Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
7. syyskuuta 2007
Sopimaton totuus
Otamme siis kantaa helposti arvioitaviin asioihin ja käännämme sivua, kun vastaan tulee vaikeita kysymyksiä.
Esimerkiksi: tupakka ei aiheuta ilmastonmuutoksia ja sen aiheuttamat päästöt ovat vähäisiä, raskaat hiukkasen mukaan lukien.
No. Totta puhuen tämä on pelkkää härnäämistä mutta se johdattelee aiheeseemme.
Saatte pitää härnäämisen hyvänänne. Kai tätä kannattaa joskus lukea. Panin merkille, että sinänsä pienessä Supon papereiden salassapitoa koskevassa asiassa tässä blogissa esitettiin elokuussa tuoreeltaan tulkinta, johon eri asiantuntijat ja laitokset ovat nyt kovan äheltämisen jälkeen päätyneet. - Voisi julkistaakin mutta kun se sattuu olemaan kiellettyä.
Eli takaisin oikeiden asioiden pariin. - Kuvan DVD on hankittavissa, mutta myös YLE esittää ansiokkaasti samantapaista aineistoa.
Mielialailmastossa olemme jälleen samanlaisessa kuolemanhurmiossa kuin barokki ja 1300-luku.
Oma kuviteltu kuolema on iso teema, jolla voi myydä mitä tahansa, esimerkiksi elokuvia ja sairaaloita tai poliittisia puolueita.
On se kieltämättä saatanaa, että sitä tulee vanhaksi ja kuolee. Asianomaiselle itselleen kuolema näyttäytyy aina ennenaikaisena.
Mutta ei se ole iso asia.
Isoja asioita ovat ilmastonmuutos, väestöräjähdys ja ympäristökatastrofit.
Vierastin hyvin kauan näitä aiheita, koska niistä jankuttivat eniten hupsut, jollaisten kanssa en välittänyt olla tekemisissä. Ja kuten olen toistellut, en suostu pitämään ihmisiä pahoina ja eläimiä hyvinä, kaupunkeja kauhistuksena ja saloseutuja ihanteina. Pidän monimuotoisuudesta.
Ilmastonmuutos ja nimenomaan sen ihmistekoisuus tuntui hiukan epäuskottavalta vielä joitakin vuosia sitten.
Nyt se tuntuu täysin uskottavalta ja on asia, jolle voi tehdä jotain.
Epäilen että erilaiset vaarat ja onnettomuudet, rikokset ja riskit ovat osa media aika harjoittamaan tietoista kusetusta.
Puhutaan pendolinojen ovista ja rähköjunien ajojohdoista, kun pitäisi puhua raideliikenteestä ja joukkoliikenteestä. Puhutaan ydinjätteen loppuvarastoinnista, kun pitäisi puhua Suomenlahden öljyliikenteestä ja Koiviston (Primorzkin) uudesta öljysatamasta. Puhutaan kampamaneetista kun pitäisi puhua Suomen, Ruotsin ja Puolan maanviljelyksen vaikutuksista Itämereen ja etenkin Pietarin jätevesistä.
Oikaiskoon minua jokin, mutta Wikipedian Global waming -artikkeli graafeineen näyttäisi olevan erittäin hyvä suppea yhteenveto.
Ystäväni kertoi aamulla terveisiä Alpeilta. Loma oli tuottanut hyviä valokuvia perhosista. Sveitsin ja Itävallan alppijäätiköiden sulamista hän kuvaili kauhistuttavaksi. Vauhti on ilmeisesti metri - kaksi paksuudesta yhdessä vuodessa. Siten artikkeleissa lainatut oppineiden laitosten arviot voivat olla ylioptimistisia.
Puhuimme myös mielisairauksista, koska ystäväni on alan miehiä, tosin sieltä hoitopuolelta. En muistanut kertoa hänelle eilisen blogipostauksen kommenttien mieleen palauttamaa vitsiä moraalisesta aksioomasta.
Cambrdigessa Wittgenstein oli tapansa mukaan ikävä, kun maanmies Itävallasta, Karl Popper, piti luentoa. W. ampui ongelman toisensa jälkeen alas filosofiaan kuulumattomana ja hypisteli tapansa mukaan neuroottisesti takan työkaluja. Popper siirtyi moraalifilosofiaan ja ryhtyi käsittelemään eettisiä sääntöjä. W. keskeytti taas ja sanoi että mainitkaa edes yksi keskustelun arvoinen eettinen sääntö. Popper sanoi:" Sellainen sääntö, ettei pidä uhkailla kutsuttua luennoitsijaa hiilihangolla." - Wittgenstein suuttui ja poistui.
Tarina on tunnettu mutta esitetään yleensä ilman kulttuurista taustaa. Musil kirjoitti sen niin kauniisti käsitelleessään oikeassa olemisen vimmaa. Se juuri on Wittgensteinin ja oli monenkin terävän ajattelijan mielisairauden lähempi luonne.
Anekdootti on hiukan julma. Wittgenstein joutui lopettamaan ylpeän vaikenemisen kautensa eli kansankoulun opettajan toimensa syrjäseudulla, kun hän kävi toistuvasti tyhminä pitämiinsä oppilaisiin käsiksi eli siis pieksi toisten lapsia, ja sen jälkeen valehteli kansakouluntarkastajalle, ettei mitään sellaista muka ollut tapahtunut.
Mistä ei ilkeä puhua, siitä on vaiettava.
(Lähde: Taschner, R.: Musil, Gödel, Wittgenstein und das Unendliche (2002).)
En ollut koskaan tullut ajatelleeksi asiaa noin ennen kuin ystäväni, lääkiksen proffa, sanoi sen kauniisti: biodiversiteetti eli elämän monimuotoisuus on yhtä totta alpeilla kuin ihmisen päässä eli persoonallisuudessa.
Kulttuurissamme on jotain, mikä pyrkii tuhoamaan molemmat. Kauppa ja teollisuus hoitelevat ympäristön. Merkittävä osa lääketiedettä katsoo asiakseen normalisoida eli vakioida ihmisen mielen.
Ja kuitenkin: hulluus, se se on moraalinen postulaatti. Hulluuteen olisi pyrittävä. Millaiseen hulluuteen, sen käsittäminen on ihmisen elinikäinen tehtävä.
Arvelevuus tieteellisten, taiteellisten ja poliittisten "tosiasioiden" edessä on hyvä lähtökohta, kun siihen liittyy jokin määrä suopeutta ja ymmärtämystä monimuotoisuutta kohtaan.
Maailma on rauhaton paikka ja totumme nopeasti yhä suurempiin häiriötekijöihin. Tietoisuus täyttyy hyvin toisarvoisista asioista ja siksi mielen tasapainoa on yhä vaikeampi saavuttaa; se vaati poikkeuksellista voimaa.
VastaaPoistaKauneus herättää meissä edelleen kiihtymystä, mutta tuon kiihtymyksen ilmaisemiseen ei ole enää käytettävissä yhteisesti hyväksyttyjä arvoja.
Mielenvikaisuus on avainsana. Hengen puitteiden ahtaus. Se onneton piiri, jossa ihminen joutuu elämään, ei anna tilaa edes kuvittelulle. Ihminen ei ole menettänyt järkeänsä, vaan hän on menettänyt kaiken muun, sen, jota varten järki on luotu; yhteyden luomakuntaan.
Mitä ilmastonmuutokseen tulee, olen vieläkin sitä mieltä, että sen torjumista ajavat edelleen lähinnä jankuttavat hupsut. Energian säästämistä hoetaan, ja säästöä pyritään saamaan lähinnä hajanaisella räksytyksellä milloin mistäkin asiasta, lähinnä kotitalouksien sähkölaitteiden kohdalla. Kauhistellaan sitä, miten digiboksit haukkaavat yhdessä mahdottomat määrät sähköä, pyritään kieltämään hehkulamput ja vaaditaan ylipäätään vähentämään sähkönkulutusta.
VastaaPoistaEn ymmärrä, miksi sähkönkulutusta on alettu pitää jotenkin erityisen pahana. Energiansiirtomuotona se on erityisen puhdas, koska sen siirtohyötysuhde on korkea. Mikä tahansa poltettava energianlähde on hankala siirrettävä, koska se täytyy kuljettaa ainakin jonkin matkaa autolla tai laivalla. On vain luonnollista, että sähkönkulutus kasvaa koko ajan: kun pyritään eroon fossiilisten polttoaineiden aiheuttamista päästöistä, siirrytään sähköön. Näin erityisesti teollisuudessa (joka tosin taitaa jo suurimmilta osin pyöriä sähköllä) ja lämmityksessä.
Kotitalouksien yksittäisiin laitteisiin (digiboksit, hehkulamput...) kohdistuvat vainot ovat erityisen tehottomia. Kotitalouslaitteiden kehitys kehittyy koko ajan ihan itsekseen elektroniikkateollisuuden tuotekehityksen jatkuessa. Mitenkäs ne hehkulamppujen säästölaskelmat menivätkään? Muistaakseni maailmanlaajuinen säästö oli melko surkea, kun sitä verrataan vaikka tähän:
"Sähkömoottorit kuluttavat noin kolmasosan maapallon sähköenergiasta. Moottoreiden energiankulutuksessa säästettäisiin 25–30 prosenttia, mikäli taajuusmuuttajien ja energiaa tehokkaasti hyödyntävien moottoreiden määrää lisättäisiin."
http://www.vacon.fi/Default.aspx?Id=468320
Teollisuus kuluttaa Suomenkin sähköstä noin puolet. Taajuusmuuttajapakolla saataisiin jo jotain konkreettista aikaan, mutta eihän teollisuudelle saa esittää vaatimuksia. Heillähän on surullisenkuuluisa Kiina-kortti käytettävissä.
Tiedän, että tämä yhteen kohtaan takertuminen ei osu tämän kirjoituksen pointtiin, mutta nyt oli vain pakko avautua.
Ad Anonyymi:
VastaaPoistaKyllä minä luulen, että juuri tämä oli pointtinio. - Vertaa edellisen päivän postaukseen.
Siis näperteleminen hyvältä kuuluvien näennäisratkaisujen kanssa äärimmäisten ongelmien keskellä.
ad anonyymi,
VastaaPoistaTeen työtä alalla, joka on läheisessä kosketuksessa ilmastonmuutokseen. On paha puhua tällaisesta anonyyminä, mutta kyllä ne, jotka tutkivat ilmastonmuutosta, ovat tosissaan. 1980-luvulla kirjoitettujen alan ensimmäisten artikkeleiden ennustukset ovat käyneet toteen hämmästyttävän hyvin. Mistään viherpiipertäjistä ei ole kyse. Jotkut alan kovimmat professorit, eräät suomalaisetkin, ovat miehiä, jotka eivät arastelisi myydä äitiää, jos sillä saisi rahoitusta tutkimukseen. Mies, joka löytäisi jotain ilmastonmuutoksen vastaista, voisi luottaa siihen, että rahahanat aukeavat.
Valitettavasti mitään kovin positiivista ei löydy. Ilmastomallit, päästömallit ja aerosolimallit näyttävät kaikki samaan suuntaan. Jotain tarvitseisi tehdä. Mitä? Käytännössä Kioto ei riitä. Meidän tulisi vähentää CO2-tuotantoa maailmanlaajuisesti n. 50%, jotta ilmastonmuutos voisi pysähtyä edes muutamassa sadassa vuodessa. Tämä on tavoite, johon voidaan päästä vain yhteiskunnallisen romahduksen kautta.
Jatkuvan kasvun mahdottomuus on eräs sopimaton asia. Siitä puhutaan aina kun itselle sopii. Ja unohdetaan sitten kun itselle sopii, kuten Helsingin omiessa itselleen Sipoon alueita. Ehkä Sipoossa ei tietoisesti ollut valittu hitaan kasvun strategiaa, mutta näyttää siltä, että se ei ole sallittua pääkaupunkiseudulla.
VastaaPoistaMarkkinavoimat eivät ainakaan pysty pitämään kasvua järkevissä rajoissa.
Tänään Ihmiskunta.orgissa julkaisen juttua islamilaisesta puolueesta.
VastaaPoistaSen alussa kerron kuinka poikani, olleessaan, noin 3v., oli kuunnellut minun selitykseni jostakin ja kun tapani mukaan kysyin sitten "Ymmärsitkös?" Hän vastasi "En ymmärtänyt. Tiedän nyt, ymmärrän myöhemmin."
Ilmaston muutoksen kanssa on näin, me tiedämme, jotkut kenties ymmärtävätkin, mutta me, kollektiivina, emme.
Toisaalta tällä näpertelyllä pienten yksityiskohtien kanssa voi olla se merkitys, että meille annetaan toivottomuudesta aiheutuvan ahdistumisen sijaan vaihtoehdoksi mahdollisuus olla vaikuttamassa tulevaisuuteemme.
VastaaPoistaTosin olen samaa mieltä, että kyse on lillukan varsista puhutaessa hehkulampuista ja digibokseista.
Kaikenlaisia sitä onkin arvossa pitänyt - wittgensteinihan on ollut varsinainen pösilö.
VastaaPoistaSähkö ei muuta olekaan kuin tapa siirtää energiaa. Olennaista on, millä sähkö tuotetaan. Ympäristön kannalta haitallisempaa on tuprutella tuhansista savupiipuista epätäydellisen palamisen tuotoksia sensijaan, että energia tuotettaisiin hyvällä tekniikalla keskitetysti. Siirrettäköön sitten sähkönä tai kaukolämpönä tarvitseville.
VastaaPoista"Siis näperteleminen hyvältä kuuluvien näennäisratkaisujen kanssa äärimmäisten ongelmien keskellä."
VastaaPoistaJoo. Edellä mainittuihin esimerkkeihin voisi tehdä erinomaisen lisäyksen politiikan parista.
Puhutaan posket punaisena kehitysavun lisäämisen puolesta ja kritisoidaan näennäisen viisaana Euroopan pakolais- ja siirtolaispolitiikkaa; kun pitäisi puhua itse ongelmien lähteestä;
Afrikan ja Aasian miesten siemenlingoista, joiden aiheuttama väestöräjähdys on ongelmien primus motor.
Ilmastomuutoksesta sananen.
Toivon vahvasti, ettei Kemppinen tee blogistaan tämän arveluttavan uususkonnon tai sen erään lahkon sivupistettä.
Ilmastomuutoksen pysäyttäjät-lahko jyllää muuten julkisuudessa sellaisella kapasiteetilla ja volyymilla, että vanhaa realistia suorastaan hirvittää.
Onneksi tuo Kemppisen kirjoituksen alkuosa oli sen verran maltillinen, että luulen miehen kääntymyksen olevan vain asiasta keskustelun kaipuuta.
Tässä uususkonnossahan mikro- ja makrotaso lyövät hallitusti kättä.
Tarjoaahan "ilmastomuutoksen vastustaminen"
aikaan ja paikkan sidottuun etsijälle elämän tarkoituksen; taistelen ilmastonmuutosta vastaan, olen olemassa.
Valinnatkin ovat raamatullisia; maailma tuhoutuu tai sitten pelastuu. Valitsemme siis elämän ja kuoleman väliltä.
Muuten tämä helvetinmoinen ilmastomuutoskoohotus ei minua haittaisi, mutta on ikävää nähdä sen hedelmiä tuolla lasten ja nuorten parissa.
Ihmisten; ennen kaikkea lasten (!)tietoinen ja päämäärähakuinen pelottelu näennäistieteellisillä argunmenteilla on henkistä väkivaltaa ja suorastaan moraalitonta.
Ei ole sopimattomia totuuksia.
VastaaPoistaMutta hullut voivat päästä helpommalla. Saavat maalata lopun ikäänsä yhteiskunnan kustannuksella. Kirjoittaa pimahtaneita minne huvittaa.
Ehkäpä hulluutta on vain typeryys, jota on viljalti tarjolla. Moni on valmis kirjoittamaan lähimmäisensä sairaskertomuksen. Huomaamattaan kirjoittavat omaansa. Ohjasimme joskus kehitysvammaisia. Kokemus oli kasvattava.
Tätä Tiitisen listaa varten pitäisi säätää erillislaki, niin loppuisi se Supon agenttien hölmöily ja erilaisten höperöiden tulkintojen esittely. Tulkinnathan ovat siitä hienoja, että ne eivät ole koskaan oikein tai väärin vaan kyse on aina -aivan oikein- tulkinnasta eli näkemyksestä.
VastaaPoistaOn tässä maassa ennenkin tehty pikavauhdilla yhden asian lakeja tai lain muutoksia.
Jos kyse olisi verotuksesta, erityisesti autoverosta tai ylinopeuksista, niin yhteisymmärrys väkivaltakoneistossa löytyisi hyvin nopeasti.
Asiasta toiseen. Erastotnes pääsee asian ytimeen tässä kohdassa:
"Jotkut alan kovimmat professorit, eräät suomalaisetkin, ovat miehiä, jotka eivät arastelisi myydä äitiää, jos sillä saisi rahoitusta tutkimukseen."
Tästähän on kyse. Tutkimalla mediaseksikästä aihetta saa nykyään helposti rahoitusta. Ilmastonmuutos on samassa asemassa kuin 1. öljykriisin vuosina apokalyptinen öljy loppuu 30 vuodessa -mantra ja siihen liittyvä ajan parhailla tietokoneilla tehty mallinnus geologiasta. Näin se vaan on. Ei loppunut öljy ja nyt nuo tutkimukset ovat mielenkiintoista lähdemateriaalia tieteenfilosofiseen tutkimukseen.
Ja ketä oikeastaan haittaa n. 100 vuodessa mahdollisesti tapahtuva Espoon uppoaminen? Luulen että kukaan kommentoijista tai ilmastomuutoksen tutkijoista ei ole sanomassa "Mitä minä sanoin!"
”Avain” on sähkökemiassa.
VastaaPoistaYksi suurehko kysymys tässä ilmastonmuutos- keskustelussa näyttää täysin unohtuneen. Otan sen esille, koska olen aiemmin itse ollut vuosia painimassa kysymyksen kanssa. Sähköenergian varastointi.
Katsokaapa mitä tahansa väittelyä, ette löydä (Suomessa) sanallakaan tähän viittausta. Sähköenergian onnistunut varastointi kemiallisesti - ja miltei koko autokanta voitaisiin syöttää (meillä) yhdellä ydinvoimalaitoksella. Esim. henkilöautojen akkujen lataukset voitaisiin suorittaa yön aikana - nykyisiä sähköverkkoja hyväksi käyttäen. Tämä päästöjen vähennys ei olisi enää nappikauppaa - eikä etenkään kaupungeissa.
Yksi mielenkiintoinen ratkaisumalli (jota on kokeiltu) voisi olla Alumiini - ja sen ”polttaminen” autossa. Energia varastoitaisiin alumiinitehtaissa. Henkilöauton vuodessa kuluttama energiapaketti mahtuisi miltei yhden neliömetrin alueelle - parinkymmenen sentin paksuisena pakettina autotalliin. Akku ladattaisii muutamalla kapealla Al-liuskalla kerrallaan.
Esteenä kaikissa ratkaisuissa on vain yksi mutta - tekniikka ei toimi muualla kuin labrassa - ja sielläkin vain jonkin aikaa. Todellista läpimurtoa sähkökemiassa ei ole tapahtunut sitten Edisonin päivien - ja lyijyakun. Tarkoitan todellista löytöä. Hallitukset (USA, Saksa, Japani...) satsaavat yhä uusiin lupauksiin muutaman miljoonan - ja viiden vuoden kuluttua tutkijat perääntyvät lupauksissaan - aina joku osa-alue pettää.
Ratkaisun voi miltei sanoa olevan Jumalan selän takana - niin visainen on kysymys sähkökemiallisen energian varastoinnin suhteen. Hybridiautot eivät ilmeisesti tule olemaan lopullinen ratkaisu.
Aiemmin puhuttiin, että öljy-yhtiöt ovat ostaneet onnistuneet ratkaisut sitä mukaa kuin niitä on löydetty. En oikein usko tuohon selitykseen.
Just joo. Sinä päivänä kun "kansalle" selviää se saatanallinen kusetus (pakko kiroilla tässä asiassa) mitä näiden mallinnusohjelmistojen koodarit ovat käyttäneet, on selvää että näiden rahastavien yliopistojen ja "tutkijoiden" maine romuttuu onneksi totaalisesti ja maailma on parempi paikka asua.
VastaaPoistaJoo, tiedän tarkalleen mistä puhun. Avatkaa jo silmänne ja googlenne.
Unohtui edellisestä.
VastaaPoistaKannattaa myös katsella 1700-1800 lukujen maalauksia ja varhaisia valokuvia alppien(kin) jäätiköistä. Ihan samanlaista sulamista ilman väitettyjä Al Goren puppupuheita.
Itse vilkaisin asiaa III-osaisesta Uusin Tieto kirjasarjasta, joka on 1952 painettu.
On täällä mielenkiintoista länkyttäjää tarjolla. Tästä viherpipertäjä-käsitteestä ja sen dissaamisesta on tullut käsittämätön maskuliniteetti. Sitä sanaa negatiivisessa mielessä käyttäen saa yleistä hyväksyntää Suomessa. Ei se mitään, mutta se mitään että sillä tavalla harhautetaan keskustelua.
VastaaPoistaMinua on huvittanut se, että vihreät ovat samaan aikaan vaatimassa lapsiperheiden aseman parantamista että ilmaston muutoksen hidastamista.
VastaaPoistaJos halutaan vastustaa luonnon yli kuormitusta, niin pitää lapsiperheiden asemaa heikentää merkittävästi. Ilman kunnon lapsikuolleisuutta jää ilmaston suojelu pelkäksi puuhasteluksi.
Kunnioittaen Catuluxille.
VastaaPoista"Afrikan ja Aasian miesten siemenlingoista, joiden aiheuttama väestöräjähdys on ongelmien primus motor."
Pyörität lannoitemyllyä.
Aasiassa väestöräjähdys on realiteetti, mutta sen aiheuttama globaalinen ongelma on vasta toisen asteen huoli.
Afrikassa ei ole mitään väestöräjähdystä, eikä Afrikan väestön lisääntyminen ole mikään ongelma, sillä me voisimme tappaa kaikki afrikkalaiset niin halutessamme.
Afrikan väestö on kokonaisuudessaan pienentynyt viime vuosina, jossa tärkein syy on ollut AIDS ja ilmastonmuutos.
Samaan aikaan muuttoliike on voimistunut, ja tähän tärkeänä syynä on paitsi ilmastonmuutos, Afrikan ulkopuolisten maiden Afrikan rannikolla suorittama ryöstökalastus, joka on hävittänyt läntisessä Afrikassa perinteisen rannikkokalastuksen, joka on paikoitellen tuottanut jopa 60% maitten proteiinista ja on ollut miesväestön tärkein elinkeino rannikolla. Suuri osa Espanjan ja Ranskan uudesta laittomien siirtolaisten aallosta, tulee aluilta joiden kalatalous on romahtanut.
Väestöräjähdystä tärkeämpi syy maailman ongelmiin on kulutustottumuksemme.
Minä tiedän ihan hyvin kuluttavani 8 kertaa sen mitä maailma sietäisi ja kuluttaisin enemmän, jos voisin.
Mutta minä en syytä maailmanlopusta afrikkalaisia, jotka elävät armostamme, vaan otan kaiken kunnian siitä itselleni ja kaltaisilleni, jotka menevät helvettiin ensimmäisessä luokassa.
Ei siellä Länsi-Afrikassa ole öljysaasteilta enää kalaa ryöstettäväksi.
VastaaPoistaKiitän kommentista Petja.
VastaaPoistaTässä lyhyitä vasta-argumentteja.
"Aasiassa väestöräjähdys on realiteetti, mutta sen aiheuttama globaalinen ongelma on vasta toisen asteen huoli."
Tiedät varmaan, että Kiinan talous on kasvanut jo kymmenisen vuotta n. 10% vauhtia. Lujaa tullaan myös Intiassa. Kiina on jo lirissä ympäristöongelmineen ja lisäksi molempien maiden CO2-päästöt ovat nousnevat aika hurjaa vauhtia. Jos uskoo im.uskontoon, kyseessä on ainakin silloin suuri globaali ongelma.
"Afrikan väestö on kokonaisuudessaan pienentynyt viime vuosina, jossa tärkein syy on ollut AIDS ja ilmastonmuutos."
Tätä en suoraan sanoen usko. Saisikos faktoja esiin.
Lisäksi on älyllistä epärehellisyyttä väittää, että oletettu ilmastomuutos pelkästään aiheuttaisi nälänhätiä. Afrikan alueesta muistaakseni 65% on kuivaa ylänköistä aluetta, joissa 4-5 vuoden välein sateen vähäisyyden vuoksi sadot jäävät pieniksi.
Tämä luontainen kuivuus on sitten lyöty ilmastomuutoksen piikkiin. Samalla tavalla kuten Bangladeshin matalan suistoalueen tulvaisuus, jonne porukkaa on ängennyt väestön liikakasvun vuoksi.
"Väestöräjähdystä tärkeämpi syy maailman ongelmiin on kulutustottumuksemme."
Olen samaa mieltä. Mutta on vaikea uskoa, että palaamme takaisin agraariaikaan ja feodalismiin, vaikka sinä, Petja, sopisitkin hyvin kartanon herraksi.
Ja on muistettava, että jokainen maapallolla elävä asukas, tai ainakin 99% heistä haluaa samanlaisen elintason kuin meillä on. Ja muuttaessaan kehitysmaasta länsimaahan, maahanmuuttajan ekologinen jalanjälki muuttuu yhtä rumaksi kuin minulla ja sinulla.
"Mutta minä en syytä maailmanlopusta afrikkalaisia, jotka elävät armostamme, vaan otan kaiken kunnian siitä itselleni ja kaltaisilleni, jotka menevät helvettiin ensimmäisessä luokassa."
En minäkään ole ketään kivittämässä ihonvärin vuoksi, enkä naulaamassa ristille koko maanosaa.
Harmittaa vain se älyllinen epärehellisyys ja idealistinen haihattelu, kun julkisuudessa keskustellaan globaaleista ongelmista.
Ja se, että pahin vaietaan kuoliaaksi; osoittaa mitä suurinta laatuista vastuuttomuutta....
aivan mainio typistys PJ
VastaaPoistaNyt lyhyesti työkiireen lomasta.
VastaaPoistaAfrikan syntyvyys ei ole mikään ongelma. Me voisimme eurooppalaiset voisimme halutessamme ratkaista sen pysyvästi muutamassa vuodessa.
Ongelma on meidän syntyvyytemme.
Suomen kulutuksen rasite luonnolle on suunnilleen samaa luokkaa kuin Etiopian, Sudanin, Somalian ja Kenian yhteensä.
Yhden uuden eurooppalaisen maailmalle aiheuttama uhka on reippaasti enemmän kuin 40-kertainen afrikkalaislapseen verrattuna.
Arvatkaapa mistä olisin valmis luopumaan?
Hotter Sahara could mean more rain for Sahel
VastaaPoistaWarming Winds, Rising Tides, Bangladesh
Why do we need new energy sources?
Climate Change and Food Security
African Population Database Documentation
The critical properties of the agent-based model with environmental-economic interactions
Zipf, Power-laws, and Pareto - a ranking tutorial
Nonlinear correlations of daily temperature records over land
Long time memory in global warming simulations
Hei hyvä Jukka Kemppinen,
VastaaPoistaKiitos taas tärkeästä kirjoituksestasi.
Wittgenstein ja hiilihanko -niminen
kirjakin on. Tuosta tapahtumasta
on monia versioita. Vähän niin
kuin on monia versioita W:n luennoista -onkohan mikään niistä
autenttinen. Tietysti mutta kirjoittajan perspektiivi pitää ottaa mukaan. Ehkä se oli W:n tarkoituskin, ettei mitään yhtä
näkökulmaa voikaan olla tai jos
onkin, niin meillä ei ole siitä tietoa. Minusta tämä näyttää viittaavan Kant-vaikutteeseen-
fenomenaalisen ja noumenaalisen
maailman erilaisuuteen. Myös Nietzschen perspektiivioppia sivutaan.
Eikö sentään kannata eniten pyrkiä
Jumalan hulluksi, mutta siinä onkin
kova jobi ( huomaa nimeen ladattu
kaksoismerkitys, tietenkin huomasit;)
Pikemminkin mistä ei uskalla puhua siitä vaikenee.
Ystävällisesti Matti Taneli