12. heinäkuuta 2020

Aikamatkalta



Eräs mainio scifi-tarina ei laiminlyö kodikasta huumoria. Loistoaluksen baaripöydän ääressä kotiin New Yorkiin ja samalla tunnetuin tavoin nykyaikaan palaava sankari on kokenut paljon. Scifin sääntöjen mukaan historiaa ei voi käydä muuttamassa eikä isoisäänsä tappaa. Sellainen ajaisi rinnakkaistodellisuuksiin ja muihin kerronallisesti hyvin vaivalloisiin ratkaisuihin.

Mutta sankari etsii matkalippuaan ja kysyy smokkipukuiselta kaveriltaan, että mikäs tämän uutuudenliukkaan laivan nimi nyt olikaan. – Titanic.

Brittien ja amerikkalaisten nyt kirjoittaman mukaan Trumpin lisäksi myös puolueen senaattorit ovat alkaneet katsella pelastusveneitä, joita ei taida olla tarpeeksi, ja sovitella korkkiliivejä päälleen.

Kuisma sanoi antaneensa anteeksi Fukyamalle, joka ensi luokan ajattelijaksi ja tutkijaksi väitettynä meni metsään historian loppua selvittäneessä menestys teoksessaan ja uudestaan arvioidessaan Irakin sotaa. Kuvasta ilmenevä kaksiosainen suurteos selvittää yhteisöjen rakenteen ehtoja tukeutuen myös ilmastoon ja ympäristöön.

Suoraan sanoen kiinnostuin aikoinani kovasti saman Fukyaman huomiosta kiinalaisesta ja eurooppalaisesta perhemallista: huolehtiiko aikamies enemmän isästään kuin vaimostaan ja lapsistaan. Nyt kiinnostuin etenkin islamin noususta ja otsikosta ”valtiot rikollisjärjestöinä” ja Venäjän luonnehtimisesta kartelliksi, jossa kohteena ei ollut maa vaan maaorjat. 

Nikolai Gogol ja kuolleet sielut! Nyt ymmärrän, miksi Stalin julisti yhteiskunnan (puolueen) omaisuudeksi ihmiset eikä tuotantovälineitä, joista Lenin ja Marx olivat änkyttäneet jotain. Sosialisti Hitler ymmärsi hyvin, että sota on voittoon tähtäävää liiketoimintaa, ja menestyikin komeasti, mutta peli petti jo 1942. Ensin alkoivat loppua hyvin kalliit lentäjät ja sitten tulenjohtajat ja panssarimiehet. 

Se on täysin selvää, että demokraattisen valtion perusta on byrokratia. Ensimmäisenä sen käsitti Saksa eli Preussi. Sen puutteeseen kaatui taloudellisesti hyvin kehittynyt Venäjän keisarikunta. Ja sitten Neuvostoliitto.

Fukyaman kirja ilmestyi viitisen vuotta sitten. Niinpä nyt yksinvaltaisesti hallitut Kiina, Venäjä ja USA ovat mukana entisissä hahmoissaan.

Nähdäkseni 1929 yleismaailmallisen talouspulan aiheutti 1918 – 1919 influenssa eli espanjantauti, joka surmasi lyhyessä ajassa yhtä paljon ihmisiä kuin maailmansota, kymmeniä miljoonia, ja etenkin 20 – 30 -vuotiaita ihmisiä. 

Ja talouspula oli tietenkin ratkaiseva tekijä Hitleriä ja Stalinia ajatellen. Suomessa Ryti reagoi nopeasti, pulakausi lopetti oikeistoliikehdinnän ja teki mahdolliseksi rajut investoinnit metsäteollisuuteen eli ostovoimaan eli poliittiseen kehitykseen. Ja Mannerheimin johdolla perustettiin Valtion tykkitehdas, ostettiin hyviä lentokoneita Englannista ja Hollannista ja tehtiin ruutia Vihtavuoressa ja paukkuja Lapualla. Valtionyhtiö Outokumpu louhi ja jalosti kuparin.

Mitä verinäytteisiin tulee, kohta tulee aika, jolloin veri punnitaan. Talouden ja politiikan rakentaminen korona varjossa tai alla on meillekin hurjistuttavan vaikea tehtävä.  Eräille muille se voi olla tekemätön paikka.


20 kommenttia:

  1. Fukuyaman nimi on kirjoitettu väärin. Se EI ole "Fukyama".

    VastaaPoista
  2. Suurvalta-ajan Ruotsi kai onnistui tässä byrokratiassa myös ihan kohtalaisesti?

    VastaaPoista
  3. Olen vasta äskettäin löytänyt tämän blogin. Kiitos kirjoituksista. Lueskelen arkistostakin jotakin silloin tällöin. Kiitos.

    VastaaPoista
  4. Fukuyamahan [näin!] olikin Historian lopussa "yltänyt järjenjuoksuun, josta itse Hegel olisi ollut ylpeä". (mainostekstistä) Sivusta seuranneena voisi kommentoida, että meikäläisissäkin oloissa on vuosikymmenien saatossa etenkin poliittisen historian kirjoituksessa esiintynyt ja yhä esiintyy samainen vuoristopuroilmiö.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi mainitsi mitallisista runoista ja minusta. On niitä, kokoelmassani Maailmanloppu on jokapäiväinen asia. Kuten:


    KATSOMALLA TAIVASTA

    Katsomalla taivasta
    säästät hiukan vaivasta.
    Katso hiljaa taivasta,
    älä yski, aivasta.
    Kohta maailma avataan.
    Taikurilla tavataan!

    Yöllä nukkuu aurinko –
    Heikin, Annan, Laurinko?

    Ei tiedä possuveikko,
    ei arvaa mörkö, peikko:
    ajatus taivaasta
    on kuva kai maasta.
    Paljonko on Päiviä kesä- heinäkuussa?
    Kuinka monta hammasta on pienen lapsen suussa?

    Yö yöltä lähti
    vyöltä tähti
    hentoon lentoon pimeään,
    sanomatta nimeään.


    En ole tyhjän pantti.
    Olen lomittunut kvantti,
    joka pyrkii pakoon
    bosonien rakoon.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enempää en nyt sano
      kuin ei se ollut ano,
      joka heitti herjan moisen.

      Nyt kello saikin äänen toisen,
      ja tämän hän ikuisesti muistaa:
      Jukan riimit sukkelasti luistaa!



      Poista
  6. Science fictioniin kuuluva grand middle-aged man William Gibson on kirjoittanut hauskoja aikamatkailutarinoita nimenomaan rinnakkaistodellisuuksiin vedoten. The Agency, jossa tulevaisuus eli meidän kannaltamme kummallisesti edennyt nykyisyys nähdään kauko-ohjatun pikku autonomisen härvelin avulla ja ilmenee sen sarviin teipatun tabletin näytöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stephen Baxter pesee ja linkoaa.

      t. sci-fibulimikko

      Poista
  7. Suuren lamakauden tausta on pitkä, sota, sodan jälkeinen epävarmuus, vuosien 1920-21 lyhyt taloudellinen taantuma jne jne jne.

    Influenssan takia hyvin paljon nuorempaa väestöä jätti ottamatta osaa talouteen - tekemästä sijoituksia tai työtä. Lisäksi vaikutukset perheisiin, asumiseen jne. Kaikki tällainen vaikuttaa talouteen joten se on oltava listalla mukana.

    Iso tekijä oli valuutan virtaamimen hitaasti kiihtyvällä tahdilla Euroopasta takaisin USAan. Eli ensin oli tehty sijoituksia, Euroopasta alettiin sijoittaakertynyttä varallisuutta ja"vanhaa rahaa" oletettuun turvaan USAn talouteen.

    Tietyssä vaiheessa rahaa - valuuttaa - oli "väärä" määrä taloudessa ja kuplien kasvaminen voimistui.

    Eli korot, valuutan määrä, sijoitusten määrä ja laatu sekä eri osapuolten luottamus alkoivat hitaasti mutta varmasti hakea uutta sijoituspaikkaa - eli "hakkoo paekkoosa" kuin entisen miehen uuni.


    Erittäin mielenkiintoinen ero on nykyisen kriisin ja niin 90 vuotta sitten olleen kriisin välillä.

    Lama eteni looukta hitaasti, pahin tiedossa oleva tilastoitu työttömyyden huippu oli noin 2 vuotta romahduksen jälkeen.

    Nyt kriisi oli päällä saman tien, johtuen kriisin luonteesta.

    On tulkinnasta kiinni pahensivatko esimerkiksi FEDin (keskuspankki) toimet tai hallituksien toimet jotakin osaa 90 vuoden takaisesta kriisistä, mutta varovaisestikin voi tehdä arvion että virheitä tehtiin.

    Kriisi alkoi myöhemmin uudelleen kun talouden luultiin olevan toipunut ja valittua politiikkaa muutettiin.

    USAn talous ei kokonaisuutena ottaen toipunut tilanteesta ennen sotaa. Toki monet alat toipuivat jossain määrin ja jokin toimi aina kriisin pahimmillakin hetkillä.


    Talouskriisin - minkä hyvänsä niistä - tärkein seuraus on kuitenkin muutos vallankäytössä.

    Eli jokainen kriisi yksipuolistaa elinkeinorakennetta ja vähentää aina hiukan, askel askeleelta, varallisuuden reaaliarvoa.

    Eli esim. verot lisääntyvät.

    Kaikki valta juovuttaa. Absoluuttinen valta juovuttaa holtittomuuteen saakka.

    Ja lopulta käy niin kuin juopoille tapaa käydä, että soihdut sammuvat eikä niiden syttymistä enää nähdä.

    VastaaPoista

  8. Niin on sakeasti oppia tiellä että kuinkahan tuon kiertäisi. Trumppikorttia voisi kokeilla. Mies meinaa sulkea lähetys seuran. On twiitannut oikein urkalla että elleivät koulut ala kohtapuoleen, tai meinaavat jättää "opetuksen" nettiin, niin maasta veks. Nimittäin parhaiten maksavat MBA talentit kautta maailman. Yale Harvard MIT ja moni muu on käärmeissään.

    Nämäkö niitä "lähetysseuroja". Joo. Tai finanssivirus linkoja. Harvard jne olivat kärkinä sharevalue logiikan temppelissä. Kirjanpidon korottamisessa maallisista -perunoista,piimästä,autoista- ylös taivaisiin ilmaakin keveämmän rahan tulla.

    Se leijaili ilmavirtojen mukana eikä kiinankaan muuri pidellyt. Eikä Rio Grande. Laboratiot olivat mainitut harv… ja jne Stockholms handelshögskolan. Sieltä rehtorina muuten Wall Street legaattina Suomea ja sen Pankkia elähdytti uusherännyt -devalvatiokoomasta siis- Erik Dahmen joka äkkiä selittikin että wanha markkapolitiikka oli gansterismia ja että uudelle tielle oli kääntyminen.

    Niin käännyttiinkin ja taas primuksina. Koivisto piruuttaan revalvoi yhdessä välissä Ehrnroothin silmille.

    Manu oli kova kuin Trichet, joka inkvisiittorina Kreikkaa ojensi. Viskasi korkokorotuksen pari päin Atlantin vastarantaa ja seisotti Geithneria eteisessä kun Euro-aateliset löysivät 2008 vikapäiksi jenkit.

    Euroopan perintölinnalaisten kätköt alppien rotkoissa kohta avattiin ja meikäkin jo keväällä 2009 tankkasi UPS ja Suisse Creditin selityksiä. Luin vaikken mitään ymmärtänyt. Paitsi että osa rikaimmistosta peräsi että mitä Europpaan luvatut ja maksetut subprime arvopaperit olivatkaan? Paitsi isokorkoisia aikansa. No, ei ne olleet muuta kuin matematiikkaa ja siinä yhdessä kohtaa sitä asymptoottisuoran pallonkiertämää oli ryppy ja Hups eli Whoops kuten London Review of Booksin Lanchester pubikaverinsa Tonyn briiffauksen mukaan kirjoitti, korotti panosta ja profetia tuli jo tammikuussa 2009. Siitä voi alkaa nykyaikaan perehtymisen. Jo aikaa oli Northern Rock ex-building societyn 2007 paukkuroippeet syynätty ja rahan tukkumarkkinat "loputon raaka-aine" räväytetty sivistyvien silmille, niitä vaan ei enää ollut.

    Tony muuten tokaisi kun Lanchester kummasteli miksi kukaan ei tiennyt mutta että Sinä. No joo, me ne ladattiinkin.

    Eikä ole LRB printtiversiota kirjastossa eivätkä virkailijat netistä avaa ja tulosta. Tiskistä joutavat eivät osaa ja alalla edenneet eivät tee sihteerintöitä. Meikälle. Ottaa kyllä päähän tuo kirjastolaitos kun muistaa Tampereen Mäkelän, monen muun kaupungin ja kylän kirjastomiesten henkevyyden ja naiset sitten. Muinoin. Ei kyselty hallinto-oikeudella kiristäen muodollista kirjastotutkintoa. Sen näki päältä. Puserosta edestä ja vekkihameesta takaa.

    Ei tähän sovi enempää enkä osaisikaan. Ellei Trump voita, häntä seuraa vielä hurjempi sota ja kandidaatti. Uskoisin kyllä rahavaltiasten hoitavan hommaa eteenpäinkin. Baselin keskuspankkien keskuspankki -ei niin rahasta rikas, mutta ajatuksista ja petikumppani kaiken rahaseurapiirin kinkereillä, ja juonissakin, potkii jo vauhtipöyrää liikkeelle. Sen pomo Carsten sanoi että kun valtioilla ei ole kanttia, niin rahainstituutioiden vaivihkainen ikuinen rahanlöynti ja painaminen tulee hätiin ilmastomuutoksen otsikolla -ja taas rikkaudet vaihtavat muotojaan vaan eivät käsiä -paitsi vävytetyille.

    Meikä ja muut Sarah Palinin ihastelijat ja Occupy Wall Street telttailijat, voivat kyllä vaaliuurnilla yllättää Tonillaan kuin Lachesterin kaveri Tony sieltä clubilta ja korkeakirjallispubilta. Meinaan Halme meillä vaikka tukehtuikin Eduskunnan ilmanalaan. Hakkarista äänestin karkuun Europpaan -ja löysi siltä naisenkin ! Ihan niinkuin Hakaniemen torin kalakauppiaani Thaimaasta. Kalamies heitettiin torilta nykytorin oikeusmiesten toimesta jo vuosia sitten. Olen kaivannut ja muistan, Kesko.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista Sjöstedtin vuodatuksista seuraa vain armoton vidutus, kun ei niistä saa mitään tolkkua. Sen verran selviää, että on hän asioita nähnyt ja kokenut ja niistä mielipiteensä muodostanut, mutta tolkullisesti hän ei näkemyksiään kykene selittämään. On kuin eläkeläisukko kapakkapöydässä kolmen tuopin jälkeen, horisee omiaan.

      Voisi olla fiksujakin ajatuksia, muttei osaa niitä ilmaista.

      Poista
    2. Voi myös olla ettet vain ymmärrä. Syytä siihen voi olla epäkohteliasta kertoa tässä.

      Poista
    3. JSn jorinoista tulee joskus mieleen volterkilpimäinen tajunnanvirta, erityisesti kohta, jossa taloon töihin tulleen kyläsuutarin kiiltävän kaljun styyrpuurin ja paapuurin laidoilla pystyyn nousevat hiustupsut keskustelevat ilmoille ne kummallisuudet, mitä suutarin pääkuoren sisällä kulloinkin liikkuu.
      PT.

      Poista
    4. I. Hallantie: Niin, voihan hyvinkin olla, että minulla on lukemis- ja ymmärrysvajaus joka koskee nimenomaan JS:n tekstejä. Kun tyyppi vain ei osaa tuottaa suoraa ja ymmärrettävää tekstiä, vaan puolinaisia lauseita, joissa ajatus räpiköi kuin ikkunalasiin päätään hakkaava paarma.

      Volter Kilpeen ei JS:ää kannata edes verrata. Kilpi kirjoitti pitkää lausetta johon lukijan täytyy keskittyä, mutta teksti on siitä huolimatta selkeää ja ymmärrettävää. Aivan eri luokkaa kuin JS:n päivittäiset annokset tajunnanvirtaa.

      Poista
    5. Kyllä näistä enimmäkseen tolkun saa, ihan mukavaa aaltoilua.

      Huumoria peliin!

      Poista
    6. Vau. Aaltoilua. No. Vastaa jotain sähkömagneettista varmastikin.

      En niinkään pidä J. S-n kirjoittamia jutelmia korkeakirjallisuutena jonka kustantajaa ei tunneta (tunnetaan) kuin eräänlaisena jättövanana jonka ilta-aurinko kauniisti valaisee. Ihailun arvoista viitseliäisyyttä.

      Poista
  9. Meidät vietiin petoksella ja vääryydellä Euroon. Siitä luopuminen antaisi oivan työkalun talouden elvyttäjien käsiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa valta kuuluu kansalle, joka valitsee sitä käyttämään edustajansa.

      Eduskunta äänesti euroon liittymisen puolesta luvuin 135-61. Liityttiin.

      Eduskunta äänesti Mäenpään syytteen puolesta luvuin 121–54. Ei syytetty.

      (Viitannet tähän paradoksiin?)

      Poista
    2. Eurosta luopuminen olisi hyvä syy siirtää säästöt ulkomaille.

      Poista
  10. Siinähän se nyt on. Byrokratiantorjuntabyrokratia. Vientiin erityisesti valmistettu byrokratia joka on preussilaisen kurin ja venäläislähtöisen humanismin kooste. Tiedämme että sen voi toteuttaa kotimaisena versiona joten sen naamioimme hyvinvoinniksi ja surematta lykkäämme EUn rattaisiin niin jo. Laatu se on joka pelittää.

    VastaaPoista