tag:blogger.com,1999:blog-17011369.post5765436179777145479..comments2024-03-28T18:01:59.142+02:00Comments on Kemppinen: PaistiJukka Kemppinenhttp://www.blogger.com/profile/06466755501216716028noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-27325470192189398222012-09-21T22:13:10.420+03:002012-09-21T22:13:10.420+03:00Kirjoititte, että "Aloin miettiä, mikä sitten...Kirjoititte, että "Aloin miettiä, mikä sitten on paisti. Se kyllä selvisi." Olisi mukavaa, jos voisitte jakaa valaistuksenne julkisuudelle. Päädyin tänne etsiessäni paistin määritelmää luettuani Iltalehden artikkelin "Paistijauheliha sisältääkin vain vähän paistia" (http://www.iltalehti.fi/ruoka/2012092116105390_ru.shtml). Wikisanakirjassa sanotaan mm., että paisti on "padassa, uunipannussa, joskus vartaassa kypsennetty suurehko lihakimpale" (http://fi.wiktionary.org/wiki/paisti), mikä ei tunnu sopivan yhteen paistijauhelinhan kanssa. Olettaisin paistilla tarkoitettavan jotakin tiettyä naudan osaa?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-9853262857616763282007-07-20T20:29:00.000+03:002007-07-20T20:29:00.000+03:00Suomen Marsalkka Mannerheimin vorschmakin jälkiruo...Suomen Marsalkka Mannerheimin vorschmakin jälkiruokana maistuisi yhtä hyvin Westön Missä kuljimme kerran kuin Tuomiojan Häivähdys punaistakin, tai mikä tahansa muu juttu joita "intellektuellien" pitää kehua, vaikka tuntuisi siltä että "vielä viikko näitä juttuja niin alkaa oksettaa" (à la Nietsche).heikki rönkköhttps://www.blogger.com/profile/03979374483333788524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-60966787387242519482007-07-20T15:48:00.000+03:002007-07-20T15:48:00.000+03:00Ad Briljantti Savariini:HUOM! Linkki Rahola. En tu...Ad Briljantti Savariini:<BR/><BR/>HUOM! Linkki Rahola. <BR/><BR/>En tuntenut.<BR/><BR/>Aivan suurenmoinen kokoelma sanoja!Jukka Kemppinenhttps://www.blogger.com/profile/06466755501216716028noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-13661618997846203302007-07-20T14:09:00.000+03:002007-07-20T14:09:00.000+03:00seuraavaksi voisi ottaa Sclachthofkunde I tai II j...seuraavaksi voisi ottaa Sclachthofkunde I tai II ja sitten siihen liittyviä ammatteja a la <BR/>päivällä kylmää ja yöllä kuumaa lihaa. Kuitenkaan viiniläisiin ei kannata näissäkään asioissa luottaa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-41284699910984484232007-07-20T14:05:00.000+03:002007-07-20T14:05:00.000+03:00Sama se oikeastaan marsalkan kanssa. Mutta niin ku...Sama se oikeastaan marsalkan kanssa. Mutta niin kuin kaikki täällä tänään tuntuvat sanovan, vorschmak on erinomainen ruoka ja yksi niitä lajeja, joita ei ole tarvis ravintolassa yhtenään tilata, sillä itse tehtynäkin siitä tulee helposti ensiluokkaista toisin kuin esimerkiksi pizzasta, jota kyllä pidän arvossa, jos ja kun se on hyvin tehty. Vorschmakissa on makuuni sellaista juhlavuutta, etten oikein tajua, miksi se on "pelkkä" eturuoka. No niinhän tietysti pizzankin voi ymmärtää tähteistä kasatuksi laitokseksi. Niin ja Eliten vorschmak muuten on hyvää myös.Kapinaliittohttps://www.blogger.com/profile/06515360659643957778noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-59145228485059301352007-07-20T13:04:00.000+03:002007-07-20T13:04:00.000+03:00Jukalle ja muille ruoan ja siihen liittyvän käsitt...Jukalle ja muille ruoan ja siihen liittyvän käsitteistön ystäville on pakko suositella Jaakko Raholan mainioita sivustoa <A HREF="http://www.ruokasanastot.net/" REL="nofollow">"Raholan syötäviä sanoja"</A>. Sieltä selviävät mm. anjoviksen salaisuudet.<BR/><BR/>Rahola on koonnut erityisesti kääntäjille tarkoitettua sanastoaan vuosikymmeniä, aluksi pahvikorteille ja sittemmin tietokoneelle.<BR/><BR/>Mukana on myös mainioita anekdootteja ja sanontoja, kuten:<BR/><BR/><I><BR/>Asia on pihvi<BR/><BR/>Melko myöhäissyntyinen sanonta asia on pihvi tarkoittaa, että asia on kunnossa, hoidettu. Joskus sitä on hiukan virheellisesti myös käytetty samassa merkityksessä kuin suomalaisempi sanonta selvää pässinlihaa. Voi kuvitella, kuinka pässinliha erosi maultaan nuoresta lampaasta – villanmaku tulee suuhun jo ajatuksesta. Mutta mikä tekee asiasta pihvin?<BR/><BR/>Sanonta on käännös ruotsin sotilasslangista: Saken är biff eli kaikki on kunnossa. Alkuperä on ruotsalaisen sotilaan loma-anomus, johon esimiehet kirjoittivat kukin puoltonsa aivan kuin meilläkin sotaväessä. Ruotsissa termi oli bifalles eli puolletaan, ja se lyhennettiin tietysti sotaväen tapaan kirjaimin bif.</I>Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-88554128661604899972007-07-20T13:00:00.000+03:002007-07-20T13:00:00.000+03:00Vorschmackiin täytyy olla tunneside. Muuten en ymm...Vorschmackiin täytyy olla tunneside. Muuten en ymmärrä sen suosiota. Olen syönyt sitä mm Etelä-Espladilla sijaitsevassa hienossa ravintolassa kanadansuomalaisen ystäväni kanssa, koska hän halusi syödä Mannerheimin lempiruokaa (?).<BR/><BR/>Minusta Vorschmack on kamalaa, kuin vauvanruokaa, johon on laitettu suolaa (Sorry, Petja). Suosivatko vanhat herrat (mm Mannerheim) sitä, kun se on pehmeää ruokaa, sitä voi syödä huonoillakin hampailla?<BR/><BR/>Amerikkalaiset pihvit ovat tyrmistyttävän isoja - ja hyviä. Isoimmat olen saanut Helenassa, Montanassa ja New Yorkissa herrojen klubissa, jonne eräs ikivanha miljonääri vei minut, kun olin vaihto-oppilasaikana viikon ajan vieraana White Plainsissä hänen naapurissaan. Kun olin teini-ikäinen, pystyin syömään sellaisen määrän lihaa. Nyt olen melkein kasvissyöjä.<BR/><BR/>Mannerheimko nousukas? Se oli varmaankin vitsi?Anna Amnellhttps://www.blogger.com/profile/14396010072737540102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-9819234038422557232007-07-20T12:10:00.000+03:002007-07-20T12:10:00.000+03:00Vorschmack Venäjältä vai Puolasta? Armas J. Pulla ...Vorschmack Venäjältä vai Puolasta? Armas J. Pulla viittaa Puolan suuntaan ja Jukka Kemppinen Venäjällle. Molemmat näyttävät olevan oikeassa:<BR/><BR/>"Kuuluisaa vorschmackia<BR/>Yleisimmin Mannerheimiin yhdistetty ruokalaji on vorschmack, johon hän tarinoiden mukaan tutustui Puolassa ennen ensimmäistä maailmansotaa. Tuskin ruoka on puolalainen, sillä se tunnetaan myös venäläisessä keittiössä. Varsovan upseerikerhon vorschmack poikkesi kuitenkin muista siinä, että siihen tuli lampaanlihaa.<BR/><BR/>Tarina kertoo, että juuri sen reseptin Mannerheim toi mukanaan Helsinkiin. Hän olisi saman tarinan mukaan tarjonnut reseptiä Kämpin ravintolaan, mutta siellä siitä ei innostuttu, joten Marski marssi Savoyhin, ja vorschmackista tuli yksi Savoyn klassikoista."<BR/><BR/>Lisää aiheesta reseptin kera:<BR/><BR/>http://www.satakunnankansa.fi/teema/ruoka/1579227.shtml<BR/><BR/>Ellei tuo linkki toimi tällä sivulla, heittäkää Googlelle kerralla sanat: <BR/>Lehmusoksa Mannerheim VorschmackAurora Borealishttps://www.blogger.com/profile/02905528235470268951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-54289634515481836942007-07-20T10:45:00.000+03:002007-07-20T10:45:00.000+03:00Sikalassa käydessä tammikuussa uskalsin suositella...Sikalassa käydessä tammikuussa uskalsin suositella dokumentaristeille Asker ja Jörgen Leth Vorschmackia.<BR/><BR/>Veikkaanpa että herrat ovat ikuisesti kiitollisia. Tarinatkin sen ympäriltä maistuivat.<BR/><BR/>Kala-allergikkona se on ollut ainoa kalaa sisältävä ruoka, jota silloin tällöin yritän uskaltaa maistaa.<BR/><BR/>Urhon Pubin Vorschmackia saattoi aina allergikkokin syödä. [Tähän kuuluisi hymiö.]<BR/><BR/>Muualla siihen saatetaan hyvinkin sotkea silakkaa (anjovista) ja kalalientä, mikä riittää pilaamaan paitsi annoksen myös loppuelämän.Jari Sedergrenhttps://www.blogger.com/profile/08256567318059061400noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-10518214514138128642007-07-20T09:34:00.000+03:002007-07-20T09:34:00.000+03:00Vorschmak tehdään meillä muutaman kerran vuodessa....Vorschmak tehdään meillä muutaman kerran vuodessa. <BR/>Meillä se on talviruoka, jota ei yleensä tehdä kuin vuoden vaihteen tietämissä.<BR/><BR/>Toissa vuonna se taisi olla tarjolla minun syntymäpäiväpäivällisilläni.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-13428812181342533332007-07-20T09:12:00.000+03:002007-07-20T09:12:00.000+03:00Tuo amerikkalainen tapa paloitella poikkeaa oleell...Tuo amerikkalainen tapa paloitella poikkeaa oleellisesti mannermaisesta. Syynä lienee tehokkuusvaatimus eli amerikkalainen nauta paloitellaan krouveiksi kappaleiksi ottamatta huomioon eri lihaskokonaisuuksia. Mannermainen tapa on vanhempi ja sitä voidaan perustella -kuten useimpia perinteisiä menetelmiä- sillä, että ei se turhan takia ole syntynyt ja säilynyt. <BR/><BR/>Marskin maku oli tyypillinen nousukkaalle eikä mitenkään erikoinen. Esimerkiksi vorschmack sisältää valkosipulia, joka tehokkaasti kadottaa muut maut. Sen jälkeen ei safkan nyansseista ole mitään hajua (pun intended). Näitä nobeja ja snobeja esiintyy ravintolamaailmassa silloin tällöin ja parhaat naurut on tullut silloin kun asiakas vaatii tiettyä tuotemerkkiä jonkun kokonaisuuden valmistukseen. Otamme esimerkiksi jälkiruoan, johon kuuluu Amaretto-kastike. Eräässä lafkassa asiakas vaati sen tehtäväksi tietystä merkistä kun hän kuulemma tuntee ko. merkin maun erityisen hyvin. No keittäjät tietenkin tekivät niin, että korvasivat kalliin liköörin muutamalla tipalla karvasmanteliöljyä ja joivat kalliin viinan itse. Asiakas arvosteli jälkiruokaa kuten asiaan kuului eikä tietenkään huomannut mitään eroa maussa. Tuo lienee kategoriassa lievä petos, joten rikos on jo vanhentunut (Ja kyseessä ei ollut se Herkon tunnetuksi tekemä ravintola).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-80681734516156248652007-07-20T02:51:00.000+03:002007-07-20T02:51:00.000+03:00En voi koskaan olla arvostamatta vorschmackin ystä...En voi koskaan olla arvostamatta vorschmackin ystävää. Maistui marsalkallekin, miksei siis myös meille.Dance Armstronghttps://www.blogger.com/profile/10481322273143373479noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-81456819549221428432007-07-20T02:28:00.000+03:002007-07-20T02:28:00.000+03:00KemppinenMä suosittelisin sulle tämän hetken tyyli...Kemppinen<BR/><BR/>Mä suosittelisin sulle tämän hetken tyylikkäintä tv-dekadenttia - Anthony Bourdainia, jonka Ranska-osio (muutama päivä sitten) oli todella 'aistillisen tyylikäs' - ei mikään Kati Nappa-seoste (Sorry Kati - sinä olet/it ihana mutta pelkkä - tuota mmmm. 'täti')...<BR/><BR/>*<BR/>Bourdainin Ranska-jakso päättyi suorastaan nerokkaalla tavalla _ heräävän Pariisin aurinkoisille terasseille, joissa ei ihmnetellä, miksi elämä on vaan joissa eletään - koska aistitaan ja huumaannutaan aisteista - jne.<BR/><BR/>*<BR/>Tsekkaa myös todella kovatasoisen kokin (siis Bourdainin) arvostus Pariisin aamuyön ruoanvalmistusmaailmaa kohtaan ja etenkin leivän leipomisen ikuista mysteeriä palvovaan tapahtumaan.<BR/><BR/>That`s life! Verta säästämättä!Rauno Rasanenhttps://www.blogger.com/profile/04096356304476255838noreply@blogger.com