31. tammikuuta 2011

Ministeri ja paholainen

Kuva: dresdencodak.com/2009/02/16/exorcising-laplaces-demon/



Keskustellessamme (poliittisista) tavoitteista ja ohjelmista niihin pääsemiseksi, paholainen nauroi.

Maailmaa tai maata halutaan muuttaa perustamalla kansakouluja ja kieltämällä pankit, ottamalla ne yhteiskunnan haltuun.

Tämä kuulosti vaalisetelissä yhtä hyvältä kuin eräät päivän sanomalehdessä esitetyt. Vaikka se vaikutti hyvältä ja täyteläiseltä kuin paistuva pulla, sitä ei tarvitse torjua edes asiaperusteilla.

Pintapuolisesti kansakouluilla ja pankeilla ei ole mitään yhteyttä. Puhumme Snellmanin näkökulmasta eli noin vuonna 1862. Mutta jos perustamme pankit ensin, sitten ei ole siivoojia eikä talonmiehiä, jotka osaisivat lukea kyltistä aukioloajat. On perustettava ensin kouluja ja opetettava kaikki kynnelle kykenevät lukemaan.

Voi olla että tämä johtaa pankkien perustamiseen, mutta ei välttämättä. Alkuperäisen poliittisen ohjelman maailma on jo muuttunut, koska nyt on kansakoulut.

Ajatuskoetta on helppo jatkaa. Vaaditaan myös 8 tunnin työaika. Hyvä. Se on järkevä vaatimus. Mutta edellyttääkö se kansakouluja ja pankkeja? Vastaus: emme tiedä ennen kuin olemme kokeilleet. Yhteisö jossa uudistus toteutetaan ei ole enää sama kuin se, jossa se suunniteltiin.

Jokainen suuri yhteiskunnallinen manifesti on vanhentunut, kun se julkaistaan. Kommunistinen manifesti, tuo mainio asiakirja, oli paksussa homeessa 1848, kun se kammettiin esiin painokoneista. Asiakirjassa kaavailtu tapahtumasarja oli alkanut jo, 1789 ja 1830 vallankumouksilla ja sodilla ja niiden yhteiskunnan ryhmissä eli luokissa näkyvässä, ehkä mitattavassa informaation lisääntymisenä ja entropian vähentymisenä.

Kun Kolumbus sanoi juomaveikoilleen: otetaanpa ja löydetään Amerikka mutta erehdytään paikasta niin että luullaan sitä porukalla Kiinaksi tai Intiaksi, ajatus vanheni. Kun se oli lausuttu, se oli toteutettavissa, puoliksi tapahtunut.

Laplacen demoni on ajatuskoe. Se ei ole yhtä kuuluisa kuin toinen serkkunsa (äidin puolelta), Maxwellin demoni, joka poliisia peläten luukuttaa kahden kammion välillä vaivihkaa vilkuillen pienhiukkasten nopeutta. Laplacen demonin oletetaan tietävän kaiken menneisyydestä, jolloin se tietää kaiken myös tulevaisuudesta.

Puheenaiheen nimitys on luonnontieteellinen determinismi. Maailmankaikkeuden ja siten myös Suomen tämänhetkinen tila on seuraus sen menneisyydestä ja sen tulevaisuuden syy. Kun demonilla on niin valtava ymmärrys, että se pystyy omaksumaan tiedon nykyhetkestä, se tietää kaiken.

Laplacen demoni kaatui ensin fysiikassa, sitten biologiassa ja sitten psykologiassa. Se on kaadettu ryminällä käyttäen matematiikkaa, ja informaatioteoriassa on huomautettu, ettei maailmankaikkeuden jäljellä oleva ikä riittäisi tuon informaation kanssa elämiseen. Filosofisesti on huomautettu, että ollaan lähellä Gödelin toista lausetta. Demoni tietää kaiken maailmankaikkeudesta, joten se on osa maailmankaikkeutta ja itsensä osajoukko. Mitä siitä seuraa, se kerrotaan jo esikoulussa.

Lääkäritkin joskus tiesivät kaiken. Molekyylilääketiede ei ole yhtä varma. Solussa 10 000 geeniä, joista 10 000 proteiinia osittain myötäsyntyisten, osittain sattumanvaraisten seikkojen päälle kytkeminä tai toimimattomina. Syövän hoidon yksi vaikeus: individualismi. Sairauden prosesseja on lähelle sama määrä kuin sairaitakin, emmekä koskaan tiedä, vaikuttavatko nuo miljoonat vaikuttajat samanaikaisesti, peräkkäin vai ryhminä.

Poliittisen keskustelun kannalta: emme tiedä, mitä on tehtävä, koska emme voi tietää. Järkevä reaktio tähän ei ole vetäytyminen. Joudumme vetäytymään todennäköisyyksiin ja erilaisiin peukalosääntöihin.

Politiikka ei ole mahdollisen taidetta. Se on mahdottoman taidetta.




9 kommenttia:

  1. Ad Jukka,

    on hauskaa, kun nostat Snellmanin esimerkiksi kansakoulujen perustamista kannattaneesta henkilöstä. Snellman on nimittäin suomalaisessa kasvatustieteen historiassa roiston roolissa. Pitkälti aiheetta. Mies oli, muitten ansioittensa lisäksi, suuri kasvatusfilosofi.

    Snellmanin suuri synti oli se, että hän piti kansakoulunopettajien koulutusta tarpeettomana. Uno Cygnaeuksen ajaessa seminaaria Snellman kannatti, että kansakoulunopettajiksi otettaisiin entisiä aliupseereja. On siis selvää, että seminaarien perinnettä kannatteleva historiankirjoitus tuntee Snellmanin vaarallisena harhaoppisena.

    Väärässähän Snellman oli. Seminaarit tuottivat kansalle kansan parista lähteneitä, mutta täydellisesti snellmannilaiseen kansallisuusideologiaan kasvatettuja opettajia. Kansakoulunopettajista tuli Suomen sivistyksen vahvin tukipilari. Tätä ei Snellman kyennyt näkemän. Hän eli vanhemmassa yhteiskunnassa, vaikka rakensi nykyaikaa.

    VastaaPoista
  2. JK: ”Kun Kolumbus sanoi juomaveikoilleen: otetaanpa ja löydetään Amerikka..”

    Toinen versio, jonka olen kuullut asian jatkosta:
    ” Kolumbus lähti purjetimaan kohti Intiaa, mutta saapui Amerikkaan. Perille tultuaan hän ei tiennyt, missä oli ja palattuaan Eurooppaan hän ei osannut kertoa, missä oli käynyt. Silti hän teki maailmanhistoriaa.”

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus! Naiset lännessä ovat enemmän miehiä kuin naisia vaikka ovat normitettuna naisia enemmän kuin mm Afrikan metsissä asuvat naiset,joilla on silti enemmän naiseutta sen varsinaisessa merkityksessä. Kaikki kasvaa kun sitä kasvatetaan ja mies kasvatti oman näköisensä naisen jolla kapeat sääret kuten miehellä vaikka naisen pyöreyttä. Nainen ei saanut olla pyöreä, hänen piti ensin olla mies ja sitten omata kauniin naisen kuorta.
    Jotain semmoista koska antiikin mies ei saanut mistään muusta omaa apulaistaan kuin hän sai homosta. Kuvat näyttävät: nainen ja mies ovat aina olleet jotain erilaista: mies kuten symboli linearisuuteen taipuva, suoraan jonnekin menevä ja nainen sen vastakohta; alaspäin eli ristiin katsova holistinen ja pysähtyvä. Miten nämä soinnutetaan, ei ainakaan näin kun on yritetty. Sodan hengessä naisista tehtiin kauniita miehiä.
    Lahnoja sängyssä ja standardihymy kuten Berlusconin hiilipaperitytöt joiden ikä on niin nuori, että Berlusconi sanotaan olevan isoisän iässä suhteessa näihin. Tämä on se sivistynyt elämä mihin kasvatamme lapsemme ja mihin psykologit pyrkivät ohjaamaan itkuset ja niskuroivat lapset.
    Mielestäni psykologien tulisi ensin poistua ohjaamasta ihmisiä väärin ja sen jälkeen väestösuunnittelu ei saisi olla kaupallista edes minkään hyvän nimissä. Koska se ei ole hyvä.

    VastaaPoista
  4. Mahtoiko juttusi otsikko ollut "väärä" vai mikä, kun klo on 23.58 ja ei yhtään kommenttia? Harvinaista!

    VastaaPoista
  5. Ad Erastotenes Aleksandrialainen: - tuosta Snellmanin roolista tiedänkin oikeasti jotain. Luin sen uuden paksun Snellman-elämäkerran.

    Vanhempi poikani väitteli Yrjö-Koskisen kasvatusideologiasta ja taisin toimia jossain vaiheessa oikolukijana. Kun a.o. tohtori toimii edelleen OKL:ssä,, opettajainkoulutuksen historiasta on kertynyt tietoa.

    Y.S. Yrjö-Koskinen on muuten aika unohdettu, poliittisista syistä ("bobrikoffari", mikä on väärä syytös). Hän se oli merkillinen mies. Edes kolmiosainen elämäkerta ei oikein avaa (Suolahti I-II, Koskimies III).

    VastaaPoista
  6. Ad Omnia: - kuten olette jo huomanneeet, Erkki K. Laakson ihmettelyyn on luonnollinen selitys. En viitsinyt ryhtyä toimenpiteisiin kun odottelin, josko verkko nousisi. Moderointi onnistuu tietysti puhelimellakin, mutta...

    VastaaPoista
  7. Mahdottoman taidetta, tosiaan, vaikka moni yhä väittää, että se mikä miekalla on luotu, on vain miekalla muutettavissa.

    Keskon johtajan omiin nimiinsä ottama tyhmä sammakko kokovartaloministeristä lienee syntynyt jossakin muualla kuin suomenkielisessä päässä, esim. EVA:n ruotsinkielisten tohtoreiden suussa, samoin kuin A.Stubb'n ylpeily Suomesta ratkaisukeskeisenä maana (lopullinen ratkaisu??).

    Tällaiset töräytykset vahvistavat kiireellistä tarvetta synnyttää meillekin vihdoin kansankielistä älymystöä, I suppose.

    VastaaPoista
  8. Keskon johtajan omiin nimiinsä ottama tyhmä sammakko kokovartaloministeristä lienee syntynyt jossakin muualla kuin suomenkielisessä päässä

    http://tuuritapio.blogspot.com/2011/01/kuunnelkaa-ennen-tuomitsemista.html

    Tuon blogin alaosassa on linkki. Kuunnelkaa se ja miettikää miten tyhmiä femakot ja niiden peesaajat ovat ja päätyhmä oli Wallin, oikeasti übertyhmä. Keskon miehellä ei ole mitään syytä pyytää anteeksi ja se sana "kokovartaloministeri" n. 4:20 kohdalla on todellakin irrotettu asiayhteydestään.

    VastaaPoista
  9. Tekstin sisältö oli sellainen, ettei Kemppaiseltakaan sellaista odottaisi. Ehkä ajatusyhteys tapahtumiin on "hälvennyt" 6. vuodessa. :-) Ei oikein auennut, mutta vika on täällä.

    VastaaPoista