23. kesäkuuta 2019

Suru on murhetta pahempi



Talot surevat kuolleita kuin koirat. Kun joku kulkee, talot katsovat ikkunoilla, kuollein silmin. Ennen pitkää ne ovat poissa ja joku hyväuskoinen rakentaa niiden paikalle toisen talon tietämättä, että sisällä on syvempi salaisuus. 

Kvanttikenttämekaniikka esitetään ensimmäisen kerran Vanhassa Testamentissa, Danielin kirjassa. Aaltofunktio romahtaa, juuri kuten osaamme nykyisin laskea. Mittaamisen jälkeen uuden mittaamisen tulos onkin toinen, koska sekä paikan että liikevoiman havaitseminen yhtaikaisesti on mahdotonta.

Paulin kieltosääntö: seinälle ilmestyy kesken juhlapitojen kirjoitus ”Mene, Mene, Tekel, Ufarsim”. Punnittu, punnittu ja köykäiseksi havaittu. Meneillään ovat Belsassarin pidot. Samana yönä kuningas kuolee. Valtakunta kuolee kuin romahtaen. Uusi hallitsija on Dareios, toisesta maasta, eri kansaa.

Kieli on arameaa ja sanat viittaavat punnitsemiseen. Maanmittausta sanotaan myös punnitsemiseksi. Ja mittaamisongelmasta voit katsoa lähemmin esimerkiksi teoksesta Smolin, ”Einstein’s Unifinished Revolution. The Search of What Lies Beyond the Gravitation”. 

Selvitettyäni näin, mihin talot menevät kuoltuaan, menen pakettina maalle. En ihan ymmärtänyt, lähetetäänkö minut jälkivaatimuksella vai haetaanko trukilla. Mutta naisväkeä vastaan ei kannata inttää. Kun tietokonetta ei oteta mukaan, ollaan sitten maalla tietämättömiä ja kirjoitetaan blogia kotiin palattua, jos eletään ja terveenä ollaan. Viikko siinä ainakin menee, voi olla että kaksoi.


8 kommenttia:

  1. Mene,mene, hyvä mies!
    Hyvää viihtymistä toivotan.

    VastaaPoista
  2. Maalta olet sinä tullut.


    Norjalaista villapaitaa veisaten Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  3. Kyllä se on hyvä näin kesällä vähentää riippuvuuksia. Minäkin jätän somen syrjään ja nautin sensijaan olutta ja kuplivaa. Sommaren är kort.

    VastaaPoista
  4. Mutta tuomarithan ne vasta ovat kovia poikia - ynnä muita - punnitsemaan, mittaamaan ja jopa julistamaan.

    VastaaPoista
  5. Värittäisin hiukan herra blogistin jälkeensä jättämiä tyhjiä kuvioita.

    Paikan ja impulssin samanaikainen mittaaminen ei ole mahdotonta mutta siihen liittyy Heisenbergin esittämän relaation mukainen epätarkkuus. Kyse on mitättömästä suureesta ja se vaikuttaa vasta mikromaailmassa alkeishiukkasten tasolla ja hiukan atomitasolla mutta ei lainkaan makroskooppisessa mittakaavassa. Relaatio on laajennettavissa koskemaan muitakin fysikaalisia muuttujapareja, kuten aika ja energia.

    Asia ei ole aivan yksinkertainen vaan siitä on laajasti väitelty pian sata vuotta. On esitetty myös todisteluja joiden mukaan periaate ei ehkä pidäkään paikkaansa. Myös sensuuntaisia mittaustuloksia on viime vuosina on saatu joissa periaate olisi kumottu. Sensijaan se ainakin pitää paikkansa että oikeastaan mitään fysikaalista suuretta ei voi koskaan mitata äärettömän suurella tarkkuudella vaan aina on mukana joukko erilaisia virheitä aiheuttavia tekijöitä. Voidaan vain esittää että on olemassa jokin absoluuttinen muuttujasuure ja itse mittalaite olisi absoluuttisen tarkka mutta todellisuudessa sekä muuttujan "ympärillä" sekä mittalaitteen "ympärillä" on epämääräisyyttä luova kerros estäen absoluuttisen tarkkuuden.

    Eräs hauska esimerkki on vapaan atomin spektripiikin aallonpituuden eli energian mittaus. Osoittautuu että jo teoriassa piikin leveys ei ole nolla vaan sen leveys voidaan etukäteen laskea. Se tekee tarkan mittauksen heti mahdottomaksi. Muita mittaamiseen vaikuttavia tekijöitä on yllättävän paljon yksinkertaisissakin mittauksissa. Eräs niistä on myös herra blogistin etäisesti viittaama itse mittaajan vaikutus kohteeseen.

    Paulin kieltosääntö on tässä yhteydessä hauska viittaus. Se luokittelee relativistisessa kvanttikenttäteoriassa hiukkaset vain kahteen luokkaan kuuluviksi, bosoneiksi ja fermioneiksi, muita ei voi olla. Bosonien spin on kokonaisluku ja fermioneilla puoliluku eli kokonaisluku plus puolikas. Molemmille luokille ovat omat kommutaatiorelaationsa ja niistä seuraa välittömästi että fermioneja ei voi olla täsmälleen samassa kvanttitilassa samaan aikaan samassa paikassa yhtä enempää. Bosoneja sensijaan voi. Bosonit voivat kondensoitua samaan kvanttitilaan suurissa määrissä ja siitä on esimerkkinä vaikkapa supranesteet. Fermioneista esimerkkinä ovat atomit joiden elektronikuorilla kutakin paikkaa voi asuttaa vain kaksi elekronia joiden spinien on oltava vastakkaiset. Kyse on siis lievästi ilmaistuna perustavaa laatua olevasta asiasta luonnonlakien ja maailmankaikkeuden kannalta.

    No, taidan olla minäkin jo loman tarpeessa.

    VastaaPoista
  6. I've learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking for
    revisiting. I wonder how a lot effort you put to create such a wonderful informative site.

    VastaaPoista
  7. Harvakseltaan joku aina syntyy toisen kerran, uudesti, tajuttuaan olevansa kirjailija. Tänä aikana jota elämme emme tiedä hänestä mitään. Jäämme paitsi jostain mitä emme ajassa näe. Vain kirjailija näkee aikaansa myös sen yli siihen mitä vielä ei ole.
    Mutta onko kirjailija joka ei tarvitse kustantajaa oikea kirjailija...
    Nettiproosaa kun on tukkeeksi asti.
    Tämän blogspotin ensimmäinen kappale on huikaisevaa kirjallisuutta, olipa se lähtöisin mistä ja kenen kynästä tahansa....
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuten olen sitä miettinyt että mikä se on tuo blogspot mutta eihän se ole mikään kumma; se on onomatopoeettinen kuvaus äänestä joka kuuluu lehmän ulosteen osuessa maahan, vrt. Klactoveesedtene, C. Parker. Jokahan on jazzia, joka puolestaan on, no-niin...

      Poista