10. marraskuuta 2007

Saapasnahkatornista


Minulta on vaadittu kannanottoja ajankohtaisiin asioihinm vaikka en ole edes ministeri.

Sellaisia tulee kun on tullakseen. En ole erikoisen asiantunteva asiantuntija enkä sopiva rientämään neuvomaan neuvottomia. Minua ei myöskään tarvitse uskoa.

Tunnen tällä haavaa olevani Simeoni saapasnahkatornissa tähyilemässä silmät ympyräisinä itsensä Lusifeeruksen kanssa kuun reunalta maailmaa, jossa Iso Turkki näyttää nostaneen sodan Amerikan valtakunnalle ja Jukolan veljeksille.

Tuon suositeltavan romaanin lukijat muistavat tosin, että ennen seikkailuaan Simeoni oli etenkin Hämeenlinnassa esiintyneen ylettömän viinanjuonnin ja vehnäpullan syönnin seurauksena hätistellyt pikku-ukkoja ympäriltään. Myös kirjoittajan, A. Kiven, sairaskertomuksessa mainitaan delirium tremens eli juoppohulluus.

Olenpa selvänäkin näkevinäni, täältä kuusta katsellen, että niin sanottuun kansalaisyhteiskuntaan tukeutunut poliittinen järjestelmä on nopeasti muuttumassa ja että poliitikkoja ja keskeisiä päättäjiä vaivaa paha pelko silloinkin kun he esiintyvät päättäväisesti.

Lakonuhkaa ja ennenkuulumatonta sarjamurhaa näyttää yhdistävän jokin muukin kuin ajankohta, mutta kukaan ei tiedä mikä.

Katsomani verkkopaikat ovat todella täynnä hyvin kiihkeitä kannanottoja.

Se tapahtuu sitten ensimmäistä kertaa. Suomalaiset keskustelevat. Todellisuudessa kirjoittajat näyttävät kyllä huutavan sivu toistensa korvien, mutta juuri tätä kai pelättiin, kun nuorten poliittista passiivisuutta päiviteltiin ja samalla kerrottiin, ettei äänestäminen Internetissä ole hyvä ajatus.

Nyt jotkut ehkä haluaisivat sulkea koko verkon. Kuten tunnettua, se ei onnistu.

Se on tietysti vanha perinne tässä maassa. Sanotan että turpa kiinni rivissä. Kysytään että eikö sana kuulu vai eikö se tahoa. Näyttäisi että ei enää tehoa.

Oikeastaan hätkähdin aika rajusti, kun paikallinen – siis Kirkkonummen – rehtori sanoi televisiossa, että tekstiviestit lähtevät liikkeelle huhuista ja muutaman minuutin jälkeen tiedotusvälineet alkavat soittaa. Ja murhapäivänä tietyissä kohden verkkoa oli myös oikeita tietoja lähes tosiaikaisesti ja joka tapauksessa ennen kuin tietotoimistoilla.

Tämä on muuttunut. Tämä on uutta.

Ihmisillä ei ole johdonmukaisuuden tarvetta. Digi-TV:n turhuutta päiviteltiin vielä joitakin päiviä sitten ja eräät huomauttelivat, etteivät ole nähneet mitään interaktiivisuutta.

Luultiin näet, että se interaktiivisuus on hyvä asia. Mutta ei se ole välttämättä hyvä asia. Sillä saa aikaan paljon pahaakin, kuten perättömiä, raskaita huhuja. Ihmiset voivat villiintyä kuin härkälauma.

Ja tämä yhteisöllisyys, josta nyt paljon puhutaan. Hauska sana. Communality. Vanhoissa saksalaisessa pandektioikeuden oppikirjoissa oltiin jo hyvin tarkkoja siitä, mitä on yhteisö, yhteys, yhtiö, yhteiskunta, yhdistys, heimo, rotu…

Viittaan Kiveen sanoakseni, että romaanin juoni on yksinkertainen: seitsemän miestä muutti metsään ja sitten aikanaan sieltä pois. Ei tarvitse olla kotiaineen kirjoittaja nähdäkseen, että siinä kerrotaan jotain veljesyhteisöstä ja kyläyhteisöstä. Itse asiassa siinä kerrotaan hyvin paljon ja siinä puhutaan myös muutoksen kivuliaisuudesta.

Veljekset kävivät esivaltaa vastaan ja sitten juoksivat sitä pakoon. Esivaltaa edustivat lukkari ja lautamies sekä tietysti rovasti, tukasta retuuttajia kaikki. Mutta oli kyllä velisarjakin toistensa saivaristossa ja rinnuksissa vähän väliä.

Paremman puutteessa kannatan omalta osaltani luovaa laidunmaata (Creative Commons). Minulle se tarkoittaa tietojen eli muun muassa kirjoitusten vapaata vaihtamista kaiken uhallakin.

Sitä vastoin ja luontaisia viehtymyksiäni sortaen en ole saarnamies Haluan olla kirjoittaja, ja jos joku lukee, oma häpeänsä.

Hiihoo!


21 kommenttia:

  1. Feodalimista eivät nykyiset päättäjät tiedä mitään, tuntevat kenties patronin, mutta domain on hukassa...

    VastaaPoista
  2. kiitos

    Onkin parempi katsoa maailmaa silmästä silmään kuin sensuroida epämiellyttäät asiat. Vain sillä tavoin näkee myös muutokset.

    VastaaPoista
  3. Tämän kertomuksen luettuani, mieleeni juolahti, onko suomalaisessa yliopistomaailmassa koskaan kehitetty/syntynyt muuta innovatiivista keksintöä kuin sauvakävely.

    VastaaPoista
  4. Eikös tuossa valitettavassa indidenssissä ollut ennemminkin kyse joukkuomurhasta eikä sarjamurhasta? Amerikkalaisten rikos- ja oikeussalidraamojen suurkuluttajana olen tullut siihen tulokseen, että sarjamurhaaja noudattaa samaa muotoa kaikissa murhatöissään, jotka kuitenkin osuvat eri päiviin.

    Verkon muuten _voi_ sulkea. Suomen tietoliikenteen solmukohtia taitaa olla vain kolme kappaletta ja kaikki dataliikenne kulkee niiden kautta. Näihin solmukohtiin voi asettaa jos jonkinlaisia rajoituksia tarvittaessa tai lyödään piuha poikki. Poikkeusoloja silmällä pitäen sulkemista varten on olemassa oikein ohjekin.

    Ei kai kukaan luule että oikean kriisin aikana roskaväki saisi lähetellä chäteissä tietoa. Sulkemista ja rajoitusta taitavat noudattaa mm. sellaiset maat kuin Kiina, Burma ja Saudi-Arabia ja Australia.

    VastaaPoista
  5. Taas kirjoitan, joten vaihtari.

    Oletteko kokeilleet Windows Live Writer-ohjelmaa, joka on tarkoitettu myös Bloggeriin? Meinaan että on loistava. Offline käyttö onnistuu, kuvat helposti, kartat ja taulukot erittäin hyvin lisättävänä, tunnisteet ja karttojen lisäykset helposti... Ai, kun on nyt helppoa.
    www.windowslivewriter.spaces.live.com/

    VastaaPoista
  6. Kyllä Kemppisen saarnaa lukee kuin avointa kirjaa, kun on seurannut vuosikymmenien saatossa hänen tekstejään ja luentojaan. Liturgia on siis tullut suhteellisen tutuksi. Aikoinaan seurattuani sekä K. että J. Kemppisen luentoja, oli muuten suorastaan hätkähdyttävää kuinka heidän katederimaneerinsa olivat niin identtiset. Kumpainenkin saarnamiehiä, ja J. suorastaan papillinen kun K. oli pikemminkin partiolainen.

    Kirjoittajan saarna on luettavissa myös rivien välistä ja siitä mitä yritää peittää kirjainkasan alle.

    Kovin haavoittuvainen J. on, joten ei hänestä Jumalaksi taikka edes Jeesukseksi ole. Älkää siis odottako häneltä mahdottomia.

    Joukkomurhia on vaikea kirjoituksin koskettaa. Mielettömyyden edessä mielen valtaa hiljaisuus.

    VastaaPoista
  7. Tämänpäiväinen on blogaustesi parhaita, ellei paras... Kiitän

    VastaaPoista
  8. Kemppisen Jukalle tämä; ja terveisiä täysin kourin..

    Mielenkiintoista pohdiskelua. HS:ssa Pursiainen mietiskeli samoissa sävyissä ja asetteli jo suurempaa ja raskaampaa ristinpuuta koulujen ja opettajien harteille. Näin Olin lukevinani.

    Tässä kohta poimittavaksi:

    "Oikeastaan hätkähdin aika rajusti, kun paikallinen – siis Kirkkonummen – rehtori sanoi televisiossa, että tekstiviestit lähtevät liikkeelle huhuista ja muutaman minuutin jälkeen tiedotusvälineet alkavat soittaa."

    Maailman kylässä elellään iloisen kaltevalle mäellä, mutta tällainen kohujuttusaalistus tuntuu jo viidakonmeiningiltä. Askel eteenpäin niin sitten ollaan jo Bondin Huominen ei koskaan kuole-elokuvassa, jossa huomisen uutiset näytetään jo tänään.

    VastaaPoista
  9. Mahdollisuudet hyvyyteen ja pahuuteen ovat aina käsillä.
    Cat Stevensin 'Father and son' jotenkin sopii tunnelmiin.

    http://www.youtube.com/watch?v=6TzJfsBB3mQ

    VastaaPoista
  10. ad cereal

    esim radioamatöörien pakettiradioverkko kaltaisineen taitaa luoda jonkinlaisen haasteen kriisiajan viestinnän rajoittamiselle. Tiedustelun torppaaminen taitaisi vaatia kunnon elektromagneettista jysäriä ja putkiradioiden kaivamista ullakolta.

    VastaaPoista
  11. ad cereal

    Vähän vaikea on torpata myöskin satelliitin kautta jaettavaa internettiä

    VastaaPoista
  12. Kun mentiin kriisioloihin, niin liekö kukaan pohtinut kunnolla, mitä kännykät vaikuttaisivat etulinjassa.

    VastaaPoista
  13. Ad Hups

    Tekniikka kehittyy. Vuonna 2000 kuollut isäni oli sodassa viestimies. Hän kieltäytyi loppuvuosinaan hankkimasta kännykkää sillä perusteella, että oli kylliksi kantanut jumalattoman painavaa langatonta puhelinta.

    Siiranmäestä ja Vuosalmesta hän mainitsi, ettei siellä ollut viestimiehellä muuta virkaa kuin iskua poterossa ja pelätä. Piuhat olivat tuhannen päreinä.

    VastaaPoista
  14. Zero-Sum game taisi olla jonkun US-sisällissodan aikaisen kenraalin sanonta... jos oikein muistan.

    "Suomalaiset keskustelevat"? Emme keskustele. Meitä ohjataan ylhäältä. Yhtäältä presidentti käskee suremaan, toisaalta SPR ja muut lentävät mummot kriisiapuneen, änkeävät väkisin kriisiapua sinne missä sitä ei haluta.
    Onneksi poliisi ei julkista tietoa liikaa haaskalinnuille.

    Meillä on nuoria murhaajia löydettävissä kooklesta päivittäin... Intian kymmenettuhannet lapsirosvot, kultturivallankumous, leninin lapset, nuoret kotkat ja Bader-Mainhof ja muut vasemmistolaiset murhaajajoukot, kuten TEHY.

    Yhteisöllisyys inhimillisyyden aatteena loppui 70-luvulle tultaessa, vain teknisesenä-milisyytenä se alkoi ja jatkui vasta äskettäin.

    JarMom

    VastaaPoista
  15. hupsille:

    Puhut oikeasta asiasta. Valitettavasti meillä jokaisella eturintamalla olijalla on tulevaisuudessa oltava joukkuekohtainen lakimies mukana. Häneltä kysymme sotahommalainsäädäntöä, eli saammeko rynnätä vihollisen perään ja saako pakenevaa vihollista ampua selkään. Hän myös neuvoo meitä työturvallisuuteen liittyvissä asioissa.
    Ja häneen voimme pitää yhteyttä SOTATILAkännyköillämme.

    JarMom

    VastaaPoista
  16. mita saksassa on jotta siihen suuntaan tulee tuijottaa, jos niin sanoo, kuten sanoin, ei sielta sukella muuhun kuin matteus passion alku sanoihin, kaikki sanoo sita mita itse pitaa parhaimpana, johonkin katsoo kaikki mita itse ei nae, kirjoitan ilman pilkkuja silla olen kaukana ja viela opettelen tietotekniikkaa, enka nae omaa logiikkaa, valitanko, en

    VastaaPoista
  17. Ad Anonyymi qui ad Hups:

    Äyräpäässä oli radioita. Muuankin stm. Raumanaalto kertoo joutuneensa tiukkaan kuulusteluun, koska oli pudottanut epähuomiossa pariston vuokseen räpiköidessään siitä yli sen 600 metriä. Useimmat yrittäjäthän jäivät sille matkalle.

    VastaaPoista
  18. Keloja ei tartte kanniskella, mut vihollisen tulenjohtajankin työt kevenevät. Voi myös valita verkon, kuin vaalimaalla nykyisin.
    Paikannus on aika tarkkaa. Missä vain kännykkä säteilee, niin sinne rypäleitä. Eikös joku tsetseenijohtaja jo saanut satelliittipuhelimeensa ohjuksen.
    Viestintä voi muuttaa voimasuhteet täysin.

    sitä lähinnä aattelin

    VastaaPoista
  19. Ad Kemppinen de commentario ad Hups

    Isäni muisteli myös, miten porukka joutui koviin kuulusteluihin kaikesta kadotetusta kamasta, kun tilanne oli hellittänyt. Tavara piti kirjata viimeistä nippeliä myöten samaan aikaan, kun pojat enemmän ajattelivat vainajia.

    VastaaPoista
  20. ad anonyymi,

    Näin radioamatöörinä haluaisin todeta, että pakettiradioverkko ei ole kovin varteenotettava "vapaan" viestinnän kanava. Se on ensinnäkin likimain kuollut, sillä netti toimii paljon paremmin. Joitain erikoiskäyttötarkoituksia kuten APRS toki on, mutta esim. Fidonet on ollut QRT jo pitkään.

    Toinen, merkittävämpi ongelma on vallankumouksellisen tietoliikenteen kannalta radioamatööriyhteisön asenne. Me olemme enimmäkseen vanhoja ukkoja, jotka arvostamme ja kunnioitamme määräyksiä. Jos valtakunnan turvallisuuden nimissä kielletään tietynlainen liikenne, ei tätä määräystä sitten kyllä rikota. Taajuutta kyllä saatetaan kuunnella ja suuntia mahdollisia piraatteja, jotta heidät olisi helpompi viranomaisten napata. ;-)

    VastaaPoista
  21. ad erastotenes:

    XY-XZ: MYANMAR Burma Amateur Radio Transmitting Society (closed)

    Kannatan kyllä amatööriaatetta itsekin. Titari on ritari, mutta rivit harvenee.

    VastaaPoista