Nyt on pakko parkaista.
Keskustelu tasavallan presidentin vaaleista on alkanut. En ole nähnyt ainuttakaan mainintaa siitä, että perustuslain mukaan tasavallan presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö.
“Presidentti nimittää upseerit ja päättää puolustusvoimien liikekannallepanosta. Jollei eduskunta liikekannallepanosta päätettäessä ole kokoontuneena, se on heti kutsuttava koolle. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.”
“Presidentti päättää sotilaskäskyasioina sotilaallisen puolustuksen keskeisistä perusteista, sotilaallisen puolustusvalmiuden merkittävistä muutoksista ja sotilaallisen puolustuksen toteuttamisen periaatteista samoin kuin rajajoukkojen puolustusvalmiuden merkittävistä muutoksista. Lisäksi presidentti päättää muista laajakantoisista tai periaatteellisesti merkittävistä sotilaskäskyasioista.”
“Kaksi lautasta” eli edustaako Naton kokouksissa Suomea presidentti vai pääministeri, on vanhentunut ja nyt edesvastuuttoman kevytmielinen ja virheellinen kielikuva.
Pääministeri ei voi eikä eduskunta voi päättää esimerkiksi Venäjän armeijan seuraamisesta, jota suomen kielellä sanotaan sotilastiedusteluksi, joskus vakoiluksi.
Suomi valvoo aluevesiään ja ilmatilaansa. Niinpä - sanotaan tätä siviilin johtopäätökseksi - armeijan on oltava selvillä Suomeen kohdistuvasta sotilaallisesta uhasta, joka voi olla esimerkiksi lentokoneiden, laivojen, ohjusalustojen ja ydinaseiden siirtelyä lähellä rajojamme.
Esimerkkinä: lentokoneita tulee Alakurttiin, miinalaivoja Suursaareen.
Pääministerillä on oikeus olla saapuvilla kabinettiesittelyssä, kun tasavallan presidentti päättää upseerien nimittämisestä - tai erottamisesta. Ylimmistä upseereista päätetään tarvittaessa valtioneuvoston istunnossa mutta ilman valtioneuvoston esitystä. Presidentti päättää.
Lakimme on aivan selvä. Suomen sotilaallisesta turvallisuudesta päättävät tasavallan presidentti ja valtioneuvosto sekä lisäksi eduskunta. Tehtävät on porrastettu jyrkästi.
Mielestäni on selvää, että eräitä sotilasasioita ei ilmoiteta koko eduskunnalle heti.
Esimerkki kaukaa historiasta - Mäntsälän kapinan aikana 1932 Neuvostoliitto toi ainakin kolme jalkaväkirykmenttiä lähelle Suomen rajaa. Terijoella toiminut suomalainen pataljoona avusti rajavartiostoa ja seurasi tilannetta, josta ei kerrottu eduskunnalle eikä laajemmin edes upseereille. Tai: ilmavoimat tarkisti välirauhan aikana 1940-1941 karttamateriaaliaan ilmakuvaamalla. Kuvattiinko silloin vain Suomen aluetta on asia, josta ei löydy mainintaa historiasta.
Lukija voi arvata itse. Syksyllä 1939 Suomi ainakin jossain määrin yllätettiin. Poliitikkojen neuvotellessa Moskovassa ainakin kaksi motoroitua divisioonaa siirtyi Suomussalmelle maantietä, jota karttojen mukaan ei ollut olemassa.
En tässä kuvittele, mitä kauheaa voi tapahtua. Selitän että valittava tasavallan presidentti on maanpuolustuksen kannalta ratkaisevan tärkeässä asemassa. Omasta puolestani huomautan, että tämä näkökohta olisi syytä pitää mielessä vaaleissa.
Nato on jatkuvasti tiukassa paikassa etenkin eskalaatiokysymyksen takia. Tiukka on myös kysymys USA:n seuraavasta presidentistä. Edes Suomessa ei sanota ääneen, että Trump näyttäisi presidenttinä ja myös kautensa jälkeen toimineen tavalla, joka on ollut ainakin ongelmallinen maan turvallisuuden ja siten myös Naton jäsenvaltioiden kannalta.
Siksi tässä esitetty näkökohta on erittäin tärkeä Suomen kannalta, valittiin presidentiksi kuka tahansa. Tarkoitan että perustuslakia on tältä kohdin tutkittava tarkoin. Onko nykyinen laki muuttuneen tilanteen kannalta toimiva?
Eräät professorit ovat ottaneet tavakseen esittää reippaitakin mielipiteitä valtiosäännöstä ja hallinto-oikeudesta. Ymmärrän nuorisoa. Kyllä professorikin haluaa kuuluisuutta, etenkin suurena viisaana ja etenkin ellei hän todellisuudessa ole suuri viisas.
Tämän luokan asia ei mene tulkinnalla eikä professoreiden kannanotoilla. Viimeksi perustuslakia tehtiin kymmenkunta vuotta komiteassa, ja tulos oli tyydyttävä. Nyt asiaan olisi tartuttava vaalien jälkeen hyvin vakavasti. Vähemmän vakavasti esitän yksityisen ajatuksen. Kun häntä tarvitaan asiantuntijaksi, eikö pyydettäisi samalla Sauli Niinistö puheenjohtajaksi. Asiaan sekoittuu myös EU ja kysymys perustuslakituomioistuimesta, joka mielestäni voisi olla korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden yhteinen jaosto. En tiedä, tarvitaanko sellaista, mutta tiedän, että kysymys EU:sta ja ulkomaalaisista Suomessa on parissa vuodessa muuttanut muotoaan. Ja muuten samaan aikaan maailmankaupan rakenne on nopeasti muuttumassa tekoälyn takia. Katsokaa vientiteollisuuden ja pankkien tilinpäätöksiä niin uskotte.
On todella hyvä ja ajankohtainen parkaisu. Ohjaa miettimään monipuolisesti tulevia presidentinvaaleja ja muutenkin.
VastaaPoistaKammottaa siis skenaario, että äärioikeistolaisesta ehdokkaasta tulisi seuraava presidentti...
Poista"Kammottaa siis skenaario, että äärioikeistolaisesta ehdokkaasta tulisi seuraava presidentti....."
PoistaTulisko siis Sanoma Oy:n tehostaa poliittista toimintaansa vielä edelleen, vaikka jo nyt se alkaa mennä maaniselle ja täysin absurdille tasolle kaikki laadukkaan journalismin periaatteet unohtaen? Lisää löylyä agitprop-koneeseen!
Pirullista tässä on se, että vaaleissa kansa pääsee sanomaan sanansa. Ehdotankin nyt välitöntä siirtymistä täysimittaisesti ns. ohjattuun demokratiaan. Ja ohjaimissa Sanoma Oy, tottakai.
Jopa on maanista ja vainoharhaista median arvostelua. Disney-sanomatko nyt vasemmiston asialla?
PoistaHyvin yksinkertaista: Kammotustani äärioikeiston kaikenlaisen nousun kohdalla kannattelee historiatietoisuuteni.
PoistaSitä olen kartuttanut lukemalla kirjoja, lehti, tuhansia muita artikkeleita ja kuuntelemalla sekä katselemalla satoja dokumentteja aiheesta. Kerkesivät jo vainajoituneet, nuo menneiden vuosikymmenten kammottavat ajat eläneet sukulaisenikin ääripolitiikan vaaroista kertoella.
Sanoma Oy on varmaan myös historiatietoinen. En ole sen palveluksessa.
No niin, median haltuunottoa ja sensuuriako nyt siellä suunnalla kaivataan, tyyliin Unkari ja Venäjä?
PoistaKannattaisi lisätä omaan historiantietoisuuteensa myös äärivasemmiston 1900-luvun julmuudet. Sieltä löytyy ihan rajan takaakin miljoonia uhreja, tuhansittain suomalaisiakin.
Poista1900-luvun murhissa ja julmuuksista äärivasemmisto hakkaa äärioikeiston 10-1.
Edelleenkään en ymmärrä miksi äärivasemmiston julmuudet oikeuttaisivat äärioikeiston julmuudet tai päin vastoin. Suhdeluku on muuten aika lähellä 1:1. Tilastoja voi lukea vaikka Timothy Snyderin kirjoista. Äärioikeisto muuten johtaa naisten ja lasten murhissa.
PoistaKommunismin musta historia kertoo ihan samasta kuin holokaustikirjallisuus: ihmislajista ilman mitään rajoitteita kun sille ajetaan päihin syy ruveta sortamaan ja tappamaan eteensä asettuvaa toismielistä/näköistä/väristä olipa se vaikka vauva kehdossa, vanhus saattohoidossa tai vammainen pyörätuolissa. Tai oma lehmä ojassa.
PoistaIsmit ja aatteet, koraanit ja raamatut -niiden sisälmykset- ovat vain tekosyitä ruveta lahtaamaan. Viimeksimainittujen syntysijoilla sortamisen hyö'yt ne vasta kauheaita vuosisadasta toiseen ovat olleetkin. Ja yhä pahenee kun Netanjehuakin vituttaa omassa rinnassa tikuttaa tahdistin kuin ajastinpommi.
Ei ihmislaji kykene suuresti kehutuilla aivojensa ongelmanratkaisukyvyillään ratkaisemaan maapallon kantokykykysymyksiä, pommein ja ohjuksin se täytyy yrittää puolittaa vaikka seuraus olisikin väkimäärän tuplaantuminen.
Lopulta täytyy tehdä kuitenkin oppenheimerit koko paskalle, sanoi juuri yksi M:llä alkava, venäläinen puolijumala telegramissa.
Olkaa niin kilttejä ja käykää ulkona. Niitä on kivoja pikkupuistoja joissa on jopa kioski, joissakin. Voipi hiukan haukata jotain pientä ja siemaista lasillisen. Ihmisten ilmoilla. Tälle on aina aikaa, loka- marraskuussa tämä voi olla kivaakin.
PoistaTosiasiaksi on jo ehdotettu että huonon kevätviljasadon - tai mitäpäs turhia.
Kaupunkilaiset sen kun päättää, eikä se ole ilmoista kiinni.
Tiedotusvälineet sanoi varis kun äänellään lauloi.
Olet oikeassa.
VastaaPoista" ... ja tulos oli tyydyttävä."
Ehkä mutta voisivathan ne valtiosäännön muotoilut paikoin olla paljonkin täsmällisempiä, jotta valtiosääntöjuristeille siinä jää vähemmän tulkinnallista jälkipelivaraa.
Niin no, reunaehdotkin olivat ahtaat. Kansanvaalipresidenttiä ei mitenkään voitu jättää täysin päätösvallattomaksi. Toisaalta mahdotonta olisi ollut sekin, että hallitus ulkoministeriöineen olisi eristetty ulkopolitiikasta.
PoistaNäköjään Google-kirjautuminen ei enää onnistu.
VastaaPoistaNo... Presidentti.fi -sivusto on käytännöllinen, mutta se ei ole voimassa oleva Perustuslaki, jossa itse asiassa sanotaan:
"Tasavallan presidentti päättää valtioneuvoston esityksestä puolustusvoimien liikekannallepanosta. Jollei eduskunta ole tällöin kokoontuneena, se on heti kutsuttava koolle."
Tuossa on siis pari sanaa enemmän.
jarivuorela@gmail.com
Google-kirjautuminen: itselläni auttoi Ghosteryn laittaminen Trust this site -tilaan. Sama auttaa websiteihin, joiden cookie-asetusvalinta tulee popup-ruutuna, paitsi ettei tule ja site ei liiku.
PoistaMielestäni on erittäin tärkeätä että puolustusvoimat itsenäisesti hoitavat määrätyt valvonta- seuraus-, valmius- ja varustelutoiminnot sekä tarvittaessa puolustavat maata ilman eri käskyä jos tilanne sellaiseksi muuttuu ilman ennakkoilmoitusta. Ei sellaisissa tilanteissa voida ryhtyä pohtimaan puolustuspoliittisia ym. näkemyksiä vaan silloin on toimittava välittömästi. Siksi on tärkeätä että pv myös ennakoi asioita ja toimii sen mukaan jotta ilkeiltä yllätyksiltä vältytään. Nato tuo tähän uutta lisuketta mutta luotan sotatöiden ammattilaisiin.
VastaaPoistaTrump saattaa todennäköisesti vetää maton jalkojen alta. Hänen viimeaikaiset lausuntonsa Ukrainan tilanteesta ovat erittäin uhkaavia. Mitä ilmeisiimin hän pakottaisi Ukrainan antautumaan Venäjälle koska "tappaminen pitää loppua". Siitä hän ei piittaa vähääkään että tämän seurauksena Ukrainassa alkaisi ennenäkemätön verilöyly jossa kuolisi nopeasti jopa miljoonia ihmisiä. Putinin kosto on aina verinen.
Välirauhan aikana, niiden dokumenttien mukaan joita olen silmiini saanut, Mannerheim olisi kieltänyt kaiken ilmakuvauksen rajojen ulkopuolelta. Juuri sen takia sitten kartat olivat puutteelliset ja parhaassakin tapauksessa vanhentuneet kun Jatkosotaan tuli lähtö ja välirauhan rajan yli piti mennä. Tuli valtava kiire tehdä ilmakuvauksia ja kopioida sotavangeilta saatuja venäläisiä karttoja.
Stenlund: "Välirauhan aikana, niiden dokumenttien mukaan joita olen silmiini saanut, Mannerheim olisi kieltänyt kaiken ilmakuvauksen rajojen ulkopuolelta."
PoistaSinullapa vaikuttaakin olevan pätevät "dokumentit". Itselläni ei ole ainuttakaan asiaa koskevaa "dokumenttia", siis alkuperäistä asiakirjaa. Sen sijaan tutkimuskirjallisuudesta voidaan lukea ihan muuta: Mauno Jokipiin magnum opuksessa "Jatkosodan synty" (1987) on kokonainen luku nimeltä "Lennot Suomesta [yli rajan] ennen Barbarossaa" (s. 471 - 475). Sieltä sopii lukea todella lukuisista suomalaisten tiedustelu- ja kuvauslennoista.
Stenlund muuten oli kevättalvesta 2022 lähtien ensimmäisten joukossa tällä palstalla heittelemässä minua kohtaan "putinisti"- ja "stalinisti" -solvauksiaan. Itse hän hengenheimolaisineen lupasi "oikaista" sen, mitä minä kirjoitan historiasta. (Nämä löytyvät blogin arkistosta.) Niin että sellainen historiatietojen "oikaisija" meillä on palstavahtina.
Anonyymit vovat saada osakseen voimakastakin kritiikkiä mutta koska he ovat vailla identiteettiä, he eivät voi myöskään loukkaantua mistään. Heitä suojelee täydellisesti anonymiteetti. Toisin on nimellään kirjoittavien joita anonyymit voivat kohdella huonosti ja silloin anonyymi voi syyllistyä tekoihin joista joutuukin vastuuseen. Tästä olen aiemmin kommentoinut.
PoistaDokumenttini pidän omana tietonani koska tämä ei ole mikään tieteellinen argumentointi tai väitöstilaisuus.
Vielä Stenlundille: Jos haluat selvitellä meidän välisiämme "vastuukysymyksiä" millä tahansa foorumilla, oikeuslaitos mukaan luettuna, sopii minulle mainiosti.
PoistaLisäksi palautan mieleesi, että kun tuota mainitsemaani solvausta (sinun kielenkäytössäsi: "kritiikkiä"!) eri mieltä henkilöitä kohtaan oli pitkään jatkunut, professori Kemppinen kirjoitti tekstin, jonka ydinsisältö tiivistyi hänen tiedoksiantoonsa blogin omistajana: "Se on loppu nyt." Hän siis ymmärtääkseni edelleenkin määrää blogin kommenttipalstan säännöt, et sinä, Stenlund.
Vielä anolle: Käsittääkseni herra blogisti ei ole minuun kohdistanut mitään ohjeita, kieltoja tai rajoitteita. Vaikuttaa siltä että olet laittanut nenääsi jonkun muun herneitä.
PoistaKohtelen anoja erittäin tiukasti ja epäkunnioittavasti silloin kun sopivaksi katson ja jatkan sillä linjalla. Nimellä kirjoittavia kunnioitan ja kohtelen aivan eri tavalla.
Piilovaikuttamista tapahtuu kojo ajan myös näennäisen viattomilla termivalinnoilla, mediassakin. Esimerkiksi juuri tuo "kritiikki". Sanan objekti voi olla jotain sellaista, joka elää lähinnä sanojan omassa mielipidemaailmassa ("Z kritisoi Y:tä toimimisesta vastoin Suomen etua"). Tai sitten kyse on valehtelevasta sievistelystä, kuten EU- tai maahanmuuttovastaisuuden kutsuminen kritiikiksi. Ikään kuin kaikki muut sitten olisivat kritiikittömiä.
PoistaToinen esimerkki on todeta-verbin eri merkityksillä pelaaminen. On aivan eri asia sanoa poliitikko X:n väittävän jotain kuin toteavan jotain. Todeta-sanalla kun on myös olotilan mekaanista toteamista tarkoittava neutraali merkitys. Näin: "A totesi, että täällä ei esiinny rasismia." TAI: "A väitti, että täällä ei esiinny rasismia."
Stenlund: "Käsittääkseni herra blogisti ei ole minuun kohdistanut mitään ohjeita, kieltoja tai rajoitteita."
PoistaItse puolestani ymmärsin aikoinaan, että hänen kehotuksensa oli tarkoitettu erotuksetta meille kaikille hänen bloginsa kommenttiosioon kirjoittaville. Mutta sanoistasi saa nyt vaikutelman, että sinulla lieneekin erivapaus; sitä en voinut tietää.
Leijona ja hyeenat.
PoistaNo, Google-kommentointi teki paluun. Kyllähän Perustuslakia kannattaa siteerata pariinkin kertaan. Siis:
VastaaPoista"Tasavallan presidentti on Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. Presidentti voi valtioneuvoston esityksestä poikkeusoloissa luovuttaa ylipäällikkyyden toiselle Suomen kansalaiselle."
"Tasavallan presidentti päättää valtioneuvoston esityksestä puolustusvoimien liikekannallepanosta. Jollei eduskunta ole tällöin kokoontuneena, se on heti kutsuttava koolle."
VastaaPoistaTrump vaati sotabudjetin nostoa Euroopassa (2%:prosenttiin tai jotain.) Orange man bad?
Mites se vientiteollisuus nyt? Pankit ainakin tekee rahaa ja köyhiltä leikataan. Pitäis verottaa ja jakaa kansalle.
Populistinen julistus ”köyhiltä leikataan” tarkoittaa oikeasti, että ”köyhille ei anneta vastikkeetonta rahaa niin paljon kuin tähän asti”.
PoistaOnhan sekin ikävää, kun se kolahtaa omaan nilkkaan.
Vastikkeetonta rahaa jaetaan vain rikkaille.
PoistaEi vaatinut mitään sotabudjettia vaan, että Nato-maat täyttäisivät sopimuksen jolla puolustusmenot ovat vähintään 2 %. Muutenkin Trumpin bashaaminen on lähinnä naurettavaa Suomessa ja varsinkin Jukkiksen toimesta. Trump ei ole aloittanut yhtään sotaa.
PoistaNiin. Maailma valtiojohdonkin ympärillä monimutkaistuu kovaa vauhtia, ja kaikki alkaa vaikuttaa kaikkeen, toisin kuin ennen, jolloin asioilla oli omat somat lokeronsa. Niin kuin nyt tämä, että vastuulliset saksalaiset eläkerahastot alkavat sijiituksissaan boikotoida Suomen valtiota puolustusvoimien säilömien rypälepommien takia.
VastaaPoistaPuuttinistien huhun mukaan Suomen kultavaranto on kuulemma säilötty ulkomailla? Rypälepommitkin voisi laittaa jemmaan pois Suomesta, ei boikottia. Säilööhän Usakin omia juttujaan nyttemmin Suomessa.
PoistaEniten tässä hämmästyttää se millaisella ymmärryksellä saksalaisia eläkerahastoja hallinnoidaan?
PoistaSuomen kultavaranto on kansantaloutemme kokoon nähden naurettavan pieni. Se on hankittu joskus Bretton-Woods-järjestelmän puitteissa eikä siihen ole paljoa sen jälkeen koskettu.
PoistaAinakin viime vuosikymmenellä 96 % kultavarannosta oli säilöttynä ulkomaisiin keskuspankkeihin, erityisesti Englannin pankkiin. Tämä on mielekästä: jos tuota kultaa jouduttaisiin joskus käyttämään maksuvälineenä, olisi sota, eikä kultaa saataisi maasta ulos kovin helposti. On parempi, että hätävaranto on jo valmiiksi siellä, mistä aseita ja ruokaa ostettaisiin muutenkin.
https://yle.fi/a/3-6908634
Kaikesta päätellen paremmalla kuin omasi.
PoistaPresidentinvaali on kummallinen prosessi, etenkin mediassa, joka pyrkinee ainakin näennäiseen tasapuolisuuteen kaikkien ja kaikenlaisten ehdokkaiden kesken. Ja juuri tämä tarjoaa myös pienille Venäjän etuja palveleville hajoitusvoimille mainion näkyvyyden. Menepäs selittämään, että kyse on hybridioperaatiosta, niin saat vastaasi kaikki ne, jotka ylläpitävät illuusiota ehdokkaiden ja "ehdokkaiden" yhteisestä lähtöviivasta. Tiukan juridisesti toki näin.
VastaaPoistaAinakin yksi itsensä ilmoittaneista on esiintynyt aika ekstreemeissä salaliitto- ja mielenilmaisuhommissa.
PoistaVenäjän hajoitusvoimat hajoittelee mutta meitä kiinnostaa enemmän natoyhteensopivuus ja yhteiset hajoitukset?
PoistaOn kyllä ärsyttävää seurata kuinka poliitikot yrittävät viedä suoralla kansanäänestyksellä valitun presidentin valtaa itselleen. Koivistokin katui lausuntoaan presidentin vallan vähentämiseksi.
VastaaPoistaPääosa vallasta kyllä "vietiin" jo ajat sitten, nykyisessä perustuslaissamme. Ei sieltä juuri mitään enää ole vietävissä. Kyse on vain hankalan saumakohdan hienosäädöstä, joka aiheuttaa enemmän tai vähemmän tuskaa puolueväreistä ja henkilökemiasta riippumatta. Ja eikö muka presidenttikin ole poliitikko?
PoistaEi ole. Presidentti jättää puolueen jäsenyyden virkaan astuessaan.
PoistaMissä niin on säädetty, että presidentin on jätettävä puoluekirja? Ja vaikka jättäisikin, niin entäs sitten. Megaluokan poliittista päätöksentekijäasemaahan varten hänet on valittu ja valutaan.
PoistaStåhlberg, Relander, Svinhufvud ja Kallio olisivat pitäneet hyvinkin humoristisena ajatusta, että presidentin pitäisi luopua puoluejäsenyydestä. Toisaalta nykynuorille on vaikea selittää, että puolueet ovat saaneet asettaa kansanedustajaehdokkaitakin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1972.
PoistaKirkkoon (EVL) sen, pressaksi valitun, kuitenkin pitää liittyä jos ei jo ole.
PoistaVaikeaa.
Poista..tai ettei presidentti Koivisto ollut kansanedustajana.
Asia koskee sotilavalan vannoneita. Kerratkaapa. Finlex neuvoo.
VastaaPoistaEi taida kuulua tähän? Presidentiksi voi päästä myös sotilasvalaa vannomaton.
PoistaJoo mut sit sillon kyl aikamoinen homma opiskellessaki, tietty esmes piäministerj on valtakunnan parhaiten informoitu henkilö mut kyl siihen tulee toi sujuvuusjuttuki. Meinaten et et joo mut joo ja ei ehkä ihan niin helppo kummiskaan.
PoistaTossa oli pres. Koiviston ajoista edellä, joo sehän sano Nybergin ohjelmassa et en minä aivan näin pitkälle arvannut mentävän mutta kekkoslovakian purkuhan se oli, ja hän lisäsi että nämä asiathan jokainen sukupolvi ratkaisee omasta kohdastaan eikä ole hänen asiansa sanoa siihen juuta eikä jaata.
Parlamentariikan paluu, paitsi mitä nyt Paavo pallopoika vei sosdemit oikeammalle kuin kepu oli. Herkkunamia se ameriikan aito asia.
RKP:n Anna-Maja Henriksson on koulutukseltaan juristi. Edellisessä hallituksessa hän oli oikeusministeri. Miksei tällainen tausta näy hänen julkisissa esiintymisissään ja kommenteissaan? Ei asiansa osaava juristi käyttäydy niin tökerösti. RKP aloitti rasismista vihjailemisen ja syyttelyn.
VastaaPoistaRasisminvastainen taistelu käy nyt sitten Suomessa kuumana sekä eduskunnassa että tiedotusvälineissä. Vaikuttaa siltä, että todellinen hätä on kyseessä. Nyt on pakko kysyä, että montako rasistista hengenriistoa ovat kantasuomalaiset tehtailleet neljännesvuosisadassa eli 1995 - 2020?
Vastaus on, että rikostilastojen mukaan ei yhtään eli nolla kappaletta. Olkiukkojako vastaan tässä taistellaan niin, että höyry nousee takaraivosta? Eikö olisi aika rauhoittua ja palata todellisuuteen?
Jos vahoja halutaan rasismin suhteen kaivella, RKP:llä taitaa olla törkeimmät luurangot kaapissaan.
PoistaOnko RKP koskaan pyytänyt suomalaisilta anteeksi yhden keskeisen perustajanasa ja juhlitun suurmiehensä Axel Olof Freudenthalin uskomattoman törkeitä raistia oppeja siitä, kuinka suomalaiset ovat kovastipaljon alempi rotu kuin esim. ruotsalaiset ja kuinka he eivät juuri yksinkertaisia peltotöitä kummempiin hommiin voi koskaan kelvata mm. älyllisen vajavaisuutensa takia?
Onko RKP pyytänyt tuota anteeksi? Onko pyydetty anteeksi oikealla tavalla? Onko anteeksipyynnön aitous arvoitu riittävän monipuolisesti? Onko katumus ja nöyrtymisrituaali toistettu jokaisen A-studion alussa vuodesta toiseen?
Onko RKP edes perunut vielä 2000-luvullakin ylpeänä myöntämänsä Freudenthal-mitalit? Jos ei, tarkoittaako se sitä, että salarasismi rehottaa RKP:ssä edelleen? Siltä hän tuo vaikuttaa, kun RKP:n ylemmyydentuntoista touhua meitä muita kohtaan seurailee.
Koko RKP:n ideahan on hankkia ja ylläpitää erityisetuja tietylle etniselle ryhmälle. Mitäs tämä muuta on kuin sitä ihteään.
Itse olisin kuitenkin sitä mieltä, että moisen moskan kaivelu ei nyt auta Suomea yhtään eteenpäin, kun ihan oikeitakin haasteita on edessä vaikka kuinka ja paljon.
Mutta jos vanhoja tunkioita halutaan kaivella, niin kaivellaan sitten myös kunnolla. Pannaan haisemaan. Jaetaan kansakunta toisaan vihaaviin leireihin eikä pidetä mitään rajaa sillä, millä moraalilla ja millä journalismin laadulla mennään.
Valinnan paikka.
Kyllä se on ollut ihan ehtaa rasismia. On pilliinviheltäjiä tai ei.
PoistaVoi näitä loukkaantuneita persuja. Kaivelevat kostoksi nyt lähes mitä tahansa vanhaa.
PoistaMinulle sopii jako rasistit ja muut. Rasistit ulos vallankäytöstä.
PoistaAxel Olof Freudenthal on kuollut 112 vuotta sitten.
Poista"Kaivelevat kostoksi nyt lähes mitä tahansa vanhaa."
PoistaSinäpä sen sanoit. Vasurit hävisivät vaalit ja nyt sitten heillä homma heittikin itkupotkuraivarin puolelle.
Tuo ei osoita kovin kypsää demokraattista ja kansanvaltaista mielenlaatua.
Suvakkien historiallinen muisti alkaa näköjään Neuvostoliiton romahduksesta.
PoistaJa kaivella saa ehdottomasti vain 15 vuotta tai sitä nuorempia tunkioita.
Ei pidä lyödä lyötyä. Riikinruotsalaisten vanhempien lapsena syntynyt Freudenthal ihanteineen on jo hävinnyt, koska väestöryhmät eivät enää aikoihin ole pysyneet erillään, vaan ovat yhä enemmän assimiloituneita. Kaksikielisyys on meille vain rikkaus ja turvallisuuspoliittisestikin tärkeä silta Pohjoismaihin.
PoistaRKP (joka ei muuten edusta kaikkia ruotsinkielisiä) on persujen panttivangiksi jouduttuaan vain ukkosenjohdatin, joka rasisimiasiassa edustaa väestön enemmistöä (ja persut rasismimyönteistä gallupvähemmistöä). Ja vielä tilanteessa, jossa Orpon johtama kokoomus on kuin kusi sukassa.
"Suvakkien historiallinen muisti". Persukieli vaati aina avaamista. "Suvakki" = ei-rasisti.
PoistaViime aikojen kohuissa on ollut kyse nyt vaikuttamassa ja korkeissa valta-asemissa olevien henkilöiden tekemisistä. Mitä väliä jos joku on tsaarinaikaan sanonut jotain. Ovatko persut vastuussa Siionin Viisaiden Pöytäkirjoista?
PoistaEhkä eivät mutta vaikuttaa kuin voisivat ollakin, kysytäänpä sitä.
PoistaTuon perustuslakituomioistuimen kanssa ei kyllä pidä hätiköidä. Ei sellaista ole missään muussakaan Pohjoismaassa tai esimerkiksi Englannissa, Venäjällä kylläkin. Väärä oletus Suomen omituisuudesta toki elää somen kuohuissa.
VastaaPoistaMeillä KKO ja KHO voivat tutkia lakien perustuslainmukaisuutta, mutta toistaiseksi vain, jos ristiriita on ilmeinen. Lakien ennakkovalvonta kuuluu perustuslakivaliokunnalle, mutta on vaikea ajatella, että eduskunnan ulkopuolinen tuomioistuin pystyisi aikataulullisesti samaan. Jotain muita tehtäviä perustuslakituomioistuimelle saattaisi löytyä. On kuitenkin huomattava, että meillä on jo valtakunnanoikeus.
Meillä etenkin monet persut ovat melskanneet tästä ns. puutteesta eri yhteyksissä ja antaneet näin myös turhia aseita Unkarin hallitsijaystävänsä Suomi-mustaukselle. Jos muodollisesti istuva perustuslakituomioistuin olisi edes jonkinlainen oikeusvaltion mittari, Venäjä ja Unkari olisivat oikeusvaltioita, suuri osa EU-maista taas ei.
PoistaPersujen julkinen Orban-ihannointi ja nuoleskelu loppui kuin seinään "vahvan johtajan" ryhtyessä panttaamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Pinnan alla tämä vaarallinen rakkaus kyllä kukoistanee edelleen.
PoistaPersuilla on nyt nuoleskeltavana oma Orban joka lausutaan ja kirjoitetaan muotoon Orpo.
PoistaMiksei saman tien koko troikka, kumppanukset Niinistö, Trump ja Putin?
VastaaPoistaHeidän yksinvaltiuttaan ei yhtään haittaa, jos Sanna Marinkin istuu joissain keimeissä mukana. Vaikka pitihän Kemppisen näpäyttää häntä Hra&Rva Niinistön mieliksi.
Idea jatkuvuudesta jossa virasta luopuva puolustusvoimien komentajan ylipäällikkö neuvoisi seuraajaa on ehdottomasti huomioon otettava. Pohjoisrannan osaamiskeskus on tämän kyllä osaava.
VastaaPoistaNiiltä osin kuin on kyse presidentin vaaliin vaikuttavista tekijöistä puolustuspolitiikka huomioiden on kenkumpaa sanoa se tosiasia että tasavallan presidenttiä ei voida saattaa maanpetossyytteeseen, mahdollisuus siihen on etäinen ja heikko.
Ellen tietäisi ja ymmärtäisi syvemmin ja kaikkiaan paremmin voisin erehtyä että tässä sananvapaus saa uudelta kannalta katsoen reipasta kyytiä joka on sille aina oleva hyvästä.
VastaaPoistaKäytän vapautta olla puuttumatta järkeviin toimiin.
Sotien ja politiikan seuraus tulee olemaan puute ja nälkä.
VastaaPoistaOlkaa hyvät, väittäkää vastaan.
Meillähän oli 2 kautta vihervasemmistolainen presidentti. Mitä hän sai aikaan armeijan ylipäällikkönä? No ainakin miinakiellon, yhden tehokkaimman puolustusaseista. Toimiko hän Suomen parhaaksi, no ei missään tapauksessa. Hänen piti vain pönkittää omaa mainettaan maailmalla suurena rauhanaktivistina. Tähtäimessä taisi olla YK:n pääsihteerin paikka. Toivottavasti seuraava presidentti on joku muu kuin vihervasemmistolainen, esim. Mika Aaltola olisi nykyisistä ehdokkaista paras olosuhteisiin nähden.
VastaaPoistaMiinakielto onkin yksi suurimmista hölmöntölväyksistä, mitä hyvää tarkoittavat poliitikkomme ovat viime vuosina tehneet. Onneksi tuli herätys unelmahötöstä raakaan maailmaan vielä heidän elinaikanaan.
PoistaVihervasemmisto on persujen edellisellä kaudella keksimä puoluetaktinen nimitys. Ei Halonen mitenkään erityisen vihreä ollut (siis ympäristövastuumerkityksessä).
PoistaSuomi liittyi Ottawan miinakieltosopimukseen viimeisenä EU-maana. Nykyäänhän tietysti harmitellaan sitäkin, että Ukraina luopui ydinaseita (ja liittyi siihen miinasopimukseen vuosia ennen Suomea). Missä Euroopan neuvosto, siellä ongelma: enää ei ihmisiä saa edes hirttää.
PoistaJari, kyllä Venäjällä saa.
PoistaVenäjä ei enää kuulu Euroopan neuvostoon, mutta ei siellä silti ole kuolemanrangaistusta palautettu. Asiasta kyllä keskustellaan. Venäjällä poistettiin kuolemanrangaistus ensimmäisenä maailmassa 200 vuotta sitten. Sittemmin se on palautettu ja poistettu taas monta kertaa. Se, että ihmisiä muuten vain tapetaan, on tietysti totta, mutta lainvastaista.
PoistaLainvastaisuus on Venäjällä pelkästään teoreettista.
PoistaRikollisuuden teoreettisuudesta en rupea keskustelemaan. Lasse Mårtenson sanoi joskus, että politiikka on eräänlainen peli, jossa ovat vastakkain laillistettu rikos ja organisoitu aggressio. Itse sanoisin, että tämä pätee kaikissa tähänastisissa järjestelmissä.
PoistaYleisesti ottaen monet fiksut ovat Aristoteleestä lähtien katsoneet, että on hyvä säätää joitakin kirjoitettuja lakeja. Eiväthän ne murhia, varkauksia tai muitakaan konnuuksia lopeta, mutta helpottavat yhteiskunnan järjestystä kummasti.
Puhe oli sitä paitsi täsmällisesti "hirttämisestä".
Täällä taas, aiheesta toki, puhutaan hallituspersujen kannanotoista ja ajatuksista erilaisten ihmisryhmien suhteen. Moniko heidän äänestäjänsä näitä todella kannatti, sitä en tiedä.
VastaaPoistaMutta ylivoimaisesti suurin vaara persulaisuudessa, niin kotimaisessa kuin muidenkin maiden persulaisuudessa, on edesvastuuton ja tiedettä halveksiva suhtautuminen ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kun jokaisen maan persut toitottavat, että ei tehdä meillä, vaan jossain ihan muualla, mitään ei missään tehdä. Ja kun tieteenvastainen narsistiääliö kohta palannee Yhdysvaltain presidentiksi, Eurooppa ja siihen sisältäpäin vaikuttaminen on ainia toivo. Kutsukoot kotimaiset hörhöt sitä hyveposeeraukseksi tai ei, mitä väliä.
Tiedemiehet yksimielisiä ilmastoasioissa? Mitkä tiedemiehet? Kannattaa lukea tämä artikkeli, josta allaolevat sitaatit ja linkki.
Poista”Nobel-palkittu irtisanoutui ilmastonmuutosagendasta. Sitä (ilmastonmuutospropagandaa) ovat edistäneet ja levittäneet samaan tapaan harhaanjohdetut ja eksyneet yritysmarkkinointiagentit, poliitikot, toimittajat, valtion virastot ja ympäristönsuojelijat", fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 2022 voittanut tohtori John Clauser paheksui. ”
”Maailman ilmastojulistuksen (World Climate Declaration) on allekirjoittanut tällä hetkellä noin
1 500 tiedemiestä, ja siinä julistetaan: "Ei sellaista kuin ilmastohätätila olekaan." (There is no climate emergency)”
https://oikeamedia.com/o1-205302
Ilmasto on muuttuut aina koko maapallon elinajan. Jos ei olisi muuttunut niin meillä täällä pohjoismaissa olisi edelleen jääkausi ja noin kolmen kilometrin paksuinen jääkansi maidemme päällä.
PoistaEivät tiedemiehet ole lainkaan yksimielisiä siitä, että hiilidioksidi olisi se "ilmastokriisin" pahis. IPCC:n edustama lysenkolainen "ilmastotiede" on tällä hetkellä voitolla. Kaikki elävät kasvit hyötyvät hiilidioksidista. Ei hiilidioksidi ole mikään myrkky, vaikka ahtaissa oloissa liiallinen hiilidioksidi syrjäyttää hapen ja aiheuttaa nisäkkäille tukehtumiskuoleman.
Aktiivinen ihminen tuottaa hengittäessään noin 1.000 kg hiilidioksidia vuodessa. Maapallon väestö tuottaa pelkästään hengittäessään noin kahdeksan miljardia tonnia hiilidioksidia vuodessa.
Jos ette tiedä, katsokaa vaikka Wikipediasta, minkätasoinen poliittinen vaikuttaja tämä Oikea Media on. Nimikin jo kavahduttaa.
PoistaKyllähän yksi persu aina ilmatieteilijöiden suuren enemmistön päihittää!
PoistaPravda mikä pravda.
PoistaTotta lopuksi, meitä vyörytetään.
VastaaPoistaUkrainassa vyörytetään tuholaisen taisteluhautoja suorana videolähetyksenä. Taktiikka on muuten melko pitkälti suomalaislähtöinen kun kp otettiin tehokkaaseen taisteluparikäyttöön juuri Suomen sotaväessä.
PoistaSe on sitä hypriitiä ny sitte.
PoistaOlisiko jollakulla kommentoijalla vuorenvarma mielipide siihen, kuka tutkisi ja kuka tuomitsisi tilanteen, jossa presidentti olisi määrännyt puolustusvoimien liikekannallepanon ilman valtioneuvoston esitystä eli perustuslain vastaisesti?
VastaaPoistaPerustuslain 113 §:
PoistaJos oikeuskansleri, oikeusasiamies tai valtioneuvosto katsoo tasavallan presidentin syyllistyneen maanpetosrikokseen, valtiopetosrikokseen tai rikokseen ihmisyyttä vastaan, asiasta on ilmoitettava eduskunnalle. Jos eduskunta tällöin kolmella neljäsosalla annetuista äänistä päättää syytteen nostettavaksi, valtakunnansyyttäjän on ajettava syytettä valtakunnanoikeudessa ja presidentin on pidättäydyttävä siksi ajaksi toimestaan. Muissa tapauksissa presidentin virkatoimesta ei saa nostaa syytettä.
>… kuka tutkisi ja kuka tuomitsisi tilanteen, jossa presidentti olisi määrännyt puolustusvoimien liikekannallepanon ilman valtioneuvoston esitystä eli perustuslain vastaisesti?...”.
PoistaSiis ihan reaalimaailmassako?
Eiväthän tällaiset asiat muodosta mitään ongelmaa, ei nyt eikä ennen. Käytetään vain sopivia nimityksiä kuten ”ylimääräiset kertausharjoitukset” jatkosodan hyökkäystä valmistellessa.
Kun sitten on pari päivää hyökätty ja sodittu liittolaisen kanssa ryssää vastaan, ilmoitetaan kansalle, että taas se vuosisatainen piru hyökkäsi meidän kimppuumme. Siis samalla mallilla kuten meneteltiin yritettäessä laajentaa maatamme natsi-Saksan kanssa.
Voi Jeesus, vanhalla stalinistilla on levy juuttunut kiinni. 1941 oli tarkoitus ottaa venäläisten 1939 härskisti ryöstämä Karjala takaisin, korkojen kanssa tietysti. Ehkä toivottiin sakujen lyttäävän ryssät siihen kuntoon, ettei sieltä ihan heti putineja nouse. Ikävä kyllä sekin epäonnistui.
PoistaJa etkö muka tiedä, että venäläisten hyökätessä 1939 heidän rikoskaverinaan olivat juuri natsit? No, tiedät kyllä, mutta et välitä.
Presidentin vallankäytölle ei siis ole juuri mitään rajoittavaa, ylitystilanteissakaan. Oikeudellinen kontrolli on lähinnä teoreettista, ja parlamentaarinen puuttuu kokonaan. Tässä on todella painava syy kavahtaa ja pelätä vahvan kansanjohtajan kaipuuta, olipa sellaisen väri mikä tahansa.
PoistaPuolustusvoimat toimivat mahdollisuuksiensa rajoissa 1939 ja 1941 varustautuakseen kohti sotaa joka ilmiselvästi oli tulollaan ja vyörymässä meidän päällemme. Olisiko Suomen pitänyt siltäkin osin jäädä tumput suorana seisomaan? Kuinka olisi käynyt?
Poista1939 puolustettiin maata raivokkaasti ja lopulta erittäin suurella menestyksellä vaikka aluemenetyksiä tuli. Vastassa olivat yli 40-kertaiset nykyaikaiset sotajoukot.
Keväällä 1941 nähtiin että Hitler on hyökkäämässä ja uusi sota alkaa, meistä riippumatta. Oli pakko siihenkin valmistautua kaikin keinoin. Sekin osoittautui erittäin vaikeaksi kun auttajana oli vain Saksa lopulta. Kansaa uhkasi ruokapula kun Karjalan viljelyalueet oli menetetty ja teollisuutta tuhottu. Syksyn alussa 1941 alkuperäiset alueet oli pääosin saatu takaisin ja vuoden lopussa koko valtakunnan alue Hankoa myöten. Sen jälkeen mentiin jo vanhojen rajojen yli.
Ohho, no voi olla että lääkäreitä tarvittaisiin. Kenties muutama reipas potku persuuksille avittaisi asioiden laitaa. Tokkopa sen suurempia, ehkäpä pieni stressiloma? Liikuntaa, ravintoa ja lepoa. Kalavehkeet mukaan.
PoistaNiin... Onko reaalimaailmassa jokin ongelma esimerkiksi presidentin ja valtioneuvoston vallanjaossa? Termi "ylimääräiset kertausharjoitukset" taisi kyllä liittyä enemmän Talvisodan puolustuksen kuin jatkosodan hyökkäyksen valmisteluun.
Poista“…Voi Jeesus…”.
PoistaNo voi hellanlettas! Päivitä nyt tietosi!
”… 1941 oli tarkoitus ottaa… korkojen kanssa tietysti… ”.
”… Ehkä toivottiin sakujen lyttäävän ryssät…”.
Niin mitä oikein halusit ilmaista yllä mainitulla kirjoituksellasi? Että suomalaisilla on oikeus suunniteltuihin valloituksiin? Tuolla perusteella kysymys: milläpä maalla ei olisi ollut?
Korkojen kanssa, niin kyllä: Itä-Karjala, Kuolan niemimaa. Ja Ryti vielä pohdiskeli, että eikös se Norjan Finnmark ole suomalaisten maata jo nimenkin perusteella. Otetaan se ainakin Alta-vuonoon saakka. Vähän realistisemman toppuuttelivat, että katsotaan sitten sitä vähän myöhemmin.
”… Ja etkö muka tiedä, että venäläisten hyökätessä 1939 heidän rikoskaverinaan olivat juuri natsit?...”.
Älä höpötä. Saksalaiset sanoivat – kuten muutkin maat – että suomalaisten olisi tuolloisessa maailmantilanteessa olisi ollut järkevää luovuttaa Hankoniemi Venäjän tukikohdaksi. Paasikivi ja Mannerheim sanoivat suoremmin, että Erkko oli hullu.
Stenlund: "… varustautuakseen kohti sotaa joka ilmiselvästi oli tulollaan ja vyörymässä meidän päällemme… Olisiko Suomen pitänyt siltäkin osin jäädä tumput suorana seisomaan? Kuinka olisi käynyt?
PoistaSiis tiivistettynä: ”… Oli tulollaan … tumput suorana seisomaan…”
Tuon kaiken kirjoitat passiivissa, edelleen siis kuvaillen Suomen tilannetta vain onnettomana ajopuuna. Unohtaen, että Suomi teki kaiken harkitusti. Suomi lähti natsi-Saksan matkaan saavuttaakseen erittäin suuret aluelaajennukset.
Vaihtoehto: entäpä Ruotsi? Otti edut länsiliittoutumalta sekä natsi-Saksalta. Ja pysytteli varsinaisen sotimisen ulkopuolella. Miten kuvailet tilannetta? Että Ruotsi oli onneton nyhverö? Niinkö?
Vuorela: ”Termi "ylimääräiset kertausharjoitukset" taisi kyllä liittyä enemmän Talvisodan puolustuksen ”…
PoistaKiitos kun tartuit tähän! Nyt tulkitaan siis kysymystä siitä, miten jatkosotaa koskevat päätökset tehtiin. Oliko ratkaisuissa demokratiaa mukana olenkaan?
Millä perusteella Suomen armeija syöstiin hyökkäämään Venäjälle natsi-Saksan kumppanina? Kuinka oli mahdollista, että Suomi oli jaettu keskeltä kahtia, Oulujoen kohdalta? Pohjoispuoli Suomen maasta oli annettu natsi-Saksan täydelliseen hallintoon?
Ja Suomenlahdella lähdettiin mukaan Saksan armeijan operaatioihin Saksan ehdoilla.
En siis kysy moraalista. Kysyn millä demokratian ja laillisuuden perusteella? Ja sitten pohjimmainen kysymys: oliko demokratialla ja eduskannalla mitään merkitystä tällaisissa tilanteissa? Ja jos ei ole, niin millä sitten on merkitystä?
Finnmarkin nimessä norjankielinen finne tarkoittaa saamelaista.
PoistaSuomen valtiojohto oli hirvittävän tukalassa tilanteessa keväällä 1941, lähes yhtä kauhistuttavassa kuin elokuussa 1944. Nähtiin että sota varmasti oli tulossa eikä täällä ollut aseita eikä ruokaa riittävästi. Yksikään valtio ei halunnut Suomea auttaa lukuisista pyynnöistä huolimatta eikä myydä aseita. Jokainen valtio katsoi että he itse tarvitsevat aseensa. Jotain vanhentunutta romua oli tulossa. Lopulta Saksa eli Hitler muutti mielensä ja suostui auttamaan.
PoistaSuomi joutui kulkemaan kapeasta raosta ilman vaihtoehtoja. Ei täällä elätelty ajatusta alueiden palauttamisesta koska se ei ollut realistista ja puhun nyt yleisestä tasosta. Yksilötasolla ovat voineet kukin ajatella mitä hyvänsä. Tilanne muuttui kun havaittiin että Saksa lähti rajuun hyökkäykseen ja menestyi. Suomalaiset lähtivät, Venäjän hyökättyä ja pommitettua kaupunkejamme, välirauhan rajan yli ottamaan takaisin alueitaan ja sitkeiden taistelujen myötä niitä myös saatiin. Venäläiset taistelivat rajusti ja heillä olivat huomattavat linnoitukset ja varustukset syvälle melkein kaikkialla pitkin rajaa. Saksalaiset ilmeisesti kuvittelivat että kaikki kävi helposti ja he lähettivät joukkoja "hoitamaan" Lapin rintamaa päästäkseen kohti Petsamoa ja Kuolaa sekä Murmannin radalle. Saksalaiset eivät menestyneet siellä lainkaan vaikka heillä olivat huomattavat joukot ja paljon aseistusta.
Kyllä monet käsittivät ettei suomalaisilla ole suuria mahdollisuuksia ryhtyä naapurivaltion maita itselleen ottamaan koska Venäjällä olivat sotavoimat 40-kertaiset ja ylivoimaisesti aseistetut. Millään matematiikalla ei voisi selitellä sitä miten mahdollisesti hankitut alueet olisi kyetty puolustamaan ja pitämään eikä niistä juuri mitään hyötyä maallemme olisi olleet. Etupäässä ne olivat tietöntä järvien rikkomaa korpea ja suota.
Stenlund: “… Saksa eli Hitler muutti mielensä ja suostui auttamaan…”.
PoistaEivät valtiot toisiaan ”auta” sen enempää kuin liikeyrityksetkään. Osapuolet tukevat toisiaan vastavuoroisuuden periaatteella.
”… Ei täällä elätelty ajatusta alueiden palauttamisesta…”.
Tarkistapa tietosi. Saksan kanssa nimenomaan neuvoteltiin siitä, mitä alueita Suomi voisi saada, ja kuinka esimerkiksi Kuolan niemimaalla toimittaisiin etujen yhteensovittamiseksi. Ja Itä-Karjan valloitussuunnitelmat oli tehty jo aika päivää sitten.
”… Suomalaiset lähtivät, Venäjän hyökättyä ja pommitettua kaupunkejamme…”.
Suomi oli lähtenyt sotaan Saksan kanssa jo muutamaa päivää ennen näitä pommituksia. Tällöin Saksa ylitti rajan Suomen Petsamosta käsin ja aloitti hyökkäyksensä Neuvostoliittoon. Saksa käytti Etelä-Suomen lentokenttiä hyökkäyksissään Neuvostoliittoon. Suomalaiset lentokoneet oli maalattu saksalaisten tunnusvärein. Suomalaiset laskivat Saksan kassa miinakenttiä. Vasta tämän jälkeen Neuvostoliitto aloitti pommitukset. Sellaista toimintaa tavataan kutsua puolustukseksi.
”… Millään matematiikalla ei voisi selitellä sitä miten mahdollisesti hankitut alueet olisi kyetty puolustamaan…”.
Matematiikka oli yksinkertainen: Saksa oli armeijallaan Euroopan suurvalta, eikä Neuvostoliitolla katsottu olevan mitään mahdollisuutta. Saksalla oli selvä suunnitelma tuhota tuo alakansa.
”… eikä niistä [alueista] juuri mitään hyötyä maallemme olisi olleet…”.
No niistä nyt vasta hyötyä olisinkin ollut! Etenkin Suomen haltuun otettavat metsävarat olisivat olleet erittäin merkittäviä Suomelle, etenkin – muistaakseni – Porajärven seuduilla.
Kyllä me suomalaiset Neuvostoliittoon hyökättiin. Ja jos me Saksan kanssa olisi kamppailu voitettu, niin kyllä meillä sitä päätöstä nyt hehkutettaisiin. Sellainen maailma on.
Suomen tavoitteista ja taktiikasta kertoo paljon se, ettei ”venäläinen kenraali” eli Mannerheim sallinut Suomen osallistuvan Leningradin piiritykseen.
PoistaTarkoituksena ylipäätään oli lyödä tämä vanha vainoojamme, verenhimoinen diktatuuri,siihen kuntoon, ettei se enää uhkaisi ketään.
Ikävä kyllä siinä epäonnistuttiin, kuten nyt taas kerran näemme.
Mitä tulee venäläisten kommunistien ja saksalaisten natsien yhteistyöhön, niin se alkoi Puolan jaolla 1939. Talvisodassa Saksa EI tukenut Suomea vaan Venäjää vahtimalla Itämerellä, ettei kukaan tule apuun.
Eikö tätäkään opetettu Sirola-opistossa?
Ano: ”… Suomen tavoitteista ja taktiikasta kertoo paljon se, ettei ”venäläinen kenraali” eli Mannerheim sallinut Suomen osallistuvan Leningradin piiritykseen…”.
PoistaSinulle; helppolukuinen YLE:n juttu:
”… Suomen eturivin sotahistorioitsijoiden mukaan Suomen osallistuminen saartoon on tosiasia. Leningradin piiritys kesti lähes 900 päivää 8.9.1941-27.1.1944.
Piirityksessä kuoli ainakin 641000 ihmistä.
Se on kansallinen myytti, jota jotkut tahot yhä elättävät, sanoo valtiotieteen tohtori Pekka Visuri. Hänen mukaansa Suomi oli alusta asti merkittävä osa saartoa…”.
Suomi ei osallistunut saartoon. Omalla maalla joukkojen seisominen ei ole saartoa. Aunukseen menneet joukot taas olivat eri tehtävissä. Ne pysäytettiin jo kaukana ennenkuin oli tarkoitus kohdata saksalaiset joita ei koskaan tullutkaan. Mannerheim nimenomaan ei halunnut sulkea Laatokkaa saksalaisten toivomalla tavalla. Saksalaisten suunnitelmat olivat täysin erilaiset kuin suomalaisten. Yhtymäkohtia oli lähinnä ilmansuunnassa ja yhteisessä vihollisessa. Saksalaisten joukko-osasto joka saapui pohjoisesta Aunukseen oli melko kyvytön tekemään juuri mitään ja sai osakseen kovat tappiot.
PoistaSuomalaiset joukot eivät lähteneet Leningradin piiritykseen mukaan eikä sitä tulitettu tykistöllä vaikka sitä pyydettiin ja siihen olisi ollut täydet mahdollisuudet. Mannerheim lujasti ja päättäväisesti kielsi kaiken sellaisen toiminnan koska tiesi että venäläisten kanssa on elettävä tulevaisuudessakin eikä heidän tärkeintä kaupunkiaan pidä pommittaa. Tämä siitäkin huolimatta että Venäjä oli lukuisia kertoja tehnyt tuhoisia pommituksia Suomen pääkaupunkiin. Luonnollinen syy oli sekin että siviilien pommittaminen ei kuulunut suomalaiseen sotilasdoktriiniin. Sillä oli rauhanneuvotteluissa oma merkityksensä ja arvatenkin Stalin arvosti kunniakasta menettelyä. Sodan jälkeen Stalin antoi suuren tunnustuksen suomaisille sotilaille, samoin monet hänen kenraalinsa.
PoistaEivät ne joukot seisoneet Kannaksella "omalla maalla" vaan olivat sielläkin hiukan naapurin puolella.
Poista“… Suomi ei osallistunut saartoon. Omalla maalla joukkojen seisominen ei ole saartoa …”.
PoistaHellitä nyt vähän! Millähän tavoin Aunuksen Karjala ja Syvärin raja on ollut ”omalla maalla seisomista”? Vetoatko nyt Väinämöiseen?
”… Mannerheim nimenomaan ei halunnut sulkea Laatokkaa saksalaisten toivomalla tavalla…”.
PoistaLuepa tämä: ”…Kenraaliluutnantti Paavo Talvela ja Laatokasta vastaava Suomen Rannikkoprikaatin komentaja eversti Järvinen ehdottivat Saksan esikunnalle Neuvostoliiton saattueet estämistä Laatokalla.
Saksan komento muodosti "kansainvälisen" laivasto-osaston (johon kuului myös italialainen XII Squadriglia MAS) Suomen komennolla ja Einsatzstab Fähre Ost Saksan komennolla…”.
“… siviilien pommittaminen ei kuulunut suomalaiseen sotilasdoktriiniin…”.
Niinkö oli? Mutta sepä taas kuului, että katsottiin tarpeettomaksi tuhlata ammuksia ja päätettiin tappaa siviilitkin nälkään. Ja hieman lähteestä riippuen onnistuttiinkin hyvin; hengiltä saatiin 600000 – 1 miljoona ihmistä.
Jos presidentti määräisi liikekannallepanon vastoin lakia, olisi kyse joko valtiopetoksesta tai tavallisesta virkarikoksesta. Valtiopetokseen soveltuu perustuslain 113. pykälä. Tavallisesta virkarikoksesta ei presidenttiä voi syyttää, joten siitä vastuun kantaisi päätöksen esittelijä.
PoistaSinänsä meidän nykyinen lakimme tuntee liikekannallepanon lisäksi muitakin valmiuden noston muotoja. Kevyin on presidentin asevelvollisuuslain nojalla käskemä valmiudellinen kertausharjoitus, johon ei sovelleta normaalia kolmen kuukauden varoitusaikaa. Näitä ei tarvitse julkistaa, joten emme tarkasti tiedä, onko sellaisia käsketty. Seuraavana tulee "ylimääräinen palvelus", joka lopettaa oikeuden hakeutua siviilipalvelukseen ilman vakaumuksentutkintaa. Tätä eimsiis voi salassa käskeä.
Käytännössä presidentin mahdollisuuksia määrätä joukkoja palvelukseen rajoittaa ennen kaikkea se, että puolustusbudjetti ei salli kovin ihmeitä, eikä suuria joukkokokonaisuuksia voi perustaa ottamatta valmiuslakia ja sen pakko-ottotoimivaltuuksia käyttöön. Tämä takaa eduskunnan myötävaikutuksen. Oma arvioni on se, että puolustusvoimat voi perustaa ilman valmiuslakia ehkä kymmenkunta pataljoonaa, hiukan paikallisjoukkoja ja tätä vastaavat aselajijoukot.
Aina unohdetaan se tosiasia, ettei ihminen lajina seiso ei istu ei makaa koskaan omalla maalla.
PoistaKaiken se on repinyt ja ryövännyt alkuperäisestä olomuodostaan, raivannut rajat ympärille, kiinnittänyt viirin "omaisuus"läjiensä huipuille ja paskonut päälle.
Ryhdyit saivartelemaan. Kyse oli Leningradin piirityksestä. Suomalaiset eivät siihen osallistuneet Mannerheimin käskystä. Aunus on kaukana Leningradista. Ja jos katsot vanhoja karttoja näet myös sen että Suomen vanha raja ei ole kovin kaukana Aunuksesta. Se on sitten eri asia oliko järkevää ajella niin kauas.
PoistaTähän on nyt kopsattava uusimmassa blogikirjoituksessa mainittua Olavi Paavolaista joka Synkässä yksinpuhelussaan merkkaa muistiin seuraavaa:
Poista"15.1.(44) >Sinisten> pääteemana on koko ajan ollut suomalaisten suorittamat Leningradin pommitukset. (Vallan verraton nyt luettuna oli niistä siteerattu Suomen Kuvalehdessä syyskuussa 1941 esitetty vaatimus koko Leningradin täydellisestä tuhoamisesta!)"
Niinettä mites tämä tulkitaan täällä näiden ikuisten hyökkäyssotakaivelijoiden joukoissa?
Nyt meni höpinän puolelle. Paavolainen oli sekopää ja hänen kirjoituksillaan ei ole merkitystä. Suomi ei pommittanut Leningradia missään vaiheessa.
Poista"... syyskuussa 1941 esitetty vaatimus koko Leningradin täydellisestä tuhoamisesta...".
PoistaSellainenhan se suunnitelma oli: ”… Pohjoisen (saksan) armeijaryhmälle 29. syyskuuta lähetetyn ohjeen mukaan:
Neuvosto-Venäjän tappion jälkeen tämän suuren kaupunkikeskuksen olemassaolon jatkaminen ei ole kiinnostavaa. [...] Kaupungin piirityksen jälkeen antautumisneuvottelut hylätään, koska ei ole meidän tehtävämme ratkaista väestön uudelleen sijoittamisen ja ruokkimisen ongelmaa. Tässä sodassa meidän olemassaolostamme meillä ei voi olla mitään intressiä säilyttää edes osaa tästä laajasta kaupunkiväestöstä.
Hitlerin perimmäinen suunnitelma oli tuhota Leningrad ja antaa Nevajoen pohjoispuoliset alueet suomalaisille…”.
Miten tätä – sodan logiikkana – voitaisiin tuomita? Liittoutuneiden tekemien Saksan kaupunkien pommitusten tarkoituksena oli nimen omaa aiheuttaa siviilituhoja, ja sitä myöten moraalin murtumista. Samaa asiaa ajoivat Japaniin pudotetut kaksi atomipommia.
Sodan jälkeen oli tietysti tarpeen muuttaa tarinaa, ja tehdä vain toisesta osapuolesta se piru.
Niinpä niin, nyt sekoitat jo Liittoutuneiden toimet suomalaisten toimiin, satusetä.
PoistaSuomessa nimenomaan olivat voimassa tiukat määräykset sotilaille että
siviilikohteita ei saa pommittaa eikä siviilejä vahingoittaa. Ja niitä myös noudatettin. Kun suomalaiset saapuivat esimerkiksi Äänislinnaan, siellä oli jäljellä jonkin verran siviilejä. Heille annettiin ruokaa ja heistä huolehdittiin vaikka osoittautui että osa heistä karkasi pian venäläisten puolelle. Sama tapahtui muissakin kylissä ja kaupungeissa, sekä Venäjän miehittämillä alueilla että itse Venäjän alueella. Pääosin Venäjä oli evakuoinut kansalaisensa pois suomalaisten edetessä mutta aina se ei onnistunut tai venäläiset tahallaan jättivät vanhukset ja sairaat suomalaisten hoidettaviksi.
Joillekin on ilmeisen vaikeata käsittää että suomalaiset pyrkivät inhimilliseen toimintaan keskellä repivää sotaa. Venäläiset toimivat tasan päinvastoin ja tappoivat surutta sekä suomalaisia että omiaan mitä erilaisimmilla tavoilla.
Ihminen on rajoitetusti viitseliäs ja viisas mutta sotiessaan... Epäinhimillinen.
PoistaTämän otsakkeen lipun alla varsin rajoitetusti kumpaakaan.
"Nyt meni höpinän puolelle...", eikö kuiten kiinnostaisi tutkia olisiko tuon merkinnän takana faktaakin? Esim mainittu lehti kaivella käsiin ja komentoportaan "sinisten" merkinnät jossa muitakin aikansa "sekopäitä" on facebookin tavoin läppää tai totta heitelleet.
PoistaPresidenttiehdokkaita näyttää tulevan useita, ei ole yhtä vahvaa ehdokasta, äänet hajautuvat - lopputulos voi olla säikäyttävä?
VastaaPoistaJos äänet kovasti hajautuvat, mennään kahdenväliselle toiselle kierrokselle.
PoistaHyvä puoli asiassa on se, että valituksi tulee se, joka saa kansan enemmistön tuen.
PoistaOletteko siis vasta harkitsemassa kenestä teette pressaa?! Eikse nyt oo melkosta velttoilua, suoraan sanoen?
PoistaPäättäkää nyt jo.
Entäpä, jos joutuu valitsemaan Skyllan ja
PoistaKharybdiksen väliltä?
"Entäpä, jos joutuu valitsemaan Skyllan ja
PoistaKharybdiksen väliltä?"
Niinpä.
Jokin oikeinajattelevien esiraati olisi tarpeen. Se ensin valitsisi ehdokkaat, joita saa äänestää ja karsisi sopimattomat pois heti alkuun.
Raadin puheenjohtajaksi ehdototan Saska Saarikoskea. Hän on osoittanut hyvin pelotonta mielenlaatua vääriä vaalituloksia kohtaan ja kykyä oikoa niitä jopa jälkikäteen.
Entäpä ellei? Ajateltaessa olevan tilanne jonkin modernin netti (tai muu oluttupa) keikauksen jälkeen jossa ehdokkaita olisi yllätyksettömästi vain yksi. Tämä on vain eräs työhypoteesi lukuisten joukossa.
PoistaOn sekin sanottu että kansalla on vain niin hyvät edustajat kuin se on ansainnut. Etymologia osaa selittää sanan ansa. Entäs jos pakkaavat kaikki samaan nettiporoerotteluun ja alkavat riipiä korviaan merkit nähdäkseen? Sehän olisi nerutta, mutta mitä lähtöä?
Kun kuulun nipin napin suuriin ikäluokkiin, minulla on nuoresta asti ollut aika selkeä käsitys siitä, mitä vasemmistolaisuus ja sosialismi on, tai oli. Nyt en enää ymmärrä, en varsinkaan perussuomalaisten puheissa. Yritin etsiä eduskuntapuheista, ja löysin tämän uusmääritelmän pöytäkirjasta 1.12.2020 edustaja Junnilan sanomana: "Eikö salin keskiosa koe lainkaan ongelmallisena sitä, että tällaiset oikeusvaltioperiaatteen kaltaiset moraalihyvät tulevat keskeiseen talouspoliittiseen rooliin? Ettekö lainkaan? Eikö edes edustaja Orpo löydä tästä ongelmaa, että talouspolitiikkaan liittymättömät ideologiset arvot alkavat ohjata sen toteuttamista? Perinteisesti tämänkaltaista ohjausvaikuttamista on pidetty sosialistisena. [Vasemmalta: Huh huh! — Antti Kurvinen: Onko riippumaton oikeuslaitos sosialismia — ja sananvapaus?]"
VastaaPoistaPuhe oli persujen ihannemaasta Unkarista. (Loogista häränpyllyä ei estänyt se, että Unkarissa, jos missä, ideologia määrää lähes kaiken.)
Jos tuo on sosialismia, niin sitten rupean sosialistiksi.
Poista"Unkari lykkää päätöstä Ruotsin Nato-jäsenyydestä – uutta äänestystä tuskin pidetään ennen syyskuun loppupuolta."
VastaaPoistaEsimerkki Suomen turvallisuuteen vaikuttavasta asiasta, johon Suomi tai sen ulkopoliittinen johto ei voi vaikuttaa. Ei vaikka tylyn Orbanin ylimpänä ystävänä meillä esiintyneen puolueen ehdokas jostain ihmeen syystä valittaisiin presidentiksi.
Miten on tullut ilmi Persujen väitetty Orbán-mielisyys? Itse en ole sellaista havainnut. Kertokaa mitä tiedätte, ei sitä mitä luulette.
PoistaTuo puolue on vahvasti tukenut Orbania, joka jo pitkään on pelannut eksistentiaalisen uhkamme pussiin. Kyllä kansa tietää.
PoistaVoisiko ystävällisesi vähän tarkenta ettei jää vaikutelma että kyse on kommentoijan luuloista?
PoistaLue vaikka eduskunnan pöytäkirjoja. Kuten vaikka tuota ylempänä olevaa.
PoistaTässä näitä persukantoja:
Poistahttps://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/perussuomalaisten-halla-aho-pitaa-unkarin-suomi-kritiikkia-ymmarrettavana/7500532#gs.3v2u9j
Halla-aho sanoi samassa mtvn jutussa: "Kyllä monelta osin se kritiikki, jota Orban on esittänyt esimerkiksi perustuslakituomioistuimen puuttumisesta ja siitä, että Suomessa lainsäätäjä valvoo itse oman lainsäädäntönsä perustuslainmukaisuutta, on täysin aiheellista." Paitsi että tämä on oman pesän likaamista ja Orbanin nuoleskelua, se on myös kaksinkertaisesti väärin: Tuomioistuimilla on viimeinen sana lakien perustuslainmukaisuudesta, ja ennakkovalvontaa suorittava perustuslakivaliokuntahan on itsenäinen, tuomioistuinmainen elin.
Poista