Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
10. syyskuuta 2009
Valehtelemisen oppikirja XXI
Jatkan eilisestä Hitler-sitaatistani ja Saksassa 1919-1939 vallinneesta käsityksestä: Saksa ei hävinnyt sotaa; sitä puukotettiin selkään.
Suomihan ei nimittäin liioin hävinnyt sotaa 1940 eikä 1944. Voitto tuli kummallakin kerralla vaikka pokaali jäi saamatta. Torjuntavoitto.
Jos nyt potkupallojoukkueen spokesperson Litmanen sanoisi, että emme hävinneet ottelua Vinkuintialle, vaikka tulos oli 0-3. Todellisuudessa meitä puukotettiin selkään, koska siteet lipsuivat ja saksalaiset olivat sekoittaneet soppaan jotain sopimatonta, viestin vastaanotto voisi olla viileä.
Varhaisessa ammatissani opin määrättömästi viisaita asioita. Yksi niistä oli viipurilaisten asianajajien oppi. Laskua siannahkasalkusta kaivaessa on sanottava, tilanteesta riippuen, joko ”sie hävisit juttuis”, tai ”mie voitin siun jutuis”.
Menee täydestä myös muissa yhteyksissä.
Urheilu vertautuu uhkapeliin ja leikkeihin juuri siinä, että voittaminen ja häviäminen tehdään keinotekoisia sääntöjä käyttäen yksiselitteiseksi. Urheilu ei vertaudu tavalliseen elämään eikä sodankäyntiin. Tavallisessa elämässä voittoja esiintyy vain kirjanpidossa. Korkeintaan voi saavuttaa asetetun tavoitteen, esimerkiksi päästä oppilaitokseen (esimerkiksi lukemaan teknistä fysiikkaa). Sellaisesta onnitellaan. Voi myös voittaa Kaisan morsiamekseen, ja siitäkin on syytä onnitella. Onnen toivottaminen jää kilpakosijoiden tehtäväksi, koska sanavalinta on synkkä.
Tämän jaottelun mukaan politiikka on urheilua eli toimii keinotekoisin säännöin. Politiikassa voitetaan vastustaja tai vastustajia esimerkiksi pääsemällä ministeriksi, eduskuntaan tai valtuustoon.
Tässäpä onkin asian tuma. (Nucleus on fysiikassa ”ydin” eli protonit, neutronit ja muuta kamaa, mutta biologiassa solun tuma.)
Luultavasti korruptio on demokratian ylin tae ja ehkä juuri siksi media vihaa vaalirahoitusta – media ja poliitikot kilpailevat samasta yleisöstä ja vetävät kissanhäntää siitä, kumpi sitä yleisöä lopulta edustaa.
Omituinen ajatus johtuu siitä, että vaivainenkin historian tuntemus kertoo pahojen poliittisen järjestelmän käänteiden liittyvän hyvin usein vallankaappauksiin eli tietoiseen, taitavaan ja mahdollisti vaikeasti havaittavaan sääntöjen rikkomiseen. Kun nyt digitaalikameroiden kasvojen tunnistus perustuu automaattiseen kahden silmän löytämiseen, luulisi olevan helppo sokaista vastapuolen maalivahti sopivalla laserilla esimerkiksi vapaa- tai rangaistuspotkunajaksi.
Juuri niin Lenin ja Hitler toimivat.
Korruption yksi muoto on vaikuttaa ratkaisijoihin, esimerkiksi äänten laskijoihin tai käräjätuomareihin niin että lopputulos on heidät käsistään lähteneenä jotain hiukan muuta kuin pitäisi.
Ihme kyllä, nämä ajatukset ovat jatkoa verkossa, eräissä blogeissa (kuten Haakanan) käytyyn hapuilevaan keskusteluun mediavallasta ja printtimedian surullisesta tulevaisuudesta.
Nykypoliitikoistamme ehkä älykkäin, Matti Vanhanen, tuntuu ainakin oivaltaneen tämän. Ehkä Kanerva on opettanut. Verkkoväki pystyy erottamaan Audin päällikön kahdessa vuorokaudessa. Televisio ei kykene alkuunkaan samaan, koska television paljastukset voi aina vesittää sönköttämällä ja televisiolla on myös tapana antaa hyökkäyksen kohteelle mahdollisuus vastata.
Keskustelussa pohditaan jatkuvasti, miten verkkomedialla voisi ansaita rahaa. Keinoa ei ole oikein keksitty. Jospa kysymys on väärä. Jospa verkko on verraton väline estämään kilpailijaa ansaitsemasta rahaa?
K:
VastaaPoistaKeskustelussa pohditaan jatkuvasti, miten verkkomedialla voisi ansaita rahaa. Keinoa ei ole oikein keksitty.
?
Onhan esimerkiksi ansaintamalliltaan ylivertainen HabboHotelli, avatareineen kaikkineen - siis myy symbolista kamaa. ei postituskuluja tms.
Tässä ideoinnissa se 12v. tasolle meneminen todella voi toimia.
Onneksi olkoon! Noin katkeraksi pääsee vain harjoittelemalla. Onneksi jotkut päivät ovat parempia.
VastaaPoistaLiittyy täällä käytyyn keskusteluu aika monella tapaa blogillani eilen kirjoitettu artikkeli.
VastaaPoistaVerkkoväki pystyy erottamaan Audin päällikön kahdessa vuorokaudessa.
VastaaPoistaEi pysty. Yksikään ministeri ei ole eronnut verkkoväen ennennäkemättömän rajun hyökkäyksen edessä vaalirahoituksen vuoksi.
Audi-mies joutui lähtemään koska oli saatu ns. Enestamin ilmoitus.
Paavo Lipponen kehotti aikanaan kuulemaan Enestamia, koska hän tietää. Kun se sitten tuli, oli vain ajankysymys todeta Jäätteenmäen ajan Colosseumilla koittaneen.
Kanervalle Enestam ilmestyi Hbl:n etusivulla Åbo Akademin professorina: brändi ei enää kestä tahrimista.
Vanhanen voi jatkaa 30 vuotta, kuten luvattiin kun hänet takarivistä eteen kutsuttiin. Enestam vain hymyilee kun rovaniemeläinen kirjailija paskoo omaan pesäänsä.
En tiedä, miten oli juuri sodan jälkeen, mutta ainakaan minun nuoruudessani ei pukahdettukaan mistään voitosta - häviö se oli ja vain vastustajan jalomielisyys pelasti itsenäisyytemme.
VastaaPoistaVasta myöhemmin, kun vastustaja natisi liitoksissaan, alettiin puhua että itse asiassa se olikin torjuntavoitto ja ihan itse ansaittu, ei Stalin lahja. (Joku lisäsi vielä, ettei se itsenäisyyskään oikeastaan ollut Leninin lahja, vaan jääkärien hankkima saksalaisten avulla).
Mutta miksi täälläkin, kun puhutaan pahoista pojista, unohdetaan kaikkein pahin: Mao.
Maailmanhistoria ei tunne toista hänen veroistaan oman kansansa massamurhaajaa. Ihan hänen käskystään ammuttujen uhrienkin luku lasketaan miljoonissa. Nälkään tapettuja ei pysty edes laskemaan. Japsit olivat pikkutekijöitä kiinalaisten tappamisessa, vaikka parhaansa yrittivät.
Mainitsin Maon, koska tässä nyt puheena olevassa asiassa - valehtelussa ja brändäyksessä - hän oli nero.
Tiedän sen omakohtaisestikin, sillä vaikka tiesin jo nuorena "totuuden" venäläisestä sosialismista, minulla oli seinälläni Maon kuva.
Ei se oikeastaan minua edes hävetä, ihmetyttää ja kauhistuttaa vaan. Sokeus ja naiivius. Goebbels oli näpertelevä amatööri Maoon verrattuna.
Charlataanit erotettava ekonomeista:
VastaaPoistahttp://kemppinen.blogspot.com/2008/03/kuka-siell-puhuu.html
...kerro naapureille että ottavat mukaan analyysiin ja muistavat, että heti kun rupeaa tuntumaan sataprosenttiselta niin joku on pielessä. Minun ennustus on se, että jos Obama ei saa liikuttaa rahaa niin maapallon naiset häviävät (ainakin lännen naiset koska aasian naiset ovat menu'ssa) koska islam joka pyörittää transcendenssia ja kristinusko joka pyörittää empiriä eivät saa kumpikaan hävitä.
HIENO KARTTA
VastaaPoistaKartta nayttaa suurenevan 'hiirella napauttamalla'. Please, hieman selitysta: mita on nuo pienet mustat pisteet (umpipyorylat) ja
toisaalta, mita musta alue tarkoittaa (esim. Laatokan
luoteis rannalla? Mita muut varit
tarkoittavat?
HAVIO / voitto ??
VastaaPoistaTorjuntavoitto 1940 ja 1944 menee viela minulla perille noin kasitteina, jotka hyvaksyn!. Toisaalta minulla on myos halua todeta: 'Emme havinneet sotaa aivan totaalisesti'.
Menetimme maata (ah miten tarkeaa onkaan maa ollut!), menetimme nuoria miehia, menetimme poliittisen itsenaisyytemme.
Voitimme karjalaiset joukkoomme,
voitimme poliittisen kulttuurin, josta tuli Paasikiven-Kekkosen linja. Uskaltaisinko vaiyttaa, etta voitimme seka Hitlerin etta Stalinin arvostuksen?!
Jos verrokkeina pidetään Hitleriä ja Stalinia, ollaan menossa väärään suuntaan.
VastaaPoistaItse ajattelisin (nykymedian suhteen) vuoden 68-liikehdintää, Punaisia khmerejä ja Kiinan kulttuurivallankumousta.
Yhteisöllisyys yhdisti edellä mainittuja, ei suinkaan Natsi-Saksaa tai Natsi-Venäjää.
Tulevaisuudessa nykymuotoinen media jää yhteisöjen jalkoihin, jotka tuottavat omaa mediavirtaansa omiensa kautta tiedostettavaksi. Yhteisöön kuuluva haluaa maksaa.
Hesari, Iltalehdet, Anna tai Valitut Palat eivät muodosta tiivistä yhteisöä, kuten Facebookit, blogit ja niin edelleen.
Millainen vastapaino jokin yhteisö on tulevaisuudessa politiikalle?
Obama osasi käyttää yhteisöjä hyväkseen. Siitä se alkaa.
Tulevaisuuden yhteisöissä liikkuvat rahat kuin äänestäjätkin. Verkkomedia ei koskaan yhteisöä pysty muodostamaan, joten ne hävinnevät suurelta osin.
Kemppinen: ..."Nykypoliitikoistamme ehkä älykkäin, Matti Vanhanen, tuntuu"...
VastaaPoistaAivan karseata provosointia. Jotkut lukijat voivat saada jopa halvauksen moisesta tokaisusta.
"Urheilu vertautuu uhkapeliin ja leikkeihin juuri siinä, että voittaminen ja häviäminen tehdään keinotekoisia sääntöjä käyttäen yksiselitteiseksi. Urheilu ei vertaudu tavalliseen elämään eikä sodankäyntiin. Tavallisessa elämässä voittoja esiintyy vain kirjanpidossa."
VastaaPoistaKirjanpidossakin käytetään keinotekoisia sääntöjä, mutta tulos tehdään tarvittaessa moniselitteiseksi.
Republikaaneista joku huusi Obamalle kongressissa "Liar!". On outoa, mutta minustakin valehtelusta syyttäminen on epähienompaa kuin siitä kiinnijääminen.
VastaaPoistaAudi-miehestä ei olisi syntynyt samanlaista kuohua, jos hän olisi alunperin esiintynyt netissä, jossa on tapana liioitella ja kuplia kuin vaahdossa (tai merkki olisi ollut vaikka iki-sympaattinen Citroën). Printtimedia tulee toisella tavalla silmille, varsinkin kun naistenlehdet ovat ona satumaailmansa - kuten vaikkapa Tekniikan Maailma miehille. TM:n lukija ikäänkuin lukee baarijakkaralla kädet öljyssä ja leaut makkaraleipää purren; Annan lukija on aamutakissa suihkunraikkaana, mutta meikittä, pyyheturbaani hiuksilla valkoiseen korituoliin käpristyen.
Ad Anonyymi: Kannaksen koko historia - irtaimet maalajit. 100 asjukasta = musta täplä.
VastaaPoistaOlen näitä skannaillut. Karttoja löytyy myaös mm. puhelinkeskuksista ja kansakouluista,
Vanhaa tiestöä tutkin1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun karttakirjoista.
Lähde Suomen maantieteellisen seuran karttakirja 1925.
Olen näitä skannaillut. Koko maan maalaji- ja kallioperäkartat kertovat todella paljon.
Verkosta löytyy hakemalla maanajakokarttoja, joista jotkut ovat lumoavan kauniita.
Suosittelen seikkailua!
Ad JarMom: - painavia ajatuksia. Tosin natsien Streicher ja Rosenberg keksivät yhteisöllisyyden edistämisen 1922 Baijerissa ja aikalaisdokumentit todistavat siitä kiihkeästi. Valtaan päästyä 1933 kaikki muuttui.
VastaaPoistaAd Omnia: - torjuntavoitto - halusin kommenttia, jonka sain. Minustakin 1940 oli valtava saavutus js siinä melessä voitto, ei edes torjuntavoitto. 1944 voitto / tappio -jaottelu on liian karkea. Firma pysyi pystyssä ja alkoli kehittyä valtavasti. Idän isännälle oli maksettava rahaa ja kauniita sanoja, mikä ei ole sietämätöntä.
VastaaPoistaAnonyymi kirjoitti: "Kirjanpidossakin käytetään keinotekoisia sääntöjä, mutta tulos tehdään tarvittaessa moniselitteiseksi."
VastaaPoistaKuten kaikki synteettiset kuidutkaan eivät ole joustavaa stretchiä, vaan hyvinkin haurasta huttua, eivät ihmisen tekemät säännötkään suinkaan kaikki ole ehdottoman selkeään lopputulokseen tähtääviä pelisääntöjä. Kirjanpito jos mikä on monitulkintainen juttu, nykykäsitys tilinpäätöksestäkin on nähdä se ikäänkuin kirjaston, jossa tunnetuilla ja transparenteilla metodeilla on tuotettu erilaista dataa, jota tiedontarvitsijat voivat sitten hyödyntää kuten parhaaksi näkevät/osaavat.
Otetaan selvyyden vuoksi aivan triviaali esimerkki: Jukka saa lainaksi 10 rahaa ja ostaa sillä kaksi pätikkää a 5 rahaa. Hän saa myytyä toisen pätikän 4 rahalla, mutta tilinpäätöspäivänä pätiköiden käypä arvo on asiantuntijan mukaan 6 rahaa. Mikä on tilikauden tulos? Siitä voi perustellusti olla useampaa mieltä, vaikka säännöillä asia tehtäisiin yksiselitteiseksi ei se silti muutu yksinkertaiseksi.
Kemppinen: ..."Nykypoliitikoistamme ehkä älykkäin, Matti Vanhanen, tuntuu"...
VastaaPoistaToipila: "Aivan karseata provosointia. Jotkut lukijat voivat saada jopa halvauksen moisesta tokaisusta."
Ja jotkut uskoa.
Kun Neuvostoliitolle panee hanttiin, pässittää ja hangoittelee vastaan, on jo jonkun sortin voittaja. Suomi syyllistyi Puna-armeijan väkivaltaiseen vastustamiseen, eikä antautunut ehdoitta. Ei urheilusta kannata voittosanaa lainata sotatouhuihin. Urheilu on leikkiä ja sota on totisinta totta. Voitto se on henkiinjääminenkin. Viro taisi olla valekuollut monta vuosikymmentä. Virkosi ja voitto se on sekin. Onkohan Neuvostoliitto valekuollut. Tiedä häntä.
VastaaPoistaTaitaa Matti saada älykön leiman JK:n silmissä isänsä Tatun siivellä?
VastaaPoistaJos näin on, niin tämä on vaarallisen kerettäläinen näkemys. Muutenkin se harhaoppinen, sillä siinähän oletetaan, että on olemassa a) älykkyyttä, jota voidaan mitata ja verrata, ja b) tämä ominaisuus periytyy.
Puuttuu vielä, että JK väittäisi, että Matti on pitkä, hoikka ja vaalea siksi, että on olemassa c) rotuja.
Tämä kaikki on virallisesti väärin. Pikkuporvarillista hapatusta. Kepua.