11. syyskuuta 2006

Toisenlaisuus

Yhdysvaltain 9-11 eli 11.9. on siis maan yleinen hätänumero, meidän 112.

Maailma on joskus liian lyyrinen: hätänumero ei vastaa. Hälytyskeskuksilla on vaikeuksia.

Tuo kävisi aikakautemme otsikkoksi. - Luin kunnolla The New York Review of Booksin arvostelyn Tony Judtin erinomaisesta historiakirjasta "Postwar". Jos nyt joku kirjoittaisi Suomen näkökulmasta samanlaisen teoksen, kirjan viimeistä edellinen luku, joka käsittelisi ajanjaksoa 2001-2006, voisi olla otsikoltaan "Hälytyskeskus ei vastaa".

Se olisi käsitettävämpi ilmaus kuin aamun televisiokeskustelun aivan perusteltu viittaus viiden vuoden takaisen iskun tulkintaa "modernin" ilmentymänä. Koska tieto tuli tosiaikaisena, sitä oli vaikea uskoa ja melkein mahdoton käsittää. Useimmat tuossa ja muissa muisto-ohjelmissa haastatelluista valittivat pitäneensä ensimmäisiä uutiskuvia viihteenä.

Todellisuuden viihteellistyminen on tätä modernia maailmaa.

Amerikkalaisten rakkaat salaliittoteoriat ovat sitä samaa. Koska tuollaista "ei voi" tapahtua, takana oli varmasti Clintonin tai Bushin tai molempien salajuoni.

Oikeastaan kuvaukset pommikoneista Helsingin taivaalla 30.11.1939 ovat samanlaisia: epätodellista. Ei voi olla totta.

Miksi kukaan ei uskalla sanoa kahta asiaa?

Olemme luetteloineet 500 vuotta länsimaisuuden ja kristinuskon petoksia ja rikoksia, joita on paljon. Viisi vuotta sitten toteutettu kaikkien aikojen näyttävin terrori-isku tehtiin islamin nimissä länsimaisuutta vastaan. Jokainen ymmärtää, ettei islam ole vastuussa tästä - mutta millainen olisi tuho-isku kristinuskon, buddhalaisuuden, hindulaisuuden tai taolaisuuden nimissä?

Aasian (päivän ASEA-kokous) ja Afrikan kolonialismin purkaminen oli kokonaisuutena katastrofaalinen toimitus. Juuri mihinkään ei jäänyt sellaisia rakenteita, joiden varaan olisi voinut yrittää oman valtion rakentamista.

Siirtomaaherruus ja imperialismi olivat kammottavia asioita, mutta siitä huolimatta niillä oli puolensa.

Intia näyttäisi hyötyvän suuresti tälläki hetkellä kilpailussa Kiinan, Indonesian ja Korean kanssa englannin kielestä ja brittiläistyyppisistä instituutioistaan. Kun Kiinan lukuihin on vaikea uskoa, panisin pelimerkkini Intialle pohtiessani seuraavien vuosien kehitystä. Mutta on sielläkin uskonsotia rajoilla.

3 kommenttia:

  1. Lämmin kiitos Suomen hyville päättäjille ja jämäköille poliiseille, jotka estivät aggressivisten ja typerien naamiopellejen rähiköinnin toissapäivänä !

    Riehujat pellet, jotka eivät tiedä/ymmärrä asioista mitään ja jotka argumentoivat pesäpallomailoilla, kivillä ja polttopulloilla, pitäisi siirtää päivärahaloisimisesta välittömästi suota kuokkimaan !! Oppisivat töitä tekemään ja elämään ihmisiksi...

    Tämä pieni kommentti Jounille illan evääksi...



    Sitten asiaan. Kemppinenkin antaa islamille synninpäästön WTO-tragediaan ehkä turhan helposti. 11.9. iskun jälkeen suurin osa Euroopan älyköistä hoki suvaitsevasuusmantraa tyyliin : "Islam on rauhan uskonto. Islamin todellinen ydin on rauha, suvaitsevaisuus ja rakkaus."

    Mistä sitten nousee se keskiaikainen, pimeä ajatusmaailma ja siihen liittyvät terroriteot, joita olemme saaneet seurata nyt yli viiden vuoden ajan ? Totta kai Amerikassa pelkoa on suorastaan lietsottu ja pelkoa on käytetty hallitsemisen; mutta kyllä esimerkiksi Lontoon ja Espanajan terrori-iskujen jälkeen olisi ollut paikallaan todella pohtia asioiden todellisia syitä ja asettaa uskonnot(=islam) kantamaan vastuunsa hedelmistään. Tietenkin lähinnä verbaalisella tasolla...

    Ja jos ajatellaan arabimaailmaa ja islaminuskoisia maita, on aika rohkea kirurginen leikkaus irrottaa islam irti ko. maiden yhteiskunnista ja niiden henkisestä ilmastosta.

    Euroopan punavihreiden älykköjen suosima syylitania:

    länsimaisen kulttuurin ylimielisyys, Amerikan maailman hegemonia ja valloitushalu ja globalisaation aiheuttama eriarvoisuus

    kumpuavat mielestäni 60-luvun taisteluhaudoista ja vääristyneestä maailmankuvasta.

    WTO-Iskun jälkeen Jari Ernroth kirjoitti muuten hienon koluminin Hesariin otsikolla "Uskontoja ei saa päästää vastuustaan" , joka oli hieno ja kriittinen analyysi iskun jälkeisestä henkisestä ilmapiiristä ja myös uskonnon suoranaisesta osuudesta mielettömään tekoon.

    Mikä parasta , J.E kritisoi samalla kaikkia uskontoja, ei vain islamia.

    Muistaakohan kukaan lukeneensa ko. juttuja?

    Kemppiselle kertausta; uskontoja ei saa päästää vastuustaan ja maksamme velkaa-asenne lisää kehitysmaiden kurjuutta viemällä niiltä sen tärkeimmän; vastuun itsestään...

    VastaaPoista
  2. Ad Catulux:

    On niin vaikea nähdä, mitä tehdään uskonnolla ja mitä uskonnon varjolla.

    I maailmansodan Jumala oli kaikkien osapuolten puolella, silloisten pappien mukaan. Gott mit Uns, luki saksalaisten vyössä.

    Käsittääkseni jopa katolinen kirkko on sanoutunut II maailmansodan jälkeen kai 1960 luvun ensyklikassa irti "sotajoukkojen Jumalasta", joka oli meillä Suomessakin kovin suosittu.

    Nyt kysymys on kristinuskon kannalta voimassa asiayhteydessä George W. Bush, ja ihme höpöttäjä Samule Huntington selvitti eilen Hesarissa, ettei tätä Bushin Jumalaa pidä ottaa kovin vakavasti.

    OK. Ehkä niin on että siinä missä me vetoamme kirosananomaisesti eli ekspletiivinä demokratiaan, osa Yhdysvaltoja vetoaa Jumalaan.

    Islamia ajatellen mainitsemassasi ajatuksessa on mielestäni hyvin paljon perää - perinteinen eurooppalainen itseinho, joka on saksalaisen itseinhon muunnelma, panee hyväksymään pehmeät puheet silloinkin kun pitäisi olla lujana.

    "Onko uskontonne sillä kannalla, että ei-uskovan tappaminen on joko sallittua tai otollinen teko?"

    VastaaPoista
  3. "On niin vaikea nähdä, mitä tehdään uskonnolla ja mitä uskonnon varjolla."

    Voi olla, mutta ainakin "uskonnolla hallitsemisen" seuraukset näkyvät arabimaissa ja ne eivät ko. maita juuri mairittele.

    Islamilaisten maiden kehitys on jämähtänyt paikoilleen tieteissä, taiteissa ja oikeastaan läpi koko kulttuurin. Naisten asema Jaska Hämeen-Anttilan vakuutteluista huolimatta on kurja.

    USA:ssa Bushin uskonnollisella missiolla on vastavoima, kriittiset demokraatit, joihin kuuluu puolet usalaisista; mutta arabimaissa ei tällaista vastavoimaa uskontovaikutteiselle propagandalle ole olemassakaan. Iranin johto hallitsee tällä hetkellä kansan tunteita melko suvereenisti?

    Valistuksen tuulien olisikin jo aika puhaltaa jo islamilaisessa maailmassa. Se kuuluisa ja odotettu idän ja lännen hedelmällinen dialogi taitaa vaatiakin sitä. Uskon ja järjen keskustelut kun ovat usein ns. putkipuhumista toisten ohi.

    Tämä oli hyvä kysymys, joka tuli ajankohtaiseksi van Cogh tapauksessa ja Muhammed-kuvissa :

    "Onko uskontonne sillä kannalla, että ei-uskovan tappaminen on joko sallittua tai otollinen teko?"

    Tähänkään kysymykseen ei maailman eikä Suomen muslimijohtajat oikein osanneet vastata. Teko tuomittiin, mutta sivulauseessa sitä ymmärrettiin niin suuresti, että se käytännössä hyväksyttiin.

    Missähän ne maltilliset ja valistuneet muslimit oikein piileskelevät ?

    Loppuhuomio; Minulla on tuossa pöydällä upea kirja: Hafizin runoja. Liennytyslainaus, joka osoittaa että tunnemme samoin idässä ja lännessä.

    "Hei tarjoilijapoika! Pistähän pullo kiertämään pöydästä pöytään;
    rakkaus näytti nimittäin ensin helpolta, mutta osoittautuikin vaikeaksi.

    Toivo siitä , että Itätuuli vapauttaisi noiden hiusten tuoksun, sai aikaan sen että kaikki sydämet ovat verissään noiden julmien suortuvien vuoksi..."


    Hafiz, n. 1300 jKr
    Suom. Henri Broms

    Upeaa runoutta..

    VastaaPoista