21. tammikuuta 2023

Hengen manaus


 


Kuva esittää käsitystä lähitulevaisuudesta. Otsikko on Aaro Hellaakosken runon nimi. Eilisen blogikirjoituksen ranskalainen poliisin päähine ja viittaukset romaanien komisario Maigretiin tarkoitin johtamaan tähän ajatukseeni:


Minulle on hyvin mieluisaa lukea kirjoja, joissa on kuvattu millainen Ranskan yhteiskunta oli 1930 - 1970.


Se kiinnostaa minua, koska tiedämme, mitä kaikkea Ranskassa tapahtui tuona aikana ja miten se on muuttunut 1970 - 2020.


Simenon on valintani, koska en tiedä muualta maailmasta  vastaavaa kirjasarjaa, ja nimenomaan Suomesta sellaista ei ole. Vain Kalle Päätalo on käsitellyt yhtä pitkää ja tärkeää ajanjaksoa. mutta ainan vain muutaman henkilön kannalta, ja useimmite itsensä.


Simenonin Maigret on kuviteltu murhatapauksia tutkiva poliisi, joka joutuu paneutumaan syvällisesti muihin ihmisiin, joita on tyypillisesti 4 - 8, ja lisäksi komisarion työtoverit.


Verkko-osoitteessa (englanniksi)

https://www.trussel.com/maig/maiplots.htm 


ovat kaikki Maigret-kirjat, luettelo kunkin kirjan roolihenkilöistä ja juonen yhteenvto. Pariisin lisäksi komisario toimii joskus Ranskan pikkukaupungeissa ja harvakseltaan muissa maissa, myös Englannissa ja USA:ssa. Henkilöitä on rentuista ruhtinaisiin, ja tulkintani mukaan Simenon on tietoisesti halunnut kuvat Ranskan yhteiskunnan rajuja romahduksia, joista kuuluisin oli häviö Saksalle sodassa 1940, vaikka sotaa ei edes mainita näissä teoksissa. Suuri muutos 1968 lienee saanut kirjailijan antautumaan.


Tässä tapauksessa ainutlaatuinen kaunokirjallinen aineisto on minusta paljon antavampi kuin viiden metrin pino historian tutkimuksia, sosiologiaa ja  taloustiedettä. Valitettavasti en ole varsinaisesti asunut Ranskassa, mutta sukulaisia matkustelin siellä tapaamassa ahkerasti.


Vuonna 2004 kuollut esseisti ja kaupunkitutkija Jane Jacobs ennusti viimeisessä kirjassaan “Dark Ages” pimeän ajan paluuta. Mielestäni hän ennakoi kapitalismin romahduksen eli siis Trumpin ja Brexitin ja salaperäisesti samalla aavisti, että Putin on sama henkilö kuin Trump. Jacobsin pimeä aika on kuin paha pandemia.


En usko Jacobsin visioita, mutta mielestäni hänellä on erinomaisia oivalluksia. Sellaisista hän tuli kuuluisaksi pääteoksellaan amerikkalaisten suurkaupunkien syntymästä ja kuolemasta (1961). Jo silloin hän ennusti että yhdistelmä henkilöauto - öljy ja sementti tuhoaa yhteisöllisyyden ja vie pohjan tieteeltä ja ammateilta.


Mainitsen Putinin tässä yhteydessä matkien Jacobsia, joka käytti röyhkäesti esimerkkejä Manhattanin moottoritietä vastustaessaan faaraoiden Egyptistä, Kiinasta ja Rooman valtakunnan tuhosta.


Lenin tuhosi yhteisöllisyyden ja inhimillisyyden, ja ensimmäinen kohde oli Ukraina, vuodesta 1930. Putin on korostanut jatkavansa juuri tuolla tiellä.


Miten Ranska kuuluu tähän ja miten murhapoliisit? Siten että niin paljon keksi ja toteutti maailmanhistoriallinen suurrikollinen Napoleon. Sekä Putin että Trump jäljittelevät Napoleonia jopa ilmeissä ja pään asennoissa. Toisin kuin Tšingis-kaani Napoleon Bonaparte jätti pysyvän perinnön.


Ja “Hengen manaus” on sopivaa luettavaa ylisuuria ajatuksia hautovalle ihmiselle, kuten minulle. Siinä filosofian tohtori Hellaakoski puhuttelee Jumalaa:”... Ethän kykene rakennusmestariksi, et edes kunnolliseksi poliisiksi, vastaamaan et, kun kysyn miksi, miksi. Niin, lukemattoman paljon sanella voisin seikkoja, joitten täytyisi olla toisin, jos olisi valta ja voima ja kunnia sun ja viisaus mun…”


67 kommenttia:

  1. Ian Kershaw julkaisi välityönä esseitä diktaattoreista ja muutamasta demokraatista. Sieltä opin että Putin on kopioinut käyttäytymisensä ainakin varhemmat päälinjat Mussolinilta: ideologia, machoeleet kuten ratsastaminen ilman paitaa jne. Kurkien kanssa lentämisessä taisi unohtua se, että kuulusimmassa sota-ajan laulussa (Zuravli) ne kuvaavat kaatuneita sotilaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Diktaattorit eivät matki toisiaan. Jung.

      Poista
    2. Samat propagandaeleet. Lasketaanko matkimiseksi tai ei, ihan sama. Diktaattorina olemisen tapoja ei ehkä ole kovin monta.

      Poista
    3. "Diktaattorina olemisen tapoja ei ehkä ole kovin monta."

      Myös polut diktaattoriksi valmistumiseksi lapsuuden ja nuoruuden traumatisoivine kokemuksineen ovatten melkoisella tavalla samankaltaisia melkeinpä kaikilla tähän asti tutkituilla ja historiaan kirjatuilla.

      Poista
  2. Otsikkokuvan selkeä loogisuus tukee mainiosti tätä löydöstä:

    "Mielestäni hän ennakoi kapitalismin romahduksen eli siis Trumpin ja Brexitin ja salaperäisesti samalla aavisti, että Putin on sama henkilö kuin Trump. "

    VastaaPoista
  3. Schlaraffenland vai mikä, kun aasikin saa maata? Ei kyllä mikään paratiisi, siinä määrin siinä on inhoja olentoja. Mistähän tuo Brughuelin mielikuvitus kumpusi? Yksityiskohtia katselee mielikseen, mutta tulevaisuudenkuva? Maailman tuhoaminen on kyllä käynnissä.

    VastaaPoista
  4. Kyllä Tsingis-Kaani nimenomaan jätti historiaan pysyvän perinnön. Ilman Mongolivaltaa Venäjä olisi kehittynyt normaaliksi eurooppalaiseksi valtioksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäjähän on normaali (eurooppalainen) valtio, Ranska ja Englanti ovat poikkeuksia..

      Poista
    2. Miten niin poikkeuksia?

      Poista
    3. Tutustu historiaan, suurin osa muista Euroopan valtioistaon seilannut autoritäärisestä hallinnosta toiseen kuten Venäjä.

      Poista
    4. Eiköhän keskitytä nykyaikaan ja jätetä historian käänteillä mässäily Putinille.

      Poista
    5. Historiasta ei saa oppia, jää pian sodat käymättä ja jenkeiltä aserahat saamatta.

      Poista
    6. Niin, milloin nyt esimerkiksi muissa Pohjoismaissa tai meillä olisi vallinnut autoritaarinen hallinto? Sitä on kyllä täälläkin joskus yritetty, huonolla menestyksellä. Siis Neuvosto-Venäjä 1918 ja Kosola 1932.

      Poista
    7. Ruotsissa ainakin sinne 18×× luvulle, viimeiset jäänteet taisivat poistua vasta nykyisen kuninkaan aloittaessa.
      Muista pohjoismaista en tiedä mutta meillä oli Kekkonen vielä 1980-luvun alussa ja vasta EU -taisi poistaa viimeiset Ruotsin vallan autoritääriset jäänteet Suomesta.

      Poista
    8. Ei sitä nyt voi edes yritykseksi kutsua jos muutama asehullu alkaa mekkaloimaan.

      Poista
  5. Pandemia on pimentänyt ainakin Hesarin. Pääkirjoituksessa haukutaan Uuden-Seelannin koronapolitiikkaa epäonnistuneeksi.

    Katsokaa hyvät ihmiset ylikuolleisuustilastoja!

    Uusi-Seelanti on kutakuinkin ainoa maa, joka onnistui koronapolitiikassaan. Tukahduttamisen ansiosta he saivat elää omalla saarellaan pitkiä aikoja melko vapaasti, kun muu maailma kärvisteli rajoitusten kanssa. He rokottivat tehokkaasti väestön ja antoivat koronan levitä.

    Kukaan täysjärkinen ei ole väittänyt, että korona voitaisiin pitää ikuisesti poissa edes saarivaltiosta. Tukahduttaminen rokotteisiin saakka oli kuitenkin riemuvoitto, toisin kuin Hesarin ja THL:n disinformaatio väittää.

    Ilkkuminen Jacinda Ardernin korona- ja rokotepolitiikalle on jotakuinkin anoturtiaisinta, mitä Hesarissa on tullut vastaan. Ardern on joutunut kotimaassaan rokotevastustajien uhkailujen ja maalittamisen kohteeksi. Pääkirjoituksessaan Hesari asettui vihapuheen puolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin on suunta muttunut kolmessa vuodessa. Ensin oli hallituksen ja THL:n ajatus ettei tehdä mitään vaan annetaan koronan levitä vapaasti ja annetaan kaikkien sairastua. Sitten jollain välähti että se maksaisi ehkä jopa 100 000 kansalaisen hengen nopeassa tahdissa ja niin myös olisi käynyt. Sitten pantiin hirmuiset rajoitukset päälle. Uusimaa ja muitakin alueita pantiin sulkuun eikä rajan yli normaali ihminen päässyt.

      Vähän aikaa elettiin siten ja sitten lepsuiltiin maahantulon rajoittamisessa ja korona alkoi rajusti levitä. Kuolleisuus nousi tuhansiin, etenkin vanhusväestössä jota kuulemma kaikkein eniten piti suojella. Sitten otettiinkin yhtäkkiä aivan toisenlaiset ohjeet käyttöön ja rajoituksista luovuttiin.

      Rokotukset saatiin sentään käyntiin sitä mukaa kun rokotteita alkoi tännekin tulla. Siinäkin olisi voitu toimia nopeammalla aikataululla mutta hallitus teki taas hyvin monta viivyttelevää päätöstä koska ei tiennyt mitä tehdä. Oikea metodi oli useimpien tiedossa eli rajoitukset tehokkaasti päälle siihen asti kunnes rokotteet ovat laajasti käytettävissä. Uudessa-Seelannissa toimittiin siten ja se oli oikea ratkaisu.

      Halituksella asiat putosivat syliin kerta toisensa jälkeen suurena yllätyksenä kun ei ollut mitään visioita eikä mihinkään osattu varautua. Sama on toistunut kovin monessa muussakin asiassa hallituksen osalta, Syynkin tiedän mutta en nyt häveliisyyssyistä viitsi sanoa ääneen.

      Poista
    2. Stalinin Neuvostoliitossa kuuluu sanotun: "Instituutiot eivät erehdy." - Eiköhän siis liene käsitteellinen mahdottomuus, että asiantuntijavirasto THL ja mediainstituutio HS olisivat koronalinjauksissaan miltään osin olleet väärässä.

      Poista
    3. Suomella ei olisi ollut kykyä noudattaa Uuden-Seelannin vaativaa strategiaa. Kyky pitäisi kehittää tulevia pandemioita varten, mutta tällä asenteella se ei onnistu.

      Oudointa Suomessa on kaiken näkeminen vastakkaisasetteluna "tiukan" ja "löysän" asenteen välillä, vaikka kyseessä on optimointiongelma.

      Seuraavista pandemiastrategioista mitään ei pitäisi kategorisesti hylätä, vaan valita kulloisenkin taudin ja kunkin valtion kehitysasteen mukaan järkevin:

      1. Globaali tukahdutus heti alkuun. (Länsimaiden pitäisi olla kiitollisia että Aasian maat tukahduttivat SARSin.)

      2. Lokaali tukahdutus kunnes on rokote tai tauti on lieventynyt. (Uuden-Seelannin strategia)

      3. Voimakas hidastaminen kunnes on rokote tai tauti on lieventynyt. (Suomen strategia)

      4. Laumaimmuniteetin hankkiminen rajoittamalla tartunta-aaltojen huippuja. (Tegnellin alkuperäinen strategia)

      5. Vapaa leviäminen. (Kehitysmaiden "strategia" koronassa, muillekin järkevä lievän taudin kohdalla.)

      Eräs toinen omituisuus Suomen kohdalla oli laumaimmuniteettistrategiaa mukaileva argumentointi julkisessa keskustelussa, vaikka Suomi käytännössä toteutti strategiaa 3.

      Poista
    4. Meillä persulainen populismi sanoo, että instituutiot ovat aina väärässä. Se on vielä vaarallisempaa.

      Poista
  6. Hauska tuo turistioppaan aloitus: "Kuva esittää käsitystä lähitulevaisuudesta." Ja sitten siinä on kuolemansynneistä laiskuus, eikö?

    Minulle Maigret ei ehkä voi edustaa aikaa, jota ei enää ole, koska en siellä koskaan käynytkään. Yhteisöllisyyteen ja inhimillisyyteen uskoisin varovaisesti vähän enemmän kuin Jane Jacobs tai tämänpäiväinen blogirunoilija. Ehkei sentään yksi Lenin - joka oli ukkini väittämän mukaan ainakin ruumiillisissa töissä aika laiska mies - kaikkea yhteisöllisyyttä ja inhimillisyyttä kyennyt tuhoamaan. Onhan niitä täälläkin. Mitä ikinä "täällä" sitten tarkoittaakin, kaikkea blogista äärettömyyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa Lenin taisi luoda uudenlaisen ja vahvan yhteilöllisyyden: selviytyminen neuvostoarjessa kun edellytti verkkoa suhteita,sopivissa asemissa olevia tuttuja ja tutuntuttuja jne

      Poista
    2. Olisin Teepussin linjoilla. Olisikohan Stalin vaihtunut vahingossa Leniniin. Olihan jälkimmäinen jo aikoja sitten kuollutkin vuonna 1930, jolloin blogin mukaan toimeen ryhdyttiin.

      Poista
    3. "Leninin" oletan samanlaiseksi esimerkiksi kuin Manhattanin moottoritien vastustamisen muinaisen Egyptin avulla. Tai niin kuin jollakin elämänkatsomustiedon tunnilla pohdittiin, olisiko Hitlerin äiti pitänyt tappaa jo teininä. Vai ehkä mummo? Mistä pisteestä yhteisöllisyyden katoaminen alkoi?

      Niin, ja mitä kummaa se yhteisöllisyys oikein on? Anonyymi tuossa yllä antaa oivan esimerkin siitä, mitä se myös voi olla.

      Poista
    4. Lenin kuoli 1924.

      NL:n arki oli puolue-eliitin jäsenille hyvää aikaa vaikka väliin oli oma pää hiukan löysässä Stalinin oikkujen takia. Muualla valtakunnassa kansalaisilla oli suuri puute ja hätä ja miljoonia kuoli nälkään. Siinä ei verkottuminen eikä yhteisöllisyys auttanut vähääkään. Päinvastoin, kaikki edellä kuvattu johti roistovaltion täysimittaiseen syntyyn.

      Poista
    5. Iso osa pienemmistä kärhämistä ja vainoista syntyy siksi, että tulevat hitlerit ja heidän sukunsa - eli "ne pahat" - tapetaan jo etukäteen, jotta "me hyvät" saisimme elää rauhassa.

      Isoissakin sodissa vastapuolen pahuuteen vedotaan, kuten vaikkapa nyt Ukrainan sodasa. Ja vaikea on vastaan väittääkään.

      Poista
    6. Näköjään täällä Suomessakaan ei saa olla kuin yhtä mieltä...

      Poista
    7. Ole ihan mitä mieltä haluat. Jos Putler on komentanut sinut koraaneja polttamaan, herra Turkinpippuri ei pidä siitä mutta minkäs teet.

      Poista
    8. Mitä minä sanoin...
      Taitaa sotakiihkoista persua nyt harmittaa, kun ei voi edes koraaneja poltella.

      Poista
    9. Tosiaan. Espanjassa äskeiset äärioikeistoterroristit olivat Kremlin masinoimia. Tämä tanskalainen Paludan on Putinille oikea täsmäase. Toivottavasti häntä ei vielä lähetetä Suomeenkin polttopuuhiin.

      Poista
    10. Juu, älkää nyt ihmeessä Koraania polttako, se on vallan kamalaa putlerismia; onhan asia kallis. Sen sijaan Raamatun sopi panna liukumaan studion lattialla hohotusten kera, kun kerta "isänmaallinen suomettumisen paljastaja" oli asialla.

      Poista
    11. Asia vahvistettu.

      Poista
  7. Simenon oli kyllä käsittämättömän tuottelias - semminkin kun 75 Maigret-romaanin (+ 28 novellin) lisäksi bibliografiassa on vielä reilusti toinen mokoma tavaraa.

    Mutta myös toisen dekkaristin, Agatha Christien, tuotanto ja aikajana ovat aika kunnioitettavat: 73 (tai 74, jos lasketaan mukaan yksi uudelleen kirjoitettu Poirot-juttu) romaania ja 166 novellia vuosina 1920-74. Jonkinlaista yhteiskunnallista analyysia lienee luettavissa tämänkin kirjailijan teoksista, jos ei muuten, niin ainakin rivien välistä.

    Vertailun vuoksi: Kalle Päätalo kirjoitti "vain" 39 romaania (1958-98). Mutta kenen tuotanto mahtaa olla sivumäärältään mittavin? Kaikilla kolmellahan on muutakin materiaalia, näytelmiä esimerkiksi. Päätalolla ilmeisesti tosin vähemmän kuin kahdella kollegallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cristien tuotanto on itseään toistavaa ja pitkästyttää englantilaista hölötystä.

      Poista
  8. Stalin luotti Putinin isoisään kokkina. Jeltsin poimi Putinin seuraajakseen häntä ympäröineestä rosvolaumasta. Putinin Pietarin ajoilta kiertää huhu, että hänellä oli luonnevika, eikä hän ottanut vastaan lahjuksia. Lisäksi on epäilys, että hän on tsuhna. Nyt hän on ehkä maailman vaikutusvaltaisin poliitikko. Kaikki ramppaavat Moskovassa. Lisäksi tällä diktaattorilla on kansan tuki takanaan. Se ei kyllä ole ihme. Tavalliselle venäläiselle Putinin aika on ollut menestystarina. Jopa Scholz toisteli Putinin sanoja multipolaarisesta maailmasta. Se alkaa rajan takaa. Kannattaisiko Suomineidon heittää Eu, Euron ja NATOn ikeet yltä ja kääntää hame.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko trolli-imitaattori? Prigozin on siis Puttolinin seuraajaksi jo valittu?

      Poista
    2. Maan asioista päättävien pitäisi kysyä neuvoa Putin'in hyvältä ystävältä Tarja Haloselta ja kaasukonsultti Paavo Lipposelta sekä vielä meppi Eero Heinäluomalta. Olemmeko sittenkin tunkemassa väärään porukkaan, koska jos me kaikesta kokemastamme huolimatta osaamme pelata korttia venäläisten kanssa? Vai osaammeko sittenkään yhtään mitään muuta kuin nöyristelyä venäläisten suuntaan? Osaavat ne näköjään myös Saksa ja Ranska kumartaa Moskovaan päin.

      Nyt kun kerrankin olisi tilaisuus kuskata rautaa rajalle oikein kunnolla, niin vielä pitää jarrutella ja odottaa jotain ihmettä. Vääränlainen humanismi on lamaannuttanut itsesuojeluvaistoa liikaa. Tätä menoa jossain vaiheessa Pariisi vielä palaa ilmiliekeissä ja Berliini. Nössöt humanistit vain voivottelevat.

      Poista
    3. Ketkä nyt muka ramppaavat Moskovassa?

      Poista
    4. Miksiköhän Toipila unohti Niinistön, joka myös piti tapanaan soitella Moskovaan?

      Poista
    5. Olisin tätänykyä enemmän huolissani Washingtonissa ramppaajista...

      Poista
    6. "Miksiköhän Toipila unohti Niinistön, joka myös piti tapanaan soitella Moskovaan?"

      Tosiaan, kyllä Niinistökin soitteli. Mutta hän ei saanut Moskovasta kissaa.

      Ja jos kovin tarkkaan kastotaan, olivat ne Niinistön puhelutkin vallan erilaisia kuin noiden mainittujen neukku-demareiden.

      Poista
    7. Miksiköhän Toipila unohti lukuisten persujen suoranaisen Putinin ihailun?

      Lipponen toki oli naiivi jatkaessaan liian pitkään Paasikiven-Kekkosen linjalla, mutta ei hän sentään Putinia ihaillut. Ja on meillä ollut toinenkin ex-pääministeri rähmällään, mahtaako Toipila muistaa, kuka?

      Poista
    8. Viimeisin huhu on Medvedev in paluu.

      Poista
    9. Aina, kun on kuskattu rautaa rajalle, niin on seurannut vastavierailu niin Pariisiin, kuin Berliiniin. Niinistö haluaa selvästi vastavierailun Helsinkiin.

      Poista
    10. Moskovassa ramppaavat kaikki Lännen orjuuttamat. Bekig - Moskova akseli tarjoaa leirin länttä paremmilla ehdoilla. Ukrainassa he seuraavat ottelua, jossa heidän koulukiusaaja ottaa köniinsä. Myös Saudit ovat vaihtamassa leiriä. Kova juttu.

      Poista
    11. Moskovan miehellä on aika heikko suomenkielen osaaminen. On tainnut jäädä kurssit kesken tai reputti.

      Poista
  9. Hyvä satiiris-parodinen muka-provokaatio!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo iivanat uskovat vain voimaan, siksi pitää Suomen tilata hävittäjien lisäksi ainakin sata (100) uutta Leopardia, siis korostan, vähintään. Ja jos hinta on vaikkapa 1,5 miljoonaa kappale, niin kyllä sen kansa mielellään maksaa turvallisuudestaan.

      Poista
    2. Ed. kommentti ei ole tarkoitettu Mr. Kemppiselle vaan Anonyymille, joka pölisee Stalinista jolla oli Putinin isoisä kokkina? tms. hauskaa skeidaa, jota on vaikea ymmärtää muuna kuin "leikkisänä" provokaationa. - Tai sitten ei.

      Poista
    3. Voi näitä Venäjä pelkoisia sotahulluja.
      Jätetään aseet ostamatta ja annetaan jenkkien puolustaa tätä siirtomaataan...

      Poista
    4. Suomalainen sotilas ei pelkää. Venäjä on nyt erityisen heikossa tilassa. Toiseksi, Venäjällä ei ole vähintäkään halua sytyttää sotaa uudella rintamalla kun ei resursseja riitä edes Ukrainaan. Ja mitäpä Putin täällä tekisi? Turpaan tulisi.

      Poista
    5. Jos suomalainen sotilas ei pelkää, hän on vähän tyhmä.

      Poista
    6. "Voi näitä Venäjä pelkoisia sotahulluja." Mikähän trolli sinäkin olet. Ainoa sotahulluus kun on juuri siellä sinun rakkaalla Venäjänmaallasi, ja sitä onkin täysin rationaalista pelätä.

      Poista
    7. Lisää sotahulluutta.

      Poista
    8. Siis arvaamattomiin tuhovoimiin varautuminenko sotahulluutta! No, tuollaista heikkolaatuistakin hybridivaikuttamista on vaikea estää.

      Poista
    9. Se, että sinusta kaikki omasta kannastasi poikkeava on heti hybridivaikuttamista tms., on (sota)hulluutta

      Poista
  10. Milloin tulee seuraava juttu?

    VastaaPoista
  11. Tuon runon voi lukea kokonaisuudessaan netistä, jos ei satu olemaan sopivaa runokirjaa hyllyssä. Ja kuunnellakin voi, dramaattisen esityksen.

    VastaaPoista
  12. Pitäisi varmaan opetella lukemaan kirjat alkukielellä. Maigret: Kootut kertomukset -kirjassa heti ensimmäisessä tarinassa "Boulevard Beaumarchaisin tapaus" viitataan 18 vuotiaan neitosen sisaren mieheen termillä "vävy". Vaikka suomentaja itse toteaa itsestään ”Suomentajalla pitää olla hyvä suomen kielen taito ja rohkeus käyttää sitä.” niin minun korvaani tuo vävy särähtää pahasti.

    VastaaPoista
  13. Napoleonia ei pidetä lainkaan arvossa Ranskassa eikä etenkään Italiassa. Italialaisilla ovat veriset muistot Napoleonin ikävistä hyökkäyksistä kaupunkivaltioihin tuottaen valtavaa tuhoa syyttömille ihmisille. Ranskalaisilla itsellään ovat erityiset katkerat muistot hänen Venäjän hyökkäysestään joka oli varsinainen hölmön töytäys. Hän lähetti ylimielisenä valtavan armeijan pitkälle taipaleelle, kesävarusteissa vaikka talvi oli edessä. Mitättömät rippeet pelastuivat takaisin, mitään ei saavutettu. Tästä ranskalaisten enemmistö raivostui ja Napoleon sai sen pian tuntea nahoissaan.

    Sama kohtalo on nyt Putinilla edessään. Hänkin lähti soitellen sotaan kuvitellen että kolmessa päivässä ollaan naapurimaan pääkaupungissa ja voidaan ryhtyä toteuttamaan kauan kaivatut Ukrainan johtajien, virkamiesten ja upseerien teloitukset. On kulunut yli 333 päivää eivätkä Venäjän joukot ole edenneet juuri minnekään mutta ovat saaneet paljon tuhoa aikaan ja tappaneet valtavan määrän syyttömiä ihmisiä. Kun venäläiset tämän käsittävät ja kun heidän tietoisuuteensa tulee myös Putin muut huonot toimet yli 20 vuoden aikana sekä valtion varoihin liittyvät poikkeavuudet, alkaa tapahtua kamalia, jos ei jo ennen sitä muiden toimesta. Venäjän romahdus on nyt lähempänä kuin koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on liian hyvä käsitys venäläisistä. Eivät ne koskaan käsitä mitään, eivätkä välitä mistään. Syy on aina muiden.

      Poista
    2. "Tästä ranskalaisten enemmistö raivostui ja Napoleon sai sen pian tuntea nahoissaan."

      Kun Napoleon nousi maihin Elban-vankeuden jälkeen, jonne liittolaiset olivat "Euroopan rauhanhäiritsijän" toimittaneet Leipzigin ym. jälkeen, ranskalaisten suuri enemmistö otti hänet ilosta itkien vastaan. Vive l'Empereur!

      Niin että suotta on vedellä fantasia-analogioita, jotka perustuvat vain omaan toiveajatteluun.

      Poista
    3. Mitä olen italialaisten kanssa jutellut, he valittavat Napoleonissa vain sitä ettei hän valloittanut myös etelää. Uskovat Pohjois- ja Etelä-Italian eron johtuvan osin siitä, että Napoleon kehitti pohjoista.

      Itse olen toki sitä mieltä että Napoleonista tuli lopulta vastenmielinen diktaattori, mutta ken on käynyt Les Invalidesissa, saa kyllä vaikutelman että häntä pidetään Ranskassa yhä suurmiehenä.

      Poista
    4. Aikakauden erikoistuntija Matti Klinge on kirjoittanut:

      "Napoleon kuoli St. Helenassa [1821] ja haudattiin tähän saareen. Porvariskuningas Louis Filip kuljetutti sankarikeisarin maalliset jäännökset kuitenkin 1840 Ranskaan. Hänen arkkunsa lepäsi vuorokauden Riemukaaren alla ja siirrettiin sitten Invalidikirkkoon, joka valittiin hänen pysyväksi leposijakseen. Keisarin monumentaalinen hauta oli valmis 1861. Upeata salia koristavat voiton enkelit ja Napoleonin uroteoista kertovat kohokuvat. [...]"

      Keisarin sankarikultin elvytys Ranskassa aloitettiin siis niin pian kuin se Wienin järjestelmän hellitettyä otettaan oli mahdollista. Olen pariinkin kertaan Invalidikirkon ylemmältä tasanteelta pitkään katsellut tuota monumentaalista hautaa ja silmäillyt dekoratiivisia ympyröitä, joiden kehykseen on kirjattu Napoleonin "suurten" voittojen nimiä: Marengo, Ulm, Austerlitz... - Eipä juuri ole tullut mieleen, että tuo olisi "suuren armeijansa Venäjällä menettäneeseen keisariinsa raivostuneiden ranskalaisten" tekosia.

      Poista
  14. Tarkennuksena: Jane Jacobsin vuoden 2004 teoksen nimi on Dark Age Ahead.

    VastaaPoista