15. huhtikuuta 2023

Väki valtava


 

Mies löysi todellisen oman itsensä hiekkarannalla. Merijalkaväki oli syöksynyt maihin keulasta avautuvalla aluksella - LST - ja mies ampui kuin hullu. Tappaminen on hauskaa! Tappaminen hurmaa pään!

Paikka oli Saipan, mutta olisi se voinut olla myös Okinawa tai Iwo Jima. Vuosi oli siis 1945. Tai olisi voinut olla. Kirjailija ei ollut vielä syntynyt. Aivan.

Kohtaus on hyvin keksitty. Se on James Ellroyn kirjasta. Isosta miehestä tulee Los Angelesissa korvaamaton gangstereille ja muille poliitikoille.

Ellroy ainakin oli yksi USA:n parhaista rikoskirjailijoista tai kirjailijoista. Tosin hän on niin keskittynyt todella raakaan väkivaltaan, että lukeminen käy voimille. Hänen tunnusomainen tyylinsä muistuttaa konetuliasetta. Sekin muuten on aika rasittavaa. Ja hän sekoitti todellisia ja keksittyjä henkilöitä, kuvasi Kennedyn surmanneet murharyhmät ja Meksikossa asuvat natsitaustaiset huumeparonit. 

Sähköttävän tyylin sanotaan syntyneen, kun kustantaja tahtoi lyhentää hänen varhaista teostaan, ja kirjailija teki sen muun muassa poistamalla verbit lauseista, ja useimmat adjektiivit perässä.

Lukijat pitivät siitä. Nyt luettuna esimerkiksi Raymond Chandler, kovaksi keitetyn rikosjutun varhainen suuri nimi, tuntuu jotenkin harmillisen sirostelevalta ja hänen kuuluisat murjaisunsa lavataiteelta.

Kolme paksua nidettä Ellroyn tuotantoa on Everyman’s Library -sarjassa. Sarjan nimi voi antaa väärän kuvan. Siinä on maailman parasta, englanniksi kirjoitettua ja käännettyä. Jos nimi vihjaa, että nuo kirjat kannattaisi jokaisen lukea, olen kunnioittavasti samaa mieltä.

Mutta tämäpä ei ole kirjoitus kirjallisuudesta. Eilinen oli.

Lukemisen ongelma ei ole ylivoimainen, vaikka kustantajat ja julkaisijat tekevät jo kuolemaa etsiessään ihmelääkettä.

Olemme ajautuneet yhä yleisempään autismiin. Tahdomme torjua vaikutelmat. Rakastamme rutiineja. Kun suuntaamme pirteän punaiset silmämme lukulaitteeseen eli käytännössä älypuhelimeen, haluamme vain sellaista sisältöä, jonka tiedämme jo. Ja haluamme, että meitä liehitellään. “Käärmeöljy parantaa kaikki vaivasi. Juo pullo päivässä.” ‘Coca-Cola’ vihjasi alkujaan: ole pilvessä pirteänä. 

Lehdessä luki, että venäläiset ja yleisemmin aasialaiset kansat suhtautuvat täysin tyynesti toisten ihmisten kärsimyksiin ja kuoemaan. Olisiko ajatus, että hyvä vain, kun toiset?

Tämä on ikivanha huonon ajattelun nollapiste. Paha - muut. Hyvä - minä / me.

Ajatus ei pidä paikkaansa myöskään tietoihin verrattuna. Aasiaa on muun muassa buddhalaisuus. Sellaisilla asioilla kuin elämä ja vapaus on tuossa perinteessä valtava merkitys, mutta maan päälle ei ole luvassa onnelaa.

Toimintakertomuksissa on länsimainen, pintapuolinen perinne. Perusjännäri on eräänlaista jumaluusoppia. “Paha” haetaan esiin ja siitä ehkä vapaudutaan. Oppineet miettivät miettimästä päästyään, miten hyvä jumala voikin välillä olla paha. Vastaukseksi on suuri määrä silmänkääntötemppuja.

Perinteisen hölmöyden mukaan historiasta ei opi. Oppii siitä. Esimerkiksi sen, että pahan vastustaminen pahalla lisää pahuutta.

Maailmassa kirjoittaminen ja siis lukeminen on keksitty itsenäisesti ja vailla kosketuksia muihin kirjoittajiin ainakin viisi kertaa. Ehkä arvio ei ole oikea. Ihasteltuani mayojen tutkimuksen yllättäviä edistysaskeleita jäin taas pohtimaan suurien kivien kulttuureja, pyramideista, joita on vaikka missä, esimerkiksi Euroopan rannikkojen jätinkiviin (katso Obelix).

Kyllä ne ovat jonkinlaista kirjoitusta, kuten kuvistakin tuntuu ilmenevän.

Emme vain osaa lukea. Se se on ongelma. Emme osaa lukea.


20 kommenttia:

  1. Voiko myös sallittu, suotava tai peräti hyvä lisätä pahaa? Esimerkiksi itsensä ja läheisten puolustaminen, jos kimppuun hyökätään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää vain osata lopettaa ajoissa. Kuten esim. Rambo.

      Poista
    2. Miksei voisi kunhan ensin kertoo kaikille hyville tyypeille miten jalo ja uljas on itse ja vähänks me ollaan siis uhrautuvaisia ja että siis nyt on kyllä jo aika päästä tästä että kaikki vanha toimii ihan hyvin ja panna vauhtia asioihin. Kun on se meidän syrjintäkin.

      Poista
    3. Tai Suomi, jos imperialistinen itä hyökkää.

      Poista
    4. Nyt vasta tajusin, että tuo Miksei voisi... yllä on tietenkin aatteellinen persu, jolla on pakkomielle etsiä kaikesta mahdollisesta itse määriteltyä hyvesignalointia.

      Poista
  2. Ette kai osaa lukea, mutta mitä väliä sillä on.

    Tärkeä on sen sijaa tilanne koulussa ja yliopistossa.

    OKL:ssä oli ennen kunnolliset kirjallisuuden luennot ja harjoitukset, joihin opiskelijat osallistuivat innokkaasti. Nyt he kertovat, etteivät he opi kirjallisuuden analyysia eivätkä esim. sen historiaa. He ovat pyytämättä sanoneet, että vaikkapa Minna Canth jää heille pelkäksi nimeksi. He toivoisivat ja olisivat ansainneet kunnollista opetusta.

    Tarvitaan nopeasti selvitys tämän muutoksen syistä, korkeapalkkaisista ja nyt -eläkkeisistä aikaansaajista ja seurauksista. Eiköhän tätä asiaa osaa jokainen lukea. Mutta kiinnostaako?

    Lukutaitoinen ja -tahtoinen on empaattinen, välittäväinen ja vastuuntuntoinen, ja ymmärtää ihmistä ja elämää, sillä heitäkin ja niitä voi lukea.

    Mutta kuten sanot, ette osaa lukea. Saldoanne sentään, vai mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saldo on vain numeroita paperilla taikka netissä.Ei sen väliä.

      Poista
    2. Taas joku tehotörrö mutruhuuli luulee olevansa siili vaikka on kimalainen. Kiukkuinen ja totinen, eikiva.

      Poista
    3. Tervettä tulee kun koulut, yliopistot ja nuoriso vapautetaan Canthista, Dantesta ja analyysi- ja lukutaidoista. Ainut mitä Suomessa on kirjallisuutta ja mitä on tiedettävä jokaisen: Kemppinen, Kirstinä ja Salo suurimmat maailmankirjallisuuden lyyrikot. Ei heitä toinna lukea mutta tiedettävä on.

      Poista
    4. Mutta mutruhuuli taitaa olla oikeassa. Lisätä voisi vielä nykyisen valtakunnallisen opetussuunnitelman kaapanneet tahot, eikiva, ei jatkoon. Ja vielä sekin, että käsialakirjoitusta ei enää opeteta, musertava isku lasten kehitykselle. Eikiva, ei jatkoon.

      Poista
    5. Eläinmetaforat ihmisistä ovat 1900-luvun vaarallisimpien suuntien tunnus.

      Poista
    6. Eläinmetaforat ihmisistä ovat ikiaikaisia, jopa aasi ja elefantti puolueiden tunnuksina ovat vanhempia kuin 1900-luvun 'suuntien' keksinnöt.

      Vaaralliseksi nimeäminen perusteitta on myös iänkaikkisen vanha kepponen.

      Ilmaanheitetty polemiikki - sanallista savikiekkoammuntaa, turha tuhlata ruutia.

      Poista
  3. Vanhojen kunnon opettajaseminaarien lakkauttaminen oli iso virhe. Ja sellainen oli myös tilalle tulleiden opettajankoulutuslaitosten lakkauttaminen. Kysymys oli samalla myös useiden maakuntien opiskelija- ja opettajatarjonnan tärvelemisestä. Eihän sellaista yhteiskunnan infrakysymystä koskaan olisi pitänyt antaa tiedeyliopistojen itsehallinnossa päätettäväksi. Tämäkin toki yksi päättömien yliopistouudistusten sivutuotteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä. ( JYU / OVL -69 )

      Poista
    2. Olen jyrkästi eri mieltä, itseni kanssa

      Poista
  4. Kestävyysvajetta on monenlaista, mutta liikkumattomuus ja lukemattomuus uhkaavat yhteiskuntaa lähes yhtä perustavanlaatuisesti kuin ilmastonmuutos ja luontokato. Valtionvelka on pikku juttu näiden rinnalla, vaikken toki siitäkään pidä. Velkaakin toki helposti tehdään, jos ei löydy osaajia mielenterveysongelmat vievät nuoret eläkkeelle.

    Monimutkaista tietoa on pakko käsitellä kirjallisesti, mutta jo nyt on hankalaa saada löytää akateemisiin töihin nuoria, jotka osaisivat lukea ja kirjoittaa.

    Toki voidaan onnistua tavoitteessa antaa 50 % ihmisistä korkeakoulutus jos tutkinnon vaatimustaso lasketaan tarpeeksi alas. Mutta älyllisesti vaativista töistä ei heistä monikaan suoriudu.

    Nämä ovat perustavanlaatuisia ongelmia, joista ei selvitä pelkästään opettajien koulutuksella tms. Koko yhteiskunnnan täytyy muuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totalitarismissa ihminen joka ei lue eikä liiku, on ihannekansalainen.

      Hän ei yritä ymmärtää vaihtoehtoa vallitsevalle järjestelmälle ja hyväksyy jopa sorron - enhän minä ole... (Niemöllerin runo).

      Huonoon fyysiseen kuntoon päässyt ei jaksa juosta paikallista Gestapoa pakoon ja piiloutuminen on vaikeampaa.

      Sosiaalidarwinismia käytännössä.

      .

      Poista
  5. Oliver Stone käväisi vieraisilla Putinin luona ennen vanhaan ja katsotti Kubrikin tri Outolemmen. No, tästä nyt on sitten se video youTubessa. Sen voi katsoa, mikäpä siinä. Itsekin katsoin. En hoksannut mikä siinä oli niin lystikästä kunnes hoksasin että V. Putin ensimmäinen käytti koko haastattelun ajan itsestään regaalimuotoa.
    Tulkilla oli kivaa.
    Tämä oli otsan ryppyisyydestä päätellen se alkuperäinen, tai ainakin aikaisempi Putin.

    VastaaPoista
  6. Lukutaitoisilta pääsy kielletty, luki järven toisella rannalla mökkinaapurien laiturin viereen pystytetyssä kyltissä. Sopisiko tännekin?

    VastaaPoista