2. huhtikuuta 2006

British Library


Repäisevää. Ostsin uutuuskirjan (The Earth is Flat) Kööpenhaminasta kovakantisena. Se oli ilmestynyt jouluksi. Nyt ostin saman kirjan pehmeäkantisena - uusi, korjattu ja muutettu laitos, ilmestynyt viime viikolla.

Luin ahkerasti.Esimerkiksi Wikipedian huonoja puolia koskevat tarinat oli päivtetty 29.11.2005. Huonoja puolia on. Eräs oli löytänyt itseään koskevan artikkelin, jossa arveltiin hänen sekaantuneet Kennydn murhaan "Wikipedian" nokkamies Jimmy Wales oli itsekin sanonut, ettei kirjoittajaa voi saada mitenkään selville, vaikka artikkeliin tehtyh muutos lähti niin kuin kuppa Töölöstä.

Eilen yritin sanoa mahdollisimman painokkaasti, että Suomessadigitaalisen toimintaympäristön kehitys, tutkimus ja opetus eivät ole alkuunkaan ajan tasalla.

Mietin samaa British Libraryssa, joka siis ei ole kirjamuseo, vaan tiedon kokoontumispaikka, joka on kaikille maksutta avoin. Suomessa tieteelliset kirjastot tuntuvat nikottelevan aika pahasti uusien haasteiden edessä. Kaitsu Ekholm tuntui viimeksi mietittäessä ajattelevan, että kyllä Tanja Karpela ja Jukka Liedes hoitavat asian, elleivät ole hoitaneetkin jo.

Rohkenisin olla eri mieltä.

Nauraisin ääneen sille järjestelylle, että opetusministeriö on vastaavinaan tieteen, taiteen ja viestinnän oikeuksista. Nauraisin mutta itkettää.

Tämä toiminta on nyt kaikkialle ulottuvaa. Tästä olisi tehtävä valtiovallan ja kuntien ykköstason tehtävä.

Outoa etteivät kunnat ole vielä huomanneet, että nimenomaan tietoverkot ovat nyt tekemässä alueellista kunnallista jakoa vanhentuneeksi ja haitalliseksi. Maantieteellisen jaon päällä voi olla muita, esimerkiksi asikohtaisia jakoja - hoito ja hoiva, koulutus jne. Rahoittaminen, valvonta ja vetovastuu vuoden 1917 kunnallislain kunnallisverointressin mukaan piirrettyjä kunnanrajoja noudattaen ei tunnu hiukkaakaan asianmukaiselta.

Näitä asioita mietittään täällä, Euroopan reunalla.

Annoin eilen ymmärtää, että ainakin omat oppilaani saavat lisää tentittävää lähiaikoina. Pari esimerkki: Bowning, Kathy: Law and Internet Cultures. Parker, Nigel: Music Business (Thompson). Blair - Cotter, Intellectual Property. Economic and Legal Dimension of Rights and Remedies. Maskus, Keith E. - Reichman, Jermlome: International Public Goods and Transferof Technology. vanWendel de Joode - de Buirjn - van Eeten: Protecting the Virtual Commons (ISBN 9067 041599).

Kuten näette, blogi toimii myös muistikirjana, vaikka Moleskin tyyppiä Hemingway on tietenkin omaa luokkaansa (lehtiö - hinta pari puntaa).

2 kommenttia:

  1. Sinuna tutustuisin perusteellisesti NELLI:iin (National Electronic Library Index). Se on paljon enemmän kuin kirjastoluettelo.

    En tiedä, missä määrin yliopistosi on ostanut oikeuksia juridiikan ja taloustieteen jne. materiaaleihin, mutta ainakin teoriassa kaikki Cambridgen uutusjulkaisut löytyvät sieltä ilmaiseksi käyttöösi. Jos ei löydy, voi tarpeellisten sarjojen hankkimisesta neuvotella kirjaston kanssa.

    Jälkeenjääneisyys alkaa olla yhä enemmän omasta valinnasta kiinni.

    Ainakin kaikki oman alani tärkeimmät julkaisut ovat Nellissä full texteinä! (ts. SFX:n kautta imuroitavissa) Suuri rajoitus tietenkin on, että materiaali on lähes poikkeuksetta englannin kielistä. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä ranskassa, saksassa tai espanjassa puuhataan kanasllisella tasolla (kasvatustieteessä). Niin, tässä pitää varmaan vielä mainita, että NELLI:n käyttö vaatii aktiivisen käyttäjätunnuksen (vain yliopistojen henkilökunnalle + opiskelijoille)

    VastaaPoista
  2. Tuli mieleeni, että kun tein lehtihommia, niin systeemi oli sellainen, että jos urheilusivut meinasivat käydä ahtaaksi, niin otettiin tilaa kulttuurilta ja jos koko lehti meinasi jäädä väljäksi, niin lisättiin urheilua.

    VastaaPoista