kielivalinnaksi suomi.

    VastaaPoista
  29. Äkäruusun marjoja!

    Käyvätkä sinullakin viherpeipot mutustelemassa ruusunmarjojen maukasta lihaa?

    VastaaPoista
  30. Ihan kaikille:
    "Kun Yhdistyneiden kansakuntien kansat ovat YK:n peruskirjassa vakuuttaneet uskovansa ihmisen perusoikeuksiin ja ihmisyksilön arvoon ja merkitykseen sekä vakaasti päättäneet edistää sosiaalista kehitystä ja parempia elinehtoja aikaansaamista vapaammissa oloissa, kun Yhdistyneet kansakunnat on Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa tuonut julki että siinä mainitut oikeudet ja vapaudet kuuluvat erottamatta jokaiselle katsomatta rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun vakaumukseen, kansalliseen tai sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen tai syntyperästä tai muusta johtuvaan asemaan, kun lapsi ruumiillisen ja henkisen kypsymättömyytensä tähden tarvitsee sekä ennen syntymäänsä että syntymänsä jälkeen erityistä turvaa ja huolenpitoa, siihen kuuluva lakisääteinen suojelu mukaan luettuna, kun erityisen suojelun tarve on todettu lapsen oikeuksia koskevassa Geneven julistuksessa vuonna 1924 ja tunnustettu Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa sekä YK:n erityisjärjestöjen perussäännöissä ja lasten hyvinvointia edistävien kansainvälisten järjestöjen säännöissä, ja kun ihmiskunnan velvollisuutena on antaa lapselle paras mitä se pystyy sille tarjoamaan niin yleiskokous antaa sen vuoksi tämän lapsen oikeuksien julistuksen siinä tarkoituksessa, että hänellä olisi onnellinen lapsuus ja että hän voisi omaksi ja yhteiskunnan parhaaksi nauttia tässä julistuksessa määriteltyjä oikeuksia ja vapauksia ja vetoaa lasten vanhempiin, miehiin ja naisiin yksilöinä, vapaaehtoisiin järjestöihin, paikallisiin viranomaisiin ja maiden hallituksiin, jotta ne tunnustaisivat nämä oikeudet ja pyrkisivät turvaamaan niiden kunnioittamisen lainsäädännöllisten ja muiden toimenpiteiden kautta seuraavien periaatteiden mukaisesti

    VastaaPoista
  31. Ad lúomo

    jäitte makustelemaan oikeussuojaa. Onkohan teillä hiukan yltiöpositiivinen käsitys sen tehosta ja nopeudesta. Koetin olla ...sardoninen? Joskus oli niin, että pahoinpitelyn uhri maksoi kaikki kulunsa saadakseen noin 10 vuoden päästä lapun, jossa lukee "tätä kaikki asianosaiset noudattakoot". Varaton vastaaja saattoi mielessään todeta lyövänsä vastakin. Tilanne lienee hiukan korjaantunut.

    VastaaPoista
  32. ad rappion kynnyksillä...

    oikeastaan varsin mielenkiintoinen ajatus. Ne, joilla on manttaalia ja maata ovat suht turvassa. Liukuhihnaväki melko lainsuojatonta. Kaupunkiomakotitalon puutarhalla kun ei elä, jos työpaikka muuttaa Kiinaan. Vielä vähemmän maksellaan velkaa, joka omakotitalosta on.

    Ennustan pakoa maalle, jossa kala nousee kotijärvestä, liha metsästä ja omasta navetasta. Eikä tasan löydy EU-korvamerkkejä. tiluliluleipelit saa sitten työntää, tiedättekö minne...

    Kaipaan muuten Suomeen vakuusmuotoa, jossa arvojen kadotessa voi jättää avaimen pankille - velattomana. Tuntisivat enemmän vastuuta luotottaessaan porukkaa kilpailemaan samasta asunnosta.

    Elämä maapallolla ei ole kenenkään hanskassa. Kun lammaslauman suunta on sama, elämä vaikuttaa stabiililta. Välillä tulee kaaos - kuten tämä, etsittäessä uutta niittyä, jota ei ehkä ole.

    VastaaPoista
  33. Mutta JK ei tälle anonyymille vastaa. Mistä moinen.

    VastaaPoista
  34. KOHTALON ARPAJAISET

    Tassa puhutaan fatalismista ynna muista ihmisen oppi- teoria ja uskonrakennelmista.

    Vanhastaan kansan keskuudessa on ollut kasitys kohtalon arpajaisista. Kotini neljasta pojasta sai kukin lahjan sovjetin pojilta sodissa 1939-1944. Kaksi sai arkun ja loput kaksi vaan rautaa ja henkisia ja ruumiillisia ruhjeita. Joidenkin naapurien pojat tuli kotiin ruumiillisesti melko ehjina. Minulle sopii suht'hyvin ajatella myos naita enemman tai vahemman kovia kohtalon arpajaisia ilman sen suurempia ihmisen lakeja ja teorioita.

    VastaaPoista
  35. Ensikuulemalta hyvin kauan sitten jäin ihmettelemään Lapsen oikeuksien julistusta, että mitä pipettiä pitkin se toteutuu, jos perhe, yhteisö jne. ei voi yhtä hyvin. Pikkuvarpaiden oikeuksien julistus eli huhaata ja jeejustelua ja vastuun polkemista - kuten 80 vuotta on nähty. Toki poikkeuksiakin on ollut.

    VastaaPoista
  36. Ja vielä Voikosta.

    Asennus onnistuu helposti vetämällä ladattu tiedosto Firefox-kuvakkeen päälle työpöydälle.

    VastaaPoista