2. huhtikuuta 2020

Studs Terkel Radio Archive



Eräs ystäväni valmensi nuoria jääkiekkoilijoita pelattuaan sitä ennen tosissaan, kunnes polvi meni. Voitta kysyä häneltä, mitä tarkoittaa turnauskestävyys.

Mielestäni median haastattelemat asiantuntijat eivät oikein tiedä asiaa. He vain puhuvat koronasta ja kestävyydestä.

Tiedän: en minäkään ole ilmoittautunut tähän turnaukseen eli kilpailusarjaan. Koronakriisiin ei kukaan olisi halunnut. Mutta tietä pois ei ole, paitsi uni ja kuolema.

Kriisi on kreikan kielessä tuomio tai ratkaisu. Taustalla on indoeurooppalaisen kantakielen *krei-, siivilä.

Älkää siis pitäkö koronakriisiä koettelemuksena. Tämähän on tilaisuus.

Joku loukkaantuu, syystä. Monilla on todella vaikeaa. Joillakin on runsaasti aikaa ja rauhaa, esimerkiksi meillä eläkeläisillä.

Mutta tuosta kriisi-sanan taustasta eli siivilistä eli sihdistä tulee mieleeni vaskooli. Lemmenjoen seudulla ja ennen myös Lutolla ja Tankajoella vaskattiin kultaa ottamalla puron pohjahiekkaa laakeaan vatiin ja varistelemalla sitä veden läpi astian reunan yli. Kevyempi kivi takaisin ja vaskoolin pohjan uurteisiin jäi kultahiekkaa.  

Vaikka kunnon kultamiehillä oli lapiolla täytettävä ränni ja joillakin viranomaisten syystä vihaama kaivinkone, kyllä vaskooliinkin saattoi tarttua, jopa suurimus. Tuntemani kullankaivaja antoi käteeni koeputken, jossa oli pikkusormen pään kokoinen huuhdottu kultakokkare. Nykyhinnoilla arvo olisi muutamia tuhansia euroja. (Kultarahani painaa kuta-unssin eli 31,1 grammaa eli päivän hinnoin noin pulitoista tuhatta dollaria.)

Kuvassa on kottikärrylllinen puhdasta kultaa englantia ymmärtävälle. 

Studs Terkel loi Chicagossa yli 40 vuotta pitämässään radio-ohjelmassa suullisen historian, joka käsitettiin jo hänen eläessään ainutlaatuiseksi. Maan suurimmat eli Kongressin kirjasto, Smithsonian ja joukko hyvin arvovaltaisia muita museoita ja kirjastoja on pannu ilmaiseksi verkkoon tuhansia juttuja, useat tunnin mittaisia. 

Jostain syystä Terkeliä ajatellaan välillä eräänlaisena jätkämiehenä. Hän oli alkujaan köyhä juutalaispoika, mutta luki itsensä lakimieheksi ja siirtyi suoraan radioon ja teatteriin. Hän osoitti löytävänsä ihmisen, siis ihmisen äänen, aivan kaikilta, pelokkaista pikkulapsista vihaisiin poliiseihin, röyhkeisiin raharuhtinaisiin ja taitelijoihin bluesia rautalangalla ja sangolla soittavista vanhuksista maailmannimiin ja ties kehen.

Jutellessaan kaverinsa kanssa muka niitä näitä valokuvaamisesta lehdille ja mainittuaan sotakuvat, kaveri sanoo kevyesti, että joo, hän oli Omaha Beachillä Normandiassa kuvaamassa maihinnousua Life-lehdelle. Kapellimestari ja Bachista innostuttaja John Eliot Gardiner sanoo, että joo, hänen isänsä oli säveltäjä mutta isoisä egyptologi, joka oli avaamassa Tutankhamonin hautaa, koske oli tulkinnut hieroglyfit ja löytänyt sen haudan… Ja siirtyy kertomaan, että puiden istuttaminen on heillä suvussa se varsinainen innostuksen aihe.

7 kommenttia:

  1. Kreikan κρίσις-sanan taustalla on verbi κρίνειν, joka merkitsee ensinnäkin ’erottaa, panna erilleen’ (ja esikreikkalaisittain tosiaan ’siivilöidä’; vrt. esim. latinan cernere : certus), mistä ’valita, valikoida’. Edelleen se tarkoittaa ’ratkaista (erimielisyydet)’ ja ’langettaa tuomio’. Lääketieteessä (esimerkiksi Galenoksella, mutta aikaisemminkin) merkityksenä on ’tuoda (tauti) käännekohtaan’ eli kohtaan, jossa kehitys lähtee joko parempaan tai huonompaan.

    Substantiivi κρίσις vastaa merkityksiltään verbiä, eli sen lääketieteessä se tarkoittaa ’taudin käännekohtaa’. Kun jatkamme kreikasta eteenpäin, voi »kriisi» merkitä ’ratkaisevaa vaihetta’ tai ’käännekohtaa’ ylipäänsä, myös lääketieteen ulkopuolella.

    Se on siis muistettava, että paitsi kielellisesti myös yhteiskunnallisesti kriisissä on ainekset myös johonkin hyvään, vaikka tällä hetkellä se eittämättä voikin olla lähes mahdoton nähdä.

    VastaaPoista
  2. "Vaikka kunnon kultamiehillä oli lapiolla täytettävä ränni ja joillakin viranomaisten syystä vihaama kaivinkone, kyllä vaskooliinkin saattoi tarttua, jopa suurimus."

    Tuo suurimus sanana on harvinaisemmin käytetty "hippumitta". Isomus tai isommus lienee se oikea, vaan ei tietenkään ainoa.

    Hengetön, saivare, täi, lutikka, russakka ja isomus ovat kai nuo kaivajien käyttämät hippuýksiköt. Sinänsä oli kyllä hienoa löytää Saariselän kyljen purosta, kauniina kesäyönä, hengettömän hiekan jälkeen ihan oikea täi; vai oliko melkeinpä lutikka.

    Painoi kokonaiset 0,4 grammaa. Kultaa syntyy vain neutronitähtien törmäyksissä ja supernovaräjähdyksissä. Aina välillä katsahdan vasemman nimettömän kultaiseen kahleeseen ja mietin sitä, kuinka kaukaa avaruudesta ja ajasta on tuo kaunis metalli seilannut vasempaan nimettömääni.

    Sattumaako?

    VastaaPoista
  3. Aloitin retken Terkelin parissa. Mies on vieraillut Kemppisen kirjoituksissa aiemminkin, mutta nyt avasin vihdoin oven Terkelin maailmaan ja Yhdysvaltoihin. Aluksi Martin Luther Kingin ja Muhammad Alin haastatteluilla. Olkoon kaveri pieni hengähdyshetki luokanopettajalle tässä revohkassa...

    VastaaPoista
  4. Tämä Terkelhän on ihan pohjaton kaivo, siellä olisi kuunneltavaa vaikka miten pitkäksi korona-ajaksi.

    Monille koululaisille tämä kriisi on ollut tilaisuus ja mahdollisuus oppia uudella tavalla, niin olen ymmärtänyt perheestä, jossa vielä on kouluikäisiä. Tehtäviä tehdään mielellään, ja vanhemmat ja sisaruksetkin osallistuvat keskusteluihin, mm. kirjasta "Hurmaava joukkoitsemurha". Isä ihmetteli, miten vaikeita äidinkielen tehtäviä peruskoululaisella on ja äiti sanoi että onpa hienoa, kun oppivat jo koululaisena, miten pidetään videokokouksia. Se oli pakollinen digiloikka koululle ja yhdisti ainakin tätä perhettä. Kaikilla ei ehkä ole yhtä hyviä kokemuksia.

    VastaaPoista
  5. Kyllä kommentteja pitää seitsemän olla!

    VastaaPoista