Kävimme tänään tekemässä kokeen eli pilotin radio-ohjelmasta. Tällä tietoa vedän ensi vuonna 12 tai 24 tunnin suoraa lähetystä Bulevardin Kahvisalongista.
Minulla on kaksi kunnianhimoista päämäärää. Toinen on päästä Ylen ruotsinkielisten keskusteluohjelmien tasolle. Toinen on ikään kuin elvytellä kahvilakulttuuria usein mainostamaani Wienin henkeen.
Pilotti onnistui niin kivasti, että se saattaa ilmestyä streaminä ja podcastingina Ylen ykkösen verkkosivuille ennen kuin tämä kuukausi on ummessa.
Puhuimme arkisista asioista, kuten hyvästä elämästä 1900-luvun filosofian, 1500-luvun teologian ja helleenisen antiikin pohjalla. Jotenkin lipsahdimme puhumaan myös Teknillisestä korkeakoulusta, Suomalaisesta yhteiskoulusta ja naisen seksuaalisuudesta, josta Niina I. sanoi järkeviä asioita.
Aion laittaa suorassa lähetyksessä puheeksi tulevat kirjat ja musiikkikappaleet lennosta eli heti ohjelman blogiin, ja se ei ole tämä blogi, vaan luultvasti Ylen domainin alla.
Kirjoista puheen olleen David Landesin Dynastiat, josta kirjoitin tässä blogissani laajanlaisesti huhtikuussa, näkyi Otavan myyntitiskillä suomennettuna. Kehu kehu ja otan takaisin osan pahoista puheistani kirjankustantajien takapajuisuudesta, vaikka ei Landes tietenkään ole puhdas jumalansanaa, mutta merkittävä ja ennen kaikkea hiton viihdyttävä kirja joka tapauksessa. Ja kirjoittaja on siis Harvardin emeritus, s. 1924 ja kirja on uusi.
Siinä on siis puhe liike-elämän dynastioista, joista osa on yleisesti tuntemattomia ja osa on luonnollisesti Fordia ja Rockefelleriä.
Radio-ohjelmassa kantaporukkaan kuuluvat ainakin Martti Mäntylä ja Juhani Forsberg eli tekniikan tohtori ja teologian tohtori. Paljon oli asiaa. Ainakin periaatteessa mukaan myöntyneitä ovat muiden ohella Pekka Gronow, Kjell Westö, Aulis Aarnio, Erkki Tuomioja, Antti Herlin ja Leena Majander.
Aina kolme tai neljä kerrallaan.
Nähdäkseni kahvilayleisö suhtautui uteliaan myönteisesti. Olen arvellut, että saatan joskus hyvinkin käydä kiskomassa jonkun viattoman mikrofonin eteen. Tai vähemmän viattoman.
Erkko saa istua rauhassa. Nähdäkseni hän käy tätä nykyä päivittäin siellä safkalla.
Totta puhuen bloggaaminen puhuessa ei onnistuisi. Molemmat poikani ovat lupautuneet tulemaan. Heikki haki jo kokeeksi lähdeviittaukset keskustelun etenemisen mukaan. Se voisi olla kuulijalle hupaisee, kun juttu tulee kuitenkin aamulla yhdeksästä kymmeneen, että tietäisi saavansa kootut muistiinpanot verkosta, suoraan linkkeinä.
Uskokaa tai älkää, radio ja suora lähetys on kyllä aivan erilaista kuin blogin kirjoittaminen, ja olen aika tyytyväinen, että edelleen jatkuvan Aristoteleen kantapään ohella pääsemme puhumaan ryhmässä.
Suoran lähetyksen blogi - jollaista en tiedä kokeillun - antaa mahdollisuuden myös lukea kommentit suoraan ulos, pahimpia haistatteluja ehkä lukuun ottamatta.
Ai niin - bussissa väitettiin, että Suhosen Riitta olisi jäämässä eläkkeelle. Korkeimmassa oikeudessa saattaisi siten olla kaksi virkaa auki. Yliopiston rikosoikeudessa Majanen kuuluu päätyneen samaan johtopäätökseen kohdallaan, jolloin sielläkin olisi kaksi täytettävää virkaa. Ja että Helsingin käräjäoikeuteen olisi saatu laamanni ja vielä tuttu mies... Takkunen - Kiesiläinen 10 - 2 lautakunnassa.
Milenkiintoista odotusta tiedossa kahvilakulttuurin helmestä. Tosin kävelen täst eteen päin kadun vastakkaisella puolella kun majailen kahvilasta pari korttelia etelään.
VastaaPoistaEikös JK:n kannattaisi kutsua viimeiseen radiolähetykseensä nuo tämän blogin kantakirjoittajat. Heitä on useita (itseäni en tarkoita). Pienet pohjustukset Chivasin ja muiden jalojen juomien kanssa ja saunaan, jossa löylymättömät pohdiskelut nauhoitetaan. Sitäkin sietäisi kuunnella.
Kelläs ne ohjelman tekijänoikeudet ovat seuraavat 75 vuotta?
Eero on hyvä. Eikä se ole Karilta pois vaikka kirpoo. Kari tulee olemaan jollekin toiselle Eero.
VastaaPoistaAd Jarmom:
VastaaPoistaOn kieltämättä käynyt mielessä.
Kemppinen kirjoitti: " - - kun juttu tulee kuitenkin aamulla yhdeksästä kymmeneen - -kootut muistiinpanot verkosta, suoraan linkkeinä."
VastaaPoistaTuohon aikaan "aktiiviväestö" päivävuoron tehyläisestä istontoon (esittelyyn) sidottuun tuomariin lienee kovinkin varattu, joten reaaliaikaisesta bloggaamisesta ei moni pääsisi hyötymään. Mainiota kuitenkin, että jää sinne talteen, olisi varmasti hauskinta, että aineistoa ei lähetyksen jälkeen järjestettäisi (esim. viitteitä aakkostettaisi tms.), jotta ohjelmaa myöhemmin (tuleehan se podcastingiksi?) kuunnellessa saisi simuloitua reaaliaikaisen lähetyksen elämyksen.
Se vain, että puheen kuunteleminen on usein omaa lukemista miellyttävämpää ja aina television katselua kutkuttavampaa siksi, että katse on vapaa vaeltamaan (vaikka edessä olevalla ajoradalla), kädet käytettävissä (esimerkiksi paidan silittämiseen) ja jalat liikkuvina (espoolaisittan sauvakävelyynkin), joten vierastan ajatusta lähetyksen samanaikaisesta bloggaamisesta. Mainituissa suhteissa ero televisiolähetyksen sitovuuteen on pieni; eroksi jäisi, että kun pöllöteeveessä edukseen ovat kauniit ja rohkeat, blogiradiossa loistaisivat persoonalliset ja viisaat.
Kemppinen kirjoitti lisäksi: "Minulla on kaksi kunnianhimoista päämäärää. Toinen on päästä Ylen ruotsinkielisten keskusteluohjelmien tasolle."
Vaikka olen YLEn podcastingien suurkuluttaja täytyy myöntää, että ruotsinkielinen keskustelu on jäänyt vähälle (englanninkielistä laadukasta tarjontaa on ainakin The Economistilla ja BBC:llä). Tahtoisiko Kemppinen suositella jotain tiettyä ruotsinkielistä ohjelmaa?
Tuomas Enbusken ohjelma, joka nyt tulee siis samalla slotilla kuin JK:n tuleva ohjelma, on kyllä sekin ollut hämmästyttävän hyvä. Enbuske-entusiasti en ennen ollut lainkaan, tämä nykyinen ohjelma on kuitenkin niin mainio, että kuuntelen nekin, joiden aiheet eivät etukäteen vaikuta kiinnostavilta.
Huono ei ole myöskään Napit vastakkain. Kunpa poliittiset väittelymme pääsisivät edes sille tasolle, jolla tässä ohjelmassa usein käydään.
Ad Dr. Blind:
VastaaPoistaAjatus on täsmälleen tuo esittämäsi. Jopa Podcasting kärsii, kun joutuu etsimään kynää ja paperia. Eihän kysymys ole välttämättä enemmästä kuin biisin nimestä, mutta tässä taitaa vilahdella mm. kirjoja ja etenkin netistä löytyviä juttuja. Myöhemminkin kuunteleva yleisön edustaja saa siis ohjelman mukaan etenevät lähteet suoraan selville.
Todellisuudessa kaikkein kunnianhimoisin vertauskohta on BBC:n radion muinainen Think-tank, josta kuulin pätkiä. Siinä keskustelu kipinöi ja osallistujat olivat todella hyviä.
Meillä kuunnellaan kotona varsin vähän radiota, mutta kuuntelemme kirjoja.
VastaaPoistaRadion kuuntelu loppu, kun eräs muinainen tuttavamme, alkoi korjaamaan kuuluvuuttamme ja katkaisi sitten antenninhodot sen siliän tien... En ole viitsinyt korjata.
Sitten aamuisin, herätyskellosta, kuuntelen uutiset, mutta sen ääni on niin surkea että siinä saa sitten olla.
Tjaa.
VastaaPoistaTohtoreita, kirjailijoita, miljonäärismies yrittäjämaailmasta, etnomusikantti,
taivaanrannanmaalari-juristi ja ynnä muita mausteita.
Äly-/tietokapasiteettia näyttää riittävän, mutta sehän ei tietenkään ole tae kemppisen tulevan uutispuuron onnistumisesta.
Mielenkiintoista seurata tulevaa. kylläkin.
Mutta myös hieman pelottaa, koska yhdistelmä:
Yle+tuomioja+kemppinenkin+ eikös se aarniokin ole;
Niin. siis tämä demarivoittoinen klusteri voi suodattaa jopa antiikin arkiset asiat vaaleanpunaisiksi....
"Ai niin - bussissa väitettiin, että Suhosen Riitta olisi jäämässä eläkkeelle. Korkeimmassa oikeudessa saattaisi siten olla kaksi virkaa auki."
VastaaPoistaPitää paikkansa. 1.12.2007 lukien on jäsenen virka auki. Mietin minkä jäsenen tarjoaisin tyrkylle, kenties jalan oven väliin?
Sitten on myös oikeussihteerin virka auki. Pätevyysvaatimuksena virkaan on oikeustieteen kandidaatin tutkinto sekä viran menestyksellisen hoitamisen edellyttämä perehtyneisyys ja tarvittavat henkilökohtaiset ominaisuudet.
Mitä nuo vaatimukset käytännössä tarkoittavat?
Ad Catulux:
VastaaPoistaOnhan se niinnii. Mutta voihan se olla toisinnii.
En nyt listannut sen enempää, kun asia on aloittamatta, mutta onhan tähän tohtoriporukkaan hankittu nuoria ja vihaisia naisia.
Tiedän - en tunne - muutaman, mutta pakkaavat istumaan ministereinä tällä haavaa.
Ad Antti Kortelainen:
VastaaPoistaMinulla on sellainen luulo, että oikeussihteeriksi pääsee vain toimimalla aikansa ylimääräisenä ja osoittamalla siinä kykyä ja kuntoa.
Jäsenissä on selvää kiertoa eli rotaatiota. En ole selvillä, onko nyt vuorossa perustuomari, professori, elinkeinoelämästä jotain tietävä eli asianajaja tai peräti liikejuristi vaiko spesialisti.
Omasta puolestani toivoisin hartaasti, että korkeimpaan oikeuteen noiduttaisiin jostain immateriaalioikeutta ja informaatio-oikeutta ymmärtävä ihminen, mutta mistäs sellaisen ottaa?
Presidentti Koskelo saattoi olla aika hieno kaappaus, koska hän poikkea sekä iältään ja taustaltaan niin paljon perinteestä.
Vakiiintuneen käsityksen mukaan parhaat mahdollisuudet kohota oikeusneuvokseksi on sillä, joka sattuu istumaan oikeaan aikaan Juridiska Föreningin lounaskokouksessa ja tekee viisaan vaikutuksen pitämällä suunsa kiinni ja nyökyttelemällä. Lisäksi pitää osata haukotella suu kiinni ja pieriä äänettömästi.
Unohtui aiemmin kysyä: mikä tekijän kannalta on suoran lähetyksen viehätys? Varsinkin nykyisin radion sellaiset päiväohjelmat, jonne kukaan ei suoraan soita, kuten Tuomas Enbuske ja tuleva Kemppisen Kahvila, nehän voisi kuulijan kannalta hyvin tehdä studiossa purkkiin... Tuleeko elävästä nuorallakävelystä niin paljon sähköä tekijöille, että kannattaa? Kuuntelin juuri tuoreen Aristoteleen kantapään (mainitsematta jäivät suomalaistetut pyhät ja kruunupäät, siis Luukas, Johannes Paavalit ja Kaarlet, Ludvig (-> Louis) aivan erityisen hauska; tätä kantaahan lienee Elisabet(sic! Ilman h:ta) Taylorkin) ja tuli mieleen, että suoraan (straight through) tehdään usein nekin ohjelmat, jotka eivät ole suoria (live).
VastaaPoistaPS Tänne on muuten tullut hieno ominaisuus, mahdollisuus tilata kommentit emailiin. Vähentää kyllä liikenteen määrää blogissa, mutta meille lukijoille hyvä. Kahta lisätoimintoa kaipaan, tietääkö joku onko jo mahdollistakin:
1) kommenttien emailiin tilaaminen ilman oman kommentin jättämistä; nythän voi muuten käydä niin poikkeuksellisesti, että pitää väkisin jättää tyhjä kommentti, mahdollisesti jopa ilman tekstiä, jotta saisi tilattua jatkokommentit mukavasti emeiliin.
2) Kommenttien lähettäminen emaililla
Muistan telkkarista jonkun ruotsalaisen akateemikkojen illan, jota veti tanskalaisittain mongertava professori. Voi miten nopeaa, lyhyttä, pitkiä ajatuksia herättävää ja hyväntahtoista. Tavallaan kilpailivat oivalluksin, mutta toisensa pystyssä pitäen.
VastaaPoistaPiippu on ihan jees. Mutta en suosittele lasikoppia perunatorille.
...toimimalla aikansa ylimääräisenä ja osoittamalla siinä kykyä ja kuntoa...
VastaaPoistaArvioni on sama. Lyhyt vauhti alempaa on hyvä. Sitten sellainen tahti, ettei mene maitohapoille. Pyrähdyksen kun saa jokaiselta ja tarjokkaita on.
Väsyn koittaessa exit andante ei fortissimo.
catuluxelle:
VastaaPoistaÄly-/tietokapasiteettia näyttää riittävän, mutta sehän ei tietenkään ole tae kemppisen tulevan uutispuuron onnistumisesta.
Tuon minäkin huomioin. Puuttukohan joukosta sydämensivistyksen omaavia? Yksi sellainen aina tarvitaan joukkoon.
Teimme 80-luvulla suoraa keskusteluohjelmaa Radio Cityn saunasta. " Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan" - melkein. Alku istuttiin oikeissa löylyissä, mikrofoni kestää sata astetta ja kun näppejä alkoi poltella, olikin ensimmäinen vartti ohi.
VastaaPoistaEhdottomasti suorana - ei mitään nauhoituksia. Vakioporukassa, kerran kuussa, yksi elinkeinoelämän iso taustavaikuttaja, toinen johti taistelukoulua Tuusulassa, kolmas oli radioräksyttäjä ja suuri Bach ihailija, neljäs pienempi talousvaikuttaja, kaksi toimittajaa ja muita tarpeen mukaan. Äly tuli puheista, tunnelma ja tunne saunasta ja löylystä. Tarvittaessa ukot ja akat suloisessa sekamelskassa ilkosillaan. Kahvilaradiota odotellessa. Taneli Haro