24. syyskuuta 2011

Nähnyt työmiehen




Ovatko Lipponen ja Niinistö nähneet työmiestä? Kommentoija kysyi, olenko minä nähnyt, mutta panen kysymyksen tietämättömyyden tiliin. Ikäiseni maalaispitäjän kasvatti kasvi silloisten, entisten ja tulevien kovan työn tekijöiden ja köyhien ihmisten keskellä.

Kysymys lienee pohjaltaan kopioitu Jacob Riisin kirjan nimestä ”How the Other Half Lives” (1880) http://www.authentichistory.com/1898-1913/2-progressivism/2-riis/index.html

Se on valokuvateos. Magnesium-salamavalo oli hiljan keksitty. Riisin kirja muuttaa kenen tahansa käsityksiä siirtolaisten paratiisista ja muka sopusointuisesta menneisyydestä..

Itse kysymys tuli kansainväliseksi jo Victor Hugon tuotannosta; myös Charles Dickens oli merkittävä tässäkin asiassa. Vallankumousten jälkeenkin 1800-luvulla oli ollut itsestään selvää ja soveliaisuuden sääntöjen mukaista, etteivät säätyläiset olleet missään tekemisissä vähäväkisten kanssa.

Juuri tästä johtui August Ahlqvistin ja Aleksis Kiven omituinen suhde, vaikka olihan Ahlqvist kyllä myös oikeasti hullu ja elämän pahasti kolhima. He olivat molemmat lähtöjään vähäistä väkeä, professori Ahlqvist saunamuijan avioton poika, jonka koulutuksen rahoitti tunnollinen siittäjä, aatelismies. Myös kartanonisäntä Agathon Meurman Kangasalta osallistui väittelyyn ”todellisesta Suomen kansastsa” ja penäsi, että hän jos kuka tuntee asian. Varmaan hän oli käynytkin itsellisten asuinloukoissa.

Slavoi Žižek on viimeistään dokumenttielokuvasta ”The Pervert’s Guide to Cinema” (Vertigo, Iivan Julma II, Kaupungin valot, Solatris, Lost Highway…) alkaen ollut radikaalin älymystön kirkkaita nimiä. Taustalla soivat Hegel ja Marx ja psykoanalyysi (Lacan). Tämä mies, jonka nimen kirjoittamiseksi joutuu käymään läpi heksadesimaalitaulua (Ž = Alt 0381), huomauttaa The London Review of Booksissa, että tällä kertaa Englannin, Ranskan, Espanjan ja arabimaiden kaduille nousseilla ei ole ohjelmaa. Hyökkäyksen kohteena on poliittinen luokka. Aivan kuten meillä Suomessa. Hän huomauttaa myös, että kun poliittista luokkaa vaaditaan sekä katoamaan että hoitamaan Kreikan tilanne, vaatimus on vaikeasti vastattavissa.

Hän aloittaa kertomalla kaskun. Työmies työnsi tarkoin vartioidun tehtaan portille joka ilta pressulla peitetyt kottikärryt, jotka tutkittiin aina tarkasti. Mitään ei löytynyt ja työmies sai mennä. – Hän varasti kottikärryjä.

Lehden kirjoittaja John Lanchester lienee parhaita nyt julkaisevista, jos laskemme vain arkiset hahmot, joihin Žižek siis ei kuulu.

Hänen huomionsa kriisin syistä on hyvä. Yhdysvaltain republikaanit ei ole enää poliittinen puolue. Poliittisilla puolueilla on jokin toimintatapa, joillakin jopa tavoite. Teekutsuvimmaisten nousun jälkeen republikaanit ovat alkaneet vannoa järjettömyyden nimeen. ”He tietävät, että kaikki muut tietävät, etteivät he todellisuudessa välitä tekojensa seurauksista. Mutta heidän maailmankuvansa on olennaisesti teologinen.”

Selviteltyään, miten Sarkozy ja Merkel ovat kiihdyttäneet kriisiä Lanchester päätyy suositukseen. Pankkeja olisi kohdeltava samalla tavalla kuin muita välttämättömien mutta vaarallisten palvelujen toimittajia, kuten vesilaitoksia, voimaloita ja lääketeollisuutta.  Suomessakin mainostettu ”vastuu osakkeenomistajille” eli liikeyrityksen velvollisuus tuottaa voittoa toteutuu aina valtion luvalla ja valtion ehdoilla. Valtio kieltää sisäpiiririkollisuuden ja kirjanpidon väärentämisen mutta ei työvoiman manipulointia.

Suomessa on pitkä alastoman valtiovallan ihannoinnin teologinen perinne, ja kyllä meilläkin ”työmies” on ollut mielisairaan synonyymi. Vielä sodan päätyttyä lääkintäeverstiluutnantti Y.S. Suomalainen kauhisteli kansankunnan parhaimmiston (ylioppilaiden) kaatumista, koska näin ”sekatyömiestyyppi” pääsee vallitsevaksi, ainakin ellei kelvotonta ainesta – surmata.

Luulen että uutisissa näkemäni kreikkalaisnainen oli oraakkeli, vaikka ensin nauroin: Kreikalle on annettava rahaa, hän sanoi, koska ihmiset ovat tärkeämpiä kuin numerot (eli raha).

Eikö meilläkin jälleen vihjailla ”täysin tarpeettomista ihmisistä”?

30 kommenttia:

  1. Hyvä teksti kaikessa hajanaisuudessaankin. Hauskaa, että setä tietää Žižekin. Hän on aina tuntunut jollain epämääräisellä tavalla kemppisläisen elämyspiirin ulkopuoliselta hahmolta, vaikka eihän teillä ole ikäeroakaan kuin viisi vuotta.

    Siitä, kun Žižek kertoo vitsin, on myös video: http://www.youtube.com/watch?v=H_AW8soxIa8

    VastaaPoista
  2. "Luulen että uutisissa näkemäni kreikkalaisnainen oli oraakkeli, vaikka ensin nauroin: Kreikalle on annettava rahaa, hän sanoi, koska ihmiset ovat tärkeämpiä kuin numerot [...]"

    Saanko kysyä kunnioittavasti, mikä tuossa aluksi nauratti?

    VastaaPoista
  3. Niin, kaikki vitsit ovat samoja. Andorralainen ukko meni fillarilla, Andorrasta Ranskaan, monta kertaa - vuosikausia - ja aina hänet tarkastettiin tarkasti: ei mitään salakuljetettavaa. Sitten tämä äijä jäi eläkkeelle. Ja tullimiehet kysyivät että "minkä takia sää sen rajan niin kamalanmonta kertaa ylitit. Vaikka eihän sulla koskaan ollut mitään kiellettyä..." Ukko vastas että "mää myin polkupyöriä. Ranskassa niistä sai..." no, joo. Ränkylä on kiva valuutan nimi, sitä me nuorina merimiehinä hoettiin, "mikä maa mikä ränkylä?".

    VastaaPoista
  4. "Ovatko Lipponen ja Niinistö nähneet työmiestä? Kommentoija kysyi, olenko minä nähnyt, mutta panen kysymyksen tietämättömyyden tiliin. Ikäiseni maalaispitäjän kasvatti kasvoi silloisten, entisten ja tulevien kovan työn tekijöiden ja köyhien ihmisten keskellä."

    Juu, kysymys olisi minunkin mielestäni pitänyt modernisoida. Oikeasti outoja Suomessa eivät ole puutteessa elävät ihmiset, vaan jokin muu sakki, joka on vaikeasti määriteltävissä, mutta joka kieltämättä erottuu sekä tietystä nykyisestä "eliitistä" että historiallisista ryhmistä.

    Kysymys on siitä, onko (vaikka) Kemppinen varautunut sellaiseen, että resursseja on roskajoukolla, ja että huonosti menee ihan muilla.

    Se nimittäin on nähdäkseni oikeasti uutta, että eriarvoisuus ei perustu arpapeliin tai muuhun yleisesti hyväksyttyyn inhimilliseen periaatteeseen, vaan esimerkiksi eroon luonteen lujuudessa - ja siis nimenomaan selkärangattomien eduksi.

    Itse koen kasvaneeni nimenomaan mainitunlaiseen maailmaan, ja voin sanoa, että tunnen vierautta sekä tämän blogin kentässä että varsinkin lähes kaikkialla muualla. Lienen varmaan niitä "pehmeän työn" tekijöitä, pullamössösukupolvea, joka voi kyllä tehdä entisajan "kovia töitä", mutta palkatta. Eivätkä "pehmeän työn" liksatkaan enää vakuuta.

    VastaaPoista
  5. Ollaanpas sitä nyt vasemmistolaisia. Usko valtioon, lakiin, politiikkaan ja suunnitteluun on vahva. Ei kuitenkaan tarvitse mennä Suomen mediaa ja länsimaailman vasemmistomediaa ("liberal media") kauemmas huomatakseen, että on muitakin näkemyksiä.

    Kreikan ongelmat ovat selvästi valtion ja EU:n implisiittisen valtiolainojen takuun vika, eivät kapitalismin. Muut viime vuosien talousongelmat voidaan oikeistolaisittain selittää valtiollisella rahapolitiikalla (liian halpa keskuspankkikorko), valtiollisella subventiopolitiikalla (asuntolainojen tukeminen jenkeissä), valtiollisella sääntelyllä (luottoluokitusjärjestelmän jäykistäminen, rahojen ajaminen regulaaatiolla varjopankkijärjestelmään) ja ennenkaikkea sillä moraalikadolla, että pankkijärjestelmässä yleensä kaikki olettavat, että jos musta joutsen tulee, valtio pelastaa, joten siitä ei tarvitse välittää.

    VastaaPoista
  6. Sen hattupää Z:n (alt 0381) kanssa istuttiin torniolaisessa baarissa 1960-luvulla (baari-sanalla silloin eri merkitys kuin nykyään), ja kerroin hänelle jutun miehestää, joka toi Haaparannasta/lta päivittäin kottikärryllisen hiekkaa.

    VastaaPoista
  7. Zizekiä on hauska kuunnella, mutta en edes yritä ymmärtää. Setä saa sössöttää ja minä nautin logiikan loikista pimeään ja ihmeellisistä epäasiayhteyksistä. Onko Zizek rölli?

    VastaaPoista
  8. Olisiko niin, että setä on kyllä nuoruudessaan nähnyt työmiehiä, mutta on heidät nyt unohtanut, koska K-nummella sedän kotitalon läheisyydessä, jossa setä nyt pääasiassa liikuskelee kameroineen, ei heitä juurikaan näy?

    VastaaPoista
  9. Työmiehen poikana, jolle porvari oli ihmetyksen aihe, saanen luikahtaa hetkeksi tulenaralle alueelle – tasa-arvoon.

    Näinäkin aikoina, jolloin vannotaan ja taistellaan tasa-arvon nimeen ja puolesta, ei tarkka sivustaseuraaja voi välttyä kerettiläiseltä ajatukselta, että vannojien ja taistelijoidenkin mielestä toiset ovat otollisempia autettavia kuin toiset.

    Paremman väen (koulutetut, keskiluokkaisista perheistä lähtöisin olevat, sivistyneemmät) mielestä on selvästi olemassa oikeasti autettavia ja syntyjään auttamattomia.

    Tulee mieleen työväenliikkeen ensi hetket, jolloin monet paremmista piireistä olevat olivat mukana auttamassa sorrettua työväkeä parantamaan elinolojoaan.

    Poikkeuksetta he pettyivät katkerasti, kun jalon köyhän työläisen, joka olisi ollut kiitollinen sivistöneistön tuesta, autettava paljastuikin ahneeksi hävyttömäksi ryysyläiseksi, joka ajoi omaa pientä etuaan ja kiitollisuuden sijaan vaati aina vain enemmän.

    Koska kyse on ihmismielestä, tämä historia toistaa itseään.

    VastaaPoista
  10. Kyllä meikäläinenkin hörähti samalle uutispätkälle siitä kiivaspuheisesta naisesta - ..."Kreikalle on annettava rahaa, koska ihmiset ovat tärkeämpiä kuin numerot"...

    Toismaalaisten on rahoitettava kreikkalaisten makea elämä, kun itse eivät siihen pysty.

    VastaaPoista
  11. Sellainen oleellisen tärkeä asia tuli mieleen, että hatullisen tsetan löytää liki nopeasti kun kirjoittaa Googleen zizek ja sitten kopioi ekan hakutuloksen: "Slavoj Žižek".

    Sitten sivuhuomiona selostan, miksi republikaanistyyppinen ajattelu on Suomessakin nousussa: Ihmisiä alkaa kyllästyttää, kun joutuvat verorahoillaan tai lupamaksuilla rahoittamaan kaikenlaista toimintaa, jonka kokevat vastenmieliseksi tai jopa hyökkäykseksi itseään kohtaan. Esimerkkinä vaikka valtion rahoittaman feminismin piirissä käyty keskustelu siitä, saako miehiä tappaa vai ei (ks. esim. Tulva 2/2011 tai Atlas Saarikosken YLE-kolumni). Tämä inhojen kirjo sitten kääritään paketiksi nimeltään Big Government, social engineering tai progressive liberals, josta yhä useampi löytää nettiaikana eli vapaan viestinnän oloissa itselleen sopivan siivun, jota vastaan taistella. Ryhmittyminen käy niin, että "minä autan sinua tuon vihaamisessa niin auta sinä minua tämän". Tällainen poliittinen liikehdintä ei suinkaan ole järjettömyyttä vaan hyvinkin järkevää strategisessa mielessä.

    VastaaPoista
  12. Anonyymi: "Oikeasti outoja Suomessa eivät ole puutteessa elävät ihmiset, vaan jokin muu sakki, joka on vaikeasti määriteltävissä, mutta joka kieltämättä erottuu sekä tietystä nykyisestä "eliitistä" että historiallisista ryhmistä."

    Kyllä kyllä. Oikea kysymys on nimenomaan: Ovatko Lipponen ja Niinistö (ja Kemppinen) nähneet työmiehen katoavan? Monihan sen kyllä on nähnyt, mutta vaikeasti näkyy yhä, että mitä on tullut tilalle.

    Kaunokirjallisuutta kannattaisi mielestäni hyödyntää. Mainittiin Dickens, joka on 1800-luvun kannalta olennainen kirjailija. 2000-luvun kannalta olennainen kirjailija olisi Arto Salminen.

    VastaaPoista
  13. "Kommentoija kysyi, - - mutta panen kysymyksen tietämättömyyden tiliin."

    Niin, onko missään (enää) keskustelua, jossa kysytään kun ei tiedetä. Normaalia alkaa olla, että tietämättömyys synnyttää väitteitä ja mielipiteitä.

    VastaaPoista
  14. Mita blogin "työvoiman manipulopinti, joka ei ole kiellettyä" tarkoittaa??

    VastaaPoista
  15. Ad Omnia: - "työvoiman manipuloinnilla" tarkoitan ns. harmaata taloutta, jossa joko rikotaan suoraan lakia (työturvallisuus; verotus) tai sopimusperusteisia määräyksiä, joita on sitouduttu noudattamaan (vähimmäispalkka jne.)

    VastaaPoista
  16. En ole nähnyt työmiehen katoavan, mutta yksi maalari 1960-luvulla häipyi meiltä töistä, kun piti mennä kaveria vastaan linja-autoasemalle.

    VastaaPoista
  17. Ad Idiootti et alii: - kysymys asian ytimeen. Valitettavasti en tiedä, mitä vastata.

    VastaaPoista
  18. Ad Anonyymi: - nainen, rahaa - ensin nauratti omna perimän takia. Jossain hyvin syvällä on vakaumus, että kun ei ole rahaa, sitten ei syödä.

    Tämä on tietyhsti sta vuotta sitten vanhentunut ajatus ja tulee hälyttävän lähelle populismia - eli että kun rahat loppuvat, ei auta istua odottamaan, että joku kantaisi kassilla lisää.

    VastaaPoista
  19. Täällä Valkeakoskella monella (paperi)työmiehellä on omakotitalo "Waldenin markan tonteilla", menopelejä pihalla, mökki järven rannalle, se 6 viikon lomakin kalasteluun jne... Toki ei kaikilla,vaan enimmälti varttuneilla tai jo eläköityneillä. Yli vuoden työttömiä olleita on myös paljon tehdassaneerausten perua; Samoin kuin kaltaisiani, jotka erilaisin pätkätöin yrittävät riipiä jotain kasaan. Kuin kirjailijat luoda keskimäärin alle 10 000 euron vuositulojaan.
    Ja välttää joutumista Bermudan kolmion vangiksi (työmarkkinatuki-asumistuki-toimeentulotuki, joista viimeksi hakemiselta "byrokratia karkottaa apua tarvitsevat köyhät" (tuore tutkimus Tampereelta)
    Vuoden 1991 pankkikriisin yli 100 000 uhrin trauma on käymättä läpi. Sen sijaan Sitra (jota pätemätön Esko Aho tunki ohitse pätevämpien johtamaan hetken) selvitti eliitin tekoja ja historijoitsijat pankkien toimia.
    Katkeruus ja kokemus hylätyksi tulosta kuului yhä monen uhrin puheesta , kirjoitti Hesarissa A. Blåfield hiljan palstallaan 20v. vuodesta 1991- tilaisuudesta.
    Työelämässä paremmisto haluaisi korvata perusturvaväen - Kemppisen "tarpeettomia ihmisiäkö" - halvemmalla ulkomaalaisella työvoimalla. Olkiluodon ydinvoimatyömaalla on maksettu alle 2 euron tuntipalkkoja.
    Toisaalta vuodesta 1995 alkaen ylimpien tuloluokkien käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet Suomessa "maailmanennätysluokkaa" , vaikka niin vasemmistopuolueet sekä vihreät ovat olleet hallituksessa. Aika paradoksi .

    -Masentavinta on voimattomuus, katsoi eilisillan töllössä Rolling Stones´n Street Fighting Man-kappaleen esikuva Tariq Ali. -Vaikka ihmiset osoittavat kuinka mieltä Kreikassa ja muualla ,he lopulta passivoituvat kun huomaavat ettei suunta muutu, murehti 60-luvun veteraani.
    Rangaistusvaltio taltutti kesän mellakoissa Britanniassa eriarvoisuuden syrjäyttämiä. Lontoon ensi kesän olympialaisiin maailman suurin, 600 000 työllistävä vartio- ja turvallisuusalan yritys kouluttaa 10 000 vartijaa.
    Göteborgin 2001 mielenosoituksissa vallan turvakoneisto kehotti ent. 60-lukulaisia punaporvareitamme presidentti Halosta, pääministeri Lipposta ja ulkoministeri Tuomiojaa vaihtamaan turvallisempaan hotelliin. Ettei osin mellakoiksi äitynyt mielenosoitus häiritse osallistumista EU-kokoukseen, jota presidentti George W. Bush kunnioitti läsnäolollaan. Yhtäkään mielenosoittajia väkivaltaisesti kohdellutta poliisia ei ole asetettu syytteeseen.
    Niin Helsingin Asem-mielenosoituksen kuin Kyläsaaren EU-romanien leirin vallan väkivaltakoneisto taltutti näyttävästi paremmiston taputuksin.
    Ja parhaillaan koko ajan hivutetaan vihapuheen taltuttamisen varjolla näkemyksiä, että varo kansalainen, mitä kirjoitat, sillä isoveli valvoo.
    Mutta vauras etutöölöläinen punaporvari , eriarvoisuutta syventäneiden kausien pääministeri, Paavo Lipponen, 70, pyrkii presidentiksi. Arvostellen ja ärhennellen paremmiston äänenä perussuomalaisia.
    Ilmeisesti siitä, että viime vaaleissa kansa petti eliitin äänestämällä väärin.
    Vielä " kateus on demokratian paras tae" (brittifilosofi Bertnard Russell).

    VastaaPoista
  20. Tyovoiman manipulointi;
    Onko oikein ymmartaa, etta bloginpitaja ajattelee, etta kun on kirjanpitorikos ja sisäpiiririkos, niin pitaisi saataa myos työvoiman manipulointirikoksesta rikoslaissa?
    Siis harmaan tyovoiman kayttajat linnaan! Miksei
    SAK ole viela tata keksinyt?

    VastaaPoista
  21. "Ihmiset on tarkeampia kuin numerot"
    Voisi kai sanoa, etta 'ihminen on tarkeampi kuin raha'.

    Taitaa vaan olla niin, etta meidan "ihmisarvoinen elama" menee karille, etta kolahtaa, kun nama "ihmisenhoitajat" jattavat talousasiat hoitamatta. Talous hoitaa itse itsensa. Putket on nyt niin kallellaan, etta jos poliitikot eivat tee radikaaleja paatoksia, niin talous hakeutuu tasapainoon laman/kovan taantuman kautta. On tehty syntia yksinkertaisia "talouden totuuksia vastaan". --- Ei se lopulta niin hirvean vaikeaa ole. Siita vaan seuraa massatyottomyytta ja konkursseja nutta nehan ovat vain lukuja. Eiks totta.

    VastaaPoista
  22. Sauli Niinistö on ollut tietääkseni rakennuksilla töissä opiskeluaikanaan eli ollut itse työmies.

    VastaaPoista
  23. Luin aikoinaan B. Travenin kirjoja. Kirja kirjalta ne alkoivat ahdistaa minua yhä enemmän, oli pakko lopettaa niiden lukeminen. Ps. Tämä on ainoa kirjailija jonka kanssa mulla on käynyt näin. (Tulin niin voimattoman surulliseksi ja vihaiseksi samaan aikaan.) No, nykyisin maksan UNICEFfille pienen summan per kuukausi että omatuntoni pysyisi puhtaana. (Ei se pysy.)

    VastaaPoista
  24. Ad Omnia - työvoiman manipulointi - olen sitä mieltä, että perusajatuksiltaan kuitenkin ikivanha rikoslaki jättää ihmiseet organisaatioiden armoille. Kun puhutaan talousrikollisuudesta, tarkoitetaan melkein aina rikoksia, joiden uhrina on valtio tai osakeyhtiö.

    Rikoslain 47 luku käsittelee kyllä työvomarikoksia. Silti tuntuu joskuks, että ymäristön suojelu tai vaikkapa aineettomien oikeuksien (kuten tekijänoikeus) suojelu on jossain välissä ohittanut ihmisten suojelun.

    VastaaPoista
  25. Mikis,
    minä olen kuullut tuon pyöräilijäkaveri-jutun eri tavalla.

    Sen tarinan päähenkilö oli Giacometti. Köyhä kuvanveistäjä Italiasta, mutta kuljeksi Italian-Ranskan rajaa jatkuvasti, en tiedä millä pelillä, kävellen varmaan tai fillarilla.

    Tullimiehet kiinnoistuivat hänestä myös, nuoresta pörröpäästä. Mutta ei hänellä ikinä ollut mitään.

    Sittemmin Giacometti sai jonkun gallerian avaamaan ovensa itselleen ja siellä olivat pitkät venytetyt figuurit isoina, kun hän oli kuljettanut ne housuntaskussaan tulitikkuaskissa rajan yli yhden toisensa jälkeen, jollekin valimolle.

    Ainakin niihin aikoihin Ranskan taiteilijoiden tilanne oli se, että galleriat etsivät taiteilijoita ja maksoivat heidän näyttelyistään, kuulemma se on nykyäänkin enemmän niin päin. Suomessa taas ei.

    Taiteilijoiden pitää jonottaa galleriaan, maksaa sitten itsensä kipeiksi 3 viikon näyttelystä (vähintään monta tuhatta) ja jos jotain menee kaupaksi, siitä gallerian pitäjä ottaa vielä muhkean voiton. Jotenkin tästä on johdettu se, että taiteilijat, kirjailijat ja muu joutoväki ovat itseään työllistäviä yrittäjäntapaisia.

    Nykysuomalaista luokkaretkeä voisi ehkä yrittää kuvailla useammallakin tavalla. Ehkä Suomen sosiologit työskentelevät juuri ongelman kimpussa?

    VastaaPoista
  26. mun mielestä "kysyjä" piti ihan selvänä jåtta sellainen on nähty.

    VastaaPoista
  27. Presidenttiehdokas Niinistö jakeli havaintojeni mukaan roskapostia pakettiautollaan Turun yo-taloilla asuessani 70-luvun alkupuolella, jolloin hän opiskeli TY:n oikeustieteellisessä.
    Samaa hommaa ovat monet yrittäneet täälläkin, mutta lopettaneet aika pian surkean palkan takia.

    VastaaPoista
  28. Kehotan katsomaan Ken Loachin kommentin:http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/hardtalk/9596825.stm

    VastaaPoista
  29. "Kreikan ongelmat ovat selvästi valtion ja EU:n implisiittisen valtiolainojen takuun vika, eivät kapitalismin. Muut viime vuosien talousongelmat voidaan oikeistolaisittain selittää valtiollisella rahapolitiikalla (liian halpa keskuspankkikorko), valtiollisella subventiopolitiikalla (asuntolainojen tukeminen jenkeissä), valtiollisella sääntelyllä (luottoluokitusjärjestelmän jäykistäminen, rahojen ajaminen regulaaatiolla varjopankkijärjestelmään) ja ennenkaikkea sillä moraalikadolla, että pankkijärjestelmässä yleensä kaikki olettavat, että jos musta joutsen tulee, valtio pelastaa, joten siitä ei tarvitse välittää."

    Anssi hyvä, yhtiöiden sotkeentuminen valtion toimintaan on korporatistista ja määritelmällisesti oikeistolaista.
    Kapitalismi on pyrkimystä voiton maksimointiin ja monopoliasemaan. Politiikkaan sotkeutuminen on yksi noissa käytettävistä keinoista.

    Sitä paitsi vikaa löytyy paljon Kreikan valtion lisäksi ranskalaisista ja saksalaisista pankeista, jotka lähtivät lainaamaan rahaa luottokelvottomalle maalle.

    On toki valtion tehtävä suitsia taloudelliset toimijat niin, ettei taloutta saa kaadettua eikä demokraattiseen hallintoon sotkeuduta. Nykyinen globalisaatiokehitys ja EU:n tuoma talouden vapauttaminen, joita oikeistopiireissä kritiikittömästi ajetaan, eivät kummassakaan tehtävässä auta.

    VastaaPoista
  30. "Jotenkin tästä on johdettu se, että taiteilijat, kirjailijat ja muu joutoväki ovat itseään työllistäviä yrittäjäntapaisia."

    Siitä tuota yrittäjyysajatusta ei ole johdettu. Tuo ajatus on kenen tahansa normaalijärkisen nähtävissä siitä, etteivät nuo ihmiset ole työsopimuksen alaisessa palkkatyössä, jolloin nämä ovat yrittäjiä ja/tai freelancereita, jotka voidaan niputtaa samaan yrittäjäluokkaan. Ainoa ero noissa on se, että ensimmäiset toimivat omistamansa yrityksen kautta.

    Työllistyminen on toki asia erikseen.

    VastaaPoista