21. marraskuuta 2021

Oikea kertomus



 

Kommentoija ymmärsi jo kysyä, mihin unohtui kolonialismi eli etäisten maiden riistäminen putipuhtaiksi.

 

Se ei riitä. Meneillään on ”sisäinen siirtomaaherruus” eli itse-kolonialismi.

 

Sotien jälkeen sosiologia tuotti todella uutta tietoa ja erilaisia metodeja. Omat kotijumalani, jotka tunnustin väitöskirjassani 1991, olivat saksalaiset Gadamer ja Habermas ja ranskalainen Ricoeur sekä italialainen E. Betti. Yllyttäjänä toimi toisena vastaväittäjänäkin ollut Aulis Aarnio.

 

Samanlaisen kirjan kuin omani julkaisi Ranskassa B. Latour muutama vuosi sitten – korkean tuomioistuimen antropologian (Conseil d’Etat). Lähestyimme kohdettamme samalla tavalla dialogin ja ymmärtävän eläytymisen keinoin kuin sadan vuoden takaiset tutkijat erilaisia ihmissyöjiä tai muita läpeensä omituisia joukkioita.

 

Tämä on kevyttä kamaa. Saksalainen Ulrich Beck, joka ehti äskettäin jo kuollakin, kirjoitti ”riskiyhteiskunnasta” jo 1986. Kun teollisuusyhteiskunta tuotti rikkauksia (harvoille), nykyinen yhteiskuntamme tuottaa vaaroja.

 

Jotkut vaarat koskevat ympäristöä, jotkut yhteisöjä, jotkut yksityisiä. Sekä rikkaita että köyhiä uhkasi silloin Tshernobylin ydinvoimalan onnettomuus. Nyt uhkana on elonkehä (biosfääri) ja poliittisten rakenteiden nopea tuhoutuminen.

 

Nyt olisi aika sanoa, että covidin seuraajavirus, joka ehkä tappaa puolet maapallo väestöstä, ei liioin tartu lompakon kautta. Itse covid on esimerkki. Teollisuusmaat eivät kestä yhtäkkistä kaiken työvoiman laskua. On laskeskeltu, kuinka monta miljoonaa työpäivää päivässä esimerkiksi rikkaat 20 maata menettävät. Vastaus näyttää olevan, että enemmän kuin mihin olisi varaa.

 

Ryhmien uhkia ovat esimerkiksi työttömyys ja inflaatio tai arjen sanalla köyhtyminen. Yksilön riski on ahdistus, esimerkiksi ilmastosta. Parissa vuosikymmenessä on unohdettu, että ahdistus on aina parantumisen vaihe. Onnellisuuden tavoittelu johtaa onnettomuuksiin. Jos sen siis ottaa päätoimekseen.

 

Maailmassa on ennenkin tapahtunut ihmeitä. ”Kaiken sarastuksen” kirjoittajat kertaavat järjestelmällisesti, miten enimmillään 6 000 espanjalaista onnistui tuhoamaan tuhat vuotta kukoistaneita kulttuureja. Teotihuacan oli edistyneempi kuin mikään Euroopan kaupunki ja Tenochtictlán luultavasti Kiinan Lo Yangia lukuun ottamatta maailman suurin kaupunki. Cortez ja hänen poikansa toteuttivat ympäristöriskin (tarttuvat taudit) ja yksilöriskin saastuttamalla toisten mielikuvituksen. Eräät kyllä ymmärsivät, mistä oli kysymys, mutta heitä ei uskottu.

 

Ja kaukana Andeilla inkojen valtakunnassa oli pian käynnissä samanlainen operaatio.

 

Vanhin jokseenkin yhtäjaksoisesti menestynyt kulttuuri muuten lienee Japani. oin 12 000 vuotta eli viimeisimmän jääkauden lopusta. 

 

Alussa mainitut Gadamer ja Habermas muuten ymmärsivät, että myytit ovat yhteiskunnan puhetta. Ne ovat totta, ainakin samassa mielessä kuin tiede ja erinäiset uskonnot. 

 

 

 

18 kommenttia:

  1. Onko nykyään enää sosiologiaa? Nyt kun sitä kaivattaisiin enemmän kuin koskaan. Vai onko meilläkin kaikki vähäkin mennyt yliopistouudistusten myötä?

    VastaaPoista

  2. Tuosta Ulrich Beckistä. Hänestähän Kemppinen on aiaisemminkin maininnut. Nyt sattui että Adam Tooze nosti miehen esiin long readissa ihan äsken 19.11. heti Glasgowin jälkeen "että mitäs nyt".
    Selvää tekstiä ja silkkaa relevanssia.

    Toinen silmät räväyttävä artikelimittainen stoori olisi The secret history of the banking crisis 14.7.2017 Prospectissa ja tuo äskeinen 19.11. oli Guardianissa. Ilman saa. Mutta pitäisi kai olla pikkasen jo jyvällä todellisuudesta. Tai ainakin käydä nyt käsiksi. Höh mitäkö vihjailen?

    Etteivätkö palaset ole valtioneuvoston pöydällä Saarikon ja Marinin silmien alla tai ainakin kohta Saarikon työhuoneessa ja loppu viisikko sohvalla. Asiantuntijaa tramppaa.

    Tooze nostaa pintaan ja luettavaksi pre2008 polut tai putkistot ja otsikossa siis "secret" ,salat piilot. Ja tämä covid & neoliberal jutun otsikkokin päättyy kysymysmerkkiin ? Mutta selvittää mitä kysyä.

    Kysyisin kohta, vastaan ensin. 2008 oli sen verran US asuntolainoista että lainasaamisen ja saamisen saamisen (neliö ja kuutio potensseja) kaupitseminen kautta globaalin oli ytyä asiaa ja provikaa. Ja Rooseveltin ja aina 90-luvulle jatkuneen US sosiaalisen asuntopolitiikan surkea saalistaminen lainlukija kirjapitäjä tilastonikkari talenttien toimesta. Tilaisuuden tarjosi säätelyparagrafien viskaaminen roskiksiin.

    Rahaa oli (ja on). Asiasta mainitsi Ari Kaperi Nordean konkari, nyt maajohtaja kun Wahlroos /Stadigh ovat menneet viimeisten monimiljardijuhliensa jälkeen fanfaarifanien hurmioituneiden kasvojen kiiltäessä. Kaperi puhuu rahasta raaka-aineena jota sen kun louhia, kaivos on pankkien välissä, konkreettisesti inter-bank.

    Ja on hippu omaakin sitä kalleinta omaa-pääomaa. Miksi kalleinta rakkainta ? Koska sille ohjataan kaikkien toimintojen tuotot ja vaikka Espookotiin nostaa. Siis myös paperivoitot heti bonuksina ulos kuin myös osinkoina kylkiäisineen, heti sivuun.

    Ja alta pois roihahduksen/romahduksen alta. Ja sitten valtiopankki taas nokkelasti pääomittaa ja uusi tarjoilukierros skoolataan alkaneeksi. 2020 Suomijuhla helmikuussa poikkesi veskissä puglaamassa mutta jo maaliskuussa tankattiin uutta.

    Osta hitossa uusi sijoitusasunto lisähintaan, ja vie isänmaata eteenpäin joku vuosi. Pankissa parasta että siitä ulosvedettävää ei tarvitse edes työstää, petkuttaa, saati realisoida aitovoittona. Nousevat hinnat sellaisinaan ja uusleimattuina entistenkin temppujen arvoiksi riittää menestyksen osoittimiksi. Vakavaraisuudeksi.

    Nyt 2021 uusrikkaiden hehkuttamiseksi ja vanhojen tyynnyttelemiseksi entistenkin papereiden numerokohtien isontumisena, raportti raportilta. Ja kun ulosottoraha vakavaraisuus %-laskusta on keskuspankista, niin kai se kämmen kannateleekin. Ainakin nostaa kauluksesta takaisin suomalaisen klåpin haarikka/haarniska pöytään.

    Siitä covid shokista. Se tuli siitä kun edellinen oli luonut keskinäisen epäluulon mikä vaati USvaltion treasure obligaatioita vakuuksia, ja kun pörssit laskivat koronasuluista, niin ainut mitä voi täyteen hintaan myydä oli valtionobligaatiot. Niitä oli edellisen (2008) QE pelastuskeikan jäljiltä ja siis pakomyyntiin nyt. Ne uhkasivat aleta hinnoilta ja loppuakin kun reaalimaailmaa koettivat pidätellä. Tulipa nyt eteen pakko ostaa keskuspankkeihin mitä vaan vaikka Helsingin likaviemäri työmaiden yritystodistuksia, tunnisteita.

    Romahdus tyssäsi, ja talentit kiirehtivät syöttämään velkojaan kun kerran valtio ostaa, saamiskirjoiksi firmaparveni velat ! Jestas kuinka etevää ja jatkuu.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jööstetin kolumni on rautaa muttei sovi herkkähipiäisille eikä nirppanokille.

      Poista
  3. Ylioppilastutkinnon jälkeen oli tarkoitus lähteä opiskelemaan sosiologiaa. Luin ahkerasti Allardt & Littusen Sosiologiaa ja olin kesäyliopiston sosiologian peruskursseilla; siitä jäi kuitenkin loppumerkintä saamatta. 70-luvun alussa oli yhteiskuntatieteisiin kova tunku. En päässyt niitä aineita silloin opiskelemaan. Ympäristötieteisiin pääsin, ja tentin mm. Beckin kirjan riskiyhteiskunnasta kaksikin kertaa eri oppiaineiden vaatimusten mukaan. Sikäli sosiologiakin tuli tutuksi. Kiinnostukseeni alaan vaikutti varmaan paljon perhetuttu alan professori.

    VastaaPoista
  4. "Nyt olisi aika sanoa, että covidin seuraajavirus, joka ehkä tappaa puolet maapallo väestöstä, ei liioin tartu lompakon kautta. ..."

    Nyt olisi aika myös sanoa, että teknologiauskovaisten täytyisi ruveta kehittämään ruumiidenkäsittelyjärjestelmää logistiikkaketjuineen, että tulevasta kaaoksesta sen osalta olisi "helpompaa".

    Miten olisi vainajoituneiden priketeiksi puristaminen ja niiden lämpövoimaloissa hyötykäytttö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikemminkin olisi syytä sanoa, että puolet maapallon väestöstä tappava "covidin seuraajavirus" on höpö höpöä ja huuhaata, ihan ehkän kanssakin.

      Samaa luokkaa kuin ihan kohta puolet ihmiskunnasta ehkä tappava meteori.

      Poista
    2. Eipä pöllömpi ratk. Muuten olen krematoriokuorkkien kannalla, pätevöitynyt ratk.

      Poista
    3. Nyt ei tässä piirikunnassa ymmärretä, kertoisitko tarkemmin ja hieman taustoittaen mitä oikein höliset.

      Poista
    4. Kuka ja missä ei ymmärrä että maahanpanijaiset eivät enää tule kyseeseen keskireippaan globaalin kuolon korjatessa Tuonelaan luokonaan väkeä?

      Poista
    5. "Nyt ei tässä piirikunnassa... " Onko siellä rautakauppaa? Osta r.lankaa ja koeta väkertää siitä tiirikka ymmärryksen lukkoon.

      Poista
    6. Minä tässä. Sitä reipasta globaalia kuoloa vartoessa kaikki ehtivät kuolla vanhuuteen.

      Poista
  5. Över femtio procent av alla mellan 16 och 25 är i dag helt övertygade om att ingenting längre kan göras (undersökning vid Bath University, 2021).
    Tulee etsimättä mieleen; hei hulinaa sano emäntä kun kirnuun pierasi.

    VastaaPoista
  6. '...miten enimmillään 6 000 espanjalaista onnistui tuhoamaan tuhat vuotta kukoistaneita kulttuureja. Teotihuacan oli edistyneempi kuin...'

    Ja Trumpilta meni näköjään neljä vuotta USAn demokratian, ainakin siltä alkaa kovasti vaikuttaa. USA on toistaiseksi on maailman edistyneimpiä, ainakin teknologassa ja tieteessä, toistaiseksi. Vaan kyllä siellä ollaan panemassa tiedettäkin polvilleen, joka tietysti alkaa pian näkyä teknologiassakin.
    SL

    VastaaPoista
  7. Konkistadorit olivat hirviöitä mutta inkat ja muut ylläpitivät orjavaltioita ja ihmisuhreja. Puoli on helppo valita, jos ei halua tietää molemmista puolista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sotket inkat ja atsteekit. Iso ero.

      Poista
    2. Ihmisuhrit kuuluivat niin inkojen, mayojen kuin atsteekkien kulttuuriin ja uskontoon. Euroopassa mm. keltit ja viikingit uhrasivat ihmisiä.

      Poista
  8. "Puoli on helppo valita, jos ei halua tietää molemmista puolista."

    Viisaasti sanottu.

    Ja tuo pätee paljoon muuhunkin kuin vain menneeseen Etelä-Amerikan historiaan.

    VastaaPoista