19. joulukuuta 2014

Aug. Ankka



Walt Disney ja siis Aku Ankka ovat seksistejä, naisvihaajia, antisemitistejä ja kapitalismin kavalimpia edunajajia.

Tuo kapitalismi on jäänyt viime vuosina vähemmälle. Muita määreitä on esitetty korkeilta korokkeilta myös kuluvana vuonna.

Psykoanalyysin joutuminen surullisesti maan varjoon näkyy ja kuuluu. Kauan sitten julkaistiin kansanrunoustieteen laitamilta kirjasessa ”Aika on aikaa” juttu, jonka nimi oli ”Aku Ankan viides sormi”. Kirjoitin että jos arvoisa yleisö ottaa ymmärtääkseen, miten linnulla ylimalkaan voi olla kädet, yksi sormi puuttuu. Tämä on huonosti kätketty vihje siitä, että penis puuttuu. Asia on tulkittavissa kastraatiokompleksin korostamiseksi. Läheistä sukua olisi Hoffmannin ”Jörö-Jukka”, jossa räätäli ryntää hissistä katkomaan pikkupojan sormet saksilla. Sakset viuhuu niks ja naks, peukaloiset riks ja raks.

Ajatus oli peräisin jostain löytämästäni englantilaisesta kirjasta, jossa oli viiden tai kuuden perinteen käsittein toteutettu analyysi Nalle Puhista. Kani esimerkiksi kuvattiin riistäjäporvarina, joka toteuttaa yksilön esineellistämisen käyttämällä aukkoon juuttuneen Nallen jalkoja pyyheliinan ripustamiseen.

Näitä eritteitä (eikö tämä olisi hyvä suomennos sanasta ”analyysi”) julkaistiin tuohon aikaan silloin tällöin ja kirjoittajat vaativat itselleen juhlallista kohtelua.

Eilen parturissa totesin, että autolehdet pitävät pintansa ja näkyi siellä olevan myös Playboy, mutta koirankorvalle oli luettu Aku Ankan taskukirja. Hammaslääkäriasemalla, jossa en muista nähneeni nuoria enkä lapsia, Aku ja Kauppalehti Optio ovat yleisölle tarjolla rinnakkain. Ensin mainittu on selvästi luetumpi.

Sitten kun joku miettii kansakuvaa kirjaan suomalaisuudesta, julkisella paikalla tai esimerkiksi kulkuneuvossa Akkaria lukevat keski-ikäinen kravattimies voisi olla sopiva symboli.

Lehdet väittävät, että pääministerimme alkaa olla pahemmassa kuin pulassa. Hänellä on levikkiongelma.

Alexander Stubb muistuttaa kovasti Aku Ankkaa. Piirteissä on paljon samaa. Elekieli ja yleinen meininki ovat niin yksi yhteen, ettei erehtymisen vaarakaan ole aivan pois suljettu.

Tähän ”kauan-kateissa-ollut-kaksoisveli” –vaikutelmaan on osa otsikoilla. Aku Stub aitajuoksijana, A.S. ja zombi, Kun taivaalta satoi rahaa…

Eikö muuten Antti Rinne tuo jotenkin mieleen Teppo Tulpun, hänet jonka tunnemme Ankan naapurina?

Ei tämä ole pelkkää pelehtimistä. Pilapiirros peittää hahmon pelottavuuden. Poliitikkojen tavallinen, perinteinen tehtävä on sama kuin näyttelijän, hahmon luominen. Kekkosella oli monta eri hahmoa ja hänellä oli vastoinkäymisiä, kun asiakkaat eli äänestäjät eivät oikein uskoneet hyvin nopealiikkeisen ja aika huonomaineisen ministerin muuttumista vakautta ja vahvuutta ilmentäväksi valtion päämieheksi. Aikakausia sitten muuan Mannerheimista kertonut kirja oli nimeltään ”Suuri rooli” (Yrjö Niiniluoto). Olen muistavinani kiihtynyttä väittelyä siitä, väittikö kirjoittaja Mannerheimin vain näytelleen, kun hän muka oikeasti oli sellainen miltä näytti.

Niinpä poliittisen roolin tarkkanäköisin tutkielma on Chaplinin ”Diktaattori”. Koko elokuva kaksoisolentoineen kaikkineen paljastaa, miten rakennettu suuri poliittinen johtaja on.

Stubbin ongelma on edelleen ADHD. Epäilisin että twiittaus menee vähä vähältä muodista. Ongelma on aivan selvä. Twiitti on liian vaikea kirjallisuuden laji. Se on olennaisesti sama kuin epigrammi ja ajoittain sukua aforismille.

Epigrammeja hakattiin jopa kiveen. Sitä ei tehty niiden ylimaallisen viisauden takia. Viisaus vaihtuu. Ilmaisun eli kielellisen asun hakeminen ja löytäminen vain on niin vaikeaa.

Verratkaa tätä vitsiin. Uusia vitsejä ei tiettävästi ole keksitty kahteen tuhanteen vuoteen. Uusia vitsikkyyden muotoja tulee jatkuvasti, ja jotkut ovat uskomattoman hyviä. Oikea-aikaisuus ja tietty kierre ovat välttämättömiä edellytyksiä. Mutta maailmassa, jonka suuri – mahdollisesti suurin – ympäristöongelma on liika puhe (kirjoitus), twiittaamisen vaihtoehto eli vaikeneminen ja siihen liittyvä vähäilmeisyys voisi olla ajattelemisen arvoinen avaus.


15 kommenttia:

  1. Jos puuttuu linnulta sormi, puuttuu se hiireltäkin. Hiiren ja kumppaneiden myöhäisemmässä vaiheessa käsiin ilmestyneet valkoiset säämiskähanskat, joissa on kolme tikkausta selkäpuolella, ovat muistoja minstrelshow-esityksistä, joissa mustiksi naamaltaan maalatut valkoiset artistit, kuten Jolsonin Al, esittivät neekeriä. Käsiä ei tarvinnut maalata, ja niiden elehdintä näkyi selvemmin ramppi- ja parrasvaloissa. Myöhempi tutkimus osoittaa hanskojen symboloivan vapaamuurariusilluminaattijuutalaisuutta ja homoseksuaalisuutta ja muita arveluttavia aatteita. Jopa itse Isä Aurinkoinen painotti valkoisten hanskojen riisumista, kun vallankumousta ryhdytään toteuttamaan.

    Käsi on helpompi piirtää, kun keskisormi ja nimetön yhdistetään. Klassisessa sarjakuvassa ääriviivat on tehty siveltimellä, jonka jäljen vahvuus vaihtelee ja on joka paikassa huomattavan leveä, jolloin sormet voivat aiheuttaa käden levenemisen liiaksi. Jos otat terävän lyijykynän ja piirrät mallista Aku Ankan, siitä ei tule näköinen, ellet paksunna ääriviivaa.

    VastaaPoista
  2. No nyt löytyivät johtavien poliitikkojen näköishahmot paikalleen. Myös Touho-serkun sukulaisia patsastelee eduskunnan liepeillä runsaasti. Mutta kuka lienee Kemppisen alter ego, sopisiko Pelle Peloton?

    VastaaPoista
  3. 70-luvun edistyksellinen Aku Ankka -tutkimus sai selville mm. miksi Ankkalinnassa on setiä ja veljenpoikia eikä isiä ja poikia: Koska Aku Ankan tehtävä on heikentää luokkatitetoisuutta, siitä on pyritty eliminoimaan kaikki tuotanto, mukaanlukien lasten tuotanto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aku Ankassa ei liene koskaan vietetty häitä. Kaikki vain "deittailevat" keskenään.

      Poista
    2. Ehkä ne on kaikki homoja?

      Poista
  4. Playboysta muistui mieleen nuoruuden pyylevän parturinaisen vastaanotto, jossa oli lukemisina velipoikiensa Jalluja jne. Nuorelle miesasiakkaalle tuotti vähän hankaluuksia istuutua parturoitavaksi, kun oli odotellessaan katsellut läpikatseltuja seksilehtiä ja tunsi sitten käsivarressaan naisen muodot.

    VastaaPoista
  5. Kansankuvasta puhuttaessa olen puolestani hahmotellut Länsiterminaaliin jo merelle näkyvää suurta patsasta, jossa keski-ikäinen mies vetää perässään valtavaa olutlavettia, jota hänen kaverinsa työntää. Juomat toki vain omaan käyttöön.

    -osku

    -osku

    VastaaPoista
  6. Minusta Rinne on ilmielävä Lurppa.

    VastaaPoista
  7. Luin joskus nuorena miehenä teoksen "Kuinka Aku Ankkaa luetaan". Aihe kiinnosti, mutta kirja herätti lähinnä epäuskoa ja hämmennystä. Kirjoittajien retoriikka tuntui kovin suppealta ja yksioikoiselta.

    Sama tunne tulee näissä tulkinnoissa lapsille tarkoitettujen sarjakuvien ja muiden tarinoiden seksuaalisista tulkinnoista. Puuttuva sormiko siis olisi kastroitu penis, ja siinä kaikki? Höh. Tulee mieleen, että kyse on enemmän tulkitsijasta kuin tulkinnan kohteesta?

    VastaaPoista
  8. Kari Rajamäen takavuosien lempinimi eduskunnassa oli Touho-serkku. Hän oli ainoa kansanedustaja, joka sai eduskunnassa itsekseen aikaan ruuhkan. Nyt kun mies jättäytyy ansaitsemilleen syytinkiläisen päiville, niin tämän voi varmaan kertoa.

    VastaaPoista
  9. Joskus 90-luvun alussa IEA julkaisi Pisan edetäjän. Mukana oli 31:n maan yhdeksän- ja viisitoistavuotiaat koululaiset. Suomalaiset kolmasluokkaiset olivat ainoat joiden sarjakuvien lukeminen korreloi posiitiivisesti lukutaitoon; mitä enemmän niitä luki, sen parempi oli lukutaito. Eläköön Aku Ankka ja television käännöstekstit.

    Kalevi Kantele

    VastaaPoista
  10. no siis.. Aku-Ankka... hhhmm. Sanoisin herra Ûberwisserille että olemme kaikki aika Aku-Ankkoja jokainen. Katsokaa vaikka peiliin. Ihan ystävällisesti, veliseni

    VastaaPoista
  11. Kun Donner vertasi Stubbia Leharin operettihahmoon niin kuka tietää mistä kyse ?
    Mutta Aku Ankanhan tuntee kaikki.

    "Kun taivaalta satoi rahaa"-juttu ja Se miljardi pullonkorkkia himalajan laaksoon-juttu ovat niin opettavaisia taloustieteestä (inflaatiosta ja tulppaanihullutuksen korkkiversiosta) että oksat pois.
    YLEn TV-uutisetkin on käyttänyt taustoittamiseen :D

    M


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän Leharin, mutta häpeäkseni en ymmärrä mihin mieshahmoon Jörkka viittaa. Eikö JK voisi avata?

      Poista
  12. "Alexander Stubb muistuttaa kovasti Aku Ankkaa."

    Nerokas oivallus! Siitä on pakko olla sama mieltä kun tajuaa yhteyden.

    Toki taustalla on raskaampaakin politiikkaa: virhe olla haastamatta Rinnettä minihallitusneuvotteluissa, ja sen perusteella ennenaikaiset vaalia teemalla "Nyt on pelastettava Suomi". Tikkataulumaali, jota voi verrata USA:n presidenttiin, joka pani intiaanipäähineen päähänsä. Laura Rädyn sekoilut ("hyi köyhiä sano...") ja liiallinen arvoliberaalius homoavioliittokysymyksessä jne.

    Jotenkin Stubbin habitus ei vain nyky-Suomessa (vielä) sovi pääministerille lama-aikana.

    VastaaPoista