4. maaliskuuta 2018

Keskustelua aidoista ja aidanseipäistä



Nyt on niin monta hyvää kommenttia, että jatkan keskustelua kirjoituksella.

Hyväksyttävästä syystä esimerkiksi puukon kantamiseen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa.

Ehkä tiedätte, että olen kirjoittanut kirjan puukoista. On ollut puhetta jopa uudesta painoksesta. Perusteluni on kauhavalaisuus, joka tässä tapauksessa tarkoittaa, että muistan elävästi puukkotehtailijoita ja tehtaita. Onneksi saimme valokuvatuksi jotakin, mikä ei enää ole mahdollista, kuten Rämäkön suvun jäseniä valmistamassa Järvenpäälle tuppia käsityönä.

Viimeksi sain Kauhavan kunnalta jostain syystä lahjana ”virallisen” Kauhava-puukon. Joitakin vuosia sitten huomasin onneksi vaatia Takamaaltaja Ahopellolta, että puhun paikallisille rotareille, jos hankkivat minulle palkkioksi Antti Rannanjärven käsityönä tekemän Härmän puukon. Onnistui eikä kuulemma ollut helppoa.

Esimerkkini postipaketista lähti liikkeelle Rikosoikeus-kirjan selityksestä, jossa aineen professori mainitsee lyhyesti hyväksyttävästä syystä. Hän sanoo, että tavallinen selitys, jota poliisi joutuu sitten pohtimaan, on että puukko unohtui reppuun kalareissulta.

Esimerkki on hiukan huono. Henkilöön kohdistuvan etsinnän eli siis taskujen ja repun tai laukun penkomisen pääedellytys on Pakkokeinolain 32 §:n mukaan, että henkilöä epäillään rikoksesta, josta alin rangaistus on 1 vuosi vankeutta. Sellaisia tekoja ovat törkeä pahoinpitely ja törkeä ryöstö mutta ei esimerkiksi varkaus. En usko, että poliisi penkoo reppuja ilman aikojaan Joensuun torilla tai Kirkkonummella marketin parkkipaikalla. Niinpä myös mainintani autossa muiden työkalujen joukossa olevasta puukosta oli todellisuudelle vieras. Tahallanikaan en maininnut linkkuveistä. Leatherman tai Swiss Army / Wrangler on monen kassissa. Etenkin jälkimmäisen perusmalli on janoisille tarpeen. Siinä on korkkiruuvi.

Taannoin säikähdin itsekin, kun lentokentän turvatarkastuksessa päällystakin taskustani löytyi mattoveitsi. Olin todellakin remontin jälkeen maalauksen jälkeen leikellyt pahveja ja ruskeita papereita. Tarkastaja naureskeli ja kysyi, haluanko jättää sen talteen. Bilteman hartaana ihailijana sanoi että heittäkää heti roskiin. Muistaakseni hinta oli 3 euroa. Samassa yhteydessä pääsin tietämään, että sellainen pikkusormen mittainen herraslinkkari menee ainakin Suomessa läpi myös lentokoneessa.

Gerberissä on muuten aivan oivallinen terä arkipäivän ongelmaan. Tölkin kansi ei ole aina aivan helppo avata ruokaveitsen kärkeä nitkuttamalla. Linkkarissa on toimiva työkalu siihen. Peltirasiaan pakatun piipputupakan käyttäjänä (Peterson) olen ikikiitollinen. Ei tarvitse edes kolikkoa, jotka muuten eivät kaikki toimi tässä tarkoituksessa.

Lisäksi siinä on terä, joka säästää kynsiä. Muoviin pakatut tuotteet makkarasta paristoihin tekevät joskus sen tempun, että avaamiseen tarkoitettu kieleke katkeaa. Kun viimeksi ostin tietotekniikka, kovalevyn tai USB-tikun tai sellaista, niin oikein tuli ylimielinen olo vedellessä paketteja viiltämällä auki. Onnistuneen suunnittelun takia vehkeellä ei yleensä vahingoita tuotetta eikä viillä sormeensa.


Ja toista mm. nillityksestä (marisemisesta) maininneelle kommentoijalle, että tarkoitukseni on kuvailla lakitekstin kirjoittamisen mutkikkuudesta.

16 kommenttia:

  1. Tämä pohjalaisten puukkohomma on vähän semmoinen kotimainen NRA. Selitys on samanlainen: kuuluu kotiseutuperinteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjalaista puukkohommaa ei ole olemassa. Alan teollisuus on enimmäkseen menneisyyttä eikä käsityöläisiä ole monta. Metallipuolen saavutuksista vastaavat konepajat, joita on pitäjissä paljon.

      Poista
  2. Sattuipa kerran eräällä lentokentällä, että turvatarkastajat keksivät repustani siellä aina mukanakulkevan kalleimman luokan Leathermannin. Kävi ilmi, että olisin voinut jatkaa matkaani sen kanssa, jos olisin palannut lähtöselvityksen alkuun ja olisin lähettänyt sen erillisenä ruumaan menevänä matkatavarana. Koska lennolla oli välilasku olisin joutunut toistamaan operaation välilaskukentällä, niin vaivoja vältellen päätin lahjoitaa sen paikalla seisoskeleville poliiseille. Koskaan en saanut tietää kuka sen niistä neljästä sai mutta mielenkiinto esinettä kohtaan oli ilmeinen.

    VastaaPoista
  3. Mun Gerberistà vois kyllà joutua kiven sisààn vaikka kalojen en ole kuullut valittavan. Sillà voi kyllà mainiosti naulata ukon seinààn kun làhtee kirvestà hakemaan. Tahtoo vielà tuppensa ansiosta helposti unohtua vyòlle, tosin huomaamattomasti, ei olemassaolostaan juuri ilmoittele.

    VastaaPoista
  4. "Samassa yhteydessä pääsin tietämään, että sellainen pikkusormen mittainen herraslinkkari menee ainakin Suomessa läpi myös lentokoneessa."

    Syyskuun 11. -päivän jälkeisessä paniikissa lentojen turvatarkastukset menivät Suomessakin överiksi. Kerrankin Kuopiossa varmaan yli yhdeksänkymppisen miehen kyynärsauvat pakotettiin laittamaan ruumaan eikä hän ja saman ikäinen rouvansa voineet tätä mitenkään käsittää. Samana aamuna löytyi läpivalaisussa työmatkakassini poimuista 3 cm:n mittainen sveitsinlinkkari, joka oli ollut siellä vuosia ja olin sitä etsiskellytkin, koska se oli saatu melkein kuin mitalina itselle merkittävästä työtehtävästä. Pois piti antaa tai maksaa kallis säilytys.

    VastaaPoista
  5. Muuten olen kanssasi samaa mieltä, mutta kyllä henkilöön kohdistuvan etsinnän eli henkilötarkastuksen pääsääntö on vähän löysempi. Pakkokeinolain 31 pykälä edellyttää, että rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on kuusi kuukautta vvankeutt tai sitten kyseessä pitää olla näpistys, lievä petos tai muu vastaava. Se vuoden minimirangaistus koskee henkilönkatsastusta, joka merkitsee ruumiinonteloiden tutkimista, verinäytteen ottoa tai muuta vastaavaa.

    Kysymys siitä, onko Leathermanin kantaminen julkisella paikalla sopivaa, sai vastauksensa Helsingin hovioikeudesta. Vanhus, jonka Leatherman löytyi miehen rinnasta, sai muun ohella tuomion toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta. Eli tästä voi päätellä, että humalaisella, joka kävelee kolmelta aamuyöllä Helsingin Kalliossa, ei ole "hyväksyttävää syytä" edes monitoimityökalun kantoon. (Itse asiassa juuri tämänhän laki yrittää estää.)

    VastaaPoista
  6. Lakiteksti noin yleensä on aika heikkotasoista kieltä. Viittausvirheet ovat yleisiä ja muuta kivaa. Jos teksti luetaan niin kuin on kirjoitettu, niin sitä ei voisi käyttää ollenkaan.

    Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miksi teräaseiden kielto ei ole estänyt niitä satoja ellei tuhansia veritekoja, joita on lain voimassaoloaikana tehty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kiinnostaisivat enemmän ne veriteot jotka ovat lain voimassaoloaikana jääneet pikaistuksissa (tai miksei harkitenkin) tekemättä. Kai niitäkin sentään on ollut

      Poista
    2. Kyllä vaikutusta on ollut. Puukkoa ei juuri näe kadulla. Tyypillinen suomalainen henkirikos tehdään kuitenkin puukolla, mutta sisätiloissa ja lähes poikkeuksetta monen viikon ryyppyputken päälle.

      Poista
  7. Äidinisäni oli sekä puuseppä että suutari. Omien sanojensa mukaan nälän opettama. Minulla on tallessa vielä "tupenlestoja" eli kauhavalaisen puukon puusta veistettyjä mallikappaleita. Äidinisä kun toimi puukontuppien alihankkijana. Kuulemma äidinäitikin osallistui niiden ompeluun.

    Valitettavasti en koskaan nähnyt tätä alihankintaa toiminnassa. Äidinisä kuoli jo paljon ennen syntymääni ja äidinäitikin kun olin parivuotias. Äitini kotitalon vintiltä löysin näitä jännittäviä "leikkipuukkoja" kuitenkin runsain määrin ja niitä sitten pieni poika hamstrasi sieltä kotiinkin.

    VastaaPoista
  8. Asiahan ei minulle kuulu, minä vaan kysyn:

    ”Henkilöön kohdistuvan etsinnän eli siis taskujen ja repun tai laukun penkomisen pääedellytys on Pakkokeinolain 32 §:n mukaan, että henkilöä epäillään rikoksesta, josta alin rangaistus on 1 vuosi vankeutta. ” - Onko todella alaikäisen keskioluen mukanaan pito todella vähintään 1 vuoden vankeuden väärti? Poliisit-sarjaa seuratessa on tullut useitakin tapauksia joissa reppuja pengotaan ihan kaljan etsinnän tatkoituksessa. Ja nukkuvien oletettujen humalaisten taskut pengotaan ihan aina, jos pääsevät maijan kyytiin - eikä humalasta seuraa vuotta vankeutta. Tai liian alas pudonneesta verensokerista.

    Itse tapaan kanniskella Leathermania – perusmallia – vyölläni kutakuinkin aina. 20 vuotta mikrotukihommia opetti. Vyöllä kapine on tallessa ja tarjolla kun tarvitaan. Pihtejä tarvitaan enimmäkseen milloin minkäkin jumittuneen kapistuksen nyhtämiseen - kolikko kaupan kärrystä, kulkukortti lukijasta, pankkikortti lompakosta ... -, terää pakettien avaamiseen. Piikki ja ristipäämeisseli ovat kapistusten ripustelussa mainio apu. Nähdäkseni kapineen ase-funktio on aika olematon. Samoin sveitsiläislinkkarin, se taas on aina taskussa. Ehkä vielä joskus korkinavaajaa tarvitaan, vielä ei ole tarvittu. Muutoin päätoimenaan on manikyyri ja kirjeiden yms. availu. Mutta ovatkos nämä vaarallisia esineitä? Ainakin Kubotan on, siis semmoinen kynän mittainen muovi- tai alumiinipötkö.

    Juuei, ei minulla semmoista kubotania ole, tuttavalla on ja ihmettelin palopuhettaan värkin etevyydestä katuhuligaaneja vastaan. En oikein vakuuttunut. Mutta poliisin mukaan se on vaarallinen toisen vahingoittamiseen soveltuva esine.

    Kubotan on alkujaan NY:ssa parkkipirkkojen turvaksi kehitetty kapine, ei siis ase vaan itsepuolustusväline. Suomessa se on "Ihmisen vahingoittamiseen tarkoitettu esine".

    laki on mielestäni hieman laveahkosti kirjoitettu, kun ihan mikä vaan sopii ihmisen vahingoittamiseen. Toisaalta USA:ssa jossain osavaltiossa terän maksimimitta 1, 2, 3 tai 4", terä saa avautua painovoimalla mutta ei jousella tai muu vastaava kriteerikin on aika hassu.

    Miksikös asia minua kiinnostaa - kumpikin kantamani "vaarallinen" esine on minulle lahjoitettu ja nimikoitu ja ne ovat kulkeneet mukanani toinen 37 ja toinen 18 vuotta. Kumpaakaan samanlaista ei ole enää mistään saatavilla. Eikä kummallakaan ole koskaan vahingoitettu ketään. Ja näköjään ihan mistä syystä hyvänsä saa poliisi ne takavarikoida.

    - Diabeetikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alaikäisen tarkistamisesta on säädetty erikseen Alkoholilain 87 §:ssä https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20171102#Pidp451315952, eli tämän pykälän (ei siis pakkokeinolain) mukaan poliisi toimii.

      Samoiten taskut pengotaan maijan kyytiin mentäessä: se perustuu Poliisilain 2 luvun 12 §:ään https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110872#L2P12

      Kubotan on siitä vänkä vehjes, että monikin arkipäiväinen esine soveltuu tilapäisvälineeksi korvaamaan sitä. Mitä näitä nyt on, taskulamppuja, tusseja, jne... :)

      Poista
  9. Sain eilen syntymäpäivälahjaksi suomalaisen Rosellin "Vaarinpuukon", Pitäisi olla terävä ja hyvä. Kuvia tänne ei voi laittaa mutta tässä linkki https://www.roselli.fi/epages/roselli.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014063003/Products/R120

    VastaaPoista
  10. Nimimerkki Tietämätn kysyy.

    Minulla on aina mukanani Leatherman repussa. Ei näkyvillä eikä vyössä, kuten usein ainakin ollut työntekijöillä.. Samanlainen myös autossa karttalokerossa.

    Tiedän., että puukkoa tai teräasetta ei saa pitää näkyvillä. Eikä ottaa mukaan lentokoneeseen matkaustamoon eikä suuriin yleisötilaisuuksiin.

    Onko nykyään kiellettyä myös pitää muuten mukanaan?

    Outoa. Leatherman on kyllä hyvin terävä, mutta surmatyötä sillä tuskin saa aikaan. Ja siihenhään kuuluu myös valikoima muita työkaluja kuten ruuvimeisseli., viila ja- kynsisakset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järjestyslaki joo kieltää Leathermanit sekä muut teräaseet ja viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet, ellei hallussapito ole hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen.

      Järjestyslaki 3 luku 10 §: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612#L3P10

      Poista