4. toukokuuta 2020

Mielen kuvia



Lähes kaikki muutokset ovat tulleet odottamatta, ja monet suurina ja ikävinä yllätyksinä, kuten tämä pandemia.

Suurin uhka Suomelle on Ruotsi, ja toiseksi suurin Venäjä. Kolmanneksi suurin on Yhdysvaltojen sisällissota.

Tilastoista ei ole ratkaisevaa apua. Keskustelua käydään toisaalta tautitapahtumista, toisaalta taloudesta. Kolme jo mainittua maata näyttäisivät todellisuudessa lähtevän siitä, että kuolkoot kaikki, jotka ovat kuollakseen. Normaalistikin maan väestöstä kuolee noin prosentti vuodessa. Sellaisista pandemioista kuin syöpä ei oikeastaan puhuta kovin paljon.  Sydänkohtauksia koetetaan jostain syystä vähentää, mutta keinot ovat jokseenkin näennäisiä.

Suomi menetti sodissa väestöstään hyvin vähän. Normaali kuolleisuus vain kaksinkertaistui. Sata tuhatta neljästä miljoonasta. Kaikki muuttui. 

Neuvostoliitto menetti viiden sodan vuoden aikana ainakin kymmenen, ehkä 20 prosenttia väestöstään, Saksa vain hiukan vähemmän, Puola enemmän, Iso Britannia melkein 10 ja USA vähän.

Stalinilla oli sekin erikoinen piirre, ettei hän valmistellut millään tavoin vallanvaihtoa. Niinpä henkivartiokaartin tyhmimpänä pidetty mies (Hrustshev) otti vallan ja puhui sitten julkisesti kaikenlaista ikävää. Hitler lienee julistanut jo 1943, ettei Saksan kansa ole hänen arvoisensa. Jos hän menee, saa kanakin mennä.

Saksan – ja Japanin – valtava teollinen nousu oli yksi näistä historiamme suurista yllätyksistä. Ja Iso Britannia antoi ensi töikseen potkut sota-ajan suurmiehelleen Churhillille ja keksi hyvinvointivaltio, jonka Ruotsi yritti välillä ottaa nimiinsä.

On mahdollista, että espanjantauti ja lavantauti vaikuttivat Eurooppaamme enemmän kuin lännen ympärysvallat ja Lenin rosvojoukkoineen.  Sen takia minä vedin Friedellin esiin unohduksista, että hänen väitteensä mukaan epidemia, kuten keskiajan rutto tai uusimman ajan maailmansota + espanjantauti voi aiheuttaa kokonaisen keisarikunnan romahtamisen. Vuonna 1918 niitä romahti kolme, Venäjä, Saksa ja Itävalta-Unkari. Kiinan keisarikunta oli mennyt 60 vuodeksi 1911. Neuvostoliitto romahti 1992 vedettyään sitä ennen perikatoon kymmenen satelliittivaltiota. Edellä vihjailen, ettei USA näytä enää toimivan kuten kultaisina vuosina 1945-1985, ja erittäin suuri Brasilia lienee sekin rosvon saaliina.

Tietämättä, missä on syy ja missä seuraus, on tarve kirjoittaa näkyviin, että taloudellis-kulttuuris-sosiaalinen yhteenliittymä ”valtio” on ympäri maailman totisen paikan edessä. Katalysaattorina on tuhat kertaa bakteeria pienempi virus, kooltaan noin neljännes näkyvän valon aallonpituudesta.

Koronavirus muistuttaa jotain muuta enemmän kuin bakteeria. Joko taas kulki runollinen mieli havainnon edellä. Kuka on pyytänyt päästä näkemään bitin mikroskoopilla? Ei varmaan kukaan. Mutta se erikoinen samanlaisuus on kyky monistaa itseään eli kasvaa olematta varsinaisesti elävä. Virus on virus eli pandemiaa pyörittävä virus tuo mieleen tietokoneviruksen.

Tosin Feynman sanoo ensimmäisessä kirjassaan, että viime kädessä kemiallinen reaktio ja itse elämä on sähkömagneettinen ilmiö (jakso ”Mitä ovat kentät”). Täsmennän että puhe on vektorikentistä. Ja kuvassa on koronavirus, joka ei ole siis langasta virkattu, pyöreä ja proteiineiltaan punainen.

40 kommenttia:

  1. Blogin kuvan näköisiä merimiinoja kylvettiin Suomenlahteen ilmeisesti noin 60.000 kpl viime sotien aikana. Osa taitaa vielä olla toimintakuntoisia ja vaarallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai sentään montaa henkeä sinne pohjalle mahdu marssimaan.

      Poista
  2. Virus muistuttaa mielestäni hämmästyttävällä tavalla merimiinaa.

    Liittäisin ensimmäisen maailmansodan seurauksena kadonneisiin imperiumeihin myös Ottomaanien mahtavan valtakunnan.

    Historialliset muutokset ovat hitaita, paitsi silloin kun ne tapahtuvat äkkiä ajan ollessa kypsä, kuten Neuvostoliiton romahdus.

    Näin vanhempana sitä katselee asioita vähän laajemmalla perspektiivillä. Vielä 70-luvulla Kiinan nousua kyllä povattiin, mutta silloin se tuntui turhauttavan hitaalta ja jopa mahdottomalta. Enää ei tunnu.

    VastaaPoista
  3. Iso-Britanniassa kuoli toisen maailmansodan aikana noin prosentti väestöstä, ei 10 %.
    https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

    VastaaPoista
  4. 1914 romahti Eurooppa ja ihmiset joutuivat monivuotiseen kurimukseen. Moniko muuten tiesi että Itävallalla oli maakaistale ja oma satama Välimerellä? Heillä oli siellä myös oma sotalaivasto joka ei sitten oikein tahtonut tositoimissa pärjätä vaikka olivat uljaan näköisiä paatteja tai ehkä juuri siksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Triesten keskusta on hieno. Kaupungin hallintorakennukset on suunnattu satamaa päin. Itävaltalaista keisarityyliä, suoraan Wienistä lainattuna. Komea rakennusrivistö on aikanaan luonut hienon taustan laivastolle. Tarkoituksena tietenkin on ollut korostaa satamaan tulijoille valtakunnan mahtia.

      Suomessa samansukuinen esimerkki on Eckerön posti- ja tullitalo. Ensimmäinen hallintorakennus lännestä tultaessa, pikku saarella Ahvenanmaalla sai näyttää koko keisarillisen Venäjän mahtia. Aivan suhteettoman kokoinen käyttötarkoitukseen nähden muuten, mutta kun komeaa pitää olla, niin sitten tehdään.

      Poista
  5. Koronan kaltaisisissa mailman mullistuksissa populistien on tavallistakin vaikeaa seurata mitään linjaa tai johdonmukaisuutta. Meillä perussuomalaiset ovat vastineet kovempia rajoituksia ja vastustaneet niiden purkamista, kuten Uudenmaan saarron lopettamista tai alakoulujen avaamista. Erityisesti eduskuntaryhmän pj Tavio on ollut äänessä, kun taas Halla-aho on yllättäen vaikuttanut maltillisemmalta. Mutta sitten aatetoveri Bolsonaro Brasiliassa on jopa osoittanut mieltä maansa viranomaisten rajoitustoimia vastaan. Ja Yhdysvalloissa trumpilaisimmat asehörhöt jopa tunkeutuvat osavaltioparlamenttiin rajoituksia vastustamaan. Toisaalta ainakin Unkarissa sikäläinen populistidiktaattori on käyttänyt rajoituksia ja poikkeuslakeja oman valtansa betonoimiseen. Kovin hämmentävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari päivää sitten persupoliitkko, ettei olisi ollut juuri Tavio, vaati ulkonaliikkumiskieltoa Helsinkiin. Ja toinen eilen perusteli täsmärajoituksia Helsinkiin, jotta siellä "tartunnat saataisiin laskemaan". Ei varmaan ole raukka osannut lukea tilastoja, joiden mukaan trendi on Helsingissä ollut laskeva jo monta päivää.

      Poista
  6. Kirjaston käyttörajoituksia voidaan purkaa turvallisesti. – On joukko ihmisiä, jotka hallitsevat tarvitsemansa jokapäiväisen tietotekniikan, mutta heillä ei ole käytettävissä tietokonetta eikä vastaavantasoista muuta laitetta. Heillä pitäisi olla mahdollisuus päästä hoitamaan tunniksi tai puoleksi kirjaston tietokoneelle asioitaan ja tyydyttämään tiedontarpeitaan. Kansanedustaja Kontulakin puhui jotenkin tähän tapaan eduskunnan kyselytunnilla. – Lainattavaksi halutut kirja- ja muut tallennenimikkeet löytyvät netistä kaikkien kirjastojen osalta. Ilmoitus kirjaston nettisivuille tai puhelimella sekä tallenteiden nouto pistäytymällä lainaustiskillä. Ei tule ruuhkia. Luku- ja lehtisalit pysykööt kiinni, eikä kirjahyllysaleihin päästetä samoilemaan. – Oikeastaan kirjastot olisi pitänyt järjestää näin 18.3.2020 eikä sulkea niitä kokonaan. Järjestetään näin seuraavan pandemian hyökyaallossa. – JRi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kuulun niihin kirjaston asiakkaisiin, joilla on tietokone kotona, mutta ei papertulostinta niiden lyhyen käyttöiän ja mustesäiliötuhertamisen vuoksi. Käytän kirjaston tulostimia sivukohtaista korvausta vastaan yhä vähenevään paperitulostustarpeeseeni. – JRi.

      Poista
  7. Näyttää merimiinalta, saksalainen kosketusmiina. Tappeja ei kuitenkaan vedenpinnan alapuolella ole vaikka ne voisi vaikka kuvitella.

    VastaaPoista
  8. Norjalainen tietokonevirus:
    Arvoisa vastaanottaja.
    Olette juuri vastanottaneet norjalaisen viruksen. Koska emme ole teknisesti kovinkaan kehittyneitä täällä Norjassa, niin tämä on manuaalinen virus. Ole ystävällinen ja poista kaikki tiedostot kovalevyltäsi ja lähetä sen jälkeen tämä viesti etenpäin kaikille ystävillesi.

    Suomessa ollaan fixumpia, joten tarvitaan pakkoruotsalainen ministeri avaamaan pakkokoulut ja pakottamaan lapset virusvektoreiksi.

    toivebiisinä Pink Floydin tiiliskivi

    VastaaPoista
  9. Kuvassa siis lienee taiteilijan näkemys koronaviruksesta. Kuvaahan siitä ei voi ottaa. Tämä versio näyttää hevoskastanjalta.

    VastaaPoista
  10. Kyllä viruksen voi kuvata, ja on kuvattukin. Elektronimikroskoopilla.

    https://www.sciencealert.com/this-is-what-the-covid-19-virus-looks-like-under-electron-microscopes

    Ihminen silmineen on kuvallinen olio ja tykkää mielikuvitella. Siitä syystä kirjoitus, liikennemerkit ja visuaalinen symboliikka.

    VastaaPoista
  11. "ettei USA näytä enää toimivan kuten kultaisina vuosina 1945-1985"

    Luin äskettäin parinkymmenen vuoden jälkeen uudelleen Hobsbawmin "lyhyen 1900-luvun" historian. Hänellä tuntui olleen USA:n toimista vuosina 1945 - 1985 vähemmän kultainen käsitys. Mutta kaipa täällä asiat paremmin tunnetaan; olihan Suomessakin sivistyneistöllä käytössään Hobsbawmin tarkoittamana kultakautena ensiluokkaisia lähteitä kuten Valitut Palat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun pieni ihminen on täynnä riemukasta tunnetta omasta erinomaisuudestaan, käy yleensä niin että hän tyhmistyy entisestään. Lue nyt edes jonkinlaisella ajatuksella uudestaan.

      Poista
    2. Kiintoisaa. Kuvailehan lisää itseäsi. Näin poikkeusaikana kaikenlaisten ihmistyyppien itse-erittely lisää ihmistuntemusta.

      Poista
    3. "kultaiset vuodet 1945-1985" ovat kyllä talouden ja yhteiskuntien kehityksessä olleet lähes nimityksen veroisia, vaikken olekaan USA:n maailmanpoliittisen roolin kritiikitön ihailija, enkä usko blogistinkaan olevan. Eikä Hobsbawmkaan kriittisistä asenteistaan huolimatta ole missään esittänyt että Neuvostoliitto olsi ollut parempi maailmanveturina - päin vastoin.

      Poista
  12. Trump, Bolsonaro, Duterte, Orban, Erdogan, Kaczyński jne. Mikä heitä yhdistää?
    On ilmeisen hyviä syitä olla valitsematta valtioiden johtotehtäviin henkilöitä, joilla on pallit? So it goes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on, mutta aivan siitä riippumatta en suostuisi ottamaan maani johtoon ketään noista vaarallisista luonnehäiriöisistä. Sehän se niitä yhdistää. Ja itseriittoinen narsismi, you know. Meinasin kirjoittaa natsismi, mutta osinhan sekin niitä yhdistää. (Kysymys voisi myös kuulua: Mikä yhdisti Mussolinia, Hitleriä, Stalinia, Francoa, Quislingia, O. Kuusista ja Kosolaa?)

      Poista
    2. Usein katolisuus kulttuuritaustana, joko itsensä (Bolsonaro, Duterte, Kaczynski) tai neuvonantajiensa(valkoisen ylivallan kannattaja Steve Bannon jne) tai kannattajiensa kautta (Unkarissa katolisia 37%). Erdogan on toki oma lukunsa.
      (Hitlerkin kastettiin katolisen kirkon jäseneksi lapsena).

      Mikä katolisuudessa tyrkkisi tuohon suuntaan? Kova koulukuri, yhden johtajan (paavin) palvonta, vai mikä? Vai riitelevä koti koska katolisesta avioparista ei niin vain erota?

      Poista
  13. Ehkä koronan takana on ahneus. Kiinasta, diktatuurista ja vieraita ideoita varastavasta maasta tuli se josta kaikki nyt riippuvat. Ahneudesta laskettiin länsimaiden laatuvaatimukset niin alas, että jopa äskettäin ensimmäistä kertaa kaupunkiin tullut kiinalainen lukutaidoton talonpoika pystyi täyttämään ne. Nyt selvisi, että se kiinalainen syö siellä kaupungissa edelleen hämähäkkejä ja liito-oravia. Ei enää väliä koska nyt emme pysty itse tuottamaan mitään ilman sitä talonpoikaa. Emme edes kangasneliöitä kasvojemme suojaksi. Masentavaa.

    VastaaPoista
  14. Odottamattomuuksia edistää uushistoriattomuus ja yleissivistyksen häviäminen. Lukekaapa aamun Hesarista Yrjö Larmolan merkkipäivähaastattelun loppua. Siis että nuoren polven edustaja esimerkiksi ihmettelee, että oliko Suomi ja suomen kieli olemassa jo 1700-luvulla! Ja myös Larmolan kokema myötähäpeä telkkarin tietokilpailuja seurattaessa (jos nyt aiheena eivät ole turhanpäiväiset julkkikset tai sensellaiset) on todellakin kovin tuttua. Eikä ihme että kaikenlainen tieteenvastaisuus, rokotevastaisuus, salaliittoteoriointi ja muu huuhaa on meilläkin ollut nousussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netti, some ja massiivinen erinäköisen infon avoimuus saa ihmisen usein luulemaan, että hän ymmärtää erinomaisen hyvin ja jopa muita paremmin vaikeita asioita, joita ei kuitenkaan ymmärrä.

      Poista
    2. 1500-luvulla oli Agricola ja sen jälkeen tulee Lönnrot sekä kumppanit. Kouluopetuksessa ei kieleen liittyviä kohokohtia juuri mainita heidän väliseltään ajalta. On siellä esimerkiksi v. 1701 virsikirja ja Cajanus. Kertokaa, jos joku muu tulee mieleen.

      Poista
    3. Esimerkiksi valtakunnan yleinen laki vuodelta 1734 käännettiin suomeksi, ja sitä pitkään ja hartaasti käytettiin (ja palasia on vielä nykyisissä lakikirjoissakin). Niin kuin aikaisempaa kuningas Kristofferin maanlakiakin, josta oli kaksikin käännöstä, tuoreempi Abrahan Collanuksen versio 1600-luvulta. Ja pikkuvihan aikaiset Venäjän keisarinnan maanittelevat manifestit täkäläisille olivat tietysti myös suomeksi. Suuri osa säätyläisisistä ja talollisista vannoikin uskollisuutta, kun nimikirjoituksia ja puumerkkejä kerättiin.

      Poista
  15. Ennen Keke Rosbergin (synt. Tukholmassa) Formula 1sen mestaruutta Suomessa hyvin harva ihminen edes tiesi että tätä Autojen Kuninkuusluokkaa edes ajetaan. Mutta äkkiä meillä oli miljoona sataviistuhhayhdeksänkymmntyks suomalaista Formula-1 asiantuntijaa.

    Samaa sopii toivoa että meillä äkkiä on myös virusten suhteen hirveesti asiantuntijoita. (Tai siis toivottavasti ei. Riittää että meillä on jo perussuomalaisia.)

    Ps. Jokainenhan tietää - miksei muka tietäisi - kuka tunnetuin suomalainen a.D. 2020 maailmalla on. Totta kai hän ei Kaija Saariaho ole tai Esa-Pekka Salonen, no ei nyt sentäs, vaan Kimi. (joo, ei tarvita sukunimeä sanoa. ja vaikea sitä ääntää olisikin kun siinä on niitä punkteja vokaalin päällä, paitsi saksalaisten, natürlich)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköstä se Kimi ole Pohjois-Koreasta?

      Poista
    2. Vaikka en kuulu tähän miljoonayksryhmään luin silti Hotakaisen kirjan Kimi-Matiaksesta. Kimin vetämään kahden viikon ja kahden päivän ryyppyputkeenkaan en kykene.

      Poista
    3. Eihäm mekää kukkaa siihe. Vaa voishan se ollakki, jos viestinä vetästäs...

      Poista
  16. Ad Omnia: kirjoitin huonosti. USA:n "kultaisilla vuosikymmenillä" tarkoitin vain rahaa. Mielestäni on arveluttavaa, että moni ajattelee edelleen, että missä on rahaa, siellä on myös viisautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin opiskelijana USA:ssa v. 1970 syksyn töissä, harjoittelijana. Keskilännen taimitarhalla tutustuin maahan ruohonjuuritasolla. Palasin monia kokemuksia rikkaampana kotiin. Silloin alkaneet yhteydet sikäläisiin sukulaisiin ovat jatkuneet vilkkaina.

      Seuraava matkani USA:aan tapahtui keväällä 2014. Osuin oppaaksi ja tulkiksi kolmelle muulle "vanhalle herralle". Yksi heistä halusi kavereineen juhlistaa 70 v syntymäpäiväänsä kastamalla varpaansa Tyyneen Mereen Santa Monican rannalla Los Angelesissa. Sen teimme. Olimme tulleet sinne autolla mantereen poikki. Lähdimme Kennedyn lentokentältä, NY:n, Niagaran ja Sudbyrun kautta, Chicagosta ajoimme Historic Route 66 seuraten ja jatkoimme vielä Stinton Bayhin SF:n pohjoispuolella. Palasimme lentokentän kautta NYkiin. Kävimme vielä sukulaisissa Long Islandin perukoilla.

      Lyhyt kommenttini siitä valtakunnasta kaikille halukkaille kuulijoilleni tuon matkan jälkeen oli maitopurkin kyljen teksti "parasta ennen" päivä on ohitettu.
      PT

      Poista
  17. Koronakartat ovat mielenkiintoisia kuvia. Ja ihmeellisiä asioia paljastuu. Kuten se, että läntistä Eurooppaa olennaisesti vähemmän tartuntoja on entisen itäblokin alueella (jos Putinlandia sivuutetaan). Js katsokaapa netistä löytyviä Saksan karttoja: Entinen DDR erottuu vähine tartuntoineen lännestä aivan silminnähden. Missäpä syy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entinen DDR on paljon harvemmin asuttu kuin entinen länsipuoli.

      Poista
    2. Länsipuolella on varaa harventaa ei-saksalaisesta aineksesta.

      Poista
    3. Myös väkilukuun suhteutetuissa luvuissa Eurooppa jakautuu kahtia. Osa koronaköyhän itäosan maista on hyvinkin väkirikkaita, kuten Puola. Selitystä siis kaivataan.

      Poista
    4. No onkos nyt Himmler herännyt henkiin harventamaan epäsaksalaisia aineksia läntisestä saksasta. Tosin sokea virus on siihen kovin huono konsti. Ja tuo anonyymin esittämä tavoite tietysti osuisi häneen itseensäkin, jos Saksassa asuisi. Tämä muuten on yleensäkin tyypillistä äärilaidan "isänmaallisille". Heidän todellinen samaistumistumiskohteensa onkin yleensä joku muu maa, mutta kun eivät sitä itse tajua. Natsit muuten mittasivat sodan aikana ss-joukkoihin halukkaiden suomalaisten kallojen pituuksia ja leveyksiä, ja vain osa täytti tämän tärkeimmän pääsyvaatimuksen. Meidät suomalaiset "ali-ihmiset" pelasti silloin vain suursodan asetelma.

      Poista
    5. Puolalaiset eivät ilmeisesti käy Itävallassa hiihtämässä. Heille liian kallista.

      Poista