tag:blogger.com,1999:blog-17011369.post251062385944184231..comments2024-03-29T14:35:47.438+02:00Comments on Kemppinen: PylsyJukka Kemppinenhttp://www.blogger.com/profile/06466755501216716028noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-79042550100203985682016-10-30T18:42:03.908+02:002016-10-30T18:42:03.908+02:00Sokeroimaton puolukkasurvos eikä hillo! Erehdys jo...Sokeroimaton puolukkasurvos eikä hillo! Erehdys josta ei välttämättä selviä terveenä jos sen tekee Mansen yössä kioskilla. Krapulaosuus kenties totta, eos mutta paras juoma kalakukon kera on tyrnimehu jossa on n. viidesosa viinaa tai viina jossa on kahdeksisen prosenttia tyrnimehua mutta tämä riippuu viinasta ja jossain määrin myös tyrnimehusta. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-79847727277444706612016-10-18T15:39:52.827+03:002016-10-18T15:39:52.827+03:00Ensinnäkin pitää romuttaa uskomus, että Savossa mu...Ensinnäkin pitää romuttaa uskomus, että Savossa muka osataan tehdä parhaat kukot. Näin voi luulla ellei ole käynyt Lieksan tai Nurmeksen kaupoissa arki-iltapäivänä, jolloin sinne tuodaan lähileipomoista lämpimät kukot;on peruna- lanttu- liha- ja ahvenkukkoa kansan syötäväksi. Pesevät Savon tusinakukot mennen tullen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-64909108165193149892016-10-11T07:12:17.688+03:002016-10-11T07:12:17.688+03:00Helsingistä? Joko äitisi on lopettanut prostituoid...Helsingistä? Joko äitisi on lopettanut prostituoidun työt? Vanha esimerkki töpeksinnän mallista. Opettele sen valmistus, hassu lapsonen. <br /><br />Kannatan sano kakaran housuun päässyt kakka kun puntissa pujotteli. <br /><br />Sitä paitsi se on reissueväs eikä kala- vaan lanttu-. <br /><br />Otappa nin rismasta kuus purkkia kukkoa. Se tatilainen hulikukkoliemi. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-47234344072132163162016-10-08T21:28:01.209+03:002016-10-08T21:28:01.209+03:00mikami
kamaan mikami<br /> kamaan * iHnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-75583278646802155692016-10-08T19:45:42.140+03:002016-10-08T19:45:42.140+03:00Eipä ollut lähiruokaa mutta herkullista, kun viime...Eipä ollut lähiruokaa mutta herkullista, kun viime torstaina Uudellamalla ostettiin Savonlinnassa tehty kalakukko ja vietiin hänet Keski-Suomen, jossa sitä syötiin kahtena päivänä.<br /><br />Musta makkara on mahtavan hyvää, mutta tarvitsee kylkeensä puolukkahilloa, kylmää maitoa ja vähintään keskivahvan krapulan. Nam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-67095042585294764752016-10-08T14:54:18.054+03:002016-10-08T14:54:18.054+03:00Mistä Helsingissä kannattaa ostaa kalakukkoa?Mistä Helsingissä kannattaa ostaa kalakukkoa?Mikahttps://www.blogger.com/profile/09555537839878271468noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-75330635394443417922016-10-08T09:14:05.127+03:002016-10-08T09:14:05.127+03:00Kukas hupsu kuoritaikinan raakana söisi! Kyllä pi...Kukas hupsu kuoritaikinan raakana söisi! Kyllä pitää malttaa odottaa kukko kypsänä uunista ulos, sehän on pikaruokaa, valmistuu 4 tunnissa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-74163103005906581322016-10-08T08:32:05.271+03:002016-10-08T08:32:05.271+03:00Tampereella 60- ja 70-luvuilla asuessamme emme kos...Tampereella 60- ja 70-luvuilla asuessamme emme koskaan syöneet mustaa makkaraa mutta kylläkin veripalttua, jota sitten paistettiin pannulla, ja lasten herkkua olivat itse tehdyt veriletut puolukoiden kera. Miksikähän niitä ei enää tule tehdyksi? Ei taida kaupassa olla vertakaan. Nyt kyllä joskus ostan Tapolan mustaa makkaraa, vaikka se rasvaista onkin.<br /><br />Savossa ei syöty verimakkaraa mutta eräänlaisia verilettuja oli mykyrokassa, tappaiskeitossa, sian tapon jälkeen. Sitä verta minäkin muistan olleeni vispaamassa. Tai ehkä vain katselin, muistoissaan sitä on ehkä urheampi kuin oikeasti onkaan.<br /><br />Kaupan kalakukot eivät kyllä maistu ollenkaan samalta kuin ennen vanhaan äidin ahvenkukot suoraan uunista otettuina ja kylminäkin. Täällä eräs tuttava, mies, tekee itse kukkoja kaupan muikuista, mutta hänellä onkin oikea leivinuuni. Luulisin, että siihen pitää olla kiviarina. <br /><br />Karjalanpaistilihoja voin käsitellä hyvin epäortodoksisesti lisäämällä kasan porkkanoita, punajuuria, punasipuleita, valkosipulinkynsiä, timjamia, rosmariinia, balsamiviinietikkaa ym., punaviiniäkin, jos on, ja hyvää tulee, mutta ei se sitten enää perinneruokaa ole. <br /><br />Pohjanmaan pylsy lienee tullut lahden yli lännestä, ei sitä ainakaan Savossa tunnettu, vaikka vielä 40-luvulla oli kahvelit ja kahverit. Västerbottenista lähteneellä Torgny Lindgrenillä on muikea romaani "Pölsan", kannattaa lukea, jos tykkää hassuista tarinoista. Pylsy varmaan suomeksi. EG<br /><br /> Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-23842354442272163852016-10-07T23:55:07.661+03:002016-10-07T23:55:07.661+03:00Kallavesj-laulun sanat teki Aaro Jalkanen - alunpe...Kallavesj-laulun sanat teki Aaro Jalkanen - alunperin Raatalammin Jalakasia - Amerikassa kuulemaansa virolaiseen kuorolauluun; Johannes Kappel:"Võõrsil". Aika lähelle tuo amerikansiirtolaisuusajatus sattuu. Jalkanen oli lakimies, joka piilotteli Kuopion-toimistossaan aktivistien aseita ja joutui pakenemaan Amerikkaan, opiskeli siellä Harvardissa ja Minnesotassa, ja toimi Kanadassa Suomen pääkonsulina 30-luvulla.<br /><br />Kehoitettakoon kuitenkin vielä muuhun savolaiseen musiikkiin liittyen kaikkia käyttämään Savon maakuntalaulusta sen oikeaa nimeä <b>"Savolaisen laulu"</b>, ei siis savolaisten. "Mun muistuu mieleheni nyt..." eikä "Meidän muistuu..." kariavhttps://www.blogger.com/profile/17689505946556073418noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-65827534392178318522016-10-07T23:42:44.961+03:002016-10-07T23:42:44.961+03:00Ankkastukki; ankarstock, tvärstycke på ett ankares...Ankkastukki; ankarstock, tvärstycke på ett ankares övre del; ett mörkt matbröd. Malmstöm, Györki, Sjögren: Bonniers svenska ordbok. <br />Femte upplagan 1991 <br /><br />Lienee vaalennut vehnäpullaksi Pohjanlahden ylitettyään tai kierrettyään: <br /><br />Pekka TammiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-3437848767887660262016-10-07T22:55:35.902+03:002016-10-07T22:55:35.902+03:00Jos kirjoittaja ei ole tietoinen, Pirkanmaan vanha...Jos kirjoittaja ei ole tietoinen, Pirkanmaan vanhasta ruokaperinteestä saa otetta Martti Helinin kirjasta Jos et syä nin kattele. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05578184544367123326noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-19616270898303546882016-10-07T22:53:13.996+03:002016-10-07T22:53:13.996+03:00Tämä on helkatin upea kirjoitus.Tämä on helkatin upea kirjoitus.Iikka Hallantienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-88660217405218314952016-10-07T21:41:00.732+03:002016-10-07T21:41:00.732+03:00Syltty ei ole "mitä tahansa muhennosta" ...Syltty ei ole "mitä tahansa muhennosta" eikä muhennosta ollenkaan. Kannattaa tarkistaa vanhasta keittokirjasta.lukijahttps://www.blogger.com/profile/11688718860170459863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-69753873710703884182016-10-07T21:35:45.726+03:002016-10-07T21:35:45.726+03:00Kuuluvatko rusinat pullapitkoon? Entä maksalaatikk...Kuuluvatko rusinat pullapitkoon? Entä maksalaatikkoon?<br />Kuuluvat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-2086563382787932692016-10-07T21:33:58.245+03:002016-10-07T21:33:58.245+03:00Onko niin, että vanhemmat haukkuvat lapsiaan nimil...Onko niin, että vanhemmat haukkuvat lapsiaan nimillä joita he voisivat käyttää itsestään?<br />Onneksi en, ja se on tietoinen päätös, kaada omia syntejäni lasteni niskoille.<br />Pullasukupolvi, ha?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-5648357360051606612016-10-07T20:23:31.807+03:002016-10-07T20:23:31.807+03:00Mikä hyvänsä ruhonosa suolalla ja pippurilla maust...Mikä hyvänsä ruhonosa suolalla ja pippurilla maustettuna sulaa suussa, kunhan on saanut olla sata-asteisessa uunissa puoli vuorokautta omissa tai lisätyissä rasvoissa...<br />Kun haluan syödä itse kaikki kalliilla ostamani nahkiaiset, kerron jutun siitä Nakkilan isännästä, joka löysi anoppivainaan kokemäenjoen rantavedestä. Ja täynnä nahkiaisia. Ei muuta kun nahkiaiset säkkiin ja anopille naru jalkaan ja takaisin jokeen vielä pariksi päiväksi.<br />Pullamössö oli tällaiselle 50-luvulla syntyneelle suurta herkkua. Satakuntalaisesti "mosso" maitoon tai maitokahviin sotkettiin pullasiivu ja sokeria päälle. Pitäis varmaan kokeilla...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-71656614414862050082016-10-07T20:07:34.614+03:002016-10-07T20:07:34.614+03:00Tuoreen veren hyväksikäyttö ruokakulttuuriselta nä...Tuoreen veren hyväksikäyttö ruokakulttuuriselta näkökulmalta olisikin aika oiva tutkimusaihe. Ehkä asiaa on tutkittukin, kuka tietää. Äkkiseltään uskoisin, että veripaltun eri muunnokset olisivat yleisimpiä. Unkarissa taitavat tosin tehdä verikeittoa (urgh...)<br /><br />Kalakukko on takuuvarma savolainen erikoisuus, jota ei muualla tapaa. Taiten tehty ahvenkukko hiljalleen uunissa lämmitettynä on kylmän voin ja piimän kanssa todella erinomaista herkkua. Lämmitys tehdään uunissa kukko ensin aikansa väärinpäin ja sitten oikeinpäin kääntäen. Olen kuullut, että se kaikkein paras kukko olisi nk. perunakukko, jossa on täytteenä perunaa, sianlihaa ja tietenkin läskiä. Tätä herkkua ei edes maankuulu Partanen myy. Muistutan kuitenkin, että kukon kuori on raakaa ruistaikinaa ja sen liiallinen syönti saa aikaan pahanlaisen ähkyn. Been there ja niin edelleen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-80098324070157129722016-10-07T17:59:56.579+03:002016-10-07T17:59:56.579+03:00Ohitusleikkauksen jälkeen kaikki hyvä, varsinkin l...Ohitusleikkauksen jälkeen kaikki hyvä, varsinkin leivänpäällykset kuuluivat kiellettyjen listalle. Paitsi aladobi. Kai se rasva kuoritaan pois keittovaiheessa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-3558988895285665242016-10-07T17:56:56.024+03:002016-10-07T17:56:56.024+03:00Turun seudulla mössö tunnettiin myös nimellä häppä...Turun seudulla mössö tunnettiin myös nimellä häppä.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-28886301241159195862016-10-07T17:43:53.543+03:002016-10-07T17:43:53.543+03:00Ihana juttu. Nostaa kyyneleet silmiin sellaiselle ...Ihana juttu. Nostaa kyyneleet silmiin sellaiselle ihmiselle, joka tietää, miltä "oikea" ruoka ilman geenimuunneltua soijaa ja muita hirveyksiä maistuu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-39762703831205733342016-10-07T17:32:56.428+03:002016-10-07T17:32:56.428+03:00Kulttuurihistoriaa tarvitaan myös maata hallitseva...Kulttuurihistoriaa tarvitaan myös maata hallitsevan, kasarmeilla kasvaneiden, menetetyn sukupolven määrittelemisessä.<br /><br />Senaatintorin pillidemokratiaan tyytymättömät voisivat pohtia miten kansankielestä saataisiin Espalla isännän elkeillä viuhtovien liituraitamiesten hyväksymä isäntäkieli. Bisnekset hoidetaan nykyisinkin englanniksi. Sen jälkeen voitaisiin Suomea kutsua läntiseksi sivistysvaltioksi.<br /><br />Porvoon piispa tosin kirjoittaisi toisenkin jarrukolumnin Hesariin, mutta ajan myötä opimme luottamaan pikemmin omien aistien välittämiin havaintoihin kuin jossakin mennessä ajassa kirjoitettuihin teksteihin.<br /><br /><i>Kuka voisikaan, etenkään tuon kuuluisan jytkyn ja sen seurausten jälkeen kuvitella, että hallituksen politiikka todella on riippuvaista kansan tahdosta?, kysyy Timo Vihavainen blogissaan.</i><br /><br />Vastaamme, että kuten kaikissa alikehittyneissä demokratioissa, Suomessakin jytky tuotettiin korkeasti koulutettujen Suurella kaalihuijauksella. Puolueelle lainattiin yliopistoilta useampikin Mörkö.<br />Kamunennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-17011369.post-29159430084904008282016-10-07T16:57:55.309+03:002016-10-07T16:57:55.309+03:00Mun henkilökohtainen karjalanpaistini on paketilli...Mun henkilökohtainen karjalanpaistini on paketillinen kaupan "karjalanpaistia" talouspyyhkeen päällä kuivattuna ja rautapataan heitettynä. Perään vielä yksi kolmasosa lammasta, joka siitä kaupan paketista aina uupuu; rasvaosat poistettuna, ettei maistu villasukalta. Ropsaus karkeaa suolaa päälle ja kierto mustaapippuria, sekoitetaan puukapustalla ja laitetaan lämpenevään uuniin joka tavoittelee sataa viittäkymmentä. Kansi päällä, nestettä ei lisätä eikä alkujaankaan laiteta. Neste on niissä lihoissa ja tulee sieltä ulos ajan kanssa. Puolen tunnin kuluttua käännellään lihat kerran kapustalla ja taas kansi päälle, lämpö sataan kahteenviiteen. Mennään kävelylle pariksi kolmeksi tunniksi.<br /><br />Oheen ylikeitetyt kuoritut jauhoiset perunat sekä puolukkahilloa. Jos halutaan ihan karjalaisii olla, pyöreitä pottupiirasii pino, joille lapetaan mureat lihat ja syyään.<br /><br />Itu koko padallisessa on lihojen mainio mureus ja maku vain niistä itsestään. Ei siis sipuleita tai sekaan laitettuja liemiä.<br />Eero Rauniohttps://www.blogger.com/profile/12318395978364453852noreply@blogger.com