14. lokakuuta 2024

Luolassa



Esimerkki löytyi nenän edestä.

Mietimme muuten vain, miksi myös skifi on jotenkin luisumassa muodista. Ajattelin että kun dystopiaa eli tuhonäkyä ei tarvitse enää kuvitella.

Kakkosia ja nollia. Covid 2020. Hyökkäys Ukrainaan 24.02.2022. Näiden jälkeen kaikki on ollut jotenkin toisenlaista. Ja muistan hyvin monta vuosikymmentä ja kymmenvuotiskautta. 

Niille, jotka eivät oikein jaksa lukea, tuossa yläpuolella on syntymävuoteni, 1944. Silloin oli meneillään toinen maailmansota. Isäni oli tullut Lapin sodasta Kauhavalle kaksi viikkoa aikaisemmin ja kertoi, että sillä lennolla hän voi pahoin. Se oli ainoa kerta. Satoja sotalentoja.

Olen nähnyt vain osia lentokoneesta, jollaisella isäni lopuksi lensi. Museossa on pommikoneista vain Blenheim Tikkakoskella. Minua ei olisi saanut pommittajan paikalle Junkers Ju 88:n pleksistä rakennettuun nokkaan edes huonoilla köysillä.  

Rauhansopimuksen johdosta kaikki pommikoneet ja melkein kaikki hävittäjät myytiin tai käytännössä kai annettiin firmalle, jonka nimi oli ollut “Viipurin romu ja lumppu”. Oli se hyvä kauppa. Kuschakoffin firma ja sen omistaja olivat muuttaneet nimen ja sukunimensä jo ennen sotia muotoon Kuusakoski, ja tehdasrakennus Espoon Kauklahdesta oli saatu käyttöön sotien jälkeen. Ilmavoimien koneiden alumiinille ja kuparille aivan varmasti oli käyttöä. 

Mutta 2020-luvulla tapahtui valtava muutos. Jokainen tuntee sen luissaan. Kyläily ja seurustelu vähentyivät. Ihmiset alkoivat pelätä toisiaan. Epäluuloon ja vastanmielisyyteen tukeutuvat poliittiset liikkeet alkoivat kasvaa hyvin nopeasti. Presidentit ja sellaisiksi pyrkivät huomasivat keskittyä toisten haukkumiseen, kun ennen keino oli ollut itsensä kehuminen.

Varoittelusta huolimatta pidän eräitä Ranskan strukturalistien ajatuksia hyvinä. Ei ihme. Olin pakkoranskan kannattaja jo koululaisena. M. Foucaultin nimissä on häntä edellisen sukupolven oivaltama “episteeminen ruptuura”. Se on tieto-opillinen katkos. Tieto-oppi (epistemologia) tutkii tiedon mahdollisuuksia, luonnetta ja rajoja.

Esineistä tietosanakirjassa mainitaan nykyisin, että joku kuuluisa henkilö ei kirjoita tietokoneella, vaan mekaanisella kirjoituskoneella (Tuuri) tai kynällä (Paul Auster). Kaikki muut ovat siirtyneet laitteesta toiseen laitteeseen. Vielä parempi esimerkki on hiilipaperi. Se kyllä katosi valokopion tulon jälkeen, eikä haikailijoita taida olla. Tai ei sitä tiedä - ehkä joku kirjoittaa Remingtonillaan vielä silkit. Kopiot tehtiin silkkipaperille (20 g neliömetri, kun xeropaperi painaa 80 grammaa).

Kun joku kysyi - jo Altamiran luolasta löydettiin kivestä koverrettu astia, joka oli ollut ehkä lamppu. Altamira oli siis ensimmäinen maalauksin koristettu luola, ja alan tuntijat pitivät sitä petoksena tai lasten kepposena. 

Keitto- ja säilytysastioita ajatellen keramiikka oli sensaatiomainen keksintö. Vanhin varmasti ajoitettu ja tunnistettu ruukun sirpale on noin 25 000 vuoden takainen.

Tuossa mainittiin episteeminen ruptuura eli käsityskannan muuttuminen. Kaikki tiesivät, etteivät alkukantaiset ihmiset osaa, voi eivätkä tahdo piirtää, koska heillä ei ole mieltä, käsitystä eikä ymmärrystä. Kun lähellä kokousta pitäneille arkelogeille tarjottiin tilaisuus tulla Altamiraan katsomaan itse, ainutkaan ei tullut.

Vielä paljon rajumpi ruptuura oli äskettäin ilmestynyt Darwinin “Lajien synty”. Periytyykö ihminen apinoista vai arkkipiispoista? (Viittaus T. Huxleyn repliikkiin). Vastakkainen mielipide on yhä voimissaan, mutta Darwinin kirjaa myytiin sen ilmestymispäivänä 1250 kappaletta. Se lienee edelleen kaikkien aikojen ennätys. Siis johdonmukaiesti eriteltyyn aineistoon perustuvassa tieteellisessä kirjallisuudessa.





53 kommenttia:

  1. Ajatella, pankeissa olisi pilvin pimein konttoreita ja virkailijoita, jos maksut yhä hoidettaisiin sellaisilla itsejäljentävillä nelikerroksisilla siirtolomakkeilla. Olivat kyllä kuulemma kemiallisesti haitallisiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauheata olisi. Nyt voit palvella itseäsi kalliimmalla itsepalvelulla. Pankit kiittää ja kuittaa voitot .

      Poista
    2. Pankit ovat taloudellisesti pimeitä pilviä.
      Jos olisi pankki jossa rahan arvo vaihdannan välineenä olisi sidottu ternimaidon arvoon olisi se erään mahdollisuuden alku, ihmistaloudellisesti.

      Poista
  2. Me olemme pudonneet enkeleistä. Mutta ylöspäin menossa. Kuulin juuri, että kulttuuriorjat ja omaishoitajat voivat neuvotella 200 %:n palkankorotuksesta. Lähde ei kertonut, kenen kanssa, mutta täällä se varmaan tiedetään. Arkkipiispan kanssa en ala, hän vie tuhkatkin totosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ei ole reilu, sellainen arki piispa. Piispainen.
      Eriä on arkkimandriitta. On se sentään saanu siellä aikaan vaikka jos mitä.
      Se olis sitten niin paljon kuin se usko.
      Hyvä veljet!

      Mitä se nyt on että sitten sellainen rannekello, sehän on raitis mies. Tuntee ajan, niin!

      Saksa, saakeli.. mite siellä voi luteruksenuskoisilla olla nuin kehnoa? Nyt niitä raittiita miehiä ja rannekelloja.

      Katolilaisilla on muutenki niin helppoa että eiku ripille ja höpötelkee, ketaleet...

      Vaan se! Ikiaika on ollu maasta pula Jerusalemissa päätään vaivanneilla. Siitä sota. Pitäskö se vaan kieltää ihmisiltä, jotekki niinku ydinkoealue.?

      Poista
  3. Näin maallikkona olen aivan ymmälläni tästä kysymyksestä:

    ..."Periytyykö ihminen apinoista vai arkkipiispoista?"...

    Epäinen, että äärivasemmisto antaa tähän kysymykseen täysin erilaisen vastauksen kuin äärioikeisto.

    Otsikkossa kirjoittaa seuraavaa HS: "Kymmenet merkit kertovat – Maailma on matkalla kohti täydellistä katastrofia".

    Monista kirjoituksista saa sellaisen käsityksen, että juuri pieni Suomi on pääsyyllinen mailman luisumiseen kohti katastrofia. Kun vain Suomi pystyisi parempaan, niin maailma pelastuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman EU:n edelläkävijyyttä maailma ei pelastu, kun nähdään, mihin suohon Amerikka on vajoamassa. Ja Suomi on osaltaan avainasemassa unionin kantoihin vaikuttamassa. Valitettavasti vain Euroopan persut ovat kuorossa sitä kehitystä tuhoamassa.

      Poista
    2. Haaskaa olla pittäämaanantaina, 14 lokakuuta, 2024

      Ottakee iisisti, elekääkö kitiskö. Ei se mualimanloppu rytisten tule, se tulloo kitisten.

      Poista
    3. Edelläkävijyys on väärissä käsissä vaarallinen käsite ja varmuus.
      Olla edellä. Muita, jotka eivät tajua. Omaa etuaan.

      Maanosan kokoinen systeemi, järjestelmä, maanosainen kokoinen yksimielisyys pienten kansojen ja kielten yli, esimerkiksi liittovaltio-poliittinen EU, on ainakin minulle kylläkin kauhistus. Niin suurta valtaa ei pitäisi olla kenelläkään, mitä suurvallat ja mitä nyt myös EU-federalistit hamuavat.

      Poista
    4. Suomi on kiva puoluepoliittinen kepponen. Moni ei ymmärrä että politiikka on sellaista kivaa jota on hauska harrastaa kunhan siihen liikenee aikaa tärkeämmiltä toimilta.
      Suomi on jotensakin samanlainen, asiat ja maailman paras edellä.

      Jos nyt viitsii vähän vaivautua voi vaikka kuunnella kaikki Leif Segerstamin sinfoniat ja sitten käydä toimeen, suunnittelemaan lähtökohtaisesti paljasjalkaisille suomalaislle kaupunkia.

      Dalai Laman suutarin puhelinnumero on tosin aina sama.
      Ei se salainen ole.

      Poista
    5. No eihän EU nyt toki mikään liittovaltio ole, kaukana siitä.

      Poista
    6. Ei EU ole liittovaltio - vielä. Hinku ottaa periferiat keskusvallan haltuun on kuitenkin kova.

      Poista
    7. Tuo hinku elää lähinnä tietämättömien mielikuvissa.

      Poista
  4. Näitä blogitekstejä lukevien vanhempien ikäluokkien ihmisten näkömuistiin lienee pysyvästi piirtynyt valokuva Hiroshiman teollisuusnäyttelyhallin rangasta, joka tarkoituksella jätettiin "muistin paikaksi", kaikille kansoille.

    Eilen uutisissa joku tutkijatohtori "Iro" kertoi jotain sellaista, että suomalaisilla hävittäjillä on nyt valmiudet ottaa aseistukseensa ydinkärkiä, kunhan vain laadusta ja määrästä poliittisesti sovitaan. On näet "sertifikaatit" ja kaikki valmiina vaikka mihin.

    Olisiko tuossa tuossa sellainen mahdollisimman jyrkkäreunainen mentaalinen "ruptuura", oikea "räikkä, häikkä ja ruptuuri", kuin pohjoisen "rappasodassa" Kaarle X Kustaan hallitessa kuninkaana". Ties vaikka me nyt elävät vielä saisimme nähdä varsinaisen "Dies iraen", jollaisen tulemuksesta edellä mainitun "Ironkin" puheet antavat aiheen ounastella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puttiini hoitoo senhi asjan, aekonaa kuha ehtii, elä huolehi.

      Poista
    2. Suomi on Iranin puolella.

      Poista
    3. Teikkö pitkän päivän ku ton veistelit?
      Kannatti😇

      Poista
  5. On sulla paljon tietoa eri asioista.

    VastaaPoista
  6. Keramiikka ei syntynyt itsestään eikä sitä löydy valmiina luonnosta. Se perustuu huolella valittuihin savilaatuihin ja muotoilun jälkeen esineet poltetaan noin 1000 C lämpötilassa. Käsittely vaatii erityistä huolellisuutta läpi koko kuumennus- ja jäähdytysprosessin. Valmiit esineet, yleensä astioita, ovat kuitenkin varsin lujia ja kestävät käytössä pitkään. Siksi niistä tuli suosittuja jo tuhansia vuosia sitten. Ihmiset osasivat jo varhain koristella esineet ennen polttoa ja menettelyt laajenivat moniin muihin esineisiin ja tarvekaluihin.

    Jossain vaiheessa ihminen oppi sulattamaan metalleja. Kuparia oli paikoin suhteellisen helppo löytää. Ehkä nuotioon joutui kuparimalmia ja siitä joku keksi mitä voisi tehdä seuraavaksi projektiksi. Seostamalla sitä tinan kanssa saatiin lujaa ja korroosiota kestävää pronssia jota voitiin puhdistusvaiheiden jälkeen valaa muotteihin. Tästä alkoi valtava menestyskausi prossiesineille. Kuparikaivoksia alkoi nousta lukemattomille paikkakunnille ja pronssiesineistä tuli maailmanlaajuista kauppatavaraa, miekoista tarvekaluihin.

    Tarpeet kasvoivat ja haluttiin kovempaa metallia ja siihen tarkoitukseen löytyi rautaesiintymiä joita alettiin osata jalostaa vastaavalla tavalla. Ongelmaksi tuli raudan vaatima korkea sulatuslämpötila 1300 - 1400 C pronssin noin 900 - 1000 C sijaan. Kyse on erittäin korkeasta lämpötilasta jonka saavuttaminen ei ole helppoa edes nykyaikana tavallisen ihmisen välineillä. Se vaatii aivan erityistä uunia ja tekniikkaa ja toisaalta onnistuessaan sula rauta on niin kuumaa ettei sen lähelle edes voi mennä voimakkaan lämpösäteilyn takia. Aluksi tehtiin jonkinlaista valurautaa jossa oli paljon hiiltä. Sekin oli jo kovempaa kuin pronssi. Lopulta opittiin vähentämään hiilen määrää sopivaksi ja saatiin tavattoman lujaa terästä. Hintana oli huono korroosionkesto. Metallin valutekniikka ja taonta kehittyivät nopeasti.

    Kaikki ylläkuvattu tapahtui ihmisen toimesta ilman tietoa alkuaineista ja kemiasta tai nykyaikaisista tekniikoista, tuhansia vuosia sitten. Esivanhempamme olivat merkittävästi meitä älykkäämpiä ja innovatiivisempia.

    On ilo katsoa dokumentteja esim. Pakistanista. Niissä ihmiset edelleen valavat rautaa tai muita metalleja, tuottaakseen käyttöesineitä, kampiakseleista postilaatikoihin. Työ tapahtuu maahan kaivettujen hiekkamuottien avulla jonne sula rauta kaadetaan suurista upokkaista. Metallien kierrätys toimii samalla tehokkaasti, mitään ei heitetä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ööh, joo ei kampiakseleita, Kiinahan se. Muuten juu, toden sanoja. Jatkamiseen voimaa veljelle.

      Toki käykääkin toimeen että 'industrous' määrittyy teille.

      On siellä nälkä, ja penskat kouluun taas saara kans..

      Ei tuhlailla, siellä. Mitenkähän tuo sujuisi ydinvoimalan kierrätys, perhana..

      Poista
    2. Indus-trious. Teollisuuden on kehittänyt Indus-virran trio.

      Poista
    3. Kyllä pakit akseleita tekevät koska tekevät vielä halvemmalla kuin kiinalaiset.

      Kiinan tuotannosta merkittävä osa alkaa olla monissa tuotteissa vankityövoimalla valmistettuja. Kuulemma palkka joku sentti tunnissa eli USD7 kuussa ja työpäivät 16h. Siitä sitten ostelemaan kiinalaisia tavaroita.

      Poista
    4. Joka täten täydennetään pöytäkirjaan ja kiitos, kuten kuuluu.

      Poista
    5. Kolmivaihetyö sano Nikola Tesla, Tesla, Kosla ja kesämopo. Maadoitusta ei tarvita.

      Poista
    6. Kunnollinen kampiakseli on taottu, niitä prässejä on ja ne on kaikki heittopyöräkoneita. Neljänsadan tonnin prässillä saadaan n. kilon kokoisia takeita aikaiseksi, silloinkin on tuo työ kolmiosaiseksi jaettu, siis kappale käy kolmesti uunissa. Tästä jo voi päätellä että veekasin kampiakselin valmistukseen tarvitsee olla helkkarin suuri prässi. Nykyään niitä tehdään jo NC-koneilla, lastuavan työstön avulla, siis niitä vielä suurempia kampiakseleita.

      Poista
    7. Työn ja energian ja ajan säästämiseksi kuitenkin kampiakseli, joka on erittäin monimutkainen kappale, kannattaa ehdottomasti tehdä aihiona valamalla. Sen jälkeen se sorvataan tarkaksi laakereihin ja karkaistaan tarvittavissa kohdissa.

      Joskus aiemmin, ehkä vieläkin, akseleita on Euroopassa tehty erillisistä osista joka säästää myös aikaa mutta kokoonpano vaatii raskaat prässit ja jäähdytys/kuumennuskoneet joilla osat liitetään tarkasti.

      Poista
    8. Just joo ja uudenvuoden tinasta keittiössä... mutkien määrä on riittävä sylinterien määrän mukaan myös tähtimoottorissa. No?

      Menikö mutkikkaammaksi?

      Poista
  7. Ihminen on ruukku ja ruukun palanen. Savea, mitään ei heitetä pois.

    Kiitos kultaomenista hopeamaljoissa, sanovat romu ja lumppu, keitto- ja säilytysastia.

    Siirrä vuori kulkemalla sen lävitse, ylitse tai vieritse. Matka joka kannatti tehdä vaeltaa tähtien keskitse vanhana kuin taivas. Huomaatko että vuori kulkee kanssasi. Niin kevyt kantaa kuin tomu perhosen siivissä.

    VastaaPoista
  8. Aikoinaan Merkel todisti (hämmentyneen hämmästyneenä) juteltuaan Putinin kanssa, että Venäjän autotaarijohtaja elää jotain 1800-lukua eikä nykyaikaa.

    Vuonna 1856 etevä nainen nimeltä Eunice Foote huomasi kokeellisesti että eri kaasuista juuri hiilidioksidi(CO2) kuumensi astiaa eniten, jotka oli auringossa. Pelkkä aurinko ei siis kuumentanut koska muilla kaasuilla (vety, happi ja ilma) ei kuumentunut samoin.

    Vuonna 1859 Darwin julkisti Lajien synnyn, joka osoitteli paitsi evoluution todeksi, näytti myös tärkeän mekanismin, luonnonvalinnan, uusien lajien synnylle.

    Mutta voi! Vielä nykypäivänäkin kaksi hallitusministeriämme elää menneisyyttä, 1800-luvun alkua kuin Putin. Sari Essayah kieltää evoluution ja Lulu Ranne hiilidioksipäästöjen vaikutuksen ilmastonmuutokseen.

    MMM...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka loi evoluution?

      Poista
    2. Se syntyy itsestään mihinkä tahansa systeemiin. Oudompaa olisi ajatella, että joku voisi luoda "täydellisen" systeemin kertalaakista harjoittelematta.

      Poista
    3. Kyllä von Neumann loi nykyisen tietokonearkkitehtuurin. Kerralla.

      Poista
    4. Ei von Neumann ollut keskeinen tekijä siinä. Kehittäjiä oli runsaaasti muitakin eri maissa.

      Poista
    5. ”Kuka loi evoluution?” Ja kuka loi kuvitellun luojan? Etc.

      Poista
    6. Olipa. Perehdy paremmin. Kerron vuosiluvun: 1947.

      Haluatko ostaa kirjan? Isäni osti yhden. Siinä on omistuskirjoitus.
      Arvaa kenelle? Jos arvaat saat sen.

      Poista
  9. Onhan niitä muitakin kasvihuonekaasuja kuin se hiilidioksidi.

    Netistä poimittuna tärkeimmät ilmakehässä luonnostaan esiintyvät kasvihuonekaasut ovat vesihöyry (H2O), hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4), dityppioksidi (N2O) ja otsoni (O3). Ilmakehän valtakaasut typpi ja happi eivät aiheuta kasvihuoneilmiötä.

    Hiilidioksidi on kaikista yleisin ilmakehään päästetty kasvihuonekaasu. Se on yleinen ihmisen toiminnan oheistuote. Muita kasvihuonekaasuja syntyy vähemmän, mutta ne sitovat lämpöä huomattavasti hiilidioksidia tehokkaammin.

    Sekä Kaliforniassa professori Tapio Schneider että Suomessa Värriön tutkimusaseman johtaja ja fysiikan professori Mikko Sipilä tutkivat ilmastoa pienhiukkasten vaikutuksesta. Pienhiukkaset ovat tärkeä palanen ilmastonmuutosta, sillä ne viilentävät ilmastoa ja niiden merkitys ilmastonmuutoksessa on ratkaiseva.

    Professori Schneider on mm todennut, että ilma on puhdistunut niin paljon, että pienhiukkasten vaikutus ilmaston viilentämiseen on heikentynyt.

    Siihen pelkkään hiilidioksidiin hirttäytyminen ei ole koko totuus ilmaston lämpenemiselle. Mm ilmastoon päässeet nokihiukkaset tiettävästi sulattavat jäätiköitä tehokkaasti.

    Paljon on vielä tutkittavaa, jotta "totuus" selviäisi. Turha sitä on kenenkään suuttua, jos ja kun yksi jos toinenkin epäilee hiilidioksidin olevan yksin koko totuus tässä ilmaston lämpenemisessä.

    VastaaPoista
  10. Eihän se Putin 1800 lukua elä, vaan noudattaa Venäjän ikiaikaista laajentumispyrkimystä. Pieniä takapakkeja on ollut, mutta juna kulkee raiteillaan. 1800 luvun loppupuolella oli kohteena Turkki ja Balkan. Nyt luultavasti Ukrainan lisäksi Balkanin suunta ja sitten...

    VastaaPoista
  11. Se oli joskus 1980-luvulla, kun eräs nainen, tohtori ja maailmaa kulkenut, esitteli minulle henkilökohtaisesti Sodankylän torilla pahvilaatikkoa, jossa kansipahvit kääntämällä sai auki foliopinnat, jotka kuin ajokoiran korvat levitettiin kulmaan, jossa auringonsäteet fokusoituivat sisällä olevaan vesikannuun. Väitti veden kiehuvan vartissa, etenkin ekvaattoria hieman lähmepänä. Ajattelin, yhtyen hänen sanoihinsa, vain vähän empien: "Tulevaisuus on auringon", eli että tässä voisi olla eräs aurinkohyödyntämisen ratkaisu. Ei ollut; en vieläkään ymmärrä, miksikä ei.

    Samoihin aikoihin eräs tuulimylläri piti Janakkalan Petäyksessä minulle ½ tunnin haltioituneen uskonvarmaisen yksityisesitelmän erään seminaarin tauolla siitä, miten "tulevaisuus on tuulimyllyjen". Kuuntelin sujuvasti, vaikkakin henkisesti nikotellen ja sisäisesti varmana: Ei toimi koskaan maailmassa eikä historiassa, ovathan hollantilaisetkin luopuneet tuulimyllyistään. Vaan miten kävi: "Nykyisyys on tuulimyllyjen".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petäys on Hattulan Tyrvännössä. Janakkalassa en ole kuullut sellaista olevan.

      Poista
    2. Petäyksiä on Suomessa monilla paikkakunnilla.

      Varpaisjärvellä minun tämän hetkisen persieni alustasta lukien lähin ja tuolla hieman kauempana Sotkamossa Talvivaaran pilaama järvikin nimeltänsä Petäys.

      Netistä niiden sijainnit kaikki löytyisivät, mutta miksipä niitä hakemaan kun ei ole mänöä yhteenkään niistä.

      Poista
    3. Ps. Katsoin sittenkin Paikkatietoikkunasta ja löytyi 10 Petäys-nimistä kuivaa ja märkää paikkaa Suomesta.

      Mainitsemaani Sotkamon Petäystä ei ollut. Kartassa tarkoittamani jorpakon nimi näkyi virallisesti olevan Petäinen. Tuttavilla oli siellä kalastusharrastusta ja sanoivat menevänsä Petäykselle soutelemaan. Tai Pettäeselle.

      Poista
    4. Hattulan Petäys on se, jossa on pitkään toiminut matkailuyritys. Eikä ole kaukana Janakkalasta. Oli muuten muinoin lääkintäkenraalin huvila, jossa Himmlerkin vieraili.

      Poista
    5. Joo, muut Petäykset ovat kuraa ja turvetta.

      Poista
    6. Atacaman eteläreunalla Andeilla söimme tammikuussa v. 2012 ravintolassa, jossa ruoka keitettiin aurinkokeittimellä. Muistaakseni sekin oli jonkinlainen laatikko, jossa kattilaan keskitettiin auringon valoa. Sillä säästettiin puuta puuttomassa autiomaassa. Aurinkokeittimiä oli kuulemma myös yksityiskodeissa siinä lähiseudulla, mutta ravintola oli perustettu esittelemään tekniikkaa laajemmalle yleisölle. Ainakin päiväruuan siinä keittikin kätevästi.

      Poista
  12. Parasta kirjoituksessa on paluu pääasiaan, ihmisten esineistämiseen.

    VastaaPoista
  13. Ihmisen nykyistä kehitystasoa kuvastanee siis meemi Cats with time machine - Dogs with time machine
    https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fsbhrz9t1inw71.jpg%3Fauto%3Dwebp%26s%3D5465ab661ef0322998f9d77ca688b6a1276f1592

    VastaaPoista
  14. Kyllä meidän useimmat poliitikot luulee, että Eu direktiivit yms. jne. ovat velvoittavia pilkulleen.
    Etelämmässä soveltavat ja säveltävät niitä niin paljon kun kehtaavaat ja vähän päälle.
    Nyt tietenkin haluavat lisää yhteisvelkaa käyttöönsä, kun viimeksikin saatiin paljon enemmän kuin tarvittiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurkin noin Heikki. Tsuhna ei oikein tajua, missä mennään.

      Poista
    2. Ei se ole ollenkaan noin yksinkertaista. Direktiivi saattaa sisällöstä riippuen sitoa hyvinkin yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi nyt vaikka arvonlisäverotuksessa. Juridisesti tämä kaikki on kyllä aika monimutkaista. Erilaisista tilanteista (ns. välittömästä vaikutuksesta sekä tulkintavaikutuksesta) on paljon EU-tuomioistuimen ennakkopäätöksiä vuosien varrelta. Asia on hyvin tuttu kaikissa jäsenmaissa. Mistään tsuhnailusta ei todellakaan ole kyse.

      Toinen meillä poliitikkojen puheissa yleinen väärinkäsitys liittyy siihen, ettei komission valvontaprosessi suinkaan ole ainoa tie, jossa puutteista jää kiinni. Yhtä lailla näin voi tapahtua, kun kotimainen tuomioistuin pyyttää EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisun. Siihen komissio ei voi vaikuttaa. Ja se on sitova.

      Poista
    3. Yhteisvelka ei ole direktiivinnoudattamiskysymys.

      Poista
    4. Niin mitä me jollakin Kreikalla tehään... onhan noita parempiakin, Afrikassa esmes.

      Poista
    5. Kreikalla meneekin paremmin kuin nyky-Suomella.

      Poista