23. kesäkuuta 2007

Velosipedistin reittikartta

Velosipedi eli pikajalka oli Into Konrad Inhan suuri harrastus. Sivutoimisesti hän oli Suomen kaikkien aikojen paras valokuvaaja ja matkakirjailija.

Olen ollut lukevinani, että hän jopa toi Englannista maahan polkupyöriä.

Jyväskylän yliopiston Jyrki Lehtinen on paneutunut vanhojen karttojen digitointiin. Olen viettänyt hetken jos toisenkin 1600-luvun maakirjakarttojen ääressä. Niitä on paljon.

Vanhat kartat

En tiedä varmasti, kuinka paljon karttafriikkejä on. Minä yks', kumminkin.

Espoo valikoituu tähän, koska istuin käräjät ja toimin notaarina yms. 1969-1970, ja tuloksena näistä ponnistuksista sain varatuomarin arvonimen.

Siitä se alamäki alkoi. Edellinen virkanimike - hovioikeuden auskultantti - oli kyllä hienoin, mitä minulla on ollut. Rajuista ponnistuksista huolimatta en korkeimmassa oikeudessa koskaan edennyt edes virkaa toimittavaksi esittelijäneuvokseksi - se olisi ollut hieno nimike suomenruotsiksi - tjänsteförande referendarieråd.

Olen kirjoittanut kiinnitysasiain pöytäkirjan otteita sen verran paljon, että kihlakunnanoikeuden nimi on pysynyt mielessä sellaisena kuin se oli 40-luvun lopulle, Espoon (Esbo) ja Helsingin (Helsinge) tuomiokuntain perustamiseen asti.

Vanhan tuomioistuimen nimessä, siis vielä sotien jälkeen, taisivat olla kaikki Suomen kuntamuodot.

Espoon kunnan, Helsingin pitäjän, Munkkiniemen taajaväkisen yhdyskunnan, Haagan kauppalan, Oulunkylän kunnan ja Kulosaaren huvilakaupungin kihlakunnanoikeus.

Nasevaa juhannuksen jatkoa.

13 kommenttia:

  1. Kiitoksia vaan juhannuslinkistä karttasivuille. Siinä vierähtikin ensi katsomalla kaksi tuntia...
    Siis, friikkejä löytyy.

    VastaaPoista
  2. Minäkin löysin kirpparilta Helsingin kartan 1930-luvulta , mielenkiintoinen . Siinä muunmuassa Hakaniemen rautatieasema...en vaan tuosta asemasta ole mistään löytänyt muuta dokumenttia.

    VastaaPoista
  3. "Espoo valikoituu tähän, koska istuin käräjät ja toimin notaarina yms. 1969-1970, ja tuloksena näistä ponnistuksista sain varatuomarin arvonimen."

    Kiinnostaisi kovasti mennä auskultoimaan. Kun valmistuin laitoin firman heti pystyyn ja aloin porskuttamaan tyyliin "hyppää veteen ja opettele uimaan". Ja ihan hyvin se lähti sujumaan. Siitä huolimatta auskultoinnin puute on juristille vähän sama kuin ei olisi käynyt inttiä. On vähän kuin kruununraakki. Vaikka tietäisi miten pyssyllä ammutaan ja osuisi pilkkaankin, niin on tunne, että ampuukohan väärältä puolelta puuta.

    Nyt jos menisi niin pitäisi jättää praktiikka sillensä ja auskultoinnin jälkeen aloittaa käytännössä nollasta. Tosin ei ne työt tekemällä lopu. Juhannusaatto meni töissä puolille öin ja sama tahti on askelten seuraavinakin päivinä.

    Toisaalta kokemus kiinnostaisi ja olisi hauska nähdä virasto sisältäpäin.

    VastaaPoista
  4. Hieno ja mielenkiintoinen kartta Helsingistä. Sieltä löytyy mm. Kuudes Linja.

    Mutta miltähän vuodelta se mahtaa olla? 1800-lukua?

    VastaaPoista
  5. Ad kervå:
    1902.

    Yksinäine rakennusryhmä "Mannerheimintiellä" (Läntinen viertotie = Västrä chausséen) on "vanha kuppa", sotilassairaala nkyisen Intercontinentalin alueella. Muistan ainain yhden puurakennuksista .

    VastaaPoista
  6. Ad Matti:

    Lisää saippuaa mummun silmiin

    http://kotisivu.dnainternet.net/jleht/karttalinkit.htm

    Historiallisia karttasivuja suomesta

    VastaaPoista
  7. Olenko omien työkokemusten pilaama, mutta kyllä JK:n titteleistä HON ja professori minusta vievät voiton HA:sta. Taitavat olla historiallisesti nimikkeinä vanhempiakin.

    VastaaPoista
  8. Inha otti erinomaisia kuvia ja tarjoili Lohjalla vierailleen pelkästään keitettyjä kananmunia, koska oli saanut päähänsä, että hänet aiotaan myrkyttää. Kananmunia suojeli turvallinen kuori.
    Pekka Halonen sai taiteilijakotinsa pieniruutuiset ikkunat Inhan pestyistä lasinegoista. Siinä meni eräskin kappale korvaamattomia otoksia, vaikkeivät hyviä olisi olleetkaan.
    Inhaa keljutti, ettei saanut kuvilleen samaa arvostusta, kuin maalariystävänsä, jotka tiettävästi käyttivät joskus maisemamaalauksissaan hänen kuviaan hyväkseen.
    Valokuvan käyttäminen mallina ei ole ollut eikä ole mitenkään tavatonta. Venny Soldanin heränneet tiedetään maalatun valokuvan pohjalta, mikä selittäisi teoksen henkilöiden jäykkyyden, joskaan en pidä Vennyä aikansa suomalaisen kuvataiteen eturiviin kuuluvana, jos ajatellaan enempi kuin yksi rivi. Itse asiassa taiteilijoiden käyttämä camera obscuran välitti valokuvan.

    Vanhat kartat ovat aina kiinnostavia, myös kuvina ja esineinä.

    VastaaPoista
  9. ...'tjänsteförande referendarieråd'.

    Heh - tätä ei rahvas uskalla ääneen lausua. Tssässsnstrerefrå...Osalta nimittäin saattaisi tippua tekohampaat suusta...jos sellaiset ylellisyydet sattuisi omistamaan...

    Parempi siis vain kumartaa tooodella syvään.
    Sillä syvään kumartaminenhan on aina ilmaissut toiselle osapuolelle, että kumartava henkilö tietää tunnistaneensa toisessa jotain itseään äääärettömän paljon suurempaa ja vaikutusvaltaisempaa.

    *
    PS. Zytzzssshkowitzchia en ole uskaltanut lausua 'oikein' vuosikausiin - koskapa en osaa.

    Myös Seppo 'Heppo' Kääriäisen savonkielelle ko. 'paranoidi-liberaalin' nimen ääntäminen oli/on? kuulemma lähes ylivoimaisen vaikeaa.

    VastaaPoista
  10. http://www.tampere.fi/kuvat/5nHM34RgZ/velo_13.jpg

    Kuvateksti: "I.K Inha pyöräilee". Miettikääpä kuinka polkupyörä on muuttanut kylien geenikantoja. Kun pojat pääsi velolla riiamaan.

    Ja menkää Tampereen Vapriikkiin katsomaan polkupyörän
    historiaa-näyttelyä. Sieltä tuo kuvakin on.

    VastaaPoista
  11. Velomania-näyttelystä löytyy myös I.K. Inhan käytössä 1906-1907 ollut polkupyörä.

    VastaaPoista
  12. Kiitos linkityksestä. Jyväskylän yliopiston karttasivujen tekemisessä en ole ollut mukana, heidän sivuillaan oli vain linkki omille sivuilleni.

    VastaaPoista
  13. Olen minäkin oppinut digitoimaan karttoja ja myös Inhan tuotantoa on jo ennestään yhtenä kirjana.

    VastaaPoista