25. lokakuuta 2011

Kaupasta ja teollisuudesta


Verkkokaupassa Ruoholahdessa oli hiljaista sunnuntaina puolilta päivin. Muutamien tuntien kuluttua kävi ilmi, että on hyvä, kun on poikia. He asensivat Blu-ray –soittimen, joka lähti mukaan reilusti alle satasella ja oli käyttöohjeen mukaan helppo asentaa ja käytännössä vaikea. Nyt vika oli pakkauksen mukana tullut tyhjentynyt paristo. Lieneekö ollut ”arvoton näyte”, kuten tullin papereihin oli takavuosina tapana kirjoittaa.

Näilläkin silmillä kuva on kieltämättä hieno. Sain selville, että Attenboroughin dokumentteja, joista vain en saa kyllikseni, on kaupan tuossa formaatissa. Mielenkiintoista.

Pääsin myös edistämään ajatustani korvata valokuvauksessa salamalaite LED-taskulampulla. Markkinoilla on jo kameraan kiinnitettyjä LED-valaisimia. Ne vaikuttavat vielä hiukan kömpelöiltä.

Valo on niin valtava, että epäsuoranakin se näyttää antavan kaivatun lisän sisäkuviin katon kautta heijastettuna, kunhan valkotasapainon saa kohdalleen.

LED on hiukan kiukuttava ilmiö. Ovatko vastenmieliset energiansäästölamput pelkkää kusetusta? Niissä on elohopeaa eli ne ovat vaarallista jätettä, ent. ongelmajäte. Pitäisiköhän rikkoa palaneet lamput muovikasseihin? Vähemmästäkin tuntee itsensä hölmöksi kuin autoilemalla keräyspisteeseen, jollainen tosin löytyy kirkonkylästä.

En välttämättä ymmärrä näin korkeita asioita, mutta lienevätkö LED-yleisvalaisimien hinnat keinotekoisesti korkeat, koska valmistajien varastot ovat tietenkin väärällään näitä säästölamppuja. Normaalikierteellä varustettu lamppu tuntuu olevan joka suhteessa parempi, myös kulutukseltaan. Minulla on nyt kaksi koekäytössä. Tuli vielä ostetuksi liian valkoisia niin että niiden valossa tulee hailakka olo.

Kun kerran autojen ajovalojen polttimoina on alettu käyttää tämän tekniikan tuotteita, niiden saaminen tavalliseen kotikäyttöön taitaa olla volyymikysymys. Meille opetettiin kansakoulussa, että hinnat laskevat, kun tarjonta lisääntyy niin paljon että valmistajat ja kauppiaat joutuvat kilpailemaan.

Vähän teki mieli ostaa Verkkokaupasta tuhannen lumenin yleisvalaisin. Annoin olla, koska hinta on kova. Sitä vastoin Blu-ray oli halpa ja sehän näyttää myös DVD-levyjä. Sanoin lapsilleni patriarkan äänellä, että nämä tallennusalustat katoavat pian kokonaan. Tieto- ja tietoliikenneala on jo muuttunut. Hyvin pian kaikki on pelkkää tietoliikennettä eli sekä sovellukset että data pyörivät pilvissä.

Mieleeni on tullut, että iPad tosin taitaa syödä toistaiseksi valmistuskapasiteetin, mutta miten kauan pyöriviä kovalevyjä tarvitaan, kun flash-muisti on niin nopea ja vaivaton. Meillä on kaikilla kaapit täynnä itse osittain aivalla ja huolella poltettuja CD-levyjä. Epäilen että ne joutavat pian roskiin. En ole kuullut mitään pahoja puheita flashistä eli USB-tikuista. Esimerkiksi Wikipediassa luetellut rajoitukset vaikuttavat voitettavilta. Markkinoilla on 356 gigan muisteja ja kaupallisesti tera tai kaksi on näköpiirissä.

Näissä muisteissa ei siis ole liikkuvia osia. Nykytyyppisen kiintolevyn vikuroinnista lienee itse kullakin kokemusta.

Laiskuuttani en ole viitsinyt kysyä viisaammilta, mutta en oikein näen näissä tietotekniikan välineissäkään sitä lineaarista kehitystä, jota esimerkiksi patenttioikeuden yleisissä opeissa on tapana korostaa. Järjestelmä näyttäisi olevan päinvastoin samaa sukua kuin autoissa ja auton moottoreissa vuosikymmenet. Ei tehdä todellisia parannuksia niin kauan kuin huonompikin menee kaupaksi, ja sitten seuraa kehityksessä nykäys.

Täytyy olla hyvät hermot ja kaamea pokka kirjoittaa esimerkiksi sähkö- ja hybridiautoista mainitsematta mitään siitä, kuinka suuri kasa miljardeja on kiinni väitteen mukaan väistyvässä tekniikassa.

Kun seuraavan kerran menen luennoimaan näistä asioista, täytynee ottaa esimerkiksi tekniikan kehityksestä polkupyörä. Keksintö oli huimaavan hieno, etenkin kun renkaat ymmärrettiin laittaa samankokoisiksi ketjuvälityksen turvin. Sen jälkeen ei olekaan tapahtunut 120 vuoteen mitään mainittavampaa.

25 kommenttia:

  1. "Ovatko vastenmieliset energiansäästölamput pelkkää kusetusta?"
    Kyllä ovat. Niissä ei ole muuta hyvää kuin nimi. Tämä on malliesimerkki siitä miten lobbaamalla menestyy paremmin kuin reilusti kilpailemalla. Nämä ongelmajätelamputhan eivät syrjäyttäneet hehkulamppuja teknis-taloudellisella paremmuudellaan.
    Ja olet oikeassa: Valoa ulosheittävät kaksipäiset ovat todellakin tulevaisuuden valomme. Niiden kehitystyö on vasta hyvällä alulla, ja jo nyt lähtee huima valoteho vähäisellä sähkönkulutuksella.

    VastaaPoista
  2. Mites olisi polkupyörä, jossa sekä etu- että takapyörä olisivat vetäviä?

    Olisiko se kehitystä?

    VastaaPoista
  3. Polkupyörä ilman vaihteita on kuin auto ilman vaihteita.

    VastaaPoista
  4. Nyt kun tuo Blu Ray tuli puheeksi, puran hiukan ihmetystäni. Meillä on täällä maalla elokuvakulttuuriyhdistyksellämme kohta satavuotias 150-paikkainen elokuvateatteri, johon talkoo- ja sponsorivoimin hankimme modernin 35 mm:n esityslaitteiston ja uuden valkokankaan. Lisäksi meillä on 3600 euroa maksanut videotykki ja 99 euroa maksanut Blu Ray-soitin. Hävettää oikein, että jopa DVD:llä kuva on parempi kuin klassisella 35-millin filmillä. Mutta kun digielokuvia voi ja saa esittää vain amerikkalaisella Hollywood-laitteistolla, joka maksaisi jotain 60000 euroa. Sen sijaan voisimme vuokrata Makuunista saman leffan tai ostaa sen Prismasta ja esittää omalla laitteistollamme. Vaan sellainen on ankarasti kiellettyä. Tässä nyt on jotain vinksallaan. Mielihyvin maksaisimme tuon saman vajaan satasen DVD:n tai Blu Rayn oikeudesta kuin filmikelan vuokrastakin, koska tekijöidenhän pitää saada osuutensa.

    VastaaPoista
  5. Ad Esko: - ongelma on tunnistettu ja todellinen. Pitäisi olla Teoston kaltainen järjestely, josa ilmoitus ja tariffin mukainen maksu riittäisi. Hyvä että otit tämään asian esiin, koska sitä harva tuntee.

    VastaaPoista
  6. Ad Anonyymi: - mietiskelin tuota vaihdeasiaa. Armeija-tyyppisillä vaihteettomilla pyörillä tehtiin ihmeitä. En ytähän hätään tunnusta, että vaihteet ja sitten napavaihtee olisivat olleet samanlainen suuri muutos kuin kiintositeet perinteisissä suksissa.

    VastaaPoista
  7. Eiväthän vaihteet tietenkään vapaarattaaseen verrattava muutos ole, mutta toisaalta nykyään muodissa olevalla "fiksillä" (jollaisilla "hipsterit" mielellään ajavat) on sellaiseen totuttuaan itse asiassa parempi ajaa kuin vaihteettomalla pyörällä (eli nykykielellä "sinkulalla").

    Elävässä elämässä vaihteet toki ovat vallankumouksellinen muutos etenkin silloin jos on noustava vähänkin suurempia mäkiä saati sitten vuoria, ajettava raskaammin kuormattuna tai erityisen kovaa.

    Ennen 1930-lukua vaihtaminen vaati pyörän päältä nousua ja rungon vaakaputkessa olevasta vipuvaihtajasta siirryttiin yhdistettyyn vaihde- ja jarrukahvaan vasta 90-luvun alussa. Samalla ajajalta joka vaihdon yhteydessä hienosäätöä vaativista kitkavaihteista päästiin täsmällisesti toimiviin indeksivaihteisiin. Kehityksen seuraava vaihe ovat sähköiset eli nappia painamalla toimivat vaihteet, joista eri valmistajat ovat tehneet prototyyppejä, mutta vasta 2009 Shimanon markkinoille tuoma Di2 on osoittautunut menestykseksi.

    Myös napavaihteissa on tapahtunut kehitystä, jonka kärjessä on 90-luvun lopulta ollut suorastaan nerokas Rohloff-napa.

    Ei pidä myöskään unohtaa että 80-luvun puoliväliin eli nykyisten lukkopolkimien yleistymiseen saakka kilpa-, kunto- ja retkipyöräilijät joutuivat kiinnittämään kenkänsä polkimiin hihnoilla - ja jokaiselle kerran tai useammin nurin menneelle kyseessä oli suuri muutos...

    VastaaPoista
  8. Jukka kirjoitti:"Armeija-tyyppisillä vaihteettomilla pyörillä tehtiin ihmeitä."

    Eräs takavuosien kitarasankari painoi ylämäessä vaihteettomalla Jopolla heittämällä ohi sangen sporttisen ystäväni maastopyörästä. Ystäväni ihmetteli, että onpas kitaran vinguttajalla kova kunto. Myöhemmin lehdissä kerrottiin käräjäoikeuden antaneen tälle tuomion muun muassa amfetamiinin käytöstä.

    VastaaPoista
  9. Esko, kyllä teillä on joko vehkeissä tai silmissä vikaa, jos dvd-kuva hakkaa 35 mm:n filmin. Minäkin olen näitä työni puolesta vertaillut ja asianmukaisessa kunnossa oleva filmi päihittää vielä jopa Finnkinon 2K-digisalit, väittävätpä mainosmiehet mitä tahansa.

    VastaaPoista
  10. Armeijan polkupyörä, ihana kapistus.

    Olin pioneerina pohjolassa, lastasimme kukin neljä 10-kiloista telamiinaa pyörään, täyspakkaus, vitutusliivit, kypärä, rynkkäri, muut releet. Helteinen syyspäivä, poljimme upottavan suon reunaan, komento: pyörät kantoon, suon yli, mars.

    No, ei se ollut kuin pari kolme kilometriä.

    VastaaPoista
  11. Tietääkseni on olemassa polkupyöriä, joissa on kaksi vetävää pyörää. Etupyörän navassa on pieni apusähkömoottori.

    VastaaPoista
  12. Mulla on vaihteeton työmatkapyörä. Joskus kovassa vastatuulessa on tullut mieleen lyhyempi välitys, mutta harvoin sitä tarvittaisiin.

    VastaaPoista
  13. "Meille opetettiin kansakoulussa, että hinnat laskevat, kun tarjonta lisääntyy niin paljon että valmistajat ja kauppiaat joutuvat kilpailemaan."

    Onhan se niinkin. Tästä kuitenkin tulee mieleen eräs vanha vasemmistolainen opettaja, joka 1980-luvun alussa kertoi käyvänsä Stockmannilla ainoastaan alennusmyynnissä, koska "siellä vain silloin tavaraa myydään sen oikealla hinnalla."

    VastaaPoista
  14. Kovalevyjen korvaaminen flashillä on alkanut jo. Hinta vain vielä on hiukan korkea, esim kelvollinen 120Gigainen levy on noin 170 euroa. Tosin liikkuvien osien puuttumisen lisäksi ssd levyt (solid state disc) lisäävät suorituskykyä huimasti. Dataa voidaan lukea useasta kohtaa muistia samanaikaisesti eikä tarvitse odottaa, että levy suvaitsee pyöriä sille kohdalle, missä data sijaitsee.
    Esim Applen MacBook Air käyttää pelkästään flash-pohjaista tallennusta. Ja on tarjonnut muihinkin macbookkeihin jo pitkään ssd-levyä perinteisten pyörittimien lisäksi.

    VastaaPoista
  15. Tiesittekö, että kun kirjoittaa kommentin ja valitsee tuosta alhaalta, että käyttää googlea kirjoutumiseen ja sitten parin caiheen kautta luodaan tili ja palataan tälle sivulle, niin tämä kommentti on hukattu ;) Mutta asiaan eli uudelleen mitä jo kertaalleen taruilin.

    Siirtyminen kovalevyistä flashiin tallennuskapasiteettina on jo käynnissä. Kovalevyjen suorana korvaajana on ulkomitoiltaan ja liittimiltään identtiset siäisesti flash muistilla toteutetut ssd-levyt (solid state disc) taikka sitten esimerkiksi Applen MacBook Airissa suoraan emolevylle istutettu flash-muisti.

    Hinnat ovat vielä perinteiseen kovalevyyn verrattuna aika korkeita. Kunnollinen 120G levy on verkkokaupassa 170 euroa. Mikäli kysyntä kasvaa ja tuotantohinnat noudattavat mooren lakia, niin eiköhän muutaman vuoden kuluttua kovalevy ala olemaan tarpeeton harvinaisuus.

    VastaaPoista
  16. Armeija tarvitsee yksivaihteisia pyöriä, jotka ovat kuin panssarivaunuja. Mahdottomia rikkoa ilman kasapanosta tai sinkoa.
    -johan-

    VastaaPoista
  17. Itse asiassa ne LED-lamput taitavat myös olla sitä "kusetusta", kulutettua sähköä kohti niistä ei käytännössä kovin paljoa enempää valoa heru kuin purkaus- eli loistelampuistakaan, ainakaan mistään kvanttihypystä ei ole kyse. Mutta valonlähde mahtuu pienempään tilaan.

    Käyttöikä on kiintoisa kysymys. Ensimmäiset energiansäästölamput tulivat joskus 80-luvun puolivälin tienoilla, ja minulla on vieläkin käytössä yksi silloin ostettu Philipsin SL-lamppu. Onkohan nykyisissä keinotekoinen vanhennus?

    VastaaPoista
  18. Onnistuin ostamaan paikallisen halpa-hallin koko hehkulamppu varaston. Lamppuja oltiin kiikuttamassa kaatopaikalle.
    Sadalla eurolla sain kaapattua monta tuhatta 60W ja 40W lamppua. Nyt meidän kanala on kattoa myoten täynnä odottavaa hehkua!

    Kahden vuoden päästä alan myydä näitä koti-aarteita, euro kappale. Kannattaa tulla kyselemään niitä Länsi Uudenmaan toreille.

    Muuten, kaikille tiedoksi, kun Elohopealla ladattu ympäristö-lamppy särkyy käytössä, kuumana, siitä vapautuu elohopea-höyryä niin paljon että asunto menee käyttökelvottomaksi, asumis kieltoon.

    VastaaPoista
  19. Neljän vuoden kansakoulukokemuksella voisin sanoa, että ei siellä mitään talouselämän kilpailusta opetettu.

    VastaaPoista
  20. http://markkulankulma.blogspot.com/2010/09/oiva-peli.html

    VastaaPoista
  21. Ollaan suunniteltu kolmipyöräistä pyörää, jossa kaikki pyörät vetävät, mutta jossa pyörät saadaan myös pyörimään erisuuntaan, eikä vaihteita ole.
    Ehkä saadaan ensi kesänä testiajoon.

    VastaaPoista
  22. Vieläkö Kemppinen saa ajaa polkupyörällä?

    VastaaPoista
  23. Jonkun verran pyöräilleenä päättelyksekseni alkaa kohdentua, että korkeintaan 7 vaihdetta on tarpeen.

    7-vaihteisella Tunturilla tein mm. v 2008 pyöräretken, jonka Haanpään Pentti jykälsi vaihteettomallaan vuonna 1928.

    Yritin mahdollisimman tarkkaan seurata sekä Haanpään tekemien päiväkirjojen mukaista aikajanaa ja -reittiä, vaikka olihan 80. vuodessa tiet ja maisemat moneen kertaan ehditty myllätä toisiksi.

    Joissakin kohdin tavoitin saman tunnelman kuin Penttikin: parhaat hetket ehkä koin saapuessani Tohmajärven suunnasta Joensuun kantturoihin, seutuville, josta Esa Pakarinen lauloi Mulon Mantasta...

    Kilometrejä karttui mittarin mukaan 2198 (+-?). Mitähän lukema lienee ollutkaan Haanpään oikomattomien mutkien ja nilistämättömien mäkien aikaan?

    Toki Haanpää polkiessaan oli vasta 23 vuotias, minä 50, mutta kovia luita kumpikin; tasoissa pysyttiin kun saavuin laavulle Lamujoen rantaan Suomen Keskipisteeseen juhannuksena.

    VastaaPoista
  24. Mattip taitaa olla huumormiehiä.

    VastaaPoista
  25. LOL lampun elohopeasta aiheutunut asumiskielto. Siinä ES-lampussa on saman verran elohopeaa kuin kahdessa kilossa haukea. Siinä voitte seuraavan kerran kalan perattuanne miettiä heitättekö sen kompostiin vai lähetättekö postissa Eko-kemiin, jos se myrkky teitä niin paljon pelottaa.

    Todettakoon sentään se, että 20 vuotta sitten ES-lampuissa oli 50-100 -kertainen määrä elohopeaa näihin nykyisiin verrattuna. Myrkkyaste on tippunut täysin lineaarisesti ja nyt se tuossa pari kiloa suomalaista haukea -levelillä.

    Mattip, onneksi ostit hehkulamput talteen. Ympäristölle on varmasti edullisempaa, että kerran tehty hehkulamppu käytetään loppuun kuin viedään kaatopaikalle. Oikeassa paikassa niiden kuluttama energia kompensoituu tarvittavana lämpönä. Luulin kyllä, että kanala tuottaa kevyesti oman lämpönsä ehkä kovimpia pakkasia lukuunottamatta, jolloin tuo lampputekniikka ei ehkä ole maatalousyrittäjän kannalta edullisin ratkaisu. Tosin onpa niitä EU-maataloustukiaisilla hullumpiakin asioita veronmaksajien pussista maksettu.

    VastaaPoista