Otsikko tarkoittaa nuoruuden jumalaa. Siitä on johdettu myös sairauden nimi hebefrenia, joka tarkoittaa nuoruuden tylsistymistä, skitsofrenian lajina.
Nuoret ihmiset tahtovat tänäkin päivänä aloittaa puhtaalta pöydältä. Sääli. Aloittaisivat ilman pöytää.
Misääriäkin pelataan pelikorteilla, 52 kortin pakalla, jotka on koristettu murhavälineillä (piikkinuija, keihäänkärki jne.) ja feodaalisten lurjusten kuvilla.
Viisas ystäväni opetti minulle kerran, ettei tietojenkäsittelytieteellä ja pokerilla ole oikeastaan eroa. Hän oli alan professori. Kirja on Frank R. Wallace, “Poker. A Guaranteed Income For Life by Using the Advanced Concepts of Poker”, 1968.
Kirjasta totesin, ettei edistyneellä asianajolla vaikeassa oikeusjutussa ole oikeastaan eroa edistyneeseen pokeriin. Tämä kaikki puolestaan palautui mieleeni, kun luin The New York Timesin laajan reportaasin Las Vegasin riennoista. Texas hold’em on nyt maailman suosituin pokeripelin muoto. Osa korteista on yhteisiä eli kuvapuoli ylöspäin kaikkien nähtävissä, ja kullakin pelaajalla on kaksi korttia, joita toiset saavat parhaansa mukaa arvailla. Tämänvuotisessa reportaasissa pokeriruhtinaasta ei näyttänyt olevan mitään sellaista, mitä Wallace ei olisi tähdentänyt kirjassaan.
Syvä AI (opetettava tekoäly) ei ole vieläkään tehnyt mestaripokeristeista työttömiä eikä rahattomia. Sekä shakissa että go-pelissä kone voittaa ihmisen.
Olen kohta vanhin kirjoittamaan omista kokemuksistani ajasta ennen Suomen stalinismia. Moskovanmielisyys tuli maahan 1970 Rauno Setälän kirjalla ”Uusstalinistin uskotunnustus”. Kirjoittaja kuoli pian, vain 35-vuotiaana. Hänen kanssaan hyvin lyhyen aikaa naimisissa olleen ihmisen tunnen hyvin. Hän ei voi kirjoittaa tästä. Mallintamisen sääntö on, että ilmiöryhmä selitetään muualta kuin sen ilmiöryhmän sisältä.
Rakastan karttoja. Peruskarttalehti – nyt on käsillä Laperla, 1 : 20 000 vuodelta 1970 – mallintaa maastoa ja pinnanmuodostusta ja on joka kohdassa väärä, koska kaikki pisteet on esitetty oikein eli tarkasti ylhäältä, suorassa kulmassa. Niin ei ihminen näe. Ei oikeastaan konekaan. Tarkan näön alue on noin yksi aste eli ehkä 180-osa näennäisestä näkökentästä.
Ensimmäinen satsi peruskarttoja kuvaa täsmällisesti seutua, jota ei ole enää olemassa. Tapiolan kartassani on tennishalli, joka paloi kauan sitten, hiekkakuoppa, johon tuli vesiallas, ja pusikkoa jonka päälle on levitetty moottoritie.
Juuri tuota oli stalinismi. Tarkka ja tieteellinen kuva maailmasta, jota ei ollut olemassa. Sen teki innostavaksi vihjaus ”tarvittaessa väkivalloin” riistäjiltä kaapattavasta vallasta.
Mietin kovasti alkeiden vaikeutta. Stalinsmi oli yritys jättää alkeet väliin. Liitän kuvaksi eilen kirjoittamaani liittyneen hotellin huoneesta. Se ei ollut mitenkään alkeellinen. Mutta esimerkkini vaatii musiikim alkeita. Neuhaus sanoo, ettei missään nimessä pidä harjoitella C-duuria eli asteikkoa pelkillä pianon valkoisilla koskettimilla. Katsokaa kättänne ja sen muotoa. C-duuri on lähes mahdoton soittaa tasaisesti, koska se ei sovi sormille. H-duuri on ihan jees. Ihan reaalipolitiikkaa.
"C-duuri on lähes mahdoton soittaa tasaisesti"
VastaaPoistakelle on, kelle ei.
Stalin itse oli kuulemma piippua tuprutteleva järkimies, mutta itse ainakin ymmärrän "stalinismilla" yksinvaltaista diktatuuria – en mitään tarkkaa tieteellistä "kartanpiirtämistä" matkalla sosialismiin.
VastaaPoistaSuomalaisten stalinistien ja taistolaisten ja heidän symppaajiensa tarkoitus oli edistää Suomen yhteiskuntajärjestyksen muuttamista neuvostososialistiseksi.
Se on heidän historiallinen virheensä, josta on turha yrittää rimpuilla irti. Ymmärrän kyllä, että monella - liian monella jopa - harkintakykyä hämärsi idealismi.
Liian monella taas ei. Valta turmelee.
Ja sinä yrität heijastaa syntisi taistolaisiin?
PoistaPohjois-Korea on laadukas esimerkki stalinismin lopputuloksesta. Stalin auttoi nykyisen tyrannin isoisän valtaan 1945. Hän omaksui kaikki Stalinin menetelmät joukkoteloituksista ja terrorista ja kaikin keinoin säilytti valtansa. Tarvittaessa kansaa näännytettiin nälkään jotta se pysyisi heikkona eikä ryhtyisi kapinoimaan, kuten Stalinkin teki. Kansakuntaa pidetään jatkuvassa sotatilassa ulkomaita vastaan vainoharhaisuuteen asti.
PoistaKaikki voimavarat käytetään kahteen asiaan: Maksimaaliseen aseistukseen ja hyökkäysvalmiuteen sekä johtajan elintason maksimointiin. Ainoa asia jossa Pohjois-Korea on epäonnistunut, on Etelä-Korean valloitus jota jo 1945 ryhdyttiin toteuttamaan.
Nykyinen johtaja toimii aivan samojen oppien mukaan. Kun tarkastelee lopputulosta johon myös Suomen stalinistit pyrkivät, ei se kovin hääppöiseltä näytä. Kansaa on kuollut merkittävässä määrin nälkään, leireillä, kidutukseen ja teloituksiin. Pohjois-Korea elää äärimmäisessä köyhyydessä ja ruoasta on vakava puute. Ydinaseisiin riittää varoja sekä erilaisiin ohjuksiin.
Stenlund, vastaappa rehellisesti, onko ollut yhtään sosialista valtiota joka olisi saanut kehitttää vapaasti yhteiskuntaansa ja talouttaan ilman ulkopuolista painostusta ja kauppasaartoja?
PoistaEn ole Stenlund, mutta toteaisin että aitoa demokraattista sosialismia ei ole kokeiltu vielä yhtään missään koskaan. "Reaalisosialismin" nimellä kulkevan fasismin alalajin valtiot ovat kehittäneet omat oligarkiansa ihan itse.
PoistaMitä tekemistä kauppasodalla on tämän asian kanssa? Koetat johdattaa asian viereen.
PoistaKauppasotia ja saartoja on ollut monia muitakin maita kohtaan eikä se ole synnyttänyt julmia tyrannioita. Suomikin joutui sotien aikana sellaiseen saartoon.
Mitkä syntini?
Poista(Kysyn tätä anolta, joka älähtää aina kun taistolaisuudesta muistutetaan.)
Miksei voi vain tunnustaa, että "taistelin kommunistisen diktatuurin puolesta, koska olin/olen nenästä vedettävä kaheli?"
Viimeisimmälle anonyymille vastaus kysymykseen: Kaikki Itä-Euroopan kansandemokratiat. Ei saarrettu tai painostettu. Oli keskinäisen kaupan järjestelmä naapurimaiden kanssa, joissa kaikissa oli kommunistihallinto. Pahasti jäivät kuitenkin kaikki jalkoihin vertailussa vapaamman talouden kilpailijoihinsa.
PoistaNo niitähän vasta saarrettiin ja painostettiin, sekä lännestä että idästä. Eli väärä vastaus.
PoistaSynneistään kyselijälle, en ole entinen taistolainen mutta sinulle on jäänyt viha päälle.
PoistaDemokraattinen sosialismi on puolisalaa onnistunut muutamassa paikassa - eikä mikään niistä ole Venäjä tai Venezuela.
PoistaTotta, vihaan yhä kaikkia julmia rikollisdiktatuureja natsi-Saksasta kommunisti-Venäjään ja kommunisti-Koreasta kommunisti-Kiinaan.
PoistaVihasi tuntuu olevan vain kovin valikoivaa, eikä viha kanna vaan katkeroittaa.
Poista"Vihasi tuntuu...", ihan perusteltuja vihan kohteitahan nuo "Totta, vihaan..." -anonyymin mainitsemat ovat. Paljon järkevämpiä kuin sudet, sukupuolisesti "erilaisiksi" syntyneet, pakolaiset, naiset...
PoistaVEK
Herra K sanoo, että "Sen (Setälän kirjan) teki innostavaksi vihjaus ”tarvittaessa väkivalloin” riistäjiltä kaapattavasta vallasta." Kun taas Wikipedia sanoo, että
VastaaPoista"Setälän mukaan laajinkin porvarillinen demokratia on muodollista ja näennäistä ja suurpääoma on aina viime kädessä valmis turvautumaan väkivaltaan, jos se kokee taloudellisen valtansa riittävän uhatuksi."
Maanmittauslaitoksen sivujen karttapaikka on hyvä. Siitä näkyy nykytilanne peruskarttatasolla, ja kun laittaa rinnevarjostuksen päälle, ojat ja isommat kivenlohkareetkin.
VastaaPoistaVanhat kartat -osio on myös hyvä. Otat vaikka sen 1970-luvun peruskartan sieltä, ja kun taustalla pidät nykytilannetta ja säädät läpinäkyvyyttä, havaitset hyvin muutokset.
Miten tämä istuu Kemppisen rinnastukseen stalinismista, en tiedä. Nykytilanteesta ainakin ymmärtää enemmän kun tuntee historiaakin.
Ja vanhoja Suomen Kuvalehtiä kannattaa lukea. Tiedonantajista en niin varma ole.
Jostain syystä Suomen Kuvalehden Martti Backman on noussut todistamaan (MOT) Kemppisen ja "anonyymin" asioissa.
PoistaSamaan aikaan PS:n puoluesihteeri ei ole noussut todistamaan siitä, miksi Kreml ei ollut hänen takanaan "Arvo"-vaaleissa.
Merkittävintä kuitenkin on valkotukkaiseksi viikoissa muuttuneen "Sape":n viisaus:
"Tennis on mukava peli, johon ei kuitenkaan kannata pyrkiä palloksi" (26.1. MTV3)
Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen sanoi että: "Sehän on huikea enemmistö, kun laskee yhteen ne, jotka eivät äänestäneet, ja perussuomalaiset." - Huikea enemmistö se olisi myös vihreitä äänestäneiden kanssa. Tai, no, miksei myös Kokoomuksen kanssa?
PoistaOsaan minä nykyisin lukea nuotteja, mutta muistan kun pikkupoikana kirjoitin pianon koskettimiin lyijykynällä himmeästi 1,2,3... 16,17,18... etc. että muistaisin mitä nappuloita pitäisi vuoron perään painaa. - No, ei minusta sillä metodilla huppupianistia tullut, ei. Ei edes keskinkertaista.
VastaaPoistaMutta rummuissa olin/olen hyvä. Ja nyrkkeilyssä sitäkin parempi. Kun ihmisellä on kaks kättä ja kaks jalkaa, jotka pystyvät toimimaan täysin toisistaan itsenäisinä, oot vaikea vastustaja kehässä. Ja rumpusetin takana pystyt pysymään missä kompissa tahansa. Kyllä.
Sitä onko tällä tekemistä musiikin kanssa, en tiedä. Itse diggaan kovasti Modern Jazz Quartetista ja Bachista, mm.
Mannerin Poltettu oranssihan teki tämän hebefrenian sanana tutuksi ainakin teatterikansalle kautta maan.
VastaaPoistaLuin äskettäin uudelleen "Poltetun oranssin" ja vaikutuin taas Eeva-Liisa Mannerin voimasta. Tuon sairauden nimeä en kyllä muistanut.
Poista
VastaaPoistaThe Map and the Territory. Tuommosen nimen pani Alan Greenspan kirjalleen vuonna 2013. Hän oli silloin ollut FEDistä eläkkeellä kymmenkunta vuotta. Seuraajan Bernanken syliin putosi kriisi 2007-08.
Luetun ymmärtämisen laita osaltani on niin ja näin. Tässä keskuspankkimiesten ja yhden naisen Yellen (nyt valtiovarainministeri), niin ja herranen aika oma Lagardemme, Cristinen karttakirjoissa jännintä on maiseman muuttuminen mutta kartan vakiointi, sanoisinko feodalisoiminen, läänittäminen.
Maisema vaihtui siellä Tongan saarella joku viikko sitten -ja taivaskin kun on siellä se Muskin satelliitti ja miten se pelittääkään internettiä ?
Greenspan kiukutteli itselleen kun ei ollut ymmärtänyt että pelimiehet ihan ite voisivat tompeloida ansateitä asetellessaan ja kompastua itse turvalleen. Usein lamat tulevat ulkoisesta kuten hallasta tai Tongalla tulivuoresta.
Sosiaalisen realityn pitäisi taipua Aki Lindenin sanasta ja tahdosta. Hänethän huusimme johtoon ja saatoimme senaattiin, hyvää juurta medikofiilistä eli MedicineSofiasta kai. Rahat finissä. Ottaisiko hotan sijasta taikapulveria.
Ottaisi. Maa, työvoima, koneet, pääomakulta tai edes -muovi eivät enää koosta sosiaalisen talousmaisemaa. Noille piirretty kartta olisi tuherrus menneestä. Maisemaan ei käydä kiinni kuin kaskeen. Eikä edes katepillarilla.
Raha ja rikkaus ja terveyskeskukset Hiltonkärjistä puhumattakaan tulevat ihan uudesta maisemasta, mielenmaisemasta. Ja millainen se nyt on innovaatiokapitalismin nykyhenkistyneellä levellillä?
Se taserakenteiden ristiin naulaamisen ja panelointien jäljiltä takalaiton ja pallon jemmaajan hiipimistä lottokoneen hakkeroijaksi.JS
Kenties hebefrenian taustalla on sisäinen aggressio /väkivalta itseä kohtaan (viha ja kateus sisäänpäin) ja täysi puolustuskyvyttömyys ulkoista ympäristön vihamielisyyttä vastaan. Ulkoinen portti jää hebefreniaa sairastavalta kokonaan suojaamatta. Tällainen asetelma heikentää sisäistä tahtoa ja altistaa dementialle. Sielunrauha, joka liittyy olemassaolon edellytyksiin, on tipotiessään. Tällainen hermoston rakenne on kuin olisi jatkuvassa keskityksessä-uhanalaisena maailmassa. Pitkällä juoksulla keskushermosto ei voi olla reakoimatta- seuraa tylsistyminen = älyllinen jälkeenjääneisyys. Hebefrenikot eivät siis ole impulsiivisia toisin kuin skitso-affektiivi- skitsofrenikot .
VastaaPoista