29. marraskuuta 2010

Vakava kirjoitus




Ostin kirjan, koska luulin, että sen nimi oli ”Sata vittumaisinta ruotsalaista”. Olin kieltämättä menossa tilaamaan uusia silmälaseja. Kotona kävi ilmi, että kirjan nimi olikin ”Historiens 100 viktigaste svenskar” (Niklas Ekdal – Peter Karlsson, Forum, 2009).

Kirja osoittautui mainioksi. Tulette saamaan siitä singahtaneita kyteviä ajatuksia. Kehotetaan välttämään fleeceä, koska kipinä polttaa sellaiseen reiän. Tikkuri on tarpeen, kuten V. Huovinen tähdensi jo kauan sitten.

Suomen Akatemian puheenjohtaja Anita Kelles-Viitanen kirjoitti toissa päivänä Hesarin Vieraskynään jutun ”Hallintomallimme on aikansa elänyt”. Korskahdin innostuksesta.

Tosin luulen, että Kelles-Viitanen ei ole tullut noihin ajatuksiin aivan riippumatta ruotsinmaalaisesta, meillä tietääkseni käytännössä tuntemattomasta Inga-Britt Ahleniuksesta, joka kuuluu kirjan selostamiin sataan tärkeimpään ruotsalaiseen kautta aikojen.

Ahlenius jäi monien helpotukseksi muutama viikko sitten pois YK:n kolmosvirasta, jossa hän oli sytytellyt palavia tulitikkuja pääsihteeristä alkaen sangen useiden henkilöiden varpaitten väliin.

Hänet nimitettiin viisi vuotta sitten YK:n tarkastusosaston johtajaksi Ruotsin penseydestä huolimatta - USA:n aloitteesta. Kun Ruotsin demarit eli Göran Persson olivat saaneet lopullisesti tarpeekseen riippumattomasta valtiontilintarkastajien ylijohtajasta, joka uskalsi vaatia selvityksiä myös Puolueen suojeluksessa olevilta tahoilta, tämä siirtyi kylmän rauhallisesti Kosovoon rakentamaan sinne siviilihallintoa.

Ahleniuksen oli ollut määrä kaivella jotain pieniä ja somia väärinkäytöksiä ja ylitsekäymisiä. Sen sijaan hän selvitti ja ilmoitti julkisesti, että Vattenfallin liiketoiminnasta ei – ruotsalaiseen tapaan – löytynyt kunnon dokumentteja, eikä maan energiateollisuuden muutaman sadan miljardin kruunun kauppoja ollut tutkittu. Toisin sanoen riippumaton tilintarkastus puuttui.

Sitten valkotornado siirtyi EU:in, ja tarkastuksen jälkeen komission puheenjohtaja Jacques Santer erinäisinä seuralaisineen joutui 1999 ottamaan pitkät, aiheena korruptio ja lähipiirin suosiminen nimityksissä.

Tämä saattaa kuulostaa tutulta. Vuosi 2010 voi jäädä Suomen historiaan suurien rahoitussotkujen vuotena. Ei nyt tule mieleen, että valtiontilintarkastajat olisi paistatelleet julkisuuden valokiilaan. Eduskunnasta katosi rahaa. Tilintarkastus? Erinäisten henkilöiden vaalirahoitus herätti jonkinasteista mielenkiintoa. Muistaakseni oikeusministeriön Tuija Brax kiirehti heti ilmoittamaan, ettei ilmoitusten todenperäisyyden tutkiminen kuulu heille. Ei se tuntunut kuuluvan kenellekään muullekaan, paitsi aikanaan sitten rikospoliisille.

Ensin olisi tarkastettava tilintarkastajat. Se oli yksi tuttu roomalainen, joka kysyi, kuka valvoo valvojia. Ikävä kysymys. Tilintarkastus on Suomessa bisnes, joka sijaitsee Ruoholahdessa ja jonka tarkoitus on tuottaa liikevoittoa ulkomaisille omistajille eli sijoittajille. Missä määrin siinä sivussa tarkastetaan tilejä, on ainakin minulle hiukan epäselvää. Mutta tilintarkastuskertomuksen allekirjoitus on kallis! On kokemuksia.

Kaava on yksinkertainen, mutta sitä vastustavat mm. eduskunta, valtioneuvosto ja ylimmät virkamiehet: jonkun on oltava vastuussa. Tehdään mitä tehdään, vetämässä on ministeri, kansliapäällikkö tai vähäisempi satraappi, ja kysyvälle olisi kerrottava, kuka. ”Need to know” –periaate on purettava. Toistaiseksi korkeat tahot ovat voineet sopia, mitä kulloinkin kertovat toisilleen, jotta voisivat sanoa julkisuudessa: en tiennyt.

En puhu virkarikoksista enkä korvauksista, vaan siitä, että informaatio ja vastuu informaation hankkimisesta, käyttämisestä ja tallentamisesta on osoitettava aina jollekin taholle, yksikäsitteisesti. Poliisi ja armeija ovat houitaneet asian, joskin M. Paatero luulee välillä olevansa yksin remmissä. Toimintavastuu ja tiedotusvastuu on hoidettu. Tiedottaminen voi olla: ”Ei tiedotettavaa tässä vaiheessa.” Sekin on hyvä.

Yhtä hyvää ei voi sanoa muista. Kuka vastaa?  Joku ministeri vai Suvi Linden?

15 kommenttia:

  1. On syntynyt sellainen konnotatiivinen kuva ja käsitys - näistä nyt liiemmin henkilökohtaisesti kiihottumatta ja kiinnostumatta, koska tämän alan eksperttejä maa on jo tulvillaan - että maassamme poliisylijohtajilla on jostain syystä kovin kiivas veto mediaan, kuten naisilla ja harakoilla on kiiltoaineisiin. Päinvastainen tilanne on uimahyppääjä-golfaajien osalta, valmistelevien virkamiesten voi luottaa osaaavan asiansa, ei siinä sen enempiä tarvita.

    VastaaPoista
  2. informaatio ja vastuu informaation hankkimisesta...

    Nähtävästi informaation seuraamisen vastuu on asetettu kansalaisten velvollisuudeksi.
    Vaikka en aasinsiltaa yritä rakentaa, vastaavaa löytyisi laista pakollisiin rokotuksiin. Kuka tätä tutkisi? Kuka kantaa vastuun?

    "Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2011."

    "Valtioneuvosto päättää pakollisen rokotuksen toimeenpanon ajankohdasta ja siitä, mitä väestönosaa, ryhmää tai ikäluokkaa rokottamisvelvollisuus koskee, minkä ajan päätös on voimassa sekä mitä rokotuksessa on muutoin noudatettava."

    www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100243

    VastaaPoista
  3. Sata korruptoituneinta valmistelevaa virkamiestä saisi kansiin useimmista top 10 -listan kaupungeista.
    Ainakin Turku, Hesa, Kuopio, Vanhaa, Espoo ..
    Missä muualla olisi tuntuvaa julkaisutarvetta? Kiitämme kustantamossa seikkaperäisistä vinkkitiedoista.

    VastaaPoista
  4. Kokosivun ilmoituksista päätellen energiayhtiöt ovat taas perustamassa patoa Vuotokseen. Eikö olisi hotua Vantaan varrella tai Porvoonjoen latvoilla tuulivoiman tasauslammikkoon? Hyvinkään golfkentän voisi peittää, kun siellä ei nyt näytä kukaan pelaavan. Vai löytyisikö Maurin kotikulmilta upotettavia kirkonkyliä tai turvesoita?
    Nyt kiireesti maakuntaliitot karttojen ääreen altaita simuloimaan! Siirtohäviötkin jäisivät Lappiin verrattuna mitättömiksi.
    Lehtiä luki Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  5. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei riitä asiantuntemus edes yksinkertaisten asioiden hoitoon.

    Sanat ja teot eivät kohtaa.

    Otan esimerkin:
    Laitos sanoo rokotuksilla pyrittävän maksimaaliseen suojaan. Toisaalta kuitenkin vauvoille kesällä aloitetut pneumokokkirokotukset annetaan kolmena rokotuksena. Kuitenkin seurantatulokset kertovat suojan paranevan neljällä rokotuksella yli 20 prosenttia.

    JarMomin mainitsemilla pakollisilla rokotuksilla ja keskittämisellä pyritään korruption kanavointiin ja siihen ettei kiusallisia ylijäämiä jää kuljeksimaan. Näin käy, jos lakimuutosta ei saada voimaan ennen kuin sikaflunssarokote vanhenee.

    Korruption vastaanottamisesta ei sinänsä ole pahaa sanottavaa kunhan pidetään voimassa vanha kiinalainen elämänohje jonka mukaan kymppitonnin potista saa bonuksena niskalaukauksen.

    Frank

    VastaaPoista
  6. Lehtiä luki myös alle melkein nimensä pannut Outo Incognito.

    Menneisyydessä on esitetty käsityksiä, että olisimme ympäristömme tuotteita. Miten saada pätevää tietoa ja kantaa vastuuta?

    Eurooppalaisen kohteliaasti ihmettelen ,miten portugueesi pysyy Rukan kisojen ja Sibelius-viulukilpailun taikka vain Kouvolan dekkaripäivien tasalla. Esmes arvostettu Diário de Notícias ei ollut tietävinään niistä mitään!

    Voiko sinne lähettää brändityöryhmän iskureita ja kimpun rauduskoivun oksia kertomaan puhtaan pohjoisen kansan omimmasta olemuksesta koivukannelten soidessa?

    Ass.O. Incognito.

    VastaaPoista
  7. Frank:

    Pointtini oli vastuu. Vastuunkantaja on mielestäni onnistuneesti pelattu sivuun, vastuun siirtyessä sosiaali- ja terveysministeriölle.
    Rokotteiden "pakollisuus" on ollut voimassa jo vuosia.

    "Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tartuntatautilakia. Esityksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö päättäisi tartuntatautilaissa tarkoitetuista taloudellisesti merkittävistä rokotehankinnoista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sijasta.

    VastaaPoista
  8. Kuka "ulkomaalainen sijoittaja" saa liikevoittoa suomalaisesta tilintarkastuksesta? Kannattaa tutkia tilintarkastusyhteisöjen lakisääteisiä läpinäkyvyyskertomuksia niin ei tarvitse levitellä kirjoittajalle epäselviksi jääneitä asioita muiden vaivoiksi. Niitähän teksti tuputtaa tänään paljon.

    VastaaPoista
  9. Asiaa kirjoitit...Asiaan ei liity kysymys jonka kirjoituksesi kirvoitti. Käytät sanaa: tikkuri. Monin paikoin suomessa sana on vieras. Lienee pohjalaista murretta. Itse olen läntisestä lapista kotoisin ja sana on käytössä myös siellä. On myös muita sanoja, kuten: sinkua, joka ymmärretään vain pohjanmaalla ja lapissa. Molemmissa murteissa on H kirjaimen viljelyä ja joissain kohdin se on jopa samassa paikassa molemmeissa murteissa. Murteissa on muitakin samankaltaisuuksia, joille en, asiantuntija kun ole en, tiedä nimeä tai nimitystä. Silloin tällöin olen mietiskellyt lieneekö lappi, läntinen ja keskinen lappi, asutettu pohjalaisilla. Itälapin murrehan on toiselaista. Sieltähän sai muinoin valtion metsää halvalla ja kaupantekijäisinä pisimmilään 20 vuoden verovapauden. Miten lienee...olisko kirjailijalla tietoja ?

    VastaaPoista
  10. Omituista, listasta http://sv.wikipedia.org/wiki/Historiens_100_viktigaste_svenskar
    puuttuu
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Tage_Erlander

    Erlanderin neuvo Arvo "Poika" Tuomiselle:
    Lypsävää lehmää (Wallenbergit) ei pidä tappaa.

    VastaaPoista
  11. Ad Omnia: - ruotsalaiset kirjoittajat määrittelevät listansa sadaksi ruotsalaiseksi, jotka ovat vaikuttaneet lukumäärää ajatellen useimpien ihmisten elämään. Siten on aivan loogista, että mukana on viinankeittäjätär ja raittiusapostoli menneisyydestä. Viina ja etenkin sen puute ovat vaikuttaneet tosi monien elämään.

    VastaaPoista
  12. Ad Anonyymi: - esimerkiksi PwC ei liene erikoisen suomalainen yritys. Se hoitaa paljon muun ohella tilintarkastuksia.

    Olen kyllä ottanut osaa yhtiöitä ja niiden tilintarkastusta koskevien säädösten valmisteluun. Niin varmaan sinäkin? Tarkemmin muistellen olen ollut tuomitsemassa korvauksiin muutamaa tilintarkastajaa.

    No. Todellisuudessa osaan paremmin erikoistilintarkastukset ja eräät CG-kysymykset.

    VastaaPoista
  13. Ad Omnia: vaikka tilintarkastaja on sivuasia kirjoitusessani, pannaan nyt tähän esim. keskuskauppakamarin tekstistä ote:
    KHT-yhteisöllä tarkoitetaan yrityksiä (tilintarkastustoimistoja), jotka Keskuskauppakamari on hyväksynyt eli auktorisoinut. Vuoden 2010 alussa KHT-yhteisöjä oli Suomessa 43. Tällaisia KHT-yhteisöjä ovat muun muassa suuriin kansainvälisiin ketjuihin kuuluvat tilintarkastustoimistot eli Big Four -tilintarkastustoimistot. Big Four -tilintarkastustoimistoja ovat:

    1. Deloitte & Touche
    2. Ernst & Young
    3. KPMG
    4. PricewaterhouseCoopers

    Varsinaisten tilintarkastuspalveluiden lisäksi monet KHT-yhteisöt tarjoavat neuvontapalveluita esimerkiksi yritysjärjestelyihin, kansainväliseen tilinpäätöskäytäntöön sekä riskienhallintaan liittyvissä kysymyksissä.

    VastaaPoista
  14. ei tilintarkastus liene teollisuuden virheiden etsintää kummallisempaa. 5 %:n otoksella selviää, onko tarkastettavan firman virheprosentti liian suuri. mut se on tietty juuri se 0,0000001% tapahtumista, missä kupru on ja iso, eikä osu otantaan :) Ei tilintarkastajakaan sellaisesta vastaa, jollei pitänyt huomata. melko riskitön ala se vielä on, jollei ole tottunut tarkastamatta kirjoittamaan nimeään.

    VastaaPoista
  15. Mistä asiantuntemus syntyy, säädösvalmistelu ja tuomarointi samoin kuin ohutkin akateeminen kytkös tunnetusti ainakin ylpistävät.

    Jotain ehkä tietäisin, olenhan... Sinua siellä kyllä ei ole liiemmin näkynyt, satuit mainitsemaan kovastikin tuttuja aiheita. Varmasti olet jossain mukana kun sanot, puhun varsinaisesta vaikuttamisesta tai laajemmasta toimimisesta.

    En pahalla, mutta kun niin moni tätä lukee ja vqrmasn luottaakin, hyvä täsmentää. Esimerkiksi itse mainitsemasi PricewaterhouseCoopers Oy on tiettävästi, lähteen jo kerroinkin, täysin suomalainen, yhtiössä työskentelevien omistama osakeyhtiö (aiempi nimi samalla omistusralenteella Salmi, Virkkunen & Helenius Oy, laamanniveli tuntee varmaan taustojakin). Samoin nuo muut ovat töitä ketjuissa paiskivien partnereiden yrityksiä, ei joidenkin sijoittajien omistamia. Niillä on kansainvälistä yhteistoimintaa, koska osa niiden asiakkaista on niin kansainvälisiä.

    VastaaPoista