19. kesäkuuta 2007

Vain muutaman dollarin tähden

Raha on joutunut aiheettomasti huonoon maineeseen.

Se on muun ohella signaali tai informaatio.

Päästökauppojen sanotaan osoittautuneen epäonistuneiksi. Ajatus onnistui yhdessä olennaisessa asioissa. Eräille päästöille saatiin rahassa laskettu hinta.

Rahallisesti päästöt olivat olleet samassa asemassa kuin sade ja kaunis ilma, eksternaliteetteja, markkinailmiöiden ja siis hintojen tuolla puolen.

Kun yritykset saivat eräin paikoin mahdollisuuden ostaa, myydä tai vaihtaa oikeutta laskea haitallisia kaasuja ilmaan, saatiin hyvin mielenkiintoinen tieto. Kiinnostus oli laimeaa.

Siitä nähtiin, ettei tiettyjen kaasujen peseminen ollut alkuunkaan niin kallista kuin oli väitetty. Pesureita alkoi ilmestyä savupiippuihin kovaa vauhtia. Pian haitallisten jätteiden käsittelyn kustannukset oli siirretty hintoihin eli markkinoille.

Vau.

Nyt tiedämme, mitä kaasuputki maksaa, mutta emme tiedä, paljonko Itämeri maksaa.

Sovittiin tapaamisesta Tuomiojan kanssa maanantaina. Ajattelin kysyä, pohdittuani erilaisia vaalituloksia, paljonko yksi demari maksaa. Luulen että he eivät ole laskeneet.

Yritän ajatella taloudellisia, uskonnollisia ja kulttuurisia ongelmia pitäen mielessä periaatteen "people are no fools".

Jos ihmiset eivät halua jotain, se näkyy. Markkinoilla laskentayksikkö on raha. Vaaleissa laskentayksikkö on ääni tai edustajanpaikka.

Pekka Ahmavaara sanoi monta vuotta ennen siirtymistään eläkkeelle SAK:sta, että järjestöllä on sama ongelma kuin savupiipputeollisuudella: väärä sijoittuminen kartalle, väärä ikärakenne, surulliset tulevaisuuden näkymät.

Aimo Myllylä -vainaja - vankeinhoidon virkamies ja suuri oivaltaja - selitti aina kaikille halukkaille, miksi vankeja ei panna "rehelliseen työhön". Selitys alkoi siitä, että Konnunsuo on loppuun kuokittu ja että varavankiloiden sikalat tuottavat kovaa tappiota.

Rehellisessä työssä oleva vanki on vähän niin kuin kadonnut demari, roolihenkilö maailmassa, joka oli.

10 kommenttia:

  1. Rahan huono maine johtuu asiantuntemuksen puutteesta.
    Asiantuntemus on keskittynyt suuriin yrityksiin. Ihmisillä on rahaa niin vähän, että pitää käydä suorastaan opiskelemassa miltä se näyttää ja miten se toimii. Noin se toimii.

    VastaaPoista
  2. Synkratiaa.
    Laitan Ekillä postia, ja avaan saittisi, olette sopineet tapaamisesta.

    Helsingin vaalipiiristä on valittu eduskuntaa kaksi herrasmiestä.

    Kun onnittelin läpimenneitä, vastasi Helsingistä kolme, Perkiö, Salolainen ja Tuomioja. Muualta maasta yksi.

    VastaaPoista
  3. Vankityö on hyvä esimerkki siitä, että huonolaatuinen työvoima on melko arvoton hyödyke: vaikka se olisi ilmaista, sen järkevä hyödyntäminen maksaa.

    Työhön pakotettu, ammattitaidoton, motivoitumaton yksilö vaatii jatkuvaa valvontaa. Yksi työnjohtaja ei pysty valvomaan kuin enintään kymmentä henkeä kerrallaan. Rikkeiden karsiminen edellyttää kurinpitojärjestelmää (ja oikeusturvakoneistoa), joka syö ainakin yhden ihmisen työpanoksen noin sataa-kahtasataa työläistä kohti. Näiden ihmisten on tehtävä työtä palkalla, sillä sopivia pakkotyöläisiä ei näihin tehtäviin yleensä löydy. (NL:n vankileireillä jotkut rikosvangit kyllä taisivat nousta aivan leirinjohtajiksi asti, mutta nämä ovat poikkeusyksilöitä.)

    Työn järjestämisen jälkeen on huomattava, että työvoiman on saatava työvälineet ja raaka-aineet. Lopuksi tuotteet on vielä markkinoitava ja kuljetettava käyttäjille. Kaikki tämä on myös hallinnoitava: yhteensä ehkä siis edullisimmillaankin kolmekymmentä palkkatyöläistä sataa pakkotyöläistä kohti.

    Koneet lisäävät työn tehokkuutta niin paljon, että pari kaivinkonetta ja muutama kuorma-auto tekevät helposti edellä kuvatun lapiotyöprikaatin verran töitä. Jo 1960-luvun työttömyystöissä n. 60 % kokonaiskustannuksista menikin koneisiin, laitteisiin ja työnjohtoon, vaikka työvoimaa yritettiinkin käyttää mahdollisimman paljon. Nykyään osuus olisi vielä paljon korkeampi.

    VastaaPoista
  4. Kadonneen demarin paradigma; Pekka Kuusen työ on loppuunsaatettu vai yläluokka on rahvaanomaisuuden kaipuussaan tehnyt sen hyödyttömäksi. Kun rikkaat käyvät sotaa, köyhät kuolevat.

    VastaaPoista
  5. voe voe voe erastotenes

    Vankityössä on kysymys suomalaisesta työstä ja sen järkevästä käytöstä
    Ei ketään työhön pakoteta, se olisi Suomen hyväksymien sopimusten vastaista.

    koeta hyvä mies tulla tälle vuosituhannelle.

    VastaaPoista
  6. Money has a bad reputation for no good reason. Among other things it is a signal or piece of information.
    They say that trading in waste gas quotas has failed. The idea of trading brought success in one essential respect: some of the waste got priced.

    What comes to money the waste had been like the rain and the beautiful weather, externality beyond all phenomenons of the market and pricing.

    When companies got a chance to trade the quotas, a very interesting piece of information was collected. The interest in trading was futile. One could see that the filtering of some gases wasnt that expensive at all that they had claimed. Filters started to appear ontop the pipes with increasing pace. The cost of cleaning was soon transferred into prices in the market.

    Wow.

    We know now the cost of building a gaspipe beneath the Baltic, but we don’t know the cost of the sea itself.

    We agreed to meet with mr Tuomioja on Monday. After considering the results of a certain election I thought I might ask what would be the price of a socialdemocrat. I think they haven’t calculated.

    I am trying to think about the economical, religious and cultural problems keeping in mind that "people are no fools".

    It shows if people dont want something. Currency is the unit for calculations in the market. In the elections it is a vote or a seat in the parliament

    Many years ago, before his retirement Mr Ahmavaara said, that the union (SAK) has the same problems as the old smokepipeindustry: Wrong placement, wrong age structure and a sad future.

    Mr Myllylä –RIP – a former official in the correctional institute, a great thinker – explained for all those who wished to hear why they don’t put prisoners to honest work. The explanation started from that the marsh beside the prison was all dug up, and the piggeries of the correctional institute brought huge losses.

    A prisoner in an honest work is like the socialist that has disappeared. A role in a world that once existed.

    VastaaPoista
  7. Money has a bad reputation for no good reason. It is a signal.

    Trading in greenhouse gas quotas failed. But the trading succeeded in pricing some of the waste.

    The waste had been available for free like rain and beautiful weather.

    The companies did not get interested in trading the quotas. They clensed up yhe gases instead It wasnt that expensive at all. Pipes get filters with increasing pace and the costs are added into prices.

    Wow.

    We know the cost of a gaspipe beneath the Baltic, but not the price of the sea itself.

    We agreed a meeting with mr Tuomioja on Monday. The results of a certain election will make me ask about the price for a socialdemocrat. They may have not calculated it.

    Can you fool people in economics, religion or culture? You will notice if they dont want something.

    Currency is for the market and votes or a seat in the elections.

    A tradesunion official said years before his retirement, that the union has same problems as the old industry, wrong placement, wrong ages and a sad future.

    An official in our correctional institute explained that the reason they don’t put prisoners to honest work is that the marshes near prisons are all dug up and the self held piggeries bring huge losses.

    A prisoner in an honest work is like the socialist. They exist in a world that has disappeared.

    VastaaPoista
  8. Luin:

    Rehellisessä työssä oleva demari on vähän niin kuin kadonnut vanki, roolihenkilö maailmassa, joka oli.

    VastaaPoista
  9. Duunarin rooli on vähän niin kuin rehellinen vanki. terveisin henkilö, joka oli

    VastaaPoista
  10. Ad anonymous IV

    Tiedän kyllä, että pakkotyötä ei vangeilla teetetä. Tarkoitukseni olikin lähinnä osoittaa, että meidän on hyvä puhua ihmisoikeuksista, kun niiden perusteella luovutaan muutenkin epätaloudellisesta työmuodosta.

    On selvää, että nykyisessä vankityössä, jota tekevät vangit ovat vapaaehtoisia ja palkattuja, tarvitaan vähemmän valvontaa, tahallisia "vahinkoja" raaka-aineille ja työvälineille on vähemmän ja työn laatu on paljon parempi. Tällöin toiminta voi jopa kannattaa samalla, kun ihmisoikeusnormit täyttyvät.

    Uskallan kuitenkin väittää, että jos pakkotyö olisi taloudellisesti riittävän kannattavaa, ihmisoikeuksien tulkintamme olisi erilainen.

    VastaaPoista