25. helmikuuta 2008

Tulostaa

Puhuvat käytettävyydestä.

Olletikin silloin kun istuin tietotekniikkaosastolla aavistin jotain tästä asiasta, jonka nimi oli silloin usability. Minulle taivutettiin rautalangasta, ettei tämä ole mitenkään sama asia kuin ergonomia ja että esimerkiksi polkupyörän käytettävyydestä on aivan perusteltua puhua.

Henkilöauton käytettävyys on edelleen todella huono. Kolmen polkimen, omituisesti pyöräksi muotoillun ohjauslaitteen, vaihdetangon ja noin 10 – 20 nappulan, napin tai vivun käyttäminen edellyttäisi oikeastaan taistelulentäjän koulutusta.

Vielä huonompi on tietokoneen input-device eli näppäimistö.

Koska en tiedä asiasta todellisuudessa juuri mitään, esitän pari neuvoa. Se on vanha professorien kikka. Ellei osaa itse tentittäviä kirjoja, kannattaa tehdä ovelia kysymyksiä. Niitä arvostellessa oppii sitten vaivattomasti kaikenlaisia mielenkiintoisia asioita.

Tietotekniikan kollegoistani jotkut ovat myöntäneet, että ns. ajan tasalla pysyminen onnistuu parhaiten ”ohjaamalla” diplomitöitä.

(Tämä on puoliksi vitsi. Terveen järjen vastaisesti kokenut ihminen pystyy ohjaamaan ja johtamaan toista, joka osaa asian paljon paremmin.)

Laittaisin ehkä blogiini ”print”-ikonin, mutta en osaa ja epäilen, että blogspotissa se ei ole mahdollista ainakaan ilman suurta vaivannäköä. En millään muotoa hallitse tyylejä (style-sheets) enkä viitsi laittaa templateen jostain löytämääni java-skriptiä, koska suutun itsekin, jos printteri tulostaa hullun lailla kaikkea tarpeetonta niin että joutuu lyömään virrat poikki.

Siis neuvo: jos jollain muulla on vanhat vanhemmat tai muuta sellaista ja olisi tulostettava silloin tällöin yksi tai kaksi postausta tai niin kuin tänään tein kaksikymmentäviisi kaikkine kommentteineen, vaivattomin keino on kyllä Acrobat.

Tiedän ettei useimmilla ole Adobe Acrobatia, vaan pelkkä Reader ja tiedän että se on kallis ohjelma. Verkosta löytyvät ihan hyvät vastineet kuten FoxIt Pro maksavat sata euroa tai vähän enemmän.

Mutta jos on Acrobat, niin File Creat – From web site ja siihen blogin osoite. Create. Klikkaamalla hiiren vasemmalla näppäimellä löytyy Append, jolloin klikatun linkin takana oleva teksti siirtyy tiedoston loppuun. Sen jälkeen klikataan esimerkiksi blogista ”vanhempi” ja niin edelleen.

Lopputulos on oikean näköinen ja suoraan printattavissa.

Erinäisistä syistä esimerkiksi minun blogini printtaaminen Acrobatilla (Print to File) ei tuota enempää kuin yhden sivun.

Acrobat on oivallinen väline erilaisten maksullisten tietokantojen rippaamiseen. Advanced – Web Capture jne. Kannattaa olla tarkkana, ettei klikkaa jonkin Finlexin etusivulla Append All Links, vaan avaa linkit käsin.

Useimmiten teen itse toisin. Kun tarvitsen käyttööni esimerkiksi lakitekstin, haen sen verkosta ja vien hiireellä (tai Ctrl+A) Ascii-editoriin (UA tai NotePro). Editorissa on valikko, jossa rivinvaihdot (hard-break) voi poistaa. Sitten uudelleen leikepöydän kautta koko roska Wordiin.

Hiukan turhan vaivalloista kieltämättä, mutta haluan lait ja oikeustapaukset oman mieleni mukaisina, jotta löydän hakemani asiat.

Musiikin rippaamisen esimerkiksi kirjaston levyiltä hoitaa kätevimmin iTunes – File – Add Folder to Library ja sieltä klikataan levyn sisältävä draivi.

Kieltämättä en osaa kunnolla polttaa levyä iTunesin soittolistalta. Siinä on jokin kikka, jonka opettelen sitten kun on pakko.

Pyydän anteeksi näitä teille kaikille lapsellisen itsestään selviä ohjeita.

Itse näet kompastelen pahiten kaikkein lapsellisimpien asioiden kanssa. Siirsin aika kauan muistitikulla tai itse poltetulta CD:ltä tiedostoja Macin läppäriini ennen kuin uskoin, että täällä kotona Mac tyytyy omaan salasanaansa ja lukee PC:täni nikottelematta, samassa langattomassa verkossa kun ovat.

En muuten ymmärrä, miksi en siirry käyttämään pelkkää Macin järeää PowerBookia nyt kun tuplaprossukone heittää Windowsille alle sekunnissa ja kun esimerkiksi Outlookin käyttämisessä ei ole järkeä – Gmail + Reader on niin paljon kätevämpi.

29 kommenttia:

  1. En tiedä, saako tällä kommentteja myöten kaiken talteen, mutta PDF-muotoon tallentaa kätevästi pidemmältäkin ajalta:

    Jos ongelmana on vain ylimääräiset sivuelementit, Firefoxiin saa lisäosan nimeltä Aardvark, jossa voi valita ja muokata (esim. leventää kapean framen koko ruudun levyiseksi) haluamiaan sivuelementtejä.

    VastaaPoista
  2. Entäs kun sellaiset ohjelmat kuten Entourage ovat käynnissä missä ihmisen kalenterit, muistiot ja osoitekirjat ovat kaikki samanlaisen siirron alaisia? Linkkaus toimii vielä sen mukaan, että muut niinkuin voivat tulla yhteisiin kalentereihin laittamaan almanakkamerkkauksia.

    Joku tekee kategorisoinnin todella helpoksi eikä tarvitse enää tehdä niin paljon työtä toisten hävittämiseen, mikä rupeaa olemaan jo itsessään varmasti aika kallista. Mitäs jos jokainen vain tekisi niinkuin eteenpäin työtä eikä käyttäisi aikaa terrorisoida muiden työtä.

    Annettaisiin siis ihan oikeasti ASIAKKAAN VALITA kuten se hienosti kirjataan ns. kapitalismissa.

    How about?

    VastaaPoista
  3. Minun olisi tarkoitus siirtää Ihmiskunta.org uudelle alustalle, joka nyt ei kaikin osin vastaa tätä blogeissä käytettyä julkaisutapaa, mutta juuri pdf:n tulostaminen, haut, linkin läehttäminen ja ajastus tulevat muuttumaan.

    Kun saan sen toimimaan raportoin.

    VastaaPoista
  4. Jostakin syystä tulostaminen on jäänyt vuosi vuodelta vähemmäksi. Tulostan toki "on demand" kun haluan kommentoida kynällä ja tehdä työstettävän tekstin. Muuten pitkänpäälle luotan enemmän sähköiseen säilytykseen ja sieltä etsimiseen.

    Sähköisen säilytyksen taltiot kuten GMailDrive, SkyDrive, Iso-G tai Wippiespace ovat ihania. Oletpa missäpäin maailmaa vaan ja millä tahansa koneella, pääset omiin tietoihisi käsiksi.

    Siinä olisi mallia kansallisarkistolle ja miten ratkaista säilytys.

    Ystävämme Sherlock Holmes sanoi palvelijattarelleen, siihen aikaan kun rahalla sai vielä palveluita, että tämä jättäisi pölyt pyyhkimättä kirja- ja paperipinkkojen päältä. Näin Sherlock-ystävämme näki kertasilmäyksellä missä ovat tuoreimmat asiakirjat.

    VastaaPoista
  5. Ad Omnia: Kokeilin nyt tuota HP:n nappia "Printing", joka toimii ainakin omalla koneellani.

    Mjuuten - työ vaatii välillä erilaisten listojen ja kuponkien jakamista pienelle joukolle. Joulun alla Anttilasta ostamani satasen mv. laserprintteri LBP 2900 on käsittämättömän hyvä (= riittävä). Tulostaaa 100-200 sivua nikottelematta.

    Väritulostimessa en osaa olla kiukuttelematta patruunoiden hintaa - satsi maskaa enemmän kuin tuo mustavalkotulostin (iP5200).

    Valokuvien tulostaminen kotona ei minusta ole mielekästä, koska kaupassa tekevät tikulta niin paljon parempaa jälkeä suunnilleen odottaessa.

    VastaaPoista
  6. Tämä on toimivaa vain jos voimme olettaa, etteivät sähköt lopu jonain kauniina päivänä: kukaan ei silloin enää löydä yhtään mitään.

    Tai joudu poliittiseen estolistaan: jotkut tiedot ovat niinkuin vaarallisia ja näinollen poliittisesti runnotaan vain sivuun: mikäs sen helpompaa kun on kaikki tieto samassa kupissa.

    Tätä tehdään nytkin ns. huolen nimissä: huolehditaan liito-oravista ja niiden suhde kansan elämään on yksi yhteen: jotenkin metsät ovat niin tärkeitä liito-oravan takia että kansa hukkukoot kunhan liito-oravia ei satuteta.

    Tämä on vallitseva ajattelu: näin saa vihreitä toimimaan vastoin luonnon aatetta: suojataan jotain pientä ja haistetaan pitkät jollekin suurelle: kummasti politiikka on saatu sen kaltaiseksi. Silti kaikelle ei voi mitään; emme ole yksin täällä maapallolla mutta vaikka olisi viisasta lyhyellä tähtäimellä ja yhden sielun kannalta ihmiskunnan kannalta toiset ratkaisut puoltavat paikkansa.

    Nyt, heti ja kaikki mulle on sitä, että Minä saa kaikki helposti mutta mikäli maapallossa on pahoja tahoja heille tämä Minä-ihminen tuo helpotusta omiin vielä sadistisempiin kikkoihin kun tuon yksilön pieni hidastus.

    VastaaPoista
  7. Huh huh... ei tarvitse kuin lukea tähän asti ymmärtääkseen, millaista salatiedettä koko tietotekniikka edelleen on.

    Käytettävyydestä puhuminen IT:n yhteydessä on niin karkeaa pilkkaa, että siitä pitäisi ruoskia. Oikeaa orwellilaista uuskieltä.

    Sähkön käytettävyys on helppoa - naps vaan ja valot syttyvät ja sammuvat.

    Ei siinä tarvitse osata ohjelmoida virtapiirejä ja oppia näppäriä oikopulkuja ja vinkkejä miten saisi valot vessaankin, tai tietää miten ne miljardit elektronit siellä hehkulamppu-arkkitehtuurin syvyyksissä ionisoituvat.

    Tietotekniikka on vain vielä niin kehityksensä lapsenkengissä, että sen käyttö vaatii sielunsa myymistä.

    Perkele, ei tule kauppoja!

    VastaaPoista
  8. Kun olen joillain editoreilla poistanut hard breakeja riveiltä, on seurauksena ollut rivien viimeisten ja seuraavien rivien ensimmäisten sanojen tms. liimautuminen. En keksinyt muuta neuvoksi kuin korvata (replace) rivinvaihdot välilyönneiksi. Tavutetussa tekstissä ei ihanteellinen ratkaisu.

    VastaaPoista
  9. Jos et suhtaudu myönteisesti ja aktiivisesti koneisiin ja laitteisiin (ja herra sähköön), olet kohta pelistä pois. Joka tapauksessa on hyvä mennä metsään kuulemaan omat sydänäänensä, jotta saisi varmuuden omasta tiestä. Olipa se tie millainen hyvänsä, itse valittu tai toisten osoittama ja valmiiksi tallattukin, mutta kulku sillä vapaaehtoisuuteen perustuva.

    VastaaPoista
  10. Paperiton toimisto oli taannoin IT-miesten - itse en ollut ilmatorjuntajoukoissa vaan KrH:ssa - ihanne ja tavoite. Tulostaminen on kuulemma nykyään vähentynyt; koskaan varmaan aikaisemmin ei ole konttoreista kannettu semmoisia määriä aa nelosia roskiin ja keräyksiin kuin sähköisen tietotekniikan aikana. Kun pienen virheen takia mustesuihkukoje alkaa värikuvien sijaan työntää ulos sivukaupalla pataässiä ja muita kersantti Ärjylän ja kapteeni Haddockin kielenkäyttöä kuvaavia glyfejä, eikä auta virrankatkaisu, koska masiina jatkaa seuraavan kerran samaa urakkaa, on paperiton toimisto jälleen pienen matkan kauempana.

    Toivottavasti paperittomien toimistojen henkilökunnan kodeissa on kuvataidetta harrastavia perheenjäseniä, jotka voivat nelkkujen kääntöpuolia hyödyntää näkemyksillään.

    Sallinette hyväntahtoisesti muistelman vuosikymmenien takaa:
    Kaupoissa pakattiin ostokset, esim. jauheliha tai maksakimpale ensin voipaperiin ja sitten suhteellisen hyvälaatuiseen makulatuuriin, joka soveltui erinomaisesti piirtämiseen. Jos perheessä vielä oli työn tai yleisen sivistystason ansiosta nitoja, paperista tuli hienoja lehtiöitä. Voipaperikääre sisempänä kaupan paketissa esti maksaläikkien muodostumisen piirustuspaperiin.

    VastaaPoista
  11. Ad Jukka:

    "Väritulostimessa en osaa olla kiukuttelematta patruunoiden hintaa - satsi maksaa enemmän kuin tuo mustavalkotulostin (iP5200).

    Valokuvien tulostaminen kotona ei minusta ole mielekästä, koska kaupassa tekevät tikulta niin paljon parempaa jälkeä suunnilleen odottaessa."


    Aasiassa lomailevat ystäväni tapaavat tuoda sopivia mustesatseja tuliaisina kotiin ja kavereilleen.

    Valokuvien tulostus on laadukkampaa ja halvempaa suorittaa kuvaamossa: extrafilm, fastlab ja mitä niitä onkaan.

    Äitini oli kovin yllättynyt saadessaan jouluksi satsin ulkomaan kuviani, jotka lähetin netin kautta Sveitsiin joka edellen lähetti paperikopiot Suomeen suomalaisella postimaksulla.

    Musteiden yms. huolto- ja lisätarvikkeiden sekä palveluiden hinnoista Suomessa en viitsi puhua mitään. Niistä tulee vaan paha mieli.

    Suomi on kuollut ja kuopattu. Ei pidä puhua maailman korkeimmista hinnoista, alhaisimmasta ostovoimasta ja kilpailukyvystä. (Kieltoteksti on kuulemma Suomen hallitusten salaisista sensurointisäännöistä.)

    Siis pois se kaikki minusta. (En halua jäädä Suomeen potemaan.)

    VastaaPoista
  12. Ad tapsa p:

    Jos vaihtoehdot ovat IT tai sielu, niin valinta on helppo. Ilman kumpaakin on helppo elää.

    VastaaPoista
  13. Minua jäi ihmetyttämään, mitä ovat nämä "vanhat vanhemmat tai muu sellainen", joita varten Kemppinen blogia(an?) kommentteineen printtaa.

    Tietotekniikan taitajia ihailen kuin muuatta nuoruuteni taikuripoikaa, joka teki yhden elokuvan ajan korttipakalla monenmoisia sekoitus- ja näppäryysharjoitelmia pimeässä salissa - katsoen kaiken aikaa kiinteästi elokuvaa.

    Käytettävyyksistä en niin tiedä. Minulla ei ole kännykkääkään. Eikä autoa eikä ajokorttia. Hieman ylvästelenkin tällä.

    "Toiset tykkää Saatanasta,
    se on silkkaa seksiä
    toiset tykkää Jumalasta,
    sillä riittää älyä
    mitä mulle jää, mitä mulle jää

    puupää, kirottu puinen pää",

    laulaa Ismo Alanko uudella levyllään, tuossa taustalla.

    VastaaPoista
  14. Ad Reinzi:

    Tuttu ongelma. Mainostamassani UltraEditorissa on valikko Format - Convert CR o Woprdwrap (Ctrl-O).

    Ihanata.

    VastaaPoista
  15. Ad Mummo:

    Tulostamisresta - isä 87 v. ja äiti vuoden nuorempi, nivelrikkoa ja spastisuutta niin että tietokoneen avaaminen ja esim. maksun maksaminen on sellainen tunnin operaatio.

    Tykkäävät istua ja lukea jotain kevyttä (fyysisesti).

    (Kysymykseni taustalla on kyllä myös se ajatus, että jos joskus painattaisi Lulussa tai muualla pienen määrän tekstejä esim. joululahjoiksi tai tuliaisiksi, niin miten saisi syntymään tästä tekstimassasta käsikirjoituksen ilman käsityötä.)

    VastaaPoista
  16. Ad Tapsa:

    Yksi syy tietotekniikan monimutkaisuuteen on että se on todella ja oikeasti monimutkaista.

    Olen - patenttien yhteydessä - joskus joutunut käymään läpi arkipäiväiseksi väitetyn ohjelman koodin. Tukka nousee pystyyn. Ja ohjelma voi olla aika pientä verrattuna esimerkiksi tiedonvälitysprotokollaan.

    VastaaPoista
  17. Use YouTube;

    http://www.youtube.com/watch?v=G3wf5RtVZeM

    + Related Videos

    http://www.youtube.com/watch?v=5WMQpUBWM6E

    VastaaPoista
  18. Asiaan liittyvää numerotietoa. Vaihdoin juuri äsken hp 1317-monitoimipuimuriini; tai oikeastaan -leluuni mustan tulostuskasetin.

    Ja tietenkin Turha on maksaa liikaa-Gigantuleåborgista.

    Hinta oli 25 euroa.
    Ja Kohta menee vaihtoon kolmiväripatruuna ja hinta taisi olla yli kolomekymmentä.

    Mitäs tähän voisi sanoa?

    Vaikkapa...HP...

    VastaaPoista
  19. Sanoin eilen miehelleni, että näyttää siltä, että hän harrastaisi ryöstöviljelyä peltonsa (itsensä) kanssa. Tai sitten, korjasin, hänellä on vain niin monta sarkaa kylvettävänä ja kynnettävänä. (Kuten usein miehillä on.) Ja kaikki sarat hoidettava hyvin ja niin että ne tuottavat satoa.
    Tuli vain mieleen, kun kuuntelin Kemppisen sarkoja, vanhoja, olevia ja haaveita uusista. Mutta ehkä miesten elämä nyt on sellaista ja mies on pohjimmiltaan peltomies.

    VastaaPoista
  20. En yhtään epäile, etteikö tietotekniikka olisi monimutkaista, mutta toistaiseksi en vielä suostu nielemään sitä, että myös sen käytön on oltava monimutkaista.

    Koska se on niin monimutkaista, niin ehkäpä siksi tämä pioneeriaikakin kestää vähän kauemmin?

    Itse olen opetellut ohjelmointia muuten jo 70-luvulla... Silloin oltiin ihan satavarmoja, että tulevaisuudessa jokaisen on osattava ohjelmoida! (Todellisuus olikin vielä karumpi...)

    Kariavin kanssa meillä onkin ollut yhteiset ilon aiheet: vieläkin sydämeni pompahtaa kun ajattelen sitä äidin kaupasta tuomaa suurta valkoista puhdasta paperia!!

    VastaaPoista
  21. iTunes ja levyn tekeminen.

    Salaisuus taitaa olla siinä, että iTunesin soittolistasta ("Music") ei suoraan voi poltaa ceedeetä. Mutta valitsepa ceedeelle mahtuva määrä biisejä soittolistasta, kerro että New Playlist from Selection (File-valikko), nimeä se jos haluat, ja presto -- iTunesin alapalkkiin on ilmestynyt knäppy "Burn Disk".

    Klokkaa sitä ja sitten kun iTunesin yläpalkissa vilkkuu Insert Disk, anna sille poltettavaa.

    Siitä se lähtee palamaan.

    VastaaPoista
  22. Ad Jussi:

    Suurkiitos linkistä.

    Miten saatoit aavistaa, etten osaa (le viitsinyt) käyttää pdf-formeja, vaikka täytän niitä työkseni?

    VastaaPoista
  23. Ad Eero Raunio:

    Lisää kiitoksia!

    Kuortaneen Ruonan kylässä oli muuten Raunio-nimisiä perheitä, ellei ole vieläkin.

    Ihan kunnon ihmisiä.

    Äidinisäni keksi ottaa yhden heistä toiseksi vaimokseen leskeksi jäätyään 1951.

    VastaaPoista
  24. Tämän pitäisi olla käyttäjälle yhtä yksinkertaista kuin kynä ja paperi. Matkaa on vielä.

    Tulostamista en ole harrastanut pitkään aikaan. Painettu terabitti ei mahtuisi kämppään eikä elämä riittäisi oikean bitin etsimiseen. Pdf on hyvä.

    VastaaPoista
  25. iTunes ja levyn tekeminen

    iTunesia voi vielä tuunata ilmaisella doubletwistillä
    http://www.doubletwist.com joka on luvattu puukottaa Mackille toisella vuosineljänneksellä.

    VastaaPoista
  26. Ad Lissu:

    Virrankosken kirja (jota pari viikkoa sitten kiitin kovin) sisältäää nykyisen ns. vallitsevan käsityksen. Sama löytyy Googlesta hakusanalla komsa-kulttuuri (tiede.fi - keskustelu, johon joku on heittänyt nykyisin käytössä olevat kartat).

    VastaaPoista
  27. Tämän pitäisi olla käyttäjälle yhtä yksinkertaista kuin kynä ja paperi. Matkaa on vielä.

    Kyllähän se voisi olla, mikäli käyttäjät tyytyisivät samaan kuin mitä kynän ja paperin kanssa. Pihkeiset vain haluavat kaiken helpommin ja paremmin, joten sehän on sitten jo lähtökohtaisesti monimutkaisempaa. Ota toki vielä huomioon että välissä on usempi kilo monimutkaisia sähkölaitteita, joilla on laskukykyä muttei älyä, joten lopputulos ei voi kauhean yksinkertainen.

    VastaaPoista
  28. Pakko myöntää, että käytettävyys on aika heikoissa kantimissa usein, kun puhutaan IT:stä. Toisaalta, ainakin itse ajattelen niin, että onpahan sitten esimerkiksi minulle korjattavaa ja muuta tekemistä käyttöohjeiden parissa.Mielelläni olen selkokielelle kääntänyt jotain, kun joku (vanhempi/isovanhempi/kaveri) on sattunut apua pyytämään.

    VastaaPoista